Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Για τις πρόσφατες πυρκαγιές, ευθύνες και προτάσεις. Του Στέφανου Τζουμάκα
Σύντομη η διαδρομή του χρόνου από τον εμπρησμό της Αττικής, δυτικά και ανατολικά. Ωστόσο με βάση ορισμένα δεδομένα έχουμε και ανάλογα συμπεράσματα.

1.Πρώτα η Ζωή! Με μαρτυρικό θάνατο χάθηκαν δεκάδες συνάνθρωποι μας.Το ζήτημα που προέκυψε είναι ότι η ζωή μας εξαρτάται από φονικές ενέργειες. Εξαρτάται επίσης από ευθύνες των αρχών, αλλά και από δικές μας επιλογές ή αμέλειες. ΔΕΝ υπάρχουν άγιοι σκοποί χωρίς άγια μέσα. Ο κυνισμός του: «σκοπός αγιάζει τα μέσα» μας οδηγεί σε πανωλεθρίες.

2.Δύτερο η ασφάλεια διαβίωσης .Τι σημαίνει αυτό; Στα χωριά μας και στις πόλεις δεν χτίζουμε σε μη ασφαλή εδάφη που προκαλούνται κατολισθήσεις, ούτε σε μπαζωμένα ρέματα και ποταμούς σκυλοπνίχτες, ούτε στις κορυφές που δεν είναι κατοικήσιμοι τόποι καθότι οι κεραυνοί προκαλούν πυρκαγιές .Ούτε οι αρχές το επιτρέπουν .

3. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πυρκαγιές. Τις πυρκαγιές τις έφερε ο …πελαργός;; Δεν είναι σχήμα λόγου. Εκτός από τους κεραυνούς όλες οι άλλες πυρκαγιές προκαλούνται από τους ανθρώπους γενικά στη χώρα και ειδικότερα από ορισμένους κτηνοτρόφους που προβαίνουν συχνά σε εμπρησμούς με σκοπό τα χορτο λιβάδεια καθώς και από αγρότες ή από τεχνίτες κατά την εκτέλεση εργασιών από αμέλεια γενικά στη χώρα ή από βλάβες στα δίκτυα της ΔΕΗ.

4. Στα δάση και τις δασικές εκτάσεις γύρω από τις κατοικημένες περιοχές , τα λεγόμενα και ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ δάση και στα νησιώτικα δάση και όχι γενικά στα δάση της χώρας, τους εμπρησμούς τους προκαλούν πυρομανείς ή άνθρωποι από δόλο για πολιτικές και κοινωνικές επιδιώξεις ( πχ Πυρπόληση της Πεντέλης επί Γ. Ράλλη το 1980, οι μεγάλες πυρκαγιές το 1998, χρονιά που άλλαξε φορέα η δασοπυρόσβεση. Η καταδίκη με σαράντα χρόνια φυλακή στο πρώην νομάρχη Ηλείας, στο πρώην Δήμαρχο Ζαχάρως, στον υπεύθυνο της πυρόσβεσης και στη γιαγιά που μαγείρευε το 2007, τα σαράντα χρόνια φυλάκισης ήταν γιατί ξέφυγε το γκάζι της γιαγιάς;; Η καταδίκη πυροσβεστών που ομολόγησαν ότι έβαζαν οι ίδιοι τις πυρκαγιές για λόγους εξασφάλισης εργασίας κ.ο.κ.).

Επί χρόνια οι εμπρησμοί στην Αττική , συνδέονται επίσης με την αλλαγή χρήσης γης και οικοπεδοποίηση. Δεν προβαίνουν σε εμπρησμούς στη Πίνδο, στο Σμόλικα , στα Βαρδούσια και στον Όλυμπο. Η Πεντέλη έχει τα φιλέτα. Η Πάρνηθα, ο Υμηττός και πρόσφατα τα Γεράνεια και παλιότερα ορισμένες περιοχές νησιών .

5.Αυτές τις μέρες έπεσε τόση δεξιά υποκρισία που δεν τη ξεπλένει κανείς θεομπαίχτης ιεράρχης ή μη της «ταπείνωσης και της τιμωρίας» ,του γνωστού υπόβαθρου των θρησκειών, όχι μόνο της αγάπης αλλά και του μίσους και της εκδίκησης ως ρητορικής των εγκληματιών που θέλουν να αποδώσουν τις ευθύνες σε άλλους. Δεν γνώρισα προοδευτικούς εμπρηστές. Κατά κανόνα ακροδεξιοί και έμποροι γης.

6. Ουδείς θέλει να συνδέεται με αυτό το απεχθές έγκλημα. Δείτε την αλλοτρίωση και το τρίτο πρόσωπο - χωρίς ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ- που απευθύνονται στα ΜΜΕ, πολλοί ρεπόρτερ. Λένε: Ξέσπασε πυρκαγιά !Δεν την έβαλε κανένας! Ξέσπασε από μόνη της !Πέρναγε με αυτοκίνητο ή τρένο και …ξέσπασε! Επίσης λένε: Εκδηλώθηκε πυρκαγιά ! Εκδηλώθηκε από μόνη της !Είδε φώς και ..μπήκε ! Και ακόμα λένε: Μπήκε φωτιά ! Δεν την έβαλε κανένας. Από μόνη της …μπήκε! Τα κάνουν και τα λένε τυχαία όλα αυτά;; Όχι βέβαια !Πρέπει να στήσουν το σόου για τη τηλεθέαση! Η ΑΣΑΦΕΙΑ είναι το πάν! Όχι ο δόλος, η ιδιοτέλεια των εμπρηστών, όχι η ποινική δίωξη αυθωρεί και παραχρήμα! Και βέβαια η αντικυβερνητική αγορά δυσαρέσκειας! Ένα δυστυχισμένο όν που παρίστανε το δημοσιογράφο στο κανάλι του Αυριανισμού είχε πει, τη δεκαετία του 90: Καίγεται η Αττική και ο υπουργός είναι στο …εξοχικό του στη Λευκάδα! Και ο υπουργός δεν είχε ούτε εξοχικό ,ούτε σχέση με τη Λευκάδα! Όταν οι καναλάρχες είναι καταπατητές και διαπλεκόμενοι με καταπατητές δεν επιτρέπουν να γίνει καμιά συζήτηση για τον εμπρησμό και τα αίτια του αλλά για το που ήταν οι υπουργοί κλπ. Απατεώνες της τηλεοπτικής δημοκρατίας .

Οι εν λόγω κονδυλοφόροι τώρα είναι σε κανάλια των μνημονίων, της διαπλοκής, των λαθρέμπορων, σε γραφεία τύπου των κομμάτων που τις ηγεσίες τους πατρονάρουν γνωστοί ολιγάρχες με το αζημίωτο (Ν.Δ. και πρώην ΠΑΣΟΚ) και είναι οι ίδιοι σε νέους και παλιούς ιδιοκτήτες .

7.Στα Γεράνεια όρη γνωστοί και μη εξαιρετέοι κερδοσκόποι επιδιώκουν να τοποθετήσουν τέρατα –ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή αυτού του ιστορικού όρους. Αυτή είναι μια επιχειρηματική ομάδα. Η αντίδραση των πολιτών και των οργανωμένων κινήσεων τους σταμάτησε προσωρινά. Άλλος διαπλεκόμενος επιχειρηματίας με γνωστό πρώην συγκρότημα τύπου που τώρα έγινε έδρα προπαρασκευαστικών πράξεων δολιοφθοράς στο δημόσιο βίο, ήθελε να κάνει εξόρυξη βωξίτη. Το Δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής και η Κυβέρνηση είπαν ρητά όχι. Ε και ;; H ίδια επιχειρηματική παρέα ήθελε -το 2007 ένα πρόσωπο που είχε θητεύσει ως νομάρχης - και έλεγε: Νομάρχη χρειαζόμαστε για πρωθυπουργό, κυβέρνηση θα είμαστε εμείς ! Ποιοι είναι λοιπόν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του εμπρησμού στα Γεράνεια και στη Κινέττα;; το ίδιο ερώτημα εύλογα ισχύει και για τον πρόσφατο εμπρησμό σε περιοχή των Χανίων που είναι προστατευόμενη στο πρόγραμμα Natura.

Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και τεράστιες καταστροφές έχει σχέση με τρία πράγματα: Πρώτον: Ότι η πυροσβεστική διέθεσε δυνάμεις για να μη επεκταθεί η φωτιά στα διυλιστήρια και πυρποληθεί όλη η Αττική .Για αυτό το ενδεχόμενο οργανωμένη η σιωπή από τα κανάλια που αγόρασαν άδειες για να αγοράσουν και τη δημοκρατία. Επίσης, στο ερώτημα ποιος έβαλε τη φωτιά στα διυλιστήρια ενώ καιγόταν τα Γεράνεια και η Κινέττα είναι αναπάντητο. Ο δεύτερος λόγος οφειλόταν στο ότι : Ο Δήμαρχος της περιοχής τήρησε το νόμο και τον όρκο του και διέταξε εκκένωση της περιοχής. Και τρίτο το ρυμοτομικό σχέδιο της Κινέττας ήταν ανοικτό και προσβάσιμο από θαλάσσης και εδάφους και όχι περιφραγμένη καταπάτηση ιδιοκτητών .

8. Φέτος στο Νταού Πεντέλη «εκδηλώθηκε» πυρκαγιά, «ξέσπασε» , «ξεκίνησε» η φωτιά, αλλά δεν την έβαλε κανένας! Από μόνη της ή από καλώδιο της ΔΕΗ ή από καλαμιές αγρότη! Πως όμως εξελίχθηκε αυτή η λαίλαπα δεν απασχόλησαν το στρατευμένο κονδυλοφόρο κυριακάτικης επιχειρηματικής εφημερίδας με συγκεκριμένους σκοπούς .

Ποιοί ήταν οι σκοποί; Κάθε νοήμων πολίτης παρακολουθεί την οργανωμένη προσπάθεια για τη μετατόπιση του δημόσιου λόγου από τις ευθύνες συγκεκριμένων συμφερόντων και πολιτικών κομμάτων για τη καταστροφή της χώρας στη δεκαετία, και τη δημιουργία <<νέας>> μαύρης ατζέντας με τη πατριδοκαπηλία και τώρα με τη σκύλευση των νεκρών. Προφανώς και η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για το ότι η κλεπτοκρατία ορίζει τη δημόσια συζήτηση.

Τις εκτάσεις της Πεντέλης διεκδικούν η Εκκλησία, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες.

Το Πεντελικό Όρος έχει έκταση πάνω από 200.000 στρέμματα από δάσος , δασικές εκτάσεις , δασωθέντες αγρούς , από αγρούς και από οικιστικές ζώνες.

Πολλοί ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων στη Πεντέλη δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση, ενώ αντίθετα άλλοι με συναλλαγές και δώρα περιουσίες προσόδου με οικόπεδα, τα κατάφεραν. Παρά του ότι πολλές καείσες εκτάσεις είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες .Γιατί είναι άλλο πράγμα να κηρυχθεί μια έκταση αναδασωτέα και άλλο πραγματικά να αναδασωθεί και πραγματικά να μην αλλάξει χρήση . Γιατί οι καταστρατηγήσεις δεν έχουν αρχή και τέλος.

Η Πεντέλη περιλαμβάνει στα όρια της τους δήμους Πεντέλης- Νέας Πεντέλης -Μελίσσια , Βριλησσίων, Παλλήνης-Γέρακα, Ραφήνας, Μαραθώνα-Νέα Μάκρη , Σταμάτας, Ροδόπολης, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Δροσιάς, Ερυθραίας και Κηφισιάς.

Είναι εκτάσεις «φιλέτα» που αν αποχαρακτηριστούν, δηλαδή χάσουν το δασικό χαρακτηρισμό, η αξία τους αποτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ. Ένα πλέγμα συμφερόντων και διεκδικητών κινείται και δρα στη περιοχή για δεκαετίες. Οι πιέσεις αυτές έχουν συνδεθεί άμεσα με τις φωτιές, αφού αν μετά την πυρκαγιά μια έκταση εξαιρεθεί της αναδάσωσης, χάνει τον δασικό της χαρακτήρα και άρα μπορεί να οικοδομηθεί.

Η Μονή Πεντέλης διεκδικεί 80.000 και πλέον στρεμμάτων δάσους στην Πεντέλη ,κατέχει εκτάσεις σε όλο το νότιο τμήμα, σε μεγάλο μέρος της δυτικής ,αλλά και της ανατολικής πλευράς. Για τις εκτάσεις αυτές δεν υπάρχουν σαφείς τίτλοι. Η Μονή στηρίζει τις ιδιοκτησιακές της διεκδικήσεις σε έγγραφα του σουλτάνου μετά την απελευθέρωση από τη τουρκοκρατία και στη συνεχή παρουσία της στην περιοχή. Μεγάλο τμήμα αυτών των εκτάσεων έχει πουληθεί και μεταβιβαστεί σε ιδιώτες ή σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς με βάση τη χρησικτησία και τον εικονικό χαρακτήρα κυριότητας .

Τα τελευταία πενήντα χρόνια η Μονή Πεντέλης πούλησε σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες πάνω από 10.000 στρέμματα. Οι νέοι «ιδιοκτήτες» προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις δεν είναι δασικές. Κάποιοι έχουν καταφέρει να τις αποχαρακτηρίσουν και στη συνέχεια να τις οικοδομήσουν, δημιουργώντας οικισμούς που σήμερα θεωρούνται νόμιμοι. (Η περιοχή Μάτι, 1200 στρεμμάτων είχε πουληθεί σε Χαλανδριώτες από την Μονή Πεντέλης το 1930)

Ο οικοδομικός Συνεταιρισμός των υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας,νομιμοποίησε 4.000 στρέμματα και έχτισε στην περιοχή Λυκόρεμα .Ο οικισμός αποτελεί τμήμα της κοινότητας Πικερμίου. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός των Αξιωματικών μπήκε στο σχέδιο πόλης της Νέας Μάκρης με έκταση 800 στρεμμάτων.

Δασικές εκτάσεις κάηκαν στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νέα Κωνσταντινούπολη» διεκδικεί 550 στρέμματα σε περιοχή που κάηκε το 1995, ενώ ο «Αγιος Σπυρίδων» διεκδικεί τον αποχαρακτηρισμό 1.200 στρεμμάτων, τα οποία επίσης κάηκαν την ίδια χρονιά. Στις περιοχές που κάηκαν στην Πεντέλη, έχουν καταγραφεί διεκδικήσεις και από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς:«Αγιος Τιμόθεος» - διεκδικεί περίπου 200 στρέμματα στην περιοχή των λατομείων Μουζάκι.«Αγιος Σύλλας» - περίπου 25 ιδιοκτήτες διεκδικούν 80 στρέμματα στη Νέα Πεντέλη.

Ιδιώτες διεκδικούν περίπου 30 στρ. που κάηκαν στο κέντρο του Κοκκιναρά. Η έκταση αυτή είχε καεί το 1995, είχε αναδασωθεί και τα δενδρύλλια κόπηκαν από «αγνώστους». Στη Βόρεια Πεντέλη οι κληρονόμοι του Ηλιόπουλου κέρδισαν το 1991- επί κυβέρνησης Κ,Μητσοτάκη-στον Άρειο Πάγο την ιδιοκτησία 25.000 στρεμμάτων δάσους. Δεν έχουν αποχαρακτηριστεί και δεν μπορούν για την ώρα να επιβάλλουν αλλαγή χρήσης γης .Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένοι παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους υπέρ του Δημοσίου, που σήμερα κατέχει περίπου το 10% αυτών των εκτάσεων. Πολλοί οικοδομούν, αφού προεκλογικά τους δίδονται υποσχέσεις ότι θα νομιμοποιηθούν.

Στην περιοχή του Πεντελικού δραστηριοποιούνται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί «Αγιος Τιμόθεος», «Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Ελλάδας», «Σύλλογος Εργαζομένων και Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ», «Σύλλογος Δημοσιογράφων και Εργαζομένων», «Τέκτων», «Φαίαξ», «Δημόκριτος», «Ροσόλυμος» ή «Κτήμα Πεντέλη Α.Ε.», «Νέα Βιθυνία», «Ικαρος», «Β. Φρειδερίκη», «Νοσοκομείο Πειραιώς», «Αξιωματικοί Χωροφυλακής» «Δικηγόροι Πειραιώς», «Εφέδρων Αξιωματικών Αναγέννηση», «Νέοι Μακεδόνες», «Εργατοτεχνιτών Μαρμάρων», «Αργεννών», «Αγιος Σύλλας», «Νέος Μηχανικός Κόσμος», «Δασικών Υπαλλήλων», «Μεγαλόχαρη», «Καλλιθέα, Αγιος Θωμάς», «Αιολίδα» «Προβάλυνθος».

Σε ολόκληρη την Αττική δραστηριοποιούνται 128 οικοδομικοί συνεταιρισμοί με πλέον των 70 χιλιάδων μελών και καταλαμβάνουν έκταση 113.337 στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων. Εξ αυτών 28 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν περίπου 25.000 στρέμματα στη Πεντέλη.

9.Δεν αρκούν μόνο συνειρμοί για τα αίτια της πρόσφατης πυρκαγιάς που την έβαλαν στο Νταού Πεντέλης, και εξαπλώθηκε σε πολλά μέτωπα σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα και εξελίχθηκε σε φονιά τόσων ανθρώπων.( Α. Όταν μέλη της τουρκικής νεοφασιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» πυρπόλησαν τη Σάμο το ανέφερα αυθημερόν , θαρρετά και χωρίς περιστροφές σε τηλεοπτική εκπομπή. Δέχθηκα γελοίες επιθέσεις από κανάλια που έκαναν σόου και από εξωνημένους δημοσιογράφους, που είναι όλοι εδώ φερέφωνα των αφεντικών τους. Στη δίκη των Γκρίζων Λύκων στη Κωνσταντινούπολη πριν πέντε χρόνια, ομολόγησαν ότι είχαν πυρπολήσει και τη Σάμο, μεταξύ των άλλων εγκλημάτων τους .Στην Ελλάδα των βαρόνων δεν εξυπηρετούσε η προβολή του γεγονότος, γιατί δεν ήμουν αγορασμένος. Β. Από τη σύνταξη του σκαριφήματος που προσδιορίζουν τις συντεταγμένες έναρξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς εξαρτάται η κήρυξη αναδασωτέας μιας έκτασης .Δημόσιοι λειτουργοί –επίορκοι- «ιδιοκτήτες» του ελληνικού δημοσίου συνέτασσαν ανακριβή σκαριφήματα εξαιρούσαν περιοχές και μαζί με όμορους καταπατητές οικοπεδοποιούσαν καείσες εκτάσεις .Τότε μίλησα για το παρακράτος της ΕΡΕ, της Χούντας και επίορκων λειτουργών. ΟΧΙ λοιπόν στις θεωρίες της συνομωσίας, αλλά ΝΑΙ σε προφανείς μεγάλης κλίμακας καταστροφές και όχι αφέλειες στη δολιότητα και στο βωμό αχρείων συμφερόντων. Το πώς ορισμένοι εφοριακοί επεδίωκαν προσοδοφόρες εφορίες, ορισμένοι ιερείς προσοδοφόρες ενορίες και αρκετοί κρατικοί λειτουργοί προσοδοφόρες τοποθετήσεις σε περιοχές <<παραγωγής>> οικοπέδων είναι παγκοίνως γνωστό .

Γιατί τέτοια καταστροφή; Πρώτον: Γιατί η Δασική υπηρεσία, η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι ΔΕΝ οργάνωσαν –ως είχαν υποχρέωση από το νόμο-τον προληπτικό καθαρισμό από τις εύφλεκτες ύλες και δεν έκαναν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εμπρησμού και Δεύτερον: Γιατί η Πυροσβεστική υπηρεσία, η Περιφέρεια Αττικής και οι δύο Δήμοι (Μαραθώνα- Ραφήνας ) δεν προέβησαν σε άμεση εκκένωση της περιοχής ως όφειλαν .Είναι εύλογο το αίτημα να ερευνηθεί και η πιθανότητα ποινικών ευθυνών.

Πρόταση :Α).Όλες οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες έχουν ήδη μεταβιβάσει τη δασοπυρόσβεση και την προστασία των δασών στις περιφέρειες και μητροπολιτικούς δήμους. Άμεσα η κυβέρνηση να ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, το ανθρώπινο δυναμικό , του πόρους και τη υλικοτεχνική υποδομή της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης στις Περιφέρειες της χώρας, από τη νέα αντιπυρική περίοδο. ΟΧΙ άλλοι κεντρικοί σχεδιασμοί και ανούσιες θεωρίες στρατηγικών.

Β)Σε κάθε νομό να δημιουργηθεί φυτώριο αναπαραγωγής και ανάπτυξης δενδρυλλίων ούτως ώστε η απόφαση για το «κηρύσσεται αναδασωτέα» να υλοποιείται για να μην χαίρονται οι καταπατητές, οι έμποροι γης και οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί .

Γ).Να κατεδαφιστεί κάθε κτίσμα του κάθε «ισχυρού» σε όλες τις ακτές της χώρας ως πρόλογος για κατεδάφιση και της κάθε παράγκας στο εσωτερικό της χώρας . Για την εδραίωση του πολίτη έναντι του πελάτη .

10. Η κυβέρνηση όφειλε τη νύχτα της μεγάλης τραγωδίας να αποδώσει ευθύνες .Η ζωή είναι υπέρτατο αγαθό. Η κυβέρνηση δεν είναι μόνο για να αναλαμβάνει τις ευθύνες της . Έχει συνταγματική υποχρέωση να ΑΠΟΔΩΣΕΙ ευθύνες στο πολιτικό και διοικητικό επίπεδο καθώς και να συμβάλλει στην απόδοση ποινικών και αστικών απαιτήσεων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ευθυνών θα εκφράσει το κοινό περί του δικαίου αίσθημα .

Η απόδοση ευθυνών θα δώσει μια άλλη απάντηση στους «ιδιοκτήτες» του ελληνικού δημοσίου και στους θύλακες τους που υποκαθιστούν τις πολιτικές ηγεσίες, καθώς και στις πολιτικές ηγεσίες που υποκαθιστούν το δημόσιο συμφέρον και όπου τους ανωτέρω προαναφερθέντες υποκαθιστά μια παραεξουσία με παρακρατικές δραστηριότητες, με δολιοφθορά κατά κυβερνητικών πολιτικών, με σύμπραξη θυλάκων στο δικαστικό σώμα ,με απόπειρες να επικρατήσει στη χώρα μια παρασιτική ολιγαρχία ελέγχοντας κόμματα , χειραγωγώντας ανίδεους και χρησιμοποιώντας επιτήδειους.

Υπάρχει σοβαρός λόγος για δημοκρατική επαγρύπνηση και για την ασφάλεια και για τη δημοκρατική νομιμότητα από την κλεπτοκρατία, με φαινόμενα όπου «λυκάνθρωποι» εμφανίζονται με προβιά αμνοεριφίων όπου «πολιτικοί» και «επιχειρηματίες» έπρεπε να βρίσκονται στο Κορυδαλλό και δήθεν νοιάζονται για το τόπο που ξεπούλησαν με κάθε τρόπο.

Βίντεο αφιέρωμα: Άρδασσα - Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος

Η Άρδασσα είναι οικισμός του Νομού Κοζάνης κι έδρα του Δημοτικού Διαμερίσματος Άρδασσας του Δήμου Εορδαίας.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *