Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

3α Γάτσεια από το Σύλλογο Διατήρησης και ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σαρακηνών "Αγγελής Γάτσος"

Ο Σύλλογος Διατήρησης και Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σαρακηνών, δημιουργήθηκε το 2011, εις μνήμην του συντοπίτη μας οπλαρχηγού της ελληνικής Επανάστασης του 1821 Αγγελή Γάτσου. 

Σκοπός του, η έρευνα της πλούσιας τοπικής παράδοσης, η ανάδειξή της με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου, και να παραδοθεί ατόφια στις επόμενες γενιές. Σήμερα, ο Σύλλογος απαρτίζεται από 150 μόνο μέλη, μα η πορεία του είναι σταθερά ανοδική. Αυτό οφείλεται στην εθελοντική προσπάθεια όλων των μελών, στην κάθε μορφή στήριξης της τοπικής κοινωνίας για κάθε δραστηριότητά του, αλλά και στην ενεργητικότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα χορευτικά τμήματα, ανέλαβε στην αρχή ο κ. Γκιώτσης Τραϊανός, τον οποίο όλοι ευχαριστούμε θερμά, τόσο για τις απίστευτες ικανότητες του ως χορευτής και δάσκαλος, όσο και για το ζήλο και την επιμονή που τον χαρακτήρισαν στη διάρκεια της συνεργασίας μας. Έπειτα, και μέχρι σήμερα χοροδιδάσκαλός μας είναι ο κ. Σινάπης Στέλιος, που βρίσκεται πάντα δίπλα στον σύλλογο και τα μέλη του, κάτι που δημιούργησε συνθήκες αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού. 

Ο Σύλλογός μας, ήταν, και θέλουμε όλοι να συνεχίσει να είναι, το στολίδι του χωριού, η φωνή του χωριού, ενός μικρού χωριού, με μεγάλους ανθρώπους. Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6972319915 Καρράς Δημήτριος, Πρόεδρος Δ.Σ. 6976367926 Συλλέκτη Ελισάβετ, Γραμματέας Δ.Σ

Καλοκαιρινές εξορμήσεις δροσιάς σε Λουτράκι • Φαράγγι Μαυρορέματος • Λυκόστομο από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αριδαίας

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας - Hellenic mountaineering club of Aridaia συνεχίζει τις καλοκαιρινές εξορμήσεις δροσιάς στα φαράγγια της περιοχής επισκεπτόμενος αυτή τη φορά το Φαράγγι του Μαυρορέματος (Τσέρνα Ρέκα) στο Λουτράκι. Μια σύντομη κυκλική διαδρομή που ενώνει το Λουτράκι με το Λυκόστομο με σημεία εντυπωσιακής θέας προς τον κάμπο και κατάληξη στα Γαλανά Νερά για δροσιά και ξεκούραση.

Πληροφορίες-λεπτομέρειες: Χρήστος Τζώτζης 6980173410

10 "προβλήματα" που είχαμε όλοι στη δεκαετία του ‘90

Μέχρι δηλαδή να τα λύσουμε και ταυτόχρονα ν’ αποκτήσουμε μερικά κανονικά, πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.

Δεκάδες κομπίνες σε ανυποψίαστους Εδεσσαίους με τηλεφωνήματα

Δεκάδες κομπίνες με τηλεφωνήματα σε αρκετούς πολίτες της Έδεσσας σήμερα! 

Τα κανόνια του Πινόβου... Η επιστροφή τους! Παραδοσιακό γλέντι από το Σύλλογο Αετοχωρίου το "Πίνοβο"

TA KANONIA TOY ΠINOBOY…. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ…… ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…..ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ 

Σε υψόμετρο 2070 μέτρων, στη συνοριακή κορυφογραμμή του Πινόβου, μιας από τις υψηλότερες κορυφές της οροσειράς του Βόρα, αναπαύονταν σκουριασμένα δυο γέρικα ορεινά πυροβόλα, συμμαχικά μνημεία από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, βουβοί μάρτυρες της μεγαλύτερης πολεμικής περιπέτειας, που βίωσε η ανθρωπότητα μέχρι το 1939 και που η αρχή του τέλους της γράφτηκε με τον πιο δραματικό τρόπο στους ορεινούς όγκους της Αλμωπίας. Κυκλωμένα από συρματοπλέγματα και χαρακτηριστικές πινακίδες που προειδοποιούσαν για πιθανή ύπαρξη ναρκοπεδίου, διαφέντευαν την οχυρή τοποθεσία, όπου έδρασαν και δοξάστηκαν πριν από 92 χρόνια. Από τότε τα ¨κανόνια¨ έγιναν στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Αλμωπίας. 

Ορειβάτες, κυνηγοί, λάτρεις του βουνού, περιηγητές και εραστές της ιστορίας δεν παρέλειπαν να περιλάβουν στο πρόγραμμά τους μια επίσκεψη ή μια στάση στα ¨κανόνια¨ για ένα τσιγάρο, μιαν ανάσα, έναν σύντομο αναστοχασμό του παρελθόντος. Δυστυχώς, από τα μέσα του 2009 τα κανόνια έκαναν ¨φτερά¨, ξηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν, για να συμπληρώσουν τα εκθέματα κάποιου πολεμικού μουσείου. Εκεί βέβαια θα έχουν καθαριστεί από σκουριές και θα τα βλέπουν πολύ περισσότερα μάτια. Έχουν χάσει όμως τη φυσική τους κατοικία, όπου αποτελούσαν κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Η απομάκρυνσή τους αποτελεί ακρωτηριασμό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με την επιστροφή τους, τα κανόνια, θα συνεχίσουν να αφηγούνται την ιστορία της περιοχής, και οι δρόμοι της φύσης θα επανασυνδεθούν με τους δρόμους της ιστορίας. 

 ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ ΤΟ «ΠΙΝΟΒΟ»

Έγκριση χρηματοδότησης για αντικατάσταση λαμπτήρων στην Έδεσσα

Το θέμα του οδοφωτισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για το Δήμο Έδεσσας διότι είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς κατανάλωσης ενέργειας και δημιουργεί σημαντικά λειτουργικά κόστη. Έχοντας ως στρατηγικό στόχο να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κάνουμε μία σημαντική προσπάθεια με την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού των δρόμων. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε τον περιορισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας και από τη μία μεριά συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πλησιάσουμε το στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, όπως έχουμε δεσμευτεί στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, ενώ από την άλλη μειώνουμε κατά πολύ τα λειτουργικά μας κόστη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Έδεσσας, η ετήσια κατανάλωση είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανέρχεται 141,4 kWh/κάτοικο, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 kWh/κάτοικο. Σε απόλυτα ποσά ο Δήμος Έδεσσας δαπανά ετησίως πάνω από 600.000 ευρώ για τον φωτισμό των δρόμων της Έδεσσας και των χωριών μας, ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Από την παράθεση των παραπάνω οικονομικών μεγεθών είναι φανερό ότι είναι επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του δικτύου με την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, τύπου led, που καταναλώνουν ασύγκριτα μικρότερες ποσότητες ενέργειας και ταυτόχρονα βελτιώνουν τον δημοτικό φωτισμό. 

Βεβαίως, ο Δήμος Έδεσσας έχει προχωρήσει ήδη σε αντικατάσταση λαμπτήρως στο Ριζάρι και σε τμήμα της πόλης της Έδεσσας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Πράσινο Ταμείο". Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τόσο από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, όσο και από την άποψη της βελτίωσης του οδοφωτισμού. 

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ολοκληρωμένο φάκελο για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης του συνόλου των λαμπτήρων του Δήμου Έδεσσας με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας τύπου led. Ο φάκελος υποψηφιότητας του Δήμου Έδεσσας εγκρίθηκε, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε το σύνολο των παλιών φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού, ένα έργο που θα κοστίσει περίπου 2.170.000 € και θα αποπληρωθεί σε 12 έτη, χρονικό διάστημα μικρότερο από τον μέσο όρο ζωής των φωτιστικών σωμάτων τύπου led, έχοντας παράλληλα ένα σημαντικό όφελος της τάξης των 160.000 € ετησίως. 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Έδεσσας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Μουράτογλου, αμέσως μετά την έγκριση της πρότασης του Δήμου Έδεσσας, τόνισε ότι πρόκειται για μία δράση που καθιστά πρωτοπόρο το Δήμο Έδεσσας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας από τον οδοφωτισμό και θα έχει άμεσα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. απο το Meapopsi.gr

Γιάννης Σηφάκης: Επιστρέφεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2013 – συμψηφίζεται με την φορολογία

Ακολουθεί η επιστροφή για το 2014 Το Σαββατοκύριακο συνάντηση του με την Ομάδα Παραγωγών Κύρου «Μέγας Αλέξανδρος» στα πλαίσια συναντήσεων του με αγρότες και μεταποιητές 

 Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου για το έτος 2013, η οποία θα συμψηφιστεί με την φορολογία αυτό το διάστημα. Έχουν ζητηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία και για το 2014 για να επιστραφεί άμεσα. Ο βουλευτής στα πλαίσια συναντήσεων του με τους αγρότες και τους μεταποιητές θα συναντηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο με την Ομάδα Παραγωγών Κύρου «Μέγας Αλέξανδρος».

Aνοιχτή επιστολή εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών Γιαννιτσών

Σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα και ο ελεύθερος επαγγελματίας δοκιμάζεται βάναυσα και απειλείται με αφανισμό, είναι εντελώς αυτοκατοστροφικό και επιζήμιο ο κλάδος να επιτρέπει φαινόμενα εκφυλισμού και αποδυνάμωσης. Έκπληκτοι διαπιστώσαμε πως «εν κρυπτώ» και σε άγνοια της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του μεγαλύτερου εμπορικού συλλόγου της Πέλλας, το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο χρησιμοποιώντας προσχηματικά και πάντα κατά το δοκούν καταστατικές διατάξεις, διεξήγε εκλογές δια του τηλεφώνου στις αρχές Ιουνίου.

Αναπαράγοντας μικροπολιτικές του παρελθόντος και υλοποιώντας καθαρά προσωπικές τακτικές ουσιαστικά στέρησαν από εκατοντάδες συναδέλφους μέλη του συλλόγου να εκφράσουν την άποψή τους σε μια τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση που ουδέποτε έγινε.

Τη στιγμή που ο κλάδος θα έπρεπε να επιδιώκει την ευρύτερη συσπείρωση και ενότητα μέσω της ενεργής συμμετοχής του μέγιστου αριθμού μελών διαπιστώνουμε με λύπη πως πράττει ακριβώς το αντίθετο στερώντας ταυτόχρονα τη δυναμική που τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία.

Εδώ και δύο εβδομάδες ,120 ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών καταθέσαμε ενυπόγραφα αίτημα προς το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο σημειώνουμε τα εξής:

1.Την παντελή άγνοια μας αποτέλεσμα ανύπαρκτης ουσιαστικά ενημέρωσής για διεξαγωγή εκλογών.

2.Την απαίτησή μας για άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει το σύνολο των μελών και συναδέλφων.

Με λύπη διαπιστώνουμε πως η απερχόμενη και κατ’ευφημισμό επανεκλεγμένη διοίκηση εσκεμμένα και προσχηματικά κωφεύει και αρνείται να αποδεχτεί αυτό που καταστατικά είναι υποχρεωμένη να πράξει.

Με την επιστολή μας θέλουμε να διατρανώσουμε την αγωνία και την κραυγή απόγνωσης που αυτή τη στιγμή επικρατεί στον κλάδο. Να διατρανώσουμε την απαίτηση μας για μια νέα δυναμική ,συλλογική ,μαζική και αντιπροσωπευτική πνοή στον Εμπορικό Σύλλογο Γιαννιτσών που μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες πρέπει ενωτικά με αξιοπρέπεια και δυναμισμό να εκφράσει το σύνολο του εμπορικού κόσμου της περιοχής.

Ομάδα Εμπόρων Γιαννιτσών

Αφιέρωμα: 24 χρόνια χωρίς τη Τζένη

Η Τζένη Καρέζη δεν έφυγε ποτέ. Ζει μέσα από το έργο που άφησε πίσω της και αυτή είναι η ιστορία της.

Διακοπή ρεύματος αρχές Αυγούστου. Δείτε σε ποιες περιοχές της Αλμωπίας

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Αυγούστου και ώρες (8.00 – 15.30), στα εξής χωριά του Δήμου Αλμωπίας:


- Αρχάγγελος
- Περίκλεια
 - Νότια
- Λαγκαδιά 
- Αετοχώρι
- Φούστανη

ΕΚΑΣΚΕΜ:2 νέες ομάδες στην Ένωση

2 νέες ομάδες αναμένεται να πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΜ,και οι 2 μάλιστα προερχόμενες απο την Πιερία.Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *