Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ιερά Σύνοδος προς πιστούς: Η απουσία σας από τους ναούς μάτωνε την καρδιά μας

Οι ιεράρχες προτρέπουν τους πιστούς να μετέχουν στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Αγία Τράπεζα είναι γεμάτη, δεν επιτρέπεται, λοιπόν, να φύγει κάποιος πεινασμένος…»


Σε πιστή εφαρμογή όλων των συστάσεων της ειδικής επιστημονικής Επιτροπής καλεί τους πιστούς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με νέα εγκύκλιο, η οποία θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την προσεχή Κυριακή αντί άλλου κηρύγματος.

Οι Συνοδικοί ιεράρχες σημειώνουν ότι η περίοδος που παρήλθε ήταν σκληρή και πικρή για όλους. «Κυριολεκτικά, ματώσαμε για την απουσία σας από τους Ναούς. Όμως, εάν για εσάς η απουσία σας από τις κοινές λατρευτικές συναθροίσεις μας ήταν οδυνηρή, για τους ποιμένες σας, επισκόπους και πρεσβυτέρους, η σωματική απουσία σας ήταν ο μεγαλύτερος πειρασμός και ο μεγαλύτερος πόνος που έχουμε βιώσει στην ποιμαντική διακονία μας. Στ’ αλήθεια, πόσο χαρούμενος μπορεί να είναι ο πατέρας σε ένα σπιτικό που απουσιάζουν τα παιδιά του;» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο τονίζουν ότι δοξολογούν τον Θεό και ευχαριστούν τους πιστούς για την υπομονή τους, τη σταθερότητά τους στην πίστη και την εμπιστοσύνη τους στην Εκκλησία.

Καλούν τους πιστούς να μετάσχουν στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, μεταλαμβάνοντας Σώμα και Αίμα Χριστού. «Η Αγία Τράπεζα είναι γεμάτη, απολαύστε την όλοι. Ο Μόσχος είναι άφθονος και ανεξάντλητος. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, να φύγει κάποιος πεινασμένος» υπογραμμίζουν.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς να εφαρμόσουν πιστά τις συστάσεις της ειδικής επιστημονικής Επιτροπής, αλλά ξεκαθαρίζει ότι κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράσθηκαν ούτε θα ξεπερασθούν.

«Η συνεργασία μας αυτή σε καμία περίπτωση, δεν ξεπέρασε όρια, τα οποία η Ορθόδοξος πίστη και ζωή μας, αλλά και η παράδοσή μας έχουν θέσει. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, χάριτι Θεού, παραμένουμε άγρυπνοι φύλακες των ορίων που έθεσε το Πνεύμα το Άγιο, διά των Αποστόλων, των Πατέρων και των Αγίων Συνόδων» καταλήγει η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της.
Αναλυτικά το Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

με αισθήματα δοξολογίας και αίνου προς τον Τριαδικό Θεό μας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απευθύνεται και πάλι προς εσάς, τα εκλεκτά πνευματικά παιδιά της, για να σας χαιρετίσει με τον Πασχάλιο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη» τώρα που, μετά από ακούσια μακρά περίοδο σωματικής απουσίας σας από τις κοινές λατρευτικές συνάξεις μας, εισήλθατε και πάλι στον Άγιο Οίκο του Θεού, για να λατρεύσουμε «εν ενί στόματι και μια καρδία το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομα» του Αγίου Θεού μας.

Η περίοδος που παρήλθε ήταν σκληρή και πικρή για όλους μας. Κυριολεκτικά, ματώσαμε για την απουσία σας από τους Ναούς. Όμως, εάν για εσάς η απουσία σας από τις κοινές λατρευτικές συναθροίσεις μας ήταν οδυνηρή, για τους ποιμένες σας, επισκόπους και πρεσβυτέρους, η σωματική απουσία σας ήταν ο μεγαλύτερος πειρασμός και ο μεγαλύτερος πόνος που έχουμε βιώσει στην ποιμαντική διακονία μας. Στ’ αλήθεια, πόσο χαρούμενος μπορεί να είναι ο πατέρας σε ένα σπιτικό που απουσιάζουν τα παιδιά του; Πόσο μπορεί να ευφραίνεται σε γιορτή μόνος του; Πως να απολαύσει την τράπεζα που γέμει, όταν στερούνται του «Αμνού» τα τέκνα Του;

Σας ομολογούμε, εν πάση ειλικρινεία ότι, εάν η Χάρις του Θεού δεν παρηγορούσε τις καρδιές μας, εάν δεν άνοιγε χαραμάδες ιλαρού φωτός στα σκότη που μας κύκλωσαν, εάν δεν μετέδιδε την δυνατή εμπειρία της δικής σας πνευματικής παρουσίας μέσα στους Ναούς που ιεροπρακτούσαμε και λειτουργούσαμε, ο πειρασμός θα ήταν αβάστακτος. Η ίδια Χάρη του Θεού, είμαστε βέβαιοι, παρηγόρησε και τις δικές σας καρδιές και γλύκανε τον πόνο σας. Σας μετέγγισε την ζωή του Χριστού στις «κατ’ οίκον» Εκκλησίες σας. Και σταθήκατε σταθεροί στην πίστη, αποκρούοντας όλα τα πνεύματα της πλάνης.

Δοξολογούμε τον Θεό για εσάς. Για την υπομονή σας στις θλίψεις. Για την σταθερότητά σας στην πίστη. Για την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία. Ζη Κύριος Παντοκράτωρ, ζη και εμείς «ιδού ζώμεν» με Αυτόν και μέσω Αυτού.

Μας αξιώνει, λοιπόν, ο Κύριος της ταπεινώσεως και της δόξης σήμερα Κυριακή να ανταμώσουμε και πάλι στον Οίκο του Ουρανίου Πατρός μας, να Τον υμνήσουμε από κοινού, να συνακροασθούμε των ρημάτων της Ζωής και να μετάσχουμε στο Ποτήριο της Ζωής, μεταλαμβάνοντας «Σώμα και Αίμα Χριστού, εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Μόνο δοξολογία και αίνος ξεχύνεται από τις καρδιές μας. Δοξολογία και αίνος προς Αυτόν που είναι για εμάς το παν, όπως πολύ χαριτωμένα έλεγε συχνά ο όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

ως γνωστόν, η προσέλευσή μας στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις μας γίνονται υπό τας προϋποθέσεις που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορωνοιού, με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Με προηγουμένη μας Εγκύκλιο ενημερωθήκατε επ’ ακριβώς για τον τρόπο της προσελεύσεώς μας στους Ιερούς Ναούς. Εμείς, ως εκκλησιαστικό σώμα, οφείλουμε να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις. Συνεργασθήκαμε και συνεργαζόμαστε με την Ελληνική πολιτεία και με την ειδική επιστημονική Επιτροπή, προς αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό και πάλι σας προτρέπουμε σε πιστή εφαρμογή όλων των συστάσεων της ειδικής επιστημονικής Επιτροπής. Θέλουμε, όμως, να γνωρίζετε ότι η συνεργασία μας αυτή σε καμία περίπτωση, δεν ξεπέρασε όρια, τα οποία η Ορθόδοξος πίστη και ζωή μας, αλλά και η παράδοσή μας έχουν θέσει. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, χάριτι Θεού, παραμένουμε άγρυπνοι φύλακες των ορίων που έθεσε το Πνεύμα το Άγιο, διά των Αποστόλων, των Πατέρων και των Αγίων Συνόδων. Κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράσθηκαν ούτε θα ξεπερασθούν.

Είναι αδύνατον και σε αυτήν την Εγκύκλιό μας να μη μνημονεύσουμε ευγνωμόνως και να μη προσευχηθούμε, ιδιαιτέρως, για τους ιατρούς, τους ερευνητές, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζομένους στα νοσοκομεία της πατρίδος μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για τον θυσιαστικό κόπο τους. Ο Κύριος να ανταποδώσει την θυσιαστική προσφορά τους με πλήθος ευλογιών.

Προσευχόμαστε, ακόμα, για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων, εκ του κορωνοιού, αδελφών μας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, Συνοδική Αποφάσει, θα ψαλεί «Τρισάγιον» υπέρ αυτών.

Προσευχόμαστε, επίσης, εκτενώς υπέρ της εξευρέσεως καταλλήλου θεραπευτικής αγωγής που θα περιορίσει και θα εξαλείψει την πανδημία.

Με αυτές τις σκέψεις σας υποδεχόμαστε με άπειρη εν Χριστώ Αναστάντι χαρά στον Οίκο του Θεού, στον Οίκο των παιδιών του Θεού, στον δικό σας Οίκο και σας ευλογούμε πατρικά όλους. «Εισέλθετε, λοιπόν, όλοι στην χαρά του Κυρίου σας. Και εκείνοι που πρώτο φθάσατε κι όσοι ήλθατε δεύτεροι, λάβετε τον μισθόν σας. Πλούσιοι και φτωχοί πανηγυρίστε. Όσοι εγκρατευθήκατε, αλλά κι εκείνοι που έχετε βραδυπορήσει στην εργασία των εντολών, τιμήστε την σημερινή ημέρα. Όσοι νηστέψατε και εκείνοι που δεν νηστέψατε, ευφρανθείτε σήμερα. Η (Αγία Τράπεζα) είναι γεμάτη, απολαύστε την όλοι. Ο Μόσχος είναι άφθονος και ανεξάντλητος. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, να φύγει κάποιος πεινασμένος. Όλοι απολαύστε το Συμπόσιο που παρατίθεται για τους πιστούς. Όλοι απολαύστε τα θεία δώρα που προσφέρει η Θεία αγαθοσύνη. Κανένας πιά να μη θρηνεί την φτώχεια του, γιατί τώρα έγινε φανερή η Βασιλεία του Θεού, εκείνη που προσφέρεται σ’ όλους εξίσου. Κανένας να μη κλαίει πιά για τα πταίσματά του, γιατί συγχώρεσή μας είναι ο Αναστημένος Κύριος. Κανένας ας μη φοβάται πιά το θάνατο, γιατί ο θάνατος του Σωτήρα μας, μας ελευθέρωσε από το θάνατο».

Σ’ Αυτόν ανήκει η δόξα και η εξουσία στους απέραντους αιώνες.

Αμήν.

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος

† Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος

† Ο Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Τίτος

† Ο Μηθύμνης Χρυσόστομος

† Ο Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος

† Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος

† Ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος

† Ο Παροναξίας Καλλίνικος

† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος

† Ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος

† Ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος

† Ο Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος

Ο Αρχιγραμματεύς

† Ο Ωρεών Φιλόθεος».
 
 
 
 
απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *