Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Αυστηρή καταδίκη της Τουρκίας για παραβιάσεις ελληνικού FIR και κυπριακής ΑΟΖ

«Στείλαμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία σε υποστήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ


Αυστηρή καταδίκη για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, καθώς και για την εξορυκτική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

«Στείλαμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία σε υποστήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. «Συνεχίζουμε τη διπλωματική μας προσπάθεια για μια συνεργασία δημιουργική», πρόσθεσε.

«Η Ε.Ε. καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου», τονίζεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η Τουρκία καλείται να σταματήσει «να εξαπολύει απειλές και να αναλαμβάνει δράσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών, «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο». Οι υπουργοί καλωσορίζουν την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών, ωστόσο τονίζουν ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».

«Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες κινήσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου, όπως ορίζονται από το διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι υπουργοί.

Και καταλήγει: «Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Αυτός είναι ο λόγος, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, που η Ε.Ε. αναδεικνύει εκ νέου τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται του θέματος».
 
 
 
απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *