Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

"Τζαμαλάρια 2016" Το έθιμο των θεοφανείων στην Άρνισσα Πέλλας [ΒΙΝΤΕΟ]

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος στην Άρνισσα Πέλλας αναβίωσε το έθιμο «Τζαμαλάρια» την ημέρων των Θεοφανείων.

Θεοφάνεια στην Έδεσσα

Την ημέρα των Θεοφανείων, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ λειτούργησε και τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον κατάμεστο Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Πλειάδα κληρικών μετείχε στην εορτή, ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Δ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης και ο Διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας Στρατηγός Χ. Καρυώτης. 
 
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Τόνισε ότι την ημέρα των Θεοφανείων φανερώθηκε ο Τριαδικός Θεός, πράγμα που αποτελούσε παλαιό πόθο ολόκληρης της ανθρωπότητος. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει τον Θεό, προκειμένου να του γνωρίσει τον Εαυτό Του. Η βίαια απαίτηση της γνώσεως του Θεού οδηγεί άτομα και λαούς στην διαστροφή. Ο Θεός φανερώνεται μόνον σε αυτούς που ο ίδιος αναπαύεται και κρίνει ότι έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. 
 
Βασικό αποτέλεσμα της γνώσεως του Θεού είναι η αγάπη, που ωθεί τον έμπειρο αυτής της γνώσεως να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο και να βιώνει τους πάντες ως δικό του εαυτό. Μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στον Καθεδρικό Ναό ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός της Έδεσσας πορεύθηκαν εν πομπή στην περιοχή πόλεως που ονομάζεται «Κιουπρί». Εκεί, όπως κάθε χρόνο, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.

ΕΠΣ Πέλλας: Οι διαιτητές των αγώνων του Σαββατοκύριακου 9 & 10 Ιανουαρίου

ΕΠΣ Πέλλας: Οι διαιτητές των αγώνων του Σαββατοκύριακου 9 & 10 Ιανουαρίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *