Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Πολλοί οι λόγοι για να βάλεις ξηρούς καρπούς στη διατροφή σου - Πέρα από τη δίαιτα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμη και τρίτου σταδίου, και οι οποίοι τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να επιδεινωθεί ο καρκίνος τους και να πεθάνουν πρόωρα.

Όμιλος Αντισφαίρισης Αριδαίας - Aridea Tennis Club: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ε3 πρωτάθλημα tennis

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, το Ε3 πρωτάθλημα tennis της Γ Ένωσης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας. Αγωνίστηκαν Αγόρια και Κορίτσια μέχρι 14 ετών. Νικητής στα αγόρια ο Φίλιππος Σεραφείμ από την Νάουσα και στα κορίτσια η Σιδηροπούλου από την Βέροια.

10 από τους κορυφαίους του Χόλιγουντ που δεν κέρδισαν Όσκαρ

Ένα βραβείο Όσκαρ θεωρείται η κορυφαία αναγνώριση για ένα ηθοποιό ή σκηνοθέτη. Ωστόσο, υπάρχουν κορυφαίες προσωπικότητες της έβδομης τέχνης, που έκαναν μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ, αλλά δεν αξιώθηκαν να κατακτήσουν ούτε ένα αγαλματίδιο. Στη λίστα αυτή παρουσιάζουμε τις 10 πιο κραυγαλέες περιπτώσεις. Οι εννέα δεν είναι Αμερικανοί και αυτό ίσως να έχει τη σημασία του. Τα τιμητικά Όσκαρ εξαιρούνται...

Παρουσίαση του Ισπανού ποιητή Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο στην Έδεσσα

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Φιλοπροόδου Συλλόγου Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας θα παρουσιασθεί το πρόσφατα εκδοθέν στην Ελλάδα βιβλίο του Ισπανού ποιητή Jose Antonio Moreno Jurado

«Στο τέλος του δρόμου». –« Al final de la calle» . Ανθολογία ποιημάτων (1973-2017), εκδ.Ρώμη, Ιαν.2018, σελ. 178 , (Δίγλωσση Ελληνοϊσπανική Έκδοση).


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. στο Παρθεναγωγείο (Βαρόσι) Έδεσσας.

Για τον ποιητή θα μιλήσουν οι Θοδωρής Σαρηγκιόλης και Σάκης Δήμτσης.

Θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων στα ελληνικά και στα ισπανικά από τον ίδιο τον ποιητή και την Μαργαρίτα Κρέσπο.

Κιθάρα φλαμέγκο παίζει ο Τάσος Κλημεντίδης.Ο Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο, είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης στα ισπανικά, γεννήθηκε στη Σεβίλλη το 1946 και είναι σήμερα ο σημαντικότερος νεοελληνιστής στη Ισπανία. Ζει στη Σεβίλλη, όπου και δίδαξε νεοελληνική και βυζαντινή λογοτεχνία στο ομώνυμο πανεπιστήμιο για πέντε χρόνια.

Μεταφραστής και δεινός μελετητής του έργου των Ο. Ελύτη και Γ. Σεφέρη, δημοσίευσε πάνω από είκοσι ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικά βιβλία, καθώς και μελέτες και δοκίμια για την νεοελληνική ποίηση και λογοτεχνία. Βραβευμένος ποιητής στην Ισπανία και τιμημένος στην Ελλάδα, δημοσίευσε μια ογκώδη ανθολογία της νεοελληνικής ποίησης στα ισπανικά, ανθολογώντας ποιητές από την περίοδο προ Σολωμού μέχρι και τη γενιά του '80. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια ανθολογία στα ισπανικά των σημαντικότερων ποιημάτων του Τάκη Σινόπουλου που θα δημοσιευτεί στη Ισπανία το 2018. Είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού ποίησης Ερατώ , των Εκδόσεων ΡΩΜΗ, για τις οποίες μέχρι τώρα έχει μεταφράσει έργα διαφόρων ποιητών των γενεών του '70, του '80, καθώς επίσης και πρωτοεμφανιζόμενους νέους ποιητές μετά το 2000. Η ποίησή του εμπνέεται όχι μόνο από την αρχαία ελληνική μυθολογία, αλλά και από την δημοτική και λόγια βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεοελληνική παράδοση, με εμφανείς τις επιδράσεις από την ποίηση και την ποιητική των μεγάλων μας ποιητών, Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη κ.ά.

Το δοκιμιακό και μεταφραστικό του έργο διατρέχει στοχαστικά την αρχαιοελληνική, βυζαντινή και νεοελληνική μας παράδοση και είναι τόσο εκτεταμένο και σημαντικό, ώστε δικαίως να τον χαρακτηρίζει ως τον κύριο εν ζωή πρεσβευτή των ελληνικών γραμμάτων στον ισπανόφωνο κόσμο.

Δείτε πώς θα εξασφαλίσετε την επιδότηση από το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ»

Την Πέμπτη (8/3) ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» , όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Σημαντικές επαφές και συναντήσεις του Δημάρχου Αλμωπίας στην Αθήνα

- Δρομολογήθηκε η εκπόνηση μελέτης για το Νηπιαγωγείο Προμάχων και η προμήθεια αίθουσας και εξοπλισμού για το Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου
- Προωθήθηκε η υλοποίηση έργου για την αισθητική αναβάθμιση της Τ.Κ. Λουτρακίου (611.000 ευρώ)
- Στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους απλήρωτους εργαζόμενους των Λουτρών
- Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για παραχώρηση στρατιωτικών κτιρίων
- Παρουσίαση της πρότασης για σύνδεση Λουτρών Πόζαρ – Χιονοδρομικού στο Μουσείο Ακρόπολης.

Σημαντικές επαφές και συναντήσεις πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος στην Αθήνα, όπου είχε την ευκαιρία να προωθήσει ζητήματα του Δήμου μας.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.) κ. Βασίλη Καραγιάννη, με τη συνεργασία της Βουλευτή κ. Θεοδώρας Τζάκρη. Έτσι, δρομολογείται η εκπόνηση της μελέτης του 2/θέσιου Νηπιαγωγείου Προμάχων, για να λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας του χωριού, καθώς το σημερινό κτίριο παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω παλαιότητας. Επίσης, δρομολογείται η προμήθεια προκατασκευασμένης αίθουσας και εξοπλισμού για το 4/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, καθώς στην πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου στο σχολείο υπήρξε σχετικό αίτημα ώστε να στεγαστεί το μάθημα της πληροφορικής.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος μαζί με τη Βουλευτή συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη, για την προώθηση υλοποίησης του έργου που αφορά στην αισθητική αναβάθμιση της Τ.Κ. Λουτρακίου, προϋπολογισμού 611.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω των ιαματικών πηγών των Λουτρών Πόζαρ και χρειάζεται παρεμβάσεις που θα του δώσουν έναν χαρακτήρα παραδοσιακό. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός δικτύου λιθόστρωτων δρόμων (καλντερίμια), συνολικού εμβαδού 2.800 τ.μ. με χρήση γρανιτικού κυβόλιθου μετά των φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες LED που θα ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο Λουτρακίου - Λουτρών και θα κατευθύνεται προς το κέντρο του οικισμού (εκκλησία και δημοτικό σχολείο), που ενισχύει τον παραδοσιακό πετρόχτιστο χαρακτήρα του Λουτρακίου και την τουριστική του εικόνα, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια και τοποθέτηση σε μήκος δρόμου 300 μέτρων 34 ιστών ηλεκτροφωτισμού (ύψους 3,5 μ) με φωτιστικά σώματα οροφής από αλουμίνιο με ηλεκτρονικό λαμπτήρα LED (LED 27-30 W). Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων θα παροχετευτεί από παράπλευρη οδό, μήκους 500 μέτρων περίπου, στην οποία προβλέπεται από το έργο η αποκατάσταση της υφιστάμενης ασφάλτου με νέα άσφαλτο. Επίσης στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται η φωταγώγηση μέρους του επαρχιακού δρόμου Λουτρακίου - Λουτρών σε μήκος 1.100 μέτρων. Κατά τη συνάντηση, παραδόθηκαν στον κ. Πουλάκη η Τεχνική Μελέτη, το Τεχνικό Δελτίο Έργου και ο Προϋπολογισμός, ενώ ο Γενικός Γραμματέας αναγνώρισε την συμβολή του έργου, καθώς και το γεγονός ότι εμφανίζει μελετητική ωριμότητα και δεσμεύθηκε να προωθήσει πρόταση για την χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΑΑΝ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπόθεση της πληρωμής των εργαζομένων του Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών Πόζαρ και άλλες υποθέσεις που αφορούν ζητήματα του Δήμου Αλμωπίας, ενώ ο Δήμαρχος βρέθηκε και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συζήτησε σημαντικά θέματα όπως η παραχώρηση στρατιωτικών κτιρίων για χρήση από το Δήμο (Λέσχη Αξιωματικών κ.α.).

Τέλος, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος των Λουτρών παρουσίασε τη Λουτρόπολη του Πόζαρ στην ημερίδα επενδυτών με θέμα «Αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών» που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για σύνδεση των Λουτρών Πόζαρ με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Υπουργοί Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελος, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γ.Γ. Τουρισμού κ. Γεώργιος Τζιάλλας κ.α.

ΕΦΚΑ: Με την κατώτατη εισφορά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Με υπουργική απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, προτίθεται το υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας, που έχει δημιουργηθεί σε πολλούς ασφαλισμένους – μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ

Στην απόφαση θα τονίζεται ότι είναι δυνατή η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε οφειλέτες με χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά. Το δικαίωμα της χορήγησης της ασφαλιστικής ενημερότητας παραμένει, ακόμα και αν οι οφειλέτες καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά.

Στόχος είναι να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με πολλά λάθη στα ειδοποιητήρια που έχουν ως συνέπεια να ζητείται από ασφαλισμένους να καταβάλλουν υπέρογκες εισφορές. Μέχρι να διορθωθούν τα λάθη, θα παρέχεται το δικαίωμα να καταβληθεί η κατώτατη εισφορά, με συνέπεια να χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα και ο ασφαλισμένος να διατηρεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ανέκυψαν με τα ειδοποιητήρια ασφάλισης.

Εμπόδια που αναδείχτηκαν κυρίως από την πλευρά των μηχανικών και του ΤΕΕ, αφού διαπιστώθηκε ότι σε ακραίες περιπτώσεις, ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν το 86% του μηνιαίου εισοδήματός τους, ως ασφαλιστικές εισφορές! Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον διοικητή του ΕΦΚΑ και σε εκπροσώπους μηχανικών, γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, ο κύριος Θανάσης Μπακαλέξης παραδέχτηκε την ύπαρξη τεχνικού προβλήματος. Οριοθέτησε δε την επίλυσή του όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις και θα προκύψουν τα νέα ποσά ασφαλιστικών εισφορών…

Το Shape of Water ήταν ο μεγάλος νικητής στα όσκαρ

Μετά το περσινό χάος που προκλήθηκε με τη λάθος ανακοίνωση για το βραβείο καλύτερης ταινίας, τα φετινά βραβεία όσκαρ κύλησαν απολύτως ομαλά και χωρίς εκπλήξεις. Το Shape of Water ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς με το όσκαρ καλύτερης ταινίας και τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο να παίρνει το αγαλματίδιο για τη σκηνοθεσία του. Η ταινία πήρε συνολικά τέσσερα βραβεία (καλύτερο soundtrack και σχεδιασμός παραγωγής).

Τα όσκαρ για τις ερμηνείες πήγαν στα μεγάλα φαβορί, με τον Γκάρι Όλντμαν να βραβεύεται για το Darkest Hour, τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, τον Σαμ Ρόκγουελ (για την ίδια ταινία) να παίρνει το όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου, ενώ το όσκαρ Β΄Γυναικείου ρόλου πήγε στην Allison Janney για το I, Tonya.

To Dunkirk του Κρίστοφερ Νόλαν ακολούθησε σε αριθμό βραβείων με τρία ( sound editing, sound mixing, film editing), ενώ ο Jordan Peele έγραψε ιστορία αφού έγινε ο πρώτος μαύρος που κερδίζει όσκαρ σεναρίου (για το Get Out).

Ιστορική νίκη και για τον James Ivory που στα 90 του έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής όσκαρ (για το διασκευασμένο σενάριο του Call My By Your Name).

Τέλος, μετά από 13 υποψηφιότητες ο Ρότζερ Ντίκινς πήρε επιτέλους το όσκαρ φωτογραφίας για το Blade Runner 2049. 

απο το roxx.gr

Μάζα - του Δημήτρη Α. Δημητριάδη

Μάζα - του Δημήτρη Α. Δημητριάδη στο ialmopia.gr

Εθνικιστικές διαδηλώσεις Σκοπιανών σε επτά χώρες - Έκαψαν ελληνικές σημαίες

Διαδήλωση για τη διατήρηση του υπάρχοντος ονόματος των Σκοπίων με τη συμμετοχή περίπου πέντε χιλιάδων ατόμων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (4/3) στην «πλατεία Μακεδονίας» στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία διοργανώθηκε από εθνικιστική οργάνωση. Αντίστοιχες διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από Σκοπιανούς σήμερα και στην Ολλανδία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Μελβούρνη της Αυστραλίας οι Σκοπιανοί διαδηλωτές προσπάθησαν να προκαλέσουν τους Έλληνες ομογενείς καίγοντας ελληνικές σημαίες σε δημόσια θέα.

«Απαιτούμε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και απευθύνουμε έκκληση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως τη μόνη διεθνή οργάνωση στην οποία τα Σκόπια αποτελούν ισότιμο μέλος με όλες τις χώρες που αναγνωρίζουν το συνταγματικό της όνομα, να τερματιστεί η χρήση της αναφοράς της χώρας με αρχικά και να εκδοθεί ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το οποίο θα εγκρίνει και θα εγγυάται τη χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ από διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε η ηθοποιός Kamka Tocinovski, μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

«Απαιτούμε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα επιτρέψουν στους Σκοπιανούς της διασποράς να συμμετέχουν σε αυτές σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο ηθοποιός Straso Milosevski, ο οποίος διάβασε μια επιστολή που απευθύνεται στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και η οποία έφερε τις υπογραφές διακοσίων εξεχόντων προσώπων των Σκοπίων. Σηφάκης: Πολύ σημαντική εξέλιξη φυσικού αερίου από τον ΤΑΠ - Τώρα δυνατή η επέκταση του φυσικού αερίου σε Έδεσσα - Σκύδρα - Αριδαία από το 2018 ως το 2023

Σηφάκης: Πολύ σημαντική εξέλιξη η εξασφάλιση από την κυβέρνηση εξόδου φυσικού αερίου από τον ΤΑΠ στο Άσπρο της Σκύδρας - Τώρα δυνατή η επέκταση του φυσικού αερίου σε Έδεσσα- Σκύδρα- Αριδαία από το 2018 ως το 2023

''Φιλία'' - Διογένης (NEW song & video clip 2018)

''Φιλία'' - Διογένης (NEW song & video clip 2018)

Αναδρομές: Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός ηγέτης που κυβέρνησε τη Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες 1954 – 2013

Αμφιλεγόμενος πολιτικός ηγέτης, που κυβέρνησε τη Βενεζουέλα από το 1998 έως το 2013. Για τα λαϊκά στρώματα της πετρελαιοπαραγωγού Βενεζουέλας και της Λατινικής Αμερικής ήταν ο ήρωάς τους, για τους Αμερικανούς ήταν δικτάτορας και ο κληρονόμος του Φιντέλ Κάστρο, που έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Δύσης στη Λατινική Αμερική.

Ο Ούγο Ράφαελ Τσάβες - Φρίας (Hugo Rafael Chávez Frías) γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954 στην πόλη Σαμπανέτα της βορειοδυτικής Βενεζουέλας. Ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά ενός ζευγαριού δασκάλων, οι οποίοι τα έφερναν δύσκολα, γι’ αυτό και ο μικρός Ούγο μεγάλωσε με τη γιαγιά του. Πιστός Καθολικός, ξεκίνησε από παπαδάκι στην τοπική εκκλησία και προς στιγμήν σκέφτηκε να ακολουθήσει το ιερατικό σχήμα. Τελικά, τον κέρδισε ο στρατός και την περίοδο 1971-1975 φοίτησε στη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας. Μετά την αποφοίτησή του τοποθετήθηκε ως αξιωματικός διαβιβάσεων κοντά στη γενέτειρα του. Είχε όλο τον χρόνο να διαβάσει Μαρξ, Λένιν, Μάο, Γκεβάρα και βιβλία για τον στρατηγό Εζέκιελ Ζαμόρα (1817-1860), τον οποίο θαύμαζε. Ο Ζαμόρα ήταν μία από τις ηγετικές προσωπικότητες των φιλελευθέρων στις εμφύλιες συγκρούσεις με τους συντηρητικούς μεγαλοτσιφλικάδες της Βενεζουέλας το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα. Η εμπλοκή του στην καταδίωξη επαναστατικών οργανώσεων της Αριστεράς και η σκληρότητα που τις αντιμετώπιζε ο στρατός, τον έπεισε ότι η χώρα χρειαζόταν μία αριστερή κυβέρνηση για να πατάξει τη διαφθορά, που βασίλευε τόσο στο στρατό, όσο και στην πολιτική εξουσία, στην οποία εναλλάσσονταν δύο κόμματα, ένα κεντροδεξιό και ένα κεντροαριστερό.

Το 1983 ίδρυσε μέσα στους κόλπους του στρατού ένα μυστικό πυρήνα με την επωνυμία «Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα 200» (MBR-200), με πηγή έμπνευσης τον Ζαμόρα, αλλά και τον Σιμόν Μπολιβάρ, τον απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής από την ισπανική κατοχή. Στις 4 Φεβρουαρίου 1992 ηγήθηκε πραξικοπήματος κατά του κεντροαριστερού προέδρου της Βενεζουέλας, Κάρλος Άντρες Πέρες, το οποίο είχε αιματηρή κατάληξη, με 18 νεκρούς και 60 τραυματίες. Η απόπειρα για την κατάληψη της εξουσίας απέτυχε και ο Τσάβες συνελήφθη. Μέσα από τη φυλακή πραγματοποίησε και δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος, το Νοέμβριο του 1992, το οποίο απέτυχε επίσης.

Το 1994 ο Τσάβες βγήκε από τη φυλακή με αμνηστία και αποφάσισε να κινηθεί με κοινοβουλευτικά μέσα για την κατάληψη της εξουσίας και την πραγμάτωση των οραμάτων του. Το «Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα 200» έγινε πολιτικό κόμμα με την επωνυμία «Κίνημα για την Πέμπτη Δημοκρατία» (MVR) και άρχισε να αποκτά μαζικό χαρακτήρα. Στις 6 Δεκεμβρίου 1998 εξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας και άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμά του, που περιλάμβανε αναδιανομή της γης, προγράμματα στέγασης, μόρφωσης, περίθαλψης και παιδείας για τους φτωχούς. Ακολούθησε η σαρωτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές για τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, αφού κατέλαβε της 120 από τις 131 έδρες του κοινοβουλίου.  Βάσει του νέου Συντάγματος, η χώρα μετονομάστηκε σε «Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας», για να τιμηθεί ο ήρωας της ανεξαρτησίας, Σιμόν Μπολιβάρ. Η θητεία του προέδρου αυξήθηκε σε 6 χρόνια και επετράπη η δεύτερη θητεία, ενώ δόθηκαν μεγαλύτερα δικαιώματα. Οι πολιτειακές αλλαγές εγκρίθηκαν σε δημοψήφισμα, το Δεκέμβριο του 1999. Τον Ιούλιο του 2000 διεξήχθησαν εκλογές για την Εθνοσυνέλευση. Ταυτόχρονα, ο Τσάβες πέτυχε την επανεκλογή του στην προεδρία το 2001.

Η επανεκλογή του για τρίτη φορά ερμηνεύτηκε από τον Τσάβες ως ψήφος υπέρ του σοσιαλιστικού του σχεδίου. Προεκλογικά είχε εξαγγείλει την επιτάχυνση της αγροτικής μεταρρύθμισης με τη διανομή σε ακτήμονες μεγάλων γεωργικών «τσιφλικιών» και την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στο πετρελαϊκό μονοπώλιο της χώρας. Τη βραδιά της επανεκλογής του φώναζε στους χιλιάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες: «Ζήτω η σοσιαλιστική επανάσταση! Το πεπρωμένο έχει γραφτεί». «Μια νέα εποχή ξεκίνησε», συνέχιζε, «Δείξαμε ότι η Βενεζουέλα είναι κόκκινη! ...Κανείς δεν πρέπει να φοβάται το σοσιαλισμό... Ο σοσιαλισμός είναι ανθρώπινος. Ο σοσιαλισμός είναι αγάπη. ...Κάτω ο ιμπεριαλισμός! Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο κόσμο!», εξαπολύοντας, παράλληλα, μια ακόμη επίθεση στο «διάβολο» Τζορτζ Μπους. 
 
Τον επόμενο χρόνο ο Τσάβες υπέστη την πρώτη του ήττα, με την καταψήφιση των σχεδιαζόμενων από τον ίδιο συνταγματικών τροποποιήσεων. Στο σχετικό δημοψήφισμα στις 2 Δεκεμβρίου 2007 οι πολίτες με οριακή πλειοψηφία 50,7% έναντι 49,2%, απέρριψαν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, με το οποίο θα μπορούσε να διεκδικεί εφ’ όρου ζωής την επανεκλογή του, να καταργήσει την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας, να ενισχύσει τον έλεγχό του στις ένοπλες δυνάμεις και να περιορίσει την ελευθεροτυπία σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Όμως, στις 15 Φεβρουαρίου 2009 κέρδισε το δημοψήφισμα για την κατάργηση του συνταγματικού άρθρου, το οποίο περιόριζε στις δύο θητείες την παραμονή του ίδιου προσώπου στο ανώτατο αξίωμα της χώρας κι έτσι μπορούσε να διεκδικήσει και τρίτη προεδρική θητεία. Στις βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν το 2010, το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας, όπως είχε μετονομαστεί το κόμμα του από το 2007, κέρδισε τις εκλογές, χωρίς όμως αυτοδυναμία.

Το 2011 ο Τσάβες ασθένησε σοβαρά από καρκίνο κι εμπιστεύτηκε την τύχη της υγείας του σε Κουβανούς γιατρούς στην Αβάνα. Καίτοι σοβαρά άρρωστος κέρδισε και τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου 2012, εξασφαλίζοντας μία νέα εξαετή θητεία. Όμως, ο καρκίνος τελικά τον κατέβαλε και ο Ούγο Τσάβες άφησε την τελευταία του πνοή τις πρώτες απογευματινές ώρες της 5ης Μαρτίου 2013. Στις τελευταίες ώρες της ζωής του τον συντρόφευσαν τα τέσσερα παιδιά του από τους δύο γάμους του, με τη συντοπίτισσά του Νάνσι Κολμενάρες και τη δημοσιογράφο Μαριζάμπελ Ροντρίγκες (1997-2004). Στα δεκατρία χρόνια που κυβέρνησε τη Βενεζουέλα ο Τσάβες, πολλά άλλαξαν προς το καλύτερο, ιδίως για τα λαϊκά στρώματα. Αυτό που δεν άλλαξε προς το καλύτερο ήταν ο υψηλότατος πληθωρισμός, που σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, έκλεισε στο 27,5% το 2010, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό ανόδου έφθασε και το 40%. Εξίσου σοβαρό και το θέμα της ασφάλειας. Ακόμα και ο ίδιος ο Τσάβες αναγνώρισε την ανάγκη να χρησιμοποιήσει μονάδες του Στρατού για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

Ο Τσάβες υπήρξε σφοδρός πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, όπως αποκαλούσε την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική, αν και ποτέ δεν διέκοψε την παροχή πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρουσιάστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής ως ο κληρονόμος του Φιντέλ Κάστρο και δημιούργησε «κλώνους», όπως ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας. Καλλιέργησε μία επαναστατική, αλλά αμφιλεγόμενη εικόνα, έχοντας πολιτική φιλία με «προσωπικότητες-παρίες» της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν και ο Μπασάρ αλ-Άσαντ της Συρίας. 
 
 
απο το sansimera.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *