Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Αναδρομές: Η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους.


Η γενική επιστράτευση που κηρύχτηκε στις 21 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Έτσι, η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.

Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έλαβε προθεσμία έως τις 8 το βράδυ να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που προέκρινε τη λύση Καραμανλή, ήλθε σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, που ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι από το 1963, και του ζήτησε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Αβέρωφ, με υπόδειξη του Γκιζίκη, τηλεφώνησε στον Κανελλόπουλο και του ανακοίνωσε την άρση της εντολής που του είχε ανατεθεί.

Στις 8 το βράδυ επαναλήφθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον χαιρετούσε κυριολεκτικά ως ελευθερωτή. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησής του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς και του κέντρου. Ο Καραμανλής δίσταζε να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» πολιτικούς της Αριστεράς, για να μην προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς χουντικούς, που κατείχαν ακόμα καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Στις 26 Ιουλίου συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία του δευτέρου κλιμακίου της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος: κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων και απόδοση της ιθαγένειας στους πολίτες από τους οποίους την είχε στερήσει η δικτατορία του 1967. Στις άμεσες επιδιώξεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας συμπεριλαμβάνονταν η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και η διαμόρφωση κλίματος εθνικής ενότητας, η αποδιοργάνωση του πλέγματος εξουσίας της δικτατορίας και η αποκατάσταση του πολιτικού ελέγχου στο στράτευμα, η προετοιμασία για τη διενέργεια εκλογών και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο.

Χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Αριδαίας

Ο Γιάννης Σηφάκης ενημέρωσε γιατρούς και νοσηλευτές για την χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Αριδαίας με 150.000,00 € για την ριζική ανακαίνιση των κτιριακών και Η/Μ εγκαταστάσεων του

Ο βουλευτής συναντήθηκε με την νέα Διευθύντρια του Κ.Υ. Δήμητρα Γούνη, την τ. Διευθύντρια Στέλλα Φωτοπούλου, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και συζήτησε μαζί τους για το έργο της ανακαίνισης και συντήρησης του Κ.Υ. για το οποίο εξασφαλίστηκαν η χρηματοδότηση και η έγκριση σκοπιμότητας καθώς και για άλλα θέματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ.

Όλα τα αιτήματα που κατά καιρούς είχε κάνει το Κ.Υ. όσον αφορά την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του, διαρρυθμίσεις, επισκευές, νέες εγκαταστάσεις υδραυλικών, θέρμανσης, κλιματισμού, ελαιοχρωματισμοί, χώρος ΕΟΠΠΥ, ΕΚΑΒ κλπ ικανοποιούνται και οι εργασίες θα εκτελεστούν μέσω του έργου που χρηματοδοτείται.

Ακόμη το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί το Κ.Υ. και με έμψυχο δυναμικό για την πιο εύρυθμη λειτουργία του.

Η κυβέρνηση ,αφού κατάφερε να διασωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να εξασφαλιστούν απαραίτητες υποδομές στα Νοσοκομεία ( όπως οι αξονικοί τομογράφοι στα δύο Νοσοκομεία, η νέα σύγχρονη μονάδα τεχνητού νεφρού, η αναδιαμόρφωση και επέκταση των ΤΕΠ ( επειγόντων) στην Έδεσσα, προχωρά σε ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Το Κέντρο Υγείας Αριδαίας είναι γνωστό ότι διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην δημόσια υγεία στην Αλμωπία, μια περιοχή με πολύ μεγάλη έκταση, πολλά διασπαρμένα χωριά με μεγάλες αποστάσεις κάποιων εξ αυτών από την Αριδαία και φυσικά από το Νοσοκομείο της Έδεσσας.

Τα χωριά καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι ανήκουν στο Κέντρο Υγείας το οποίο βοηθά σε εφημερίες και το Νοσοκομείο.

Ακόμη ο βουλευτής ενημέρωσε γιατρούς και προσωπικό ότι εντός του έτους θα τοποθετηθεί ψηφιοποιητής στο ακτινολογικό.

Ο ΕΟΠΠΥ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την παρουσία του μέσα στο Κ.Υ., κάτι που παρακολουθεί και προσπαθεί ο βουλευτής να γίνει πράξη.

Ακόμη, μετά την εκκίνηση της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου στην Έδεσσα, θα επιδιωχθεί η ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό του ΕΚΑΒ στην Αριδαία με στόχο να υπάρξουν στο μέλλον δύο πλήρως επανδρωμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αλμωπία.

Δελτίο τύπου Αλμωπού Αριδαίας

Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει, την ανανέωση της συνεργασίας με τον 21χρονο μεσοεπιθετικό Γιώργο Κάρτζιο, καθώς και με τον 18χρονο αμυντικό Γιάννη Παπαδημητρίου.

Τα νέα του Εδεσσαϊκού

ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Αποζημιώνονται 94400 στρεμματα 120 -115-65 ευρώ το στρέμμα οι αποζημιώσεις

Αποζημιώνονται 94400 στρέμματα ροδακίνων και νεκταρινιών με αποζημιώσεις 120 € το στρέμμα στα νεκταρίνια, 115 € το στρέμμα στα επιτραπέζια και 65 € το στρέμμα στα συμπύρηνα

Και τα συμπύρηνα ροδάκινα (μετά από πολλά χρόνια) αποζημιώνονται ( με 3.223.000,00 € συνολικά) μαζί με τα επιτραπέζια και τα νεκταρίνια με τα 8,5 εκατ. € από το de minimis για τις περσινές βροχοπτώσεις – Μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας οι πληρωμές

Μέχρι τις 27 Ιουλίου, όπως είχε ανακοινωθεί, η πληρωμή στους ροδακινοπαραγωγούς για τις βροχοπτώσεις Ιουλίου 2017. Η κυβέρνηση κάλυψε την ζημιά που δεν κάλυπτε ο ΕΛΓΑ.

Μετά από συνεργασία των αγροτών (μέσω της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων) με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο ( που έγινε την Πέμπτη 19 Ιουλίου στην Αθήνα) καθορίστηκαν οι ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών που επλήγησαν από τις άκαιρες και σφοδρές βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017 οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα

Οι αποζημιώσεις θα γίνουν με βάση τις εξατομικευμένες δηλώσεις των παραγωγών που έγιναν στους συνεταιρισμούς και μετά την επεξεργασία των στοιχείων από την Διεπαγγελματική πυρηνόκαρπων και τον ΕΛΓΑ όσον αφορά τις πραγματικά πληγείσες ποικιλίες επιτραπέζιων, συμπύρηνων και νεκταρινιών.

Προκήρυξη και Δήλωση Συμμετοχής κυπέλλου ΕΠΣ Πέλλας 2018-19

Αναρτήθηκαν στο site της ΕΠΣ Πέλλας τα ακόλουθα:

ΕΚΑΣΚΕΜ: Οι επίλεκτες της Τελικής Φάσης των Πανελληνίων Αγώνων Κορασίδων της Ε.Ο.Κ.

Οι αθλήτριες της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ.:

1. ΔΡΟΣΟΥΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, γεννημένη το έτος 2004 με ύψος 1,77 του Συλλόγου ΑΓΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
2. ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ ΞΑΝΘΙΠΠΗ, γεννημένη το έτος 2003 με ύψος 1,73 του Συλλόγου ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην Τελική Φάση των πανελληνίων Αγώνων Κορασίδων Ενώσεων και Τ.Ε. της ΕΟΚ που θα διεξάγεται στην Ερμιόνη Αργολίδας, 20-24/Ιουνίου/2018 και διοργανώνεται από την Ε.Ο.Κ., την ΕΣΚΑΚ & τον ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.

Κινηματογραφική Λέσχη Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» - Το Τελευταίο Σημείωμα (2017)

Ο Φ.Σ. Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» (Κινηματογραφική Λέσχη), με την υποστήριξη της ΔΗ.ΚΕ.ΔΕ. την Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 και ώρα 21:15, στον χώρο του Θερινού Δημοτικού Κιν/φου (περιοχή Μύλοι, πάρκο καταρρακτών Δήμου Έδεσσας) θα προβάλλουν την ταινία:


Το Τελευταίο Σημείωμα (2017)
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Ηθοποιοί:Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος ταινίας: Πολεμικό Δράμα


Η υπόθεση της ταινίας:

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του γερμανού διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών.

Έκανε το μεγάλο μπαμ με Ζούρκο ο Α.Σ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Έκανε το ΜΕΓΆΛΟ μπαμ με Ζούρκο ο Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *