Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Αλφαβητάριο, το βιβλίο για τα «πρωτάκια» που άντεξε στο χρόνο

Δύο παιδάκια αγκαλιασμένα να διαβάζουν, ντυμένα με τις σχολικές ποδιές, με το χαρακτηριστικό μπλε και άσπρο. Αν μια εικόνα συνοδεύει τη συλλογική μνήμη από τα μαθητικά χρόνια των προηγούμενων γενιών, αυτή σίγουρα είναι το εξώφυλλου του αλφαβητάριου του Δημοτικού.

Για τα «πρωτάκια» εκείνης της εποχής που το διδάχτηκαν σημαίνει πολλά: σχολείο, μπλε ποδιά, κοτσιδάκια στα μαλλιά, σοσονάκια, αυστηροί δάσκαλοι, καθαρεύουσα, οξείες και περισπωμένες, μαυροπίνακες, κιμωλίες, μπλε τετράδια, ξύλινα θρανία, διάλειμμα για κυνηγητό, σχοινάκι ή κουτσό, μήλα, πολλές και γλυκές αναμνήσεις!

Η πρώτη επαφή των μικρών μαθητών με τη μαγεία της γλώσσας μέσω των γραμμάτων και των συνδυασμών τους, γινόταν με τα λεγόμενα αλφαβητάρια. Ήταν τα σημερινά βιβλία της Γλώσσας.

Το 1919, κυκλοφόρησε το πρώτο αναγνωστικό με το όνομα, Αλφαβητάριο, και ήταν μέρος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Έμεινε γνωστό σαν «το Αλφαβητάρι με τον Ήλιο», λόγω του εξωφύλλου του που επιμελήθηκε μαζί με την υπόλοιπη εικονογράφηση ο Κ. Μαλέας. Η συντακτική ομάδα αποτελούνταν από τους Δ. Ανδρεάδη, Αλ. Δελμούζο, Μ. Τριανταφυλλίδη, Π. Νιρβάνα και Ζ. Παπαντωνίου και χρησιμοποιήθηκε για σχεδόν 30 χρόνια.

Το 1949, η πρώτη τάξη του δημοτικού απέκτησε το αναγνωστικό «Τα καλά παιδιά», με ήρωες τον Ρήγα, την Νίνα, την Άννα. σε κείμενα του Επαμεινώνδα Γεραντώνη και σε εικονογράφηση του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου.Το 1955 τη θέση του πήρε το «Αλφαβητάριο», σε κείμενα των Γιαννέλη, Σακκά, Συκώκη, με εικονογράφηση πάλι του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου και με πρωταγωνιστές την Άννα, τον Μίμη, την Έλλη, την Λόλα. Εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων και διδάχθηκε μέχρι και το 1978, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας. Υπήρξε το πιο γνωστό, αγαπημένο και μακροβιότερο αναγνωστικό μέχρι να αντικατασταθεί από το «Η γλώσσα μου».

Το «Αλφαβητάριον» απεικονίζει στο εξώφυλλό του δυο παιδάκια αγκαλιασμένα να διαβάζουν. Τα παιδάκια στο εξώφυλλο είναι ντυμένα με την τότε σχολική ενδυμασία, με το χαρακτηριστικό μπλε και άσπρο. Η ποδιά δηλαδή και ο γιακάς αντιστοιχούσαν στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Ξεφυλλίζοντάς το παρακολουθεί κανείς τη ζωή μιας μικροαστικής οικογένειας. Ο μπαμπάς Θωμάς, η μητέρα Φανή, η Άννα, ο Ρήγας, Νίνα, είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου. Η πιο διάσημη βέβαια είναι η Λόλα, η αγαπημένη ηρωίδα των μαθητών, αλλά και το μήλο της. Η Λόλα ήταν η πρωταγωνίστρια του προηγούμενου αναγνωστικού του 1949, με τίτλο «Τα καλά παιδιά» αλλά διατηρήθηκε και στις δύο εκδόσεις.

«Έλλη, να ένα μήλο. Λόλα να ένα άλλο, Άννα να μήλα» έγραφε το Αλφαβητάριο στη σελίδα που οι μικροί μαθητές διδάσκονταν το γράμμα «μ». Η Άννα, η Λόλα, η Έλλη και ο Μίμης θα συντροφέψουν χιλιάδες παιδιά και μέχρι σήμερα παραμένουν οικείοι και αγαπητοί, ακόμα και για όσους δεν το διδάχτηκαν.Και τα δύο αναγνωστικά, το «Αλφαβητάριον» και «Τα Καλά Παιδιά» τα φιλοτέχνησε ο ίδιος άνθρωπος, ένας σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης, ο Κώστας Γραμματόπουλος.

Ο Κώστας Γραμματόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1934-1940, έχοντας καθηγητή ζωγραφικής τον Ουμβέρτο Αργυρό και χαρακτικής τον Γιάννη Κεφαλληνό. Το 1949 αναλαμβάνει να εικονογραφήσει το «Αλφαβητάριο - Τα Καλά Παιδιά» του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, για το οποίο πήρε το πρώτο βραβείο, μεταξύ 44 χωρών, στη Διεθνή Έκθεση Διδακτικού Βιβλίου στο Λέκεν του Βελγίου και το 1955 το «Αλφαβητάριο».

Ο ίδιος θα πει στην τελευταία του συνέντευξη στον Ντίνο Γιώτη: «… Τα αλφαβητάρια μιλάνε στην ψυχή των ανθρώπων. Αν τα ανοίξετε, θα καταλάβετε».

Με το αλφαβητάρι οι μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού μάθαιναν να συλλαβίζουν τις πρώτες τους λέξεις και να μπαίνουν στο μαγικό κόσμο της γλώσσας και από αυτήν στον κόσμο της γνώσης και της σκέψης. Ο μαθητής μαθαίνει τα γράμματα, τις συλλαβές, τους φθόγγους για να φτάσει τελικά στην ίδια τη λέξη και στη σημασία της.

«Μου, μου... η αγελάδα, Μου... έκανε η αγελάδα, σαν να έλεγε: "Θέλω το φαγητό μου"».Ο μαθητής πρώτα θα μάθει να αναπαράγει τη λέξη προφορικά πρώτα, ύστερα και γραπτά. Και κάπως έτσι περνάει από τη λέξη στη φράση, από τη φράση στην πρόταση κι από εκεί στην παράγραφο.

Εκτός από ανάγνωση, το αλφαβητάριο αποτύπωνε την ελληνική καθημερινότητα εκείνης της εποχής. Τα παιδιά μάθαιναν ακόμα κανόνες καλής συμπεριφοράς, αλλά και πώς είναι η οικογενειακή ζωή. Σε ένα σκίτσο βλέπουμε όλη την οικογένεια να είναι μαζεμένη γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και να ετοιμάζεται για φαγητό.Οι ιστορίες με τη Λόλα, την Έλλη, το Μίμη είναι ακόμη ζωντανές, με τις προηγούμενες γενιές να έχουν ταυτιστεί πολλάκις μαζί τους. Κι αν το Αλφαβητάριο καταργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70 ωστόσο όλο και σε κάποια βιβλιοθήκη σπιτιού θα το δεις σαν ενθύμιο μιας άλλης νοσταλγικής εποχής…
Η Λόλα, η Άννα, η Έλλη, ο Μίμης πήγαν και πάλι σχολείο!

Είναι 72 ετών, συνταξιούχος ελαιοχρωματιστής και λατρεύει τη ζωγραφική και τα παιδιά. Ο Γιώργος Κατσίποδος θα μπορούσε να περνάει την ώρα του σε κάποιο καφενείο ή σε κάποια πλατεία. Εκείνος όμως προτιμάει να δίνει ζωή στους άτονους τοίχους των σχολείων της Πάτρας.

 
 
 
απο το gazzetta.gr

Καρπούζι: Το φρούτο του καλοκαιριού κάνει καλό στην υγεία -Λίγες θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνες

Στη θρεπτική αξία του καρπουζιού αναφέρεται άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) της διαιτολόγου - διατροφολόγου Αστερίας Σταματάκη, διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Αποτελέματα πανελληνίου πρωταθλήματος - Διακρίσεις του Ίκαρου Αλμωπίας

ΙΚΑΡΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ - Αποτελέματα πανελληνίου πρωταθλήματος ΠΠ-ΠΚ Α

Υπενθύμιση συμμετοχής εκθετών στην 3η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας

Καθώς οι εργασίες και οι προετοιμασίες του Δήμου Σκύδρας για μια ακόμη επιτυχημένη Εμποροπανήγυρη, την τρίτη κατά σειρά, συνεχίζονται με προοδευτικούς, εντατικούς ρυθμούς, παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά κι ο αριθμός των επιτηδευματιών που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους προκειμένου να συμμετάσχουν ως εκθέτες στην 3η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας που, ως γνωστόν, θα πραγματοποιηθεί αισίως από την Παρασκευή 25 Αυγούστου, έως την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, στον καθιερωμένο της χώρο επί της νότιας περιφερειακής οδού, της 19ης Μαΐου.

Επισημαίνεται και υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι όσοι επιτηδευματίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ως εκθέτες ή ως πάροχοι υπηρεσιών στην 3η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας, προσκαλούνται να καταθέσουν, εγκαίρως, την αντίστοιχη αίτηση, (είναι διαθέσιμη και μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Σκύδρας www.skydra.gr), και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, αναλόγως με την περίπτωση, στο Δημαρχείο Σκύδρας, έως τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, τις εργάσιμες ημέρες κι ώρες.

Αρμόδια στελέχη του Δήμου Σκύδρας για την παροχή πληροφοριών και την παραλαβή των αιτήσεων – δικαιολογητικών είναι:

Ελένη Ευαγγελίδου, τηλ.: 2381351882. Ιγνάτης Καραπαναγιώτης τηλ.:2381351886, Δημήτρης Πορτοκαλίδης, τηλ.:2381351887, Πετρούλα Κολυμπάρη 2381351881 και Δημήτρης Αλεξανδρίδης τηλ.:2381351802

Η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας θα είναι και φέτος το πεδίο της γόνιμης πολιτιστικής, κοινωνικής κι επιχειρηματικής δράσης που θα προσελκύσει τις προτιμήσεις και θ΄αποτελέσει την πρώτη επιλογή πολλών ενδιαφερομένων από την Κεντρική Μακεδονία και ευρύτερα.

Οι μισοί νέοι τα «βγάζουν πέρα» με τα λεφτά της οικογένειας

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας της διαΝΕΟσις για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως παρουσιάζονται στο πρώτο μέρος, το 48% των νέων Ελλήνων (18-35) δηλώνουν σήμερα ως τη βασική πηγή του εισοδήματός τους την «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς», ενώ μόνο το 15% αυτών θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.

Ακόμη, η έρευνα κατέδειξε ότι το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους. Αλλά την ίδια γνώμη έχει το 55% των γονέων τους. Ταυτόχρονα, το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώραγια να βρει δουλειά, ενώ το το 46% σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.Επίσης οι νέοι Έλληνες σε σχέση με τους γονείς τους δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι, έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις (πλην των πολιτικών), εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς και συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας, φαίνεται πως ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, οικονομικής ανεπάρκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς στους γονείς, έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ποσοστικής έρευνας, ανεξάρτητα από το προφίλ των γονιών τους, οι νέοι που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι όσοι δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες», αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς, δεν είναι ιδαίτερα μορφωμένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια.e-dimosio.gr

Δύο σενάρια για τον καταρτισμό του 2ου Ομίλου της φετινής Γ΄Εθνικής και τους αντιπάλους Αλμωπού και Εδεσσαϊκού

Η ρευστότητα που επικρατεί στις "μικρές" εθνικές του ελληνικού ποδοσφαίρου στην παρούσα φάση με την αδυναμία τη συντριπτικής πλειοψηφία των ομάδων τη Φούτμπωλ Λήγκ (εκτός Παναιγιαλίου και Τρικάλων ) να αδειοδοτηθούν και την αβεβαιότητα που υπάρχει σε κάποιες άλλες για το αν θα μπορέσουν να "κατέβουν"και σε ποια Κατηγορία (Πανθρακικός, Ηρακλης) δεν επιτρέπει ακόμη την διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου "χάρτη" για την νέα Γ΄Εθνική των 8 ομίλων και πολύ περισσότερο την οριστικοποίηση της σύνθεσής τους.

Συνταξιοδοτικό: Νέες ρυθμίσεις - Ποιοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη από τα 58

Σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας που ξεκινούν από 56,5 ετών και φτάνουν έως τα 62 κατοχυρώνουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.

Αναδρομές: Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος

Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 1936 με την εξέγερση του στρατού και ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου 1939 με την ήττα των αριστερών και φιλελεύθερων δυνάμεων που κατείχαν την εξουσία και τη νίκη των εθνικιστών του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, που επέβαλε δικτατορία.

Ο ιπτάμενος Ολλανδός στην Γερμανία!

Ο ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΗΡΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ!!!!!

Δημοπρατούνται πέντε σημαντικές παρεμβάσεις του Δήμου Αλμωπίας

Στη διεξαγωγή πέντε δημοπρασιών που αφορούν στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, προχωρά το επόμενο διάστημα ο Δήμος Αλμωπίας.

Ομιχλώδης Σκακιέρα - Αφιέρωμα με κολλάζ και συνοπτική ποίηση του Ευάγγελου Τσαβδάρη

Πέρα από την ανυπέρβλητη ποιότητα της ποίησής του, ο βραβευμένος ποιητής Ευάγγελος Τσαβδάρης είναι επίσης κι ένας εξαιρετικός εκφραστής της τέχνης του κολλάζ.

Αλήθειες και ψέματα για το παράλληλο νόμισμα
Του Βασίλη Παζόπουλου*Αν γυρίσουμε τη μνήμη μας στην αρχή της κρίσης, θα θυμηθούμε πάρα πολλούς «ειδικούς» που εξέφραζαν βεβαιότητες για το πόσο καταστροφικό θα ήταν το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *