Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ο καταναλωτισμός και το κέρδος ως καταστροφή στην κοινωνία - της Μαρίνας Μπαχου

Ο καταναλωτισμός και το κέρδος ως καταστροφή στην κοινωνία και στην προσωπικότητα του ανθρώπου - της Μαρίνας Μπαχου για το ialmopia.gr

Οι καλύτερες ταινίες του 2017

Το PopCode διαλέγει τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν φέτος στην Ελλάδα, από πολύχρωμα φεστιβαλικά διαμάντια μέχρι υπερήρωες και εξωγήινες απειλές.

Οι Chef & οι Αρτοζαχαροπλάστες του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ σκόρπισαν χαμόγελα, γεύσεις και μυρωδιές Χριστουγέννων στους μικροσκοπικούς φίλους των νηπιαγωγείων

Φέτος ο Αη-Βασίλης έστειλε τους Βοηθούς του στα Νηπιαγωγεία για να φτιάξουν γλυκά.....

Οι Chef & οι Αρτοζαχαροπλάστες του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ σκόρπισαν χαμόγελα, γεύσεις και μυρωδιές Χριστουγέννων στους μικροσκοπικούς φίλους των νηπιαγωγείων!!!

Σε μια δράση που περιλάμβανε 12 Νηπιαγωγεία, 3 εκπαιδευτές, και 85 σπουδαστές Μαγειρικής και Αρτοζαχαροπλαστικής το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ βρέθηκε δίπλα στα παιδάκια των νηπιαγωγείων και ως Βοηθοί του Αη Βασίλη έπλασαν και έψησαν παραδοσιακούς Χριστουγεννιάτικους Κουραμπιέδες.

Οι μικροί φίλοι και οι δασκάλες τους, έπιασαν δουλειά και με τους σπουδαστές μας κατάφεραν να "σπάσουν μύτες" με τα αρώματα του βούτυρου και της βανίλιας!

Ευχαριστούμε τόσο τις υπεύθυνες Νηπιαγωγούς για την άριστη φιλοξενία όσο και τους μικρούς φίλους που συμμετείχαν στη δράση που σκοπό είχε να μοιράσει χαμόγελα. Συγχαρητήρια στους σπουδαστές μας αλλά και τους εκπαιδευτές τους κ. Αλέκου, κ. Λαζαρίδη, και κ. Στρέπκο.

Η θετική ενέργεια που μας ανταπόδωσαν τα παιδάκια ήταν τεράστια!!!

Καλά Χριστούγεννα & και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος στις συναδέλφους Νηπιαγωγούς, τα γλυκύτατα παιδάκια, και τους γονείς τους!!!! fb https://www.facebook.com/iekaridaias/ ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ www.iekaridaias.gr 23840 24928 23840 28241 23840 28242

Χριστούγεννα

Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται «η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού». Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου από τις Εκκλησίες που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό). Κατά συνεκδοχή, Χριστούγεννα ονομάζεται όλο το εορταστικό δεκαπενθήμερο από την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) έως την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (7 Ιανουαρίου). Για τις Δυτικές Εκκλησίες τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης, ενώ για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο σταυρικός θάνατος και η Ανάσταση.

Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε με υπερφυσικό τρόπο από την Παρθένο Μαρία σ’ ένα σπήλαιο της Βηθλεέμ, μεταξύ 7 και 4 π.Χ., σύμφωνα με διάφορους επιστημονικούς υπολογισμούς. Εκείνη την εποχή, βασιλιάς της Ιουδαίας ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας, ηγεμόνας της Συρίας ο Κυρήνιος και αυτοκράτορας της Ρώμης ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο οποίος είχε διατάξει απογραφή πληθυσμού των υπηκόων του. Γι’ αυτό και ο Ιωσήφ πήρε την ετοιμογέννητη Μαρία και μετέβησαν στη Βηθλεέμ από τη Ναζαρέτ, όπου διέμεναν.

Μετά τη γέννηση του Ιησού, ένας άγγελος εμφανίσθηκε στους ποιμένες της περιοχής, αγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός, ενώ πλήθος άλλων αγγέλων έψαλλαν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Ενώ συνέβαιναν αυτά, άστρο φωτεινό εξ Ανατολής οδήγησε τρεις Μάγους (Μελχιόρ, Γάσπαρ, Βαλτάσαρ) στη Βηθλεέμ, όπου μαζί με τους βοσκούς προσκύνησαν τον Θεάνθρωπο, προσφέροντάς του χρυσό, λίβανο και σμύρνα.

Η φύση του αστέρα που οδήγησε τους Μάγους απασχόλησε όχι μονάχα τη θεολογία, αλλά και την αστρονομία. Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν δώσει διάφορες ερμηνείες: ότι επρόκειτο για σύνοδο πλανητών, για υπερκαινοφανή αστέρα, για κομήτη, ακόμη και για μετεωρίτη. Η σύγχρονη αστρονομία, ωστόσο, δεν θεωρεί πειστικές τις ερμηνείες αυτές. Σε τελευταία ανάλυση, εκείνο που έχει σημασία για τους Χριστιανούς δεν είναι τόσο η φύση του φαινομένου, όσο η αξία του ως «σημείου» της έλευσης του Μεσσία, που εκπληρώνει τις προφητείες των Εβραϊκών Γραφών ερχόμενος στη Γη για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους. Οι αρχαιότερες και πλέον αξιόπιστες εκκλησιαστικά πηγές για τη γέννηση του Ιησού περιέχονται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά, που είναι και οι μόνοι από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές που ασχολούνται με τα της Γεννήσεως του Χριστού.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έλαβε καθολική μορφή στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ, πρώτα στη Δύση και μετά στην Ανατολή. Μέχρι τότε η Γέννηση του Ιησού εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη Βάπτιση κατά την εορτή των Θεοφανείων. Η Αρμενική Εκκλησία δεν δέχθηκε την αλλαγή και διατήρησε την παλαιότερη παράδοση, την οποία ακολουθούν σήμερα όσες Εκκλησίες ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό). Για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα καθιερώθηκαν ως αργία με τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (529/534).

Με δεδομένο ότι στα Ευαγγέλια δεν αναφέρεται η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του Ιησού, η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου ως ημέρας εορτασμού των Χριστουγέννων θα πρέπει να συνδέεται, σύμφωνα με μια θεωρία, με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου (Βρουμάλια) από τους ειδωλολάτρες της ρωμαϊκής επικράτειας, αλλά και των γενεθλίων του Μίθρα, του ανίκητου Ήλιου (Dies Natalis Solis Invicti), που είχε καθιερωθεί επί αυτοκράτορα Αυρηλιανού το 275μ.Χ. Νωρίτερα, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Σατουρνάλια (17-23 Δεκεμβρίου), όπου επικρατούσε κλίμα γενικής ευφορίας και ανταλλάσσονταν δώρα.

Σύμφωνα με τις απόψεις που αντλούν επιχειρήματα από την ιστορία των θρησκειών, η Εκκλησία διεκδίκησε την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα των Χριστουγέννων για να ασκήσει πολεμική με τα κηρύγματά της κατά των εθνικών και αιρετικών. Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα γέννησης του Χριστού προκύπτει από σειρά ημερολογιακών υπολογισμών, που έχουν λάβει υπόψη τους πατερικά κείμενα και παλαιοδιαθηκικές πηγές.

Πάντως, η προσπάθεια εύρεσης του ακριβούς χρόνου της Γέννησης του Χριστού ξεκίνησε αρκετά νωρίς και έχει οδηγήσει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Κάποιοι την τοποθετούν τη νύχτα της 19ης προς την 20η Απριλίου, άλλοι τον Ιανουάριο, ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς στις 18 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον Κυπριανό ο Χριστός γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου.

Κατά τους πρώιμους εκκλησιαστικούς χρόνους η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία απαιτούσε ολιγοήμερη νηστεία. Από τον έκτο αιώνα στα μοναστήρια είχε καθιερωθεί νηστεία σαράντα ημερών, η οποία κατά τον 12ο αιώνα επεκτάθηκε σε όλους τους Χριστιανούς της Ανατολής. Έτσι, η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά από την εορτή του Αγίου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου.

Η εκκλησιαστική ακολουθία των Χριστουγέννων ψάλλεται στις εκκλησίες νωρίς το πρωί, κατά το ξημέρωμα. Είναι πανηγυρική και γεμάτη λαμπρούς ύμνους των μεγάλων υμνογράφων της εκκλησίας, όπως του Ιωάννου Δαμασκηνού, του Ρωμανού του Μελωδού και του Κοσμά Μαϊουμά.

Στις ελληνικές πόλεις και τα χωριά τα Χριστούγεννα γιορτάζονται μέσα σε θερμή οικογενειακή ατμόσφαιρα. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν γλυκά (μελομακάρονα και κουραμπιέδες) και ψωμί («Χριστόψωμο») ζυμωμένο με ειδικό τρόπο σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας και στολισμένο με καλλιτεχνική διάθεση.

Υπό την πίεση των μεγάλων χριστιανικών εορτών, οι αρχαίες ειδωλολατρικές γιορτές εξαλείφθηκαν με την πάροδο των αιώνων. Έμειναν, όμως, μέχρι τις μέρες μας, οι δοξασίες, οι θρύλοι και ο μεταφυσικός φόβος για τα δαιμονικά των Χριστουγέννων: τους δικούς μας καλικάντζαρους και τους λυκάνθρωπους στη Γαλλία.


απο το sansimera.gr

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα το 2017

Φυσικές καταστροφές, πολιτικές νίκες και ήττες και μεγάλες απώλειες συνθέτουν το μωσαϊκό του 2017. Μία χρονιά που σημαδεύτηκε από μία μαραθώνια 2η αξιολόγηση (που τελικά έκλεισε), ακραία καιρικά φαινόμενα, φωτιές και πλημμύρες αλλά και τον θάνατο του επί 60 έτη παρόντα στην πολιτική ζωή του τόπου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κάνοντας μια ανασκόπηση της ελληνικής επικαιρότητας για το έτος που φεύγει, το News 24/7 θυμάται και παρουσιάζει τα γεγονότα που στιγμάτισαν περισσότερο το 2017.

Ιανουάριος: Σύλληψη της Πόλας Ρούπα


Τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου συλλαμβάνεται σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη η Πόλα Ρούπα, που ήταν καταζητούμενη από τις Αρχές ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2012 και έκτοτε παρέμενε άφαντη.
Φεβρουάριος: Φεύγουν απ’ τη ζωή τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες


Την ίδια μέρα όμως αφήνει την τελευταία του πνοή και ένας άλλος σπουδαίος ζωγράφος, ο Δημήτρης Μυταράς, στα 83 του. Δάσκαλος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, της οποίας διετέλεσε και πρύτανης, με τα έργα του να εκτίθενται σε πολλές ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις έτυχε σημαντικής αναγνώρισης στο εξωτερικό κι υπήρξε ένας απ’ τους πιο λαμπρούς έλληνες εικαστικούς.


Λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου φεύγει απ’ τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες κινηματογραφιστές.


Μάρτιος: Νέα εποχή για Σκλαβενίτη -Μαρινόπουλο


Αν και η συμφωνία είχε ήδη γίνει γνωστή, από 1η Μαρτίου Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλος γυρίζουν και επίσημα σελίδα και μια απ’ τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στη χώρα παίρνει σάρκα και οστά. Οι ταμπέλες αλλάζουν, τα ράφια γεμίζουν πάλι και συνολικά 361 καταστήματα περνούν και επίσημα στην αλυσίδα Σκλαβενίτη, που αναδεικνύεται έτσι στον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο στην Ελλάδα. Σημαντικό φυσικά και απ’ την άποψη ότι χιλιάδες εργαζόμενοι απορροφώνται στο νέο σχήμα, ενώ επί μήνες ήταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας αλλά και χρωστούμενα μηνών.
 
Απρίλιος: Τραγωδία στο Σαραντάπορο


Λίγες μέρες μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου, συντρίβεται στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου Χιούι, στο Σαραντάπορο της Κοζάνης, ενώ εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων. Νεκροί ανασύρονται τέσσερις απ’ τους πέντε επιβαίνοντες ενώ ζωντανή αλλά βαριά τραυματισμένη ανασύρεται μια γυναίκα. 

Μάιος: Πεθαίνει ο Μητσοτάκης


Στις 29 Μαΐου φεύγει απ’ τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ηλικία 99 ετών, και μαζί κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής στη μεταπολεμική Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που υπήρξε ένας από τους τελευταίους μεγάλους πολιτικούς της χώρας, με την έννοια που ξέραμε τη δεκαετία του ’80 και μερικά χρόνια μετά. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία του έγινε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.
 
Ιούνιος: Κλείνει οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση


Μετά από διαφωνίες τόσο μεταξύ των θεσμών όσο και με την κυβέρνηση, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει περίπου οκτώ μήνες, κλείνει επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στις 15 Ιουνίου. Το Eurogroup επικύρωσε έτσι την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πήρε και μια δέσμευση για συζήτηση σχετικά με το χρέος μετά το 2018. Η απόφαση αυτή άνοιξε με τη σειρά της τον δρόμο για την τρίτη και ίσως πιο σημαντική αξιολόγηση, και παράλληλα άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή στις αγορές. 

Ιούλιος: Καύσωνας και Μέδουσα


Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες με τις οποίες η Ελλάδα υποδέχτηκε τον Ιούλιο, διατηρήθηκαν καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του μήνα. Το πρώτο κύμα καύσωνα έπληξε την χώρα τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου με το θερμόμετρο την 1η Ιουλίου να δείχνει τους 42 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία, παρά τη μικρή υποχώρηση, άγγιξε και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου στις 10 του μήνα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Διάλειμμα, αν και όχι ευχάριστο, σε αυτές τις θερμοκρασίες, στάθηκε το φαινόμενο “Μέδουσα” που από τις 17 του μήνα χτύπησε την Ελλάδα. Το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας, προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές σε όλη τη χώρα, ενώ άφησε πίσω του και έναν νεκρό. Όπως δήλωσε στο News 24/7 ο ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, δεν έχει ξαναδεί δυο καύσωνες που συνοδεύτηκαν από πλημμύρες "στα 31 χρόνια που είμαι στην Μετεωρολογική Υπηρεσία". 

Αύγουστος: Η Ελλάδα στις φλόγεςΣχεδόν 70.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μόνο τον μήνα Αύγουστο, από καταστροφικές πυρκαγιές που, όπως κάθε χρόνο, έπληξαν την Ελλάδα. Τις χειρότερες καταστροφές γνώρισαν τα Κύθηρα, η ανατολική Αττική και η Ζάκυνθος με 66.000 στρέμματα βλάστησης να καίγονται, μόνο σε αυτές τις περιοχές. Στα Κύθηρα, από την πυρκαγιά που έκαιγε επί πέντε ημέρες, έγιναν στάχτη 20.000 στρέμματα γης. Στη Ζάκυνθο, οι πυρκαγιές που ξεσπούσαν από την αρχή του καλοκαιριού εντάθηκαν στις 13 Αυγούστου, με τις αρχές να κάνουν λόγο για σχέδιο εμπρησμών. Μέχρι τις 18 του μήνα τουλάχιστον 11.000 στρέμματα βλάστησης είχαν καεί, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν άλλες 14.000 στρέμματα από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 26 του μήνα και έκαιγε μέχρι τις 29, προκαλώντας και την καταστροφή περιουσιών. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην ανατολική Αττική στις 13 Αυγούστου, κατέκαψε περιουσίες και περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους και τέθηκε υπό έλεγχο 3 μέρες μετά, στις 16 του ίδιου μήνα. Πυρκαγιές τον Αύγουστο ξέσπασαν επίσης σε Κορινθία, Ηλεία, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Το τρίμηνο Ιούνιος, Ιούλιος Αύγουστος, συνολικά στις φλόγες παραδόθηκαν 135.092 στρέμματα γης. 

Σεπτέμβριος: Οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό


Ήταν στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου όταν το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Το μικρό δεξαμενόπλοιο ήταν έμφορτο με 2.570 τόνους καυσίμων, γεγονός που προκάλεσε άμεσα ανησυχία για ρύπανση του Σαρωνικού. Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν και οι μικρές πετρελαιοκηλίδες που αρχικά έκαναν την εμφάνισή τους γύρω από το σημείο του ναυαγίου, άρχισαν να εξαπλώνονται, με αποτέλεσμα να φτάσουν να μέχρι τις ακτές της Σαρωνίδας, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου θαλάσσια ρύπανση. Το πλοίο Λασσαία που είχε αναλάβει την απάντληση των καυσίμων του Αγία Ζώνη κατασχέθηκε για λαθρεμπόριο καυσίμων και αντικαταστάθηκε, ενώ η ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο οδήγησε σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την ταχύτητα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού και τις ευθύνες για την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδα.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή διενεργούνται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες για το ναυάγιο και την οικολογική καταστροφή. Η ανέλκυση του πλοίου ολοκληρώθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου, όπως και ο καθαρισμός της θάλασσας και των ακτών. Όπως αναφέρουν ειδικοί θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια προκειμένου η ζωή στον Σαρωνικό να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. 

Οκτώβριος: Αναγνωρίζεται νομικά η αλλαγή ταυτότητας φύλουΣτις 10 Οκτωβρίου η ελληνική Βουλή με ψήφους 171 βουλευτών ενέκρινε το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ 148 βουλευτές υπερψήφισαν το άρθρο που επιτρέπει την διαδικασία από τα 15 έτη. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, νομική διόρθωση της ταυτότητας φύλου γίνεται με με δήλωση ενώπιον δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα και χωρίς να απαιτείται πλέον χειρουργική επέμβαση ή ιατρική γνωμάτευση, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Η διαδικασία καθίσταται πολύ ευκολότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Η lgbtq+ κοινότητα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το νομοσχέδιο, παρά κάποια προβλήματα που διέγνωσαν σε αυτό, όπως, μεταξύ άλλων, η μη δυνατότητα διόρθωσης φύλου σε άτομα που βρίσκονται σε γάμο.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της εκκλησίας που κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει, αλλά και διαμάχη στη Βουλή μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κυρίως για το σκέλος της παραχώρησης του δικαιώματος διόρθωσης φύλου από τα 15 έτη. 

Νοέμβριος: Φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Χαρακτηριστικά τροπικής καταιγίδας είχε το φαινόμενο που έπληξε την δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου. Το έδαφος στο όρος Πατέρας, ήταν ήδη κορεσμένο εξαιτίας των βροχών που είχε δεχτεί το προηγούμενο διήμερο και έτσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο νερού που δέχτηκε. Ο χείμαρρος που δημιουργήθηκε, πέρασε μέσα από τη Μάνδρα, παρασύροντας στο πέρασμα του ό,τι έβρισκε. Από την ορμή του χειμάρρου, αυτοκίνητα βρέθηκαν σε μπαλκόνια, σπίτια πλημμύρισαν, περιουσίες καταστράφηκαν και 23 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Αντιμέτωποι με καταστροφές των περιουσιών τους βρέθηκαν και οι κάτοικοι στη Νέα Πέραμο. Ένα μήνα μετά το καταστροφικό γεγονός, η πόλη της Μάνδρας εξακολουθεί να ζει μέσα στις λάσπες.


Δεκέμβριος: Η επίσκεψη Ερντογάν και η ΛωζάνηΟ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια. Ο Ερντογάν, ήδη μια μέρα πριν την άφιξή του είχε δείξει τις προθέσεις του με τηλεοπτική του συνέντευξη, στην οποία για άλλη μία φορά έθεσε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Ιστορικός χαρακτηρίζεται ο διάλογός του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες, όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος έσπασε το πολύ αυστηρό προεδρικό πρωτόκολλο, προκειμένου να απαντήσει στις αξιώσεις του τούρκου ομολόγου του, ενώ σε “τεταμένο” κλίμα ήταν και η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου.Ο Ερντογάν αναχώρησε για την Τουρκία την επόμενη μέρα, αφού πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κομοτηνή, όπου επανέφερε το ζήτημα της Λωζάνης σε δημόσια ομιλία του.

απο το News247

Το Άστρο της Βηθλεέμ

Ουράνιο φαινόμενο, που σχετίζεται με τη γέννηση του Ιησού Χριστού στη Βηθλεέμ.

Οι φτωχοί άνθρωποι είναι σοφότεροι από τους πλούσιους, σύμφωνα με έρευνα

Όσοι ανήκουν στις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, παίρνουν μεγαλύτερη βαθμολογία όσον αφορά τη σοφία τους, σε σχέση με τους ανθρώπους των ανώτερων τάξεων, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Θετικός αρχικά ο Υπουργός Παιδείας για ίδρυση σχολής ή Πανεπιστημιακών τμημάτων στην Πέλλα - Συνάντηση του με τον Γιάννη Σηφάκη

Γιάννης Σηφάκης: Θετικός κατ’ αρχήν ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καθώς και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χασάπης στην πρόταση του βουλευτή για ίδρυση Σχολής ΤΕΙ ή Τμημάτων Ζωικής και Φυτικής παραγωγής στα Γιαννιτσά – Διετείς Πανεπιστημιακές σχολές για αποφοίτους ΕΠΑΛ σε Έδεσσα και πιθανά σε Αριδαία και Σκύδρα

Ο Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Χασάπη στο περιθώριο της συνόδου Πρυτάνεων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην ΑΣΠΑΙΤΕ στην Αθήνα.

Ο βουλευτής επανέλαβε στον Υπουργό την θέση του για την ανάγκη η Πέλλα να συμμετέχει στην Δημόσια Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με κάποιες σχολές ανάλογες με τις παραγωγικές της δραστηριότητες και δυνατότητες. Η Πέλλα προσφέρεται για την σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Έρευνα και την πρακτική άσκηση των σπουδαστών. Είναι διαχρονικά από τους αδικημένους Νομούς όσον αφορά την χωροταξική δομή των ΑΕΙ και ΤΕΙ με άμεσες επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία.

Σε αυτή την συγκυρία υπάρχουν δύο σημαντικές δυνατότητες:


Να αναπτυχθεί στην περιοχή των Γιαννιτσών Σχολή ή Τμήματα Ζωικής παραγωγής και φυτικής παραγωγής.

Η ύπαρξη και η ανάγκη αναβάθμισης του Ινστιτούτου Ζωικής Έρευνας στην Παραλίμνη Γιαννιτσών ( που έχει 11 ερευνητές και διαχειρίζεται 3000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων παραχωρημένων κατά χρήση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και σημαντικό αριθμό ζώων ) μπορεί να εξασφαλίσει την σύνδεση της Εκπαίδευσης και Έρευνας μαζί με την δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών σχολής ή τμημάτων ΤΕΙ που μπορούν να ιδρυθούν στα Γιαννιτσά ή μέσα στο Ινστιτούτο της Παραλίμνης.


Ίδρυση αποκεντρωμένων Διετών Πανεπιστημιακών σχολών για αποφοίτους ΕΠΑΛ ( που θα ανήκουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας) στην Έδεσσα και πιθανά σε Αριδαία και Σκύδρα

Έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο στη Βουλή η ίδρυση σχολών για διετείς σπουδές στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ των αποφοίτων ΕΠΑΛ. Δηλαδή τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ θα έχουν μία προνομιακή πρόσβαση σε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα δίνει επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων ώστε να μην ταλαιπωρούνται όπως γίνεται σήμερα με τα ΙΕΚ. Θα είναι τμήματα ακαδημαϊκά εξαιρετικά αναγνωρισμένα και θα ανταποκρίνονται σε πάρα πολλές από τις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν

Ο Υπουργός είπε στον βουλευτή ότι κατ’ αρχάς είναι θετικός, φυσικά απαιτείται μελέτη και συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας.

Ζήτησε από τον βουλευτή μετά τις γιορτές να τον επισκεφτεί στο Υπουργείο για να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα και να δρομολογηθούν ενέργειες και συνεννοήσεις με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή.

Ευχές Αλμωπού Αριδαίας

Σύσσωμη η ομάδα του Αλμωπού και η Ακαδημία σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα αυτές τις γιορτινές ημέρες με τους αγαπημένους σας! Το νέο έτος που έρχεται να σας φέρει υγεία, χαρά και δύναμη για να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας!

Αυτές είναι ασθένειες που ξεγελούν τους γιατρούς και κάνουν λάθος διάγνωση

Η πιθανότητα να λάβεις μια λανθασμένη διάγνωση από τον γιατρό είναι πολύ πιο συχνή απ' ότι πιστεύεις. Δεν είναι απαραίτητο μια ασθένεια να είναι σπάνια για να κάνει λάθος ο γιατρός στην διάγνωσή του.

2017: Τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Οι Chef του ΔΙΕΚ Έδεσσας κέρασαν "Paella θαλασσινών" στον πεζόδρομο

Με τον "γευστικότερο" τρόπο έκλεισε τις δράσεις του για το 2017 το ΔΙΕΚ Έδεσσας. Οι σπουδαστές Α' Εξαμήνου της "Μαγειρικής Τέχνης" υπό την καθοδήγηση του chef-εκπαιδευτή τους Κουρατζόγλου Θ., ετοίμασαν και μοίρασαν στον κόσμο της Έδεσσας, την Παρασκευή 22/12/2017, μια γκουρμέ "Paella Θαλασσινών". 
 
Για τους μερακλήδες μάλιστα φρόντισαν να υπάρχει και άφθονο τσίπουρο, κατάλληλο για την καταπολέμηση του κρύου που επικρατούσε. Οι περαστικοί που κεράστηκαν, επαίνεσαν τους σπουδαστές για την προσφορά τους, αλλά και για την ποιότητα του εδέσματος. Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση που οι σπουδαστές αναγκάστηκαν να ετοιμάσουν και επιπλέον ποσότητα για να τους ευχαριστήσουν όλους.

Έτσι, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια επιτυχημένη χρονιά τόσο για το ΔΙΕΚ Έδεσσας, το οποίο καταξιώθηκε πλέον στη συνείδηση του κόσμου ως μια από τις σημαντικότερες μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης της περιοχής μας, όσο και για την ειδικότητα της «Μαγειρικής Τέχνης» η οποία, υπό την καθοδήγηση του αρχι-chef κου Κουρατζόγλου Θ., εντυπωσιάζει με την οργάνωση, την πειθαρχία, την αποτελεσματικότητα και τις δράσεις προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο.

Έκτακτο επίδομα θέρμανσης: Δείτε ποιοι θα το πάρουν

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά με διαδικασίες – εξπρές λίγο πριν από το τέλος του 2017 στη διάθεση μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και συγκεκριμένα ενός εκτάκτου επιδόματος θέρμανσης, με δικαιούχους τους κατοίκους συνολικά εννέα νομών της ελληνικής επικράτειας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», το έκτακτο μέρισμα θα λάβουν οι κάτοικοι των νομών Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, θα αφορά σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση για το κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016-2017, δηλαδή σε όσους είχαν κάνει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017.


Το έκτακτο επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, θα αντιστοιχεί στο 50% της επιδότησης που είχε δοθεί πέρυσι και θα διαμορφώνεται:
στα 250 ευρώ για τους άγαμους και
στα 313 ευρώ για τους έγγαμους

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να καταβάλει άμεσα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το έκτακτο αυτό μέρισμα, επειδή ακριβώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα δουν «ψαλιδισμένο» το κοινωνικό επίδομα κατά 50%.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για τους κατοίκους της πρώτης ζώνης, το επίδομα αυξάνεται για τη σεζόν 2016-2017 σε 37,5 λεπτά ανά λίτρο (από 25 λεπτά που είχε εγκριθεί πέρυσι τον Δεκέμβριο), ενώ για τις υπόλοιπες ζώνες παραμένει σταθερή στα 25 λεπτά ανά λίτρο. Έτσι, στην πρώτη ζώνη προκύπτει θετική διαφορά 12,5 λεπτών ανά λίτρο, η οποία και θα πιστωθεί άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να καταβάλει το έκτακτο μέρισμα στους δικαιούχους μέχρι την Παρασκευή (29/12/2017), με σκοπό η δαπάνη να εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2017 και να μην επηρεάσει σε καμία περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.


Ποιος θα καταβάλει το έκτακτο επίδομα θέρμανσης


Όπως έχει γίνει γνωστό, το επίδομα θα καταβληθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για τη διάθεση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης 2017-2018 – Ποιοι και πόσα χάνουν

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τη «Ναυτεμπορική», οι αιτήσεις για την τρέχουσα χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από το νέο έτος, ενώ όσοι συμπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι υπόλοιποι θα λάβουν το επίδομα την άνοιξη. Το νέο επίδομα θέρμανσης θα είναι το μισό της σεζόν 2016-2017, δηλαδή θα περιορίζεται στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν απώλειες: 

250 έως 313 ευρώ για τους κατοίκους της 1ης ζώνης (Γρεβενά, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα). Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας (και με μέγιστη επιφάνεια τα 80 τ.μ.) ενώ το νοικοκυριό του παντρεμένου επίσης με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, αλλά με μέγιστη επιφάνεια τα 100 τ.μ.

150 έως 188 ευρώ για τους κατοίκους της Β’ ζώνης. Σε αυτήν κατατάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής. Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και μέγιστη επιφάνεια τα 80 τετραγωνικά, ενώ η μέγιστη επιφάνεια για το νοικοκυριό του παντρεμένου θα είναι τα 100 τετραγωνικά. Το επίδομα θα φτάνει κατά μέγιστο στα 150 έως τα 188 ευρώ.

Στην 3η ζώνη όπου κατατάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, η επιδότηση θα είναι 80 έως 100 ευρώ (για άγαμο και παντρεμένο αντίστοιχα) και η απώλεια θα είναι επίσης 80 έως 100 ευρώ.

Στην 4η ζώνη, τέλος, (νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και Ρεθύμνου, Σάμου και Χανίων) το μέρισμα θα είναι 50 έως 63 ευρώ και οι απώλειες επίσης 50 έως 63 ευρώ.

Ευχές, ελαιοχρωματισμοί και βραβεύσεις από το Δήμο Αλμωπίας

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *