Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

14 συνήθειες ανθρώπων που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό

Υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να προσέχει κανείς τι τρώει και να έχει εμμονή με το φαγητό και τις τροφές. Οι άνθρωποι που έχουν μία υγιή σχέση με το φαγητό αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο το φαγητό και έχουν μία καλή σχέση με αυτό. Τι κάνουν; Ιδού, 14 συνήθειες που έχουν!

1. Ξέρουν πότε να σταματήσουν.
Το σώμα στέλνει σημάδια σχετικά με το πότε πρέπει κάποιος να σταματήσει το φαγητό ή να το ξεκινήσει να τρώει, αλλά δεν μπορούν όλοι να τα αναγνωρίσουν. Είναι σημαντικό να μάθετε ξέρετε πότε να σταματάτε το φαγητό αλλά και να τρώτε, όποτε χρειάζεται, χωρίς ενοχές.

2. Τρώνε τα πάντα
Κανένα φαγητό δεν είναι απαγορευμένο, ούτε χαρακτηρίζεται ως «καλό» ή «κακό». Αυτό που δυσκολεύει τους περισσότερους ανθρώπους είναι η αντίληψη ότι ένα φαγητό είναι απαγορευτικό και η ερμηνεία που κάνει το ίδιο το άτομο σε περίπτωση που το καταναλώσει.

3. Γνωρίζουν πότε είναι καλή στιγμή για να φάνε κάτι
Παρόλο που μπορούν να φάνε τα πάντα και δεν ενοχοποιούν το φαγητό, εάν θέλουν να φάνε λίγη σοκολάτα ή πίτσα προτιμούν να το κάνουν ενώ το στομάχι τους είναι ήδη μισογεμάτο ώστε να μην το παρακάνουν. Εάν κάποιος πεινάει πολύ και έχει να φάει πολλές ώρες, είναι σίγουρο ότι θα πέσει με τα μούτρα σε ό,τι βρει μπροστά του και θα δυσκολευτεί να σταματήσει.

4. Τρώνε όταν πεινούν πραγματικά
Η συναισθηματική υπερφαγία συμβαίνει συνήθως όταν το άτομο θέλει να κατευνάσει ένα δυσάρεστο συναίσθημα και δυστυχώς, το άγχος και το στρες οδηγούν το άτομο να θέλει όλο και πιο λιπαρά φαγητά.

5. Σταματούν όταν χορτάσουν
Σε μερικούς ανθρώπους η φωνή που στέλνει σήμα από το στομάχι στον εγκέφαλο και λέει ότι χόρτασαν είναι χαμηλή και σε άλλους πιο δυνατή. Προσπαθήστε να είστε σε ετοιμότητα ώστε να καταφέρετε να την αναγνωρίσετε.

6. Τρώνε πρωινό
Όσοι τρώνε τακτικά πρωινό, έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη μνήμη και χαμηλότερη χοληστερίνη. Επιπλέον, νιώθουν πιο υγιείς και είναι, κατά μέσο, πιο αδύνατοι από τους συνομηλίκους τους που δεν τρώνε πρωινό.

7. Δεν έχουν ανθυγιεινά φαγητά μέσα στο σπίτι
Εάν παρατηρήσετε ότι ακολουθείτε συγκεκριμένα μοτίβα όταν τρώτε συναισθηματικά, μπορείτε να κάνετε μικρά βήματα για να τα μειώσετε. Μία στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι να μην έχετε στο σπίτι τρόφιμα που μπορεί να σας βάζουν σε πειρασμό. Εάν μετά το φαγητό θέλετε να φάτε παγωτό ή κάτι γλυκό, κανένα πρόβλημα! Βγείτε έξω για να το απολαύσετε παρά να το έχετε έτοιμο στο σπίτι.

8. Δεν τρώνε μέσα από τις συσκευασίες
Εάν πηγαίνετε έξω για ένα παγωτό, είναι και πιο εύκολο να ελέγχετε και τις ποσότητες που καταναλώνετε. Εάν φάτε ένα κυπελλάκι με παγωτό ή ένα χωνάκι θα ξέρετε πότε τελειώσατε, ενώ εάν έχετε μπροστά σας έναν κουβά παγωτό ή μία σακούλα τσιπς θα είναι πιο δύσκολο να σταματήσετε.

9. Ξέρουν τη διαφορά ανάμεσα στο σνακ και τη λιχουδιά
Εάν αφήνετε τον οργανισμό σας χωρίς τροφή για πολλή ώρα, είναι βέβαιο ότι τελικά θα φάτε πολύ και ειδικά τα φαγητά που πρέπει να καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες. Τρώγοντας μικρά γεύματα και σνακ, δεν αφήνετε τον εαυτό σας χωρίς τροφή μέχρι να φάτε το κυρίως γεύμα σας, αλλά δεν αρκεί μόνο να τρώτε πολλά μικρά ενδιάμεσα γεύματα αλλά και να κάνετε τις σωστές επιλογές σνακ, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς.

10. Δίνουν χρόνο στον εαυτό τους να απολαύσουν το φαγητό
Οι παραπάνω συμβουλές είναι άχρηστες εάν δεν αφιερώνετε χρόνο για να εκτιμήσετε τη σχέση σας με το φαγητό. Αντί να φάτε κάτι στα γρήγορα, φροντίστε να προγραμματίσετε το φαγητό σας, κάποια στιγμή μέσα στη μέρα που θα έχετε χρόνο να το απολαύσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσετε τη σημασία που έχει η ώρα του φαγητού και δεν θα την σπαταλάτε σε γρήγορα τσιμπολογήματα.

11. Δεν αντισταθμίζουν ένα κακό γεύμα
Εάν το παρακάνατε στο φαγητό δεν υπάρχει κανένας λόγος να φάτε λιγότερο την επόμενη ημέρα ή να πάτε επιπλέον ώρες στο γυμναστήριο. Οι άνθρωποι που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό, μπορεί να φάνε ένα πιο ελαφρύ βραδινό εάν το μεσημέρι έφαγαν λίγο παραπάνω σε μία ταβέρνα, αλλά δεν θα παραλείψουν κανένα γεύμα γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν θα πέσουν με τα μούτρα στο φαγητό την επόμενη φορά, ούτε θα τους δημιουργηθεί η αίσθηση ότι τιμωρούνται επειδή έφαγαν λίγο παραπάνω.

12. Δεν τρώνε με γνώμονα τη ζυγαριά
Σημασία έχει να τρώτε τα φαγητά που σας ευχαριστούν, που σας δίνουν ενέργεια και σας κάνουν καλό και να αποφεύγετε εκείνα που κάνουν κακό στην υγεία σας και το σώμα σας, ακόμα κι αν έχουν ωραία γεύση.

13. Δεν φοβούνται το αίσθημα της πείνας
Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν κακή σχέση με το φαγητό φοβούνται μήπως φάνε πολύ και βάλουν κιλά. Εκείνοι όμως που έχουν καλή σχέση με το φαγητό γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν νιώσουν πείνα, πρέπει να φάνε.

14. Η σχέση τους με το φαγητό δεν επηρεάζει την καθημερινότητά τους
Έπειτα από μία μεγάλη λίστα με κανόνες και συμβουλές, ακόμα και όσοι είναι λάτρεις του υγιεινού φαγητού μπορεί να νιώσουν ότι έχουν μπουχτίσει. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης και διατροφής, χωρίς υπερβολές που να αφήνει περιθώριο για παρασπονδίες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα καταλήξετε να περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ασχολούμενοι με το φαγητό!Πηγή: huffingtonpost.gr

Τα Mετέωρα όπως τα είδε… ο Γιαπωνέζος! (vid)

Επισκέφθηκε την Ελλάδα και θαύμασε τις ομορφιές της αλλά εκείνο που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν τα μοναστήρια πάνω στα βράχια. Η διαμονή του στα Μετέωρα του έμεινε αξέχαστη και οι εικόνες που είδε καταγράφηκαν όχι μόνο στη μνήμη του αλλά και στην κάμερά του. Ένας Γιαπωνέζος τουρίστας επισκέφθηκε τα μοναστήρια των Μετεώρων και μας παρουσιάζει με 3 λεπτά όλο το μεγαλείο και τη γοητεία της περιοχής με τη βοήθεια της φωτογραφικής και ενός drone που τράβηξε μοναδικές εικόνες…
Πηγή: perierga.gr


Ένα μαγικό ταξίδι στα χρώματα του κόσμου! (pics)

Ένα χρώμα είναι αυτό που συνήθως χαρακτηρίζει μια χώρα ή μια πόλη μέσα από τα περισσότερα τοπία της, και αυτό αποτυπώνεται στο μυαλό ενός ταξιδιώτη όταν την επισκεφθεί ή όταν δει επιμέρους φωτογραφίες από εκεί. Στην Ανταρκτική, για παράδειγμα, αμέσως φέρνουμε στο νου μας το μπλε, ενώ για την Αφρική σκεφτόμαστε το σκούρο καφέ. Με την ίδια ακριβώς λογική σκεφτόμαστε για το Παρίσι, την Αίγυπτο ή την Ινδία, κάνοντας ένα μαγικό και πολύχρωμο ταξίδι στα χρώματα του κόσμου!

1. Κόκκινο, Παρίσι2. Μοβ, Τασμανία
3. Κίτρινο, Μοζαμβίκη4. Μπλε, Ανταρκτική5. Καφέ, Αφρική6. Χρυσαφί, Αίγυπτος7. Πράσινο, Ινδονησία8. Μαύρο, Νέα Υόρκη9. Γαλάζιο, Ελλάδα10. Ροζ, Ολλανδία11. Λευκό, Ισλανδία12. Γκρι, ΒρετανίαΠηγή: pinnokio.gr

Ιδιαίτερα Μαθήματα Αγγλικής ΓλώσσαςΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

http://www.letsenglish.eu/mathemata/idiaitera-mathemata-agglikon/

Τι κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία (pics)

Οι θρύλοι για τον φυλακισμένο σατανά και οι αρχαιολογικές έρευνες για την αποκάλυψη των μυστικών του κορυφαίου χριστιανικού ναού.
Για περισσότερο από μια χιλιετία, ως και την άλωση της από τους Τούρκους το 1453, η Κωνσταντινούπολη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Χριστιανισμού. Στην καρδιά της Πόλης δέσποζε η Αγία Σοφία αφιερωμένη στην ιερή σοφία του Θεού.

Το σημερινό οικοδόμημα χρονολογείται από την περίοδο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα μ. Χ και είναι το τρίτο κατά σειρά που χτίστηκε στο ίδιο σημείο. Σε σύγκριση με τα οικοδομήματα που προηγήθηκαν η Βασιλική (αρχιτεκτονική εκκλησιαστικού κτιρίου) του Ιουστινιανού ήταν ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής και ένα μνημείο της σπουδαίας αυτοκρατορίας του. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι η Αγιά Σοφιά είναι πράγματι ένα αριστούργημα. Ωστόσο, αυτό που βρίσκεται κάτω από το έδαφος προκαλεί εξίσου αν όχι ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ίδιο το υπέργειο οικοδόμημα που βλέπουμε.

Ο μυστηριώδης υπόγειος κόσμος

Υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη εκτεταμένου υπόγειου χώρου κάτω από το υπέδαφος της Αγίας Σοφίας. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως υπήρχαν κρύπτες και κατακόμβες κατά την πρώτη Χριστιανική περίοδο. Η συνήθεια των Χριστιανών να θάβουν τους νεκρούς τους σε μυστικά οστεοφυλάκια και κρύπτες κάτω από τη εκκλησία ήταν πολύ χαρακτηριστική και έμοιαζε με την παγανιστική συνήθεια να θάβουν τους νεκρούς τους έξω από τα τείχη της πόλης.

Δύο από τις σπουδαιότερες χριστιανικές εκκλησίες του 6ου αιώνα μ.Χ, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη και ο Πανάγιος Τάφος στην Ιερουσαλήμ είχαν επίσης κρύπτες. Ο Άγιος Πέτρος χτίστηκε πάνω από ένα κοιμητήριο και κοντά σε έναν Ετρουσκικό ναό, ενώ ο Πανάγιος Τάφος χτίστηκε πάνω από έναν ναό αφιερωμένο στην θέα Αφροδίτη.


Αφού η Αγία Σοφία ήταν μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες του Χριστιανισμού είναι εύλογο να υπάρχει ανάλογος υπόγειος χώρος, όπως ακριβώς με τις δύο προαναφερθείσες εκκλησίες. Επίσης είναι πιθανό, όπως συνέβαινε με τις δυο εκκλησίες στη Ρώμη και την Ιερουσαλήμ, έτσι και η Αγία Σοφία να χτίστηκε πάνω από παγανιστικό ναό. Παρόλα αυτά, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για το τι ακριβώς βρίσκεται κάτω από την εκκλησία παρά τις εκτεταμένες έρευνες που ξεκίνησαν το 1935.

"Σύμφωνα με έναν μύθο, ο Σατανάς φυλακίστηκε κάτω από την Αγία Σοφία, ενώ σύμφωνα με άλλον μύθο κάποιοι ιερείς έκρυψαν βυζαντινά κειμήλια σε κρύπτες κάτω από την εκκλησία λίγο πριν από την άλωση της Πόλης. Ωστόσο, όλα αυτά είναι αβάσιμες ιστορίες"

Κάτω από το έδαφος και σε κοντινή απόσταση από την εκκλησία βρίσκεται η Βασιλική Κινστέρνα ή Κιστέρνα, γνωστή πλέον ως Γερεμπατάν Σαράι ή Γερεμπατάν Σαρνιτζί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, διαστάσεων περίπου 138 × 64.5 μ., βρίσκεται σε βάθος 150 μέτρων νοτιοδυτικά της εκκλησίας, χτίστηκε από τον Ιουστινιανό αυτοκράτορα τον Ά το 532 μ. Χ. και καλύπτει μια έκταση 1000 τετραγωνικών μέτρων.


Η κινστέρνα είχε αρχικά 336 μαρμάρινους κίονες ύψους 8 μέτρων, τοποθετημένους σε 12 σειρές με 28 κίονες η καθεμία, σε απόσταση 4 μέτρων η μία από την άλλη. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του Ιουστινιανού με σκοπό την ύδρευση της Πόλης και εξαίρετο δείγμα βυζαντινής μηχανικής. Το 1937 άρχισαν έρευνες στο υπέδαφος ακριβώς κάτω από την Αγία Σοφία. Οι έρευνες διακόπηκαν άδοξα λόγω της έναρξης του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1945 αποφασίστηκε να αντληθεί το νερό κάτω από την εκκλησία για να διευκολυνθούν οι έρευνες. Η στάθμη του νερού όμως δεν κατέβηκε ποτέ και η μηχανή άντλησης κάηκε λόγω της υπερπροσπάθειας τερματίζοντας και αυτή την απόπειρα.

Το 2005 άρχισαν έρευνες στα πηγάδια της περιοχής με σκοπό να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το δίκτυο των τούνελ, αλλά και της υδροδότησης του κτηρίου και της γύρω περιοχής. Η έρευνα εντόπισε εννιά πηγάδια στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας, πέντε εκ των οποίων είχαν ακόμη νερό ενώ δύο εξερευνήθηκαν πλήρως. Βρέθηκαν επίσης τούνελ που λειτουργούσαν ως σύστημα εξαερισμού και αφύγρανσης. Το 2009 ο κινηματογραφιστής Goksel Gulensoy γύρισε ένα ντοκιμαντέρ γύρω από το υπέδαφος της Αγίας Σοφίας. Η ομάδα του Gulensoy ερεύνησε δύο δεξαμενές που συνέδεαν την εκκλησία με την υπόγεια Κινστέρνα και το Τοπ Καπί, (τουρκ. Topkapı Sarayı) ανάκτορο που βρίσκεται χτισμένο σε λόφο με θέα το Βόσπορο.

Στον πάτο της μιας εκ των δυο δεξαμενών οι δύτες βρήκαν δύο κομμάτια ξύλου, έναν κουβά και έναν ανθρώπινο σκελετό. Στη δεύτερη δεξαμενή η ομάδα ανακάλυψε πολλά φιαλίδια που χρονολογούνταν από το 1917, γυαλί από τους πολυελαίους της εκκλησίας, μια αλυσίδα με δυο κρίκους στην άκρη και κομμάτια από βιτρώ. Εικάζεται ότι τα φιαλίδια βρέθηκαν εκεί όταν Βρετανοί στρατιώτες προσπάθησαν να πάρουν αγίασμα αφού εισέβαλαν στην Πόλη το 1917. Η έρευνα του 2005 και το ντοκιμαντέρ του 2009 είναι η αρχή των ερευνών. Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να υπάρξουν ευρήματα που θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Πηγή: news247.gr

Συνάντηση Απ. Τζιτζικώστα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη είχε χθες το απόγευμα στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα 10+1 πιο παράξενα και ανατριχιαστικά μέρη στην Ελλάδα (pics)

Αν πιστεύετε ότι είστε ασφαλείς και τα μέρη που προκαλούν ανατριχίλες βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά σας, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε.
Η Ελλάδα...κατέχει εξαίρετη θέση ανάμεσα στις χώρες με τα πιο παράξενα, μυστικιστικά ή ανατριχιαστικά μέρη.

Σπίτια, τοποθεσίες, περιοχές, ακόμη και χωριά της χώρας μας φημίζονται για το πέπλο μυστηρίου που τα καλύπτει και κάνει τους επισκέπτες να ριγούν..

1. Οικισμός Κάλλιο 

Ένα χωριό του νομού Φωκίδας του δήμου Λιδωρικίου. Το χωριό βρισκόταν αρχικά στον χώρο, στον οποίο δημιουργήθηκε το 1980 η τεχνητή λίμνη που προέκυψε από τη κατασκευή του φράγματος του Μόρνου.

Για τον λόγο αυτό το χωριό μεταφέρθηκε σε άλλη θέση, πάνω από τις όχθες της λίμνης, ενώ ο παλιός οικισμός καλύφθηκε από τα νερά της λίμνης.


Ωστόσο, μια απόκοσμη σκηνή διαδραματίζεται κάθε φορά που η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει λόγω ξηρασίας, αποκαλύπτοντας αργά μέρος του παλιού χωριού.

2. Ναός Αγίας Θεοδώρας 


Ένα από τα πιο παράξενα εκκλησάκια στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας.

Στη σκεπή του έχουν φυτρώσει 17 μεγάλα δέντρα, των οποίων οι ρίζες δεν φαίνονται πουθενά και προσδίδουν στο μικρό ναό ένα δυσανάλογα μεγάλο για το μέγεθός του βάρος, που λέγεται πως αποτελεί αίνιγμα για τους ειδικούς.

Ο βυζαντινός ναός, χτισμένος τον 12ο αιώνα, μοιάζει ετοιμόρροπος κι όμως κατορθώνει να αντιστέκεται ακόμη και στα δυνατά ρέματα νερού που περνούν τον χειμώνα από τη περιοχή, ενώ κάτω από το εκκλησάκι αναβλύζει δροσερό, πόσιμο νερό.


Σύμφωνα με την παράδοση, τα τελευταία λόγια της Αγίας Θεοδώρας, η οποία εκτελέστηκε ήταν: «το σώμα μου να γίνει εκκλησιά, τα μαλλιά μου δένδρα και το αίμα μου ποτάμι».

3. Δρακοντόσχισμα 


Ένας τεράστιος απόκρημνος βράχος στη Σκόπελο, ο οποίος μοιάζει να έχει κοπεί από ανθρώπινο χέρι. Η πρόσβαση στην ακτή είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα, οπότε όσοι δε διαθέτουν σκάφος, θαυμάζουν το τοπίο από ψηλά.
Είναι άγνωστο πως σχηματίστηκε έτσι αυτός ο βράχος, ωστόσο ο θρύλος λέει ότι πριν 800 χρόνια εμφανίστηκε ένας δράκος στη Σκόπελο που σκότωνε και έτρωγε όλους τους κατοίκους της.

Κανείς δεν μπορούσε να μείνει στο νησί και από τα γειτονικά νησιά έστελναν τους καταδικασμένους σε θάνατο να τους φάει το θεριό. Αυτό κράτησε για περίπου 400 χρόνια, ώσπου ο Άγιος Ρηγίνος αποφάσισε να το εξολοθρεύσει. Μπαρκάρισε λοιπόν σα ναύτης σε ένα από τα πλοία που πήγαιναν τους καταδίκους στο νησί, και κυνήγησε το δράκο μέχρι τη θέση μεταξύ Σταφύλου και Αμάραντου.

Τότε ο δράκος πήδησε στη θάλασσα, αφού δεν είχε τρόπο διαφυγής, κι ο βράχος από εκεί που πήδησε σκίστηκε κι η περιοχή ονομάστηκε Δρακοντόσχισμα.

4. Ανηφόρα Πεντέλης 


Η Πεντέλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον Ελλαδικό χώρο. Εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν την εμφάνιση περίεργων φώτων και θορύβων. Εκατοντάδες αναφορές, μαρτυρίες, αλλά και πειράματα από ερευνητές του είδους.

Σε αυτή την περιοχή βρίσκουμε και το γνωστό και αποδεδειγμένο -πλέον- φαινόμενο του σταματημένου αμαξιού που σε συγκεκριμένη πλευρά του βουνού, αντί να κυλάει προς τα πίσω λόγω της κλίσης ή της πλαγιάς, αυτό ανηφορίζει. Το φαινόμενο έχει αποδοθεί σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, δεν παύει όμως να παραμένει ανατριχιαστικό.

5. Φραγκοκάστελο - Δροσουλίτες 


Πολλές φορές έχουν θεαθεί ανθρωπόμορφες σκιές, μαυροντυμένες, να περπατάνε ή να καλπάζουν πάνω σε άλογα, κρατώντας όπλα, από την Εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου προς το Φραγκοκάστελο και να χάνονται στη θάλασσα.

Οι μορφές εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, και περπατούν ο ένας πίσω από τον άλλο για περίπου 10 λεπτά, όταν επικρατεί άπνοια και υψηλή υγρασία.

Οι «Δροσουλίτες», λέγεται πως είναι τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, που σκοτώθηκαν κατά την υπεράσπιση του Φρουρίου στις 17 Μαΐου 1828.


Σύμφωνα με το θρύλο, τα σώματα των Ελλήνων πολεμιστών έμειναν άταφα, ώσπου ένας δυνατός άνεμος μετέφερε άμμο από την παραλία της Ορθής Άμμου και κάλυψε τα σώματα τους. Αν και χιλιάδες κόσμου έχει δει το φαινόμενο, δεν έχει καταγραφεί ποτέ, αφού εκείνες τις ώρες το φως είναι ελάχιστο.

6. Σπιναλόγγα 


Το 1903, αφού είχαν φύγει και οι τελευταίοι κάτοικοι, το νησί μετατράπηκε σε Λεπροκομείο, προκειμένου να απομονώσουν όσους έπασχαν από τη Νόσο Χάνσεν, καθώς δεν είχε βρεθεί το φάρμακο για τη λέπρα και η νόσος είχε πανικοβάλει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Στις 30 Μαΐου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών όπου μεταφέρθηκαν από διάφορα μέρη της Κρήτης 250 ασθενείς, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε Διεθνές Λεπροκομείο αφού δέχτηκε αρρώστους και από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στις μέρες μας πολλές από τις εγκαταστάσεις του Λεπροκομείου δεν υπάρχουν. Φημολογείται όμως πως κάποιοι από τους επισκέπτες του νησιού έχουν ακούσει φωνές ανθρώπων που υποφέρουν, ενώ μπαίνοντας στα απομεινάρια των σπιτιών των λεπρών ένιωθαν την παρουσία τους.

7. Δρακοντόσπιτα 


Μεγαλιθικά κτίσματα στην Εύβοια, αβέβαιης χρονολόγησης και αγνώστων χτιστών. Βρίσκονται κοντά στους Στύρους, στην Κάρυστο, και στην κορυφή της Όχης.

Τα δρακόσπιτα είναι οικοδομημένα από τετραγωνικούς μακρόστενους και σχετικά λεπτούς λίθους, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς άλλα συνδετικά υλικά, και συγκρατούνται μόνο με το βάρος τους, ενώ τα κενά συμπληρώνονται με άλλους μικρότερους λίθους.

Τα περισσότερα δρακόσπιτα διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση, όπου κυριαρχεί η γκρίζα πέτρα της περιοχής και όπου απουσιάζει κάθε άλλο οικοδομικό υλικό.

Ο καθηγητής Ν. Μουτσόπουλος, βρήκε, σε μια υπόγεια κατασκευή δίπλα σε δρακόσπιτο, οστά ζώων, θραύσματα αγγείων και κατάλοιπα θυσιών. Μέχρι και σήμερα, παραμένει μυστήριο ποιοι έχτισαν αυτές τις κατοικίες και για ποιο λόγο.

8. Χωριό Ανάβατος 


Στα δυτικά της Χίου υπάρχει το καστροχώρι του Ανάβατου. Χτισμένο σε έναν απότομο λόφο με απόκρημνες πλαγιές, είναι προσβάσιμο από ένα μόνο σημείο. Εξαιτίας της φυσικής προστασίας του, είναι πιθανό το χωριό να κτίστηκε για τον έλεγχο της δυτικής ακτής κατά την περίοδο των πειρατικών επιδρομών.


Το χωριό εγκαταλείφθηκε ξαφνικά γι άγνωστους λόγους, αλλά η συνολική καλοδιατηρημένη μορφή του, δίνει μια μοναδική εικόνα μιας πόλης-φάντασμα περιτριγυρισμένης από ένα άγριο και τραχύ φυσικό περιβάλλον.

9. Σανατόριο Πάρνηθας 


Ένα παράδοξο, ογκώδες πολυόροφο εγκαταλελειμμένο κτίσμα στέκει σήμερα σε μια πλαγιά της Πάρνηθας, με το σύνολο της περιοχής γύρω του να προβάλλει καμένο και εφιαλτικό.

Αυτό το κτίριο ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1914, ως ορεινό αντιφυματικό περίπτερο-θεραπευτήριο του Ευαγγελισμού. Το 1934, ανοικοδομήθηκε με την επωνυμία Νοσοκομείο Γεωργίου Σταύρου & Γεωργίου Φουγκ.
Στη συνέχεια μετατράπηκε στο ξενοδοχείο Ξενία, και τέλος σε Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Σήμερα το κτίριο είναι ένα εγκαταλελειμμένο ερείπιο. Υπάρχουν ιστορίες για ένα κοριτσάκι στο σανατόριο, το οποίο, στα τελευταία του πλέον από τη φυματίωση, δεν μπορούσε να πιει ούτε μια στάλα νερό.

Ζήτησε, λοιπόν, από κάποιον νοσοκόμο να την πάει στην Πηγή της Κυράς, στο τελευταίο καταφύγιο της Πάρνηθας, αλλά ξεψύχησε στο δρόμο. Διάφοροι περαστικοί έχουν ισχυριστεί πως έχουν δει το κοριτσάκι να τους ζητάει να τη συνοδέψουν στην πηγή.


Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τότε που το κτίριο εγκαταλείφθηκε εντελώς και η φήμη του συνοδεύεται από ιστορίες κακοτυχίας, αρρώστιας, πόνου, θανάτου αλλά και σενάρια σατανισμού και «μεταφυσικών» φαινομένων, αφού ανεξήγητα σύμβολα χωρίς καμία ερμηνεία καλύπτουν τους τοίχους του.

10. Σπηλιά Νταβέλη 


Το σπήλαιο αυτό, πριν ονομαστεί έτσι, ονομαζόταν «Σπήλαιο των Αμώμων», δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων, γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να εισέλθουν εκεί, αν και κανείς δε ξέρει πως προήλθε αυτή η ονομασία.
Η ιστορία της «σπηλιάς του Νταβέλη», έγινε γνωστή στο τέλος της δεκαετίας του 60, αφού υπήρχαν εκατοντάδες αναφορές από τους κατοίκους της περιοχής, για «παράξενα φώτα» στον ουρανό, μικρά ανθρωποειδή, παράξενους ήχους και φαντάσματα.

Μέσα στο σπήλαιο, υπάρχουν μεγάλες ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο και μια ισχυρή μυρωδιά από όζον, ενώ σε κάποια σημεία κοντά στην σπηλιά, το ποσοστό της ραδιενέργειας σε έδαφος και αέρα είναι ελαφρώς ανεβασμένο και φημολογείται ότι αν φέρει κάποιος μία λάμπα φθορίου μπορεί να ανάψει μόνη της.

Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες περαστικών για μυστηριώδεις τοπικούς στροβίλους διαμέτρου ενός μέτρου, ενώ πιο δίπλα υπάρχει πλήρης άπνοια. Διάφορες ιστορίες κυκλοφορούνε σχετικά με τα σύμβολα που είναι ζωγραφισμένα, ή χαραγμένα στους βράχους της σπηλιάς.

Η πιο σημαντική ιστορία από όλες, είναι αυτή που υποστηρίζει ότι μία παλάμη η οποία είναι χαραγμένη στον τοίχο, τα τελευταία 20 χρόνια έχει μετακινηθεί τουλάχιστον τρεις φορές. Μέχρι και ο Ελληνικός στρατός έχει ανάμειξη στην υπόθεση της σπηλιάς του Νταβέλη.


Τη δεκαετία του 80, η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη σπηλιά, είχε κηρυχτεί στρατιωτική και απαγορευόταν η προσέγγιση πολιτών για τουλάχιστον 3 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν πολλές αναφορές από τους εργαζομένους εκεί, για παράξενα φαινόμενα, ενώ είναι επιβεβαιωμένο ότι πολλοί από αυτούς, πέθαναν μετά από μερικά χρόνια, όλοι από καρκίνο.

11. Το σπίτι στη Βασιλίσσης ΌλγαςΤο συγκεκριμένο σπίτι της Θεσσαλονίκης, λέγεται πως παλιά ήταν αρχοντικό κάποιου Εβραίου, ενώ σήμερα δεν κατοικείται αφού είναι ετοιμόρροπο και ο γύρω χώρος έχει μετατραπεί σε αποθήκη οικοδομικών υλικών.

Πολλά έχουν ειπωθεί για αυτό το κτίσμα, όπως όσοι έχουν μείνει εκεί νύχτα ακούν φοβερούς θορύβους από φαντάσματα που κυκλοφορούν στα δωμάτια, με αποτέλεσμα να τρέπονται σε φυγή, ή πως συνοδεύει κατάρα και όποιος μένει εκεί κινδυνεύει να τρελαθεί, ενώ όποιος προσπαθήσει να το γκρεμίσει κινδυνεύει να πεθάνει.

Το γεγονός ότι στο παρελθόν το πήραν δύο εργολάβοι για να το κατεδαφίσουν, και την ημέρα που πέρασε στην ιδιοκτησία τους ο ένας πέθανε από την καρδιά του και ο άλλος σκοτώθηκε σε τροχαίο ταξιδεύοντας στην Αθήνα, φούντωσαν τις φήμες.
Αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν ακόμη και να περνούν τη νύχτα έξω από το κτίριο ή αλλάζουν και πεζοδρόμιο με το φόβο πως ίσως κάτι κακό θα τους συμβεί εάν δεν υπακούσουν στους νόμους των «πνευμάτων».Πηγή: pinnokio.gr

Πραγματικότητα ο πρώτος σκληρός δίσκος χωρητικότητας 10 TB

Η HGST, θυγατρική της αναγνωρισμένης και κορυφαίας Western Digital, παρουσίασε τον πρώτο

Αρώματα Γαλλίας στην Αριδαία - ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK

Αρώματα Γαλλίας άριστης ποιότητας τύπου όλων των επώνυμων οίκων!

Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Έδεσσα

Την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 5:30 μ.μ. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης Εδέσσης θα

Καταθέσεις και προσαγωγές για την υπόθεση εξαφάνισης του νεαρού Βαγγέλη Γιακουμάκη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του εξαφανισμένου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο Ιάκωβος Θεοδώσης από την Πέλλα στην επιτροπή δεοντολογίας του Ποταμιού

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του επικεφαλής του Ποταμιού, συνεδρίασε η Πανελλήνια

Κάρτα με φορομπόνους - Έρχεται το τέλος των μετρητών στην Ελλάδα;

Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να σταματήσει την "αιμορραγία" της απώλειας εσόδων από τον ΦΠΑ.

Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλμωπίας

Σας καλούμε να έρθετε στις 17 Μαρτίου ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00΄ στο Δημοτικό Κατάστημα

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *