Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν δεν πίνετε πολύ νερό

Το νερό είναι ζωή και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Κάποιοι πίνουν αρκετό νερό και άλλοι το ξεχνούν, παρόλο που ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον δύο λίτρα νερό, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι.

Η έλλειψη νερού οδηγεί σε αρκετά προβλήματα, καθώς επηρεάζει τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, η έλλειψη νερού έχει νευρολογικές επιπτώσεις και μπορεί να οδηγήσει στην οξυθυμία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 25 νεαρές γυναίκες, στις οποίες είτε χορηγήθηκαν αρκετά υγρά, είτε ήταν ήπια αφυδατωμένες.

Οι αφυδατωμένες παρουσίασαν πονοκεφάλους, προβλήματα συγκέντρωσης και οξυθυμία.

Καλό, λοιπόν, θα ήταν να φροντίσετε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, εκτός από νερό, μπορείτε να καταναλώνετε φρούτα όπως ανανά, πεπόνι και καρπούζι, λαχανικά σαν το αγγούρι και το κολοκύθι, να επιλέγετε κρύες σούπες ή φρουί ζελέ χωρίς ζάχαρη.

Σεραφείμ Μωυσίδης: "Είμαστε υποχρεωμένοι να πρωταγωνιστήσουμε"

Ο Σεραφείμ Μωυσίδης παραμένει για μια ακόμη σεζόν στον Εδεσσαϊκό και βάζει ψηλότερα τον πήχη για φέτος.Ας δούμε όμως τι εξομολογήθηκε στον Κυριάκο Κύρτσο για λογαριασμού του πρώτου φύλλου του ΤΡΙΑΙΝΟΦΟΡΟΥ.

Βάσεις 2018: Από 19.000 μέχρι 2.800 μόρια η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων 2018 από το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε, την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μόρια των σχολών συνεχίζονται. Μπορεί η ημερομηνία να μην έχει καθοριστεί ακόμα, ωστόσο, παραδοσιακά, οι βάσεις ανακοινώνονται στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου.


Όπως όλα δείχνουν, η Ιατρική Αθηνών θα απολέσει το ψυχολογικό της όριο των 19.000 μορίων. Για την εισαγωγή στην πλέον περιζήτητη σχολή των ΑΕΙ φέτος θα χρειαστούν 18.960 μόρια.

Ο μεγάλος «αντίζηλός» της, το Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ, θα βρεθεί στα 18.300 μόρια, «κινδυνεύοντας» από τη Νομική Αθηνών, η βάση της οποίας θα κινηθεί προς τα 18.250 μόρια.

Στον αντίποδα, οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές «βουτιές» ακόμη και 1.000 μορίων και πάνω.

Το βαθμολογικό κατώφλι για τα πανεπιστήμια εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 6.850 μόρια και για τα ΤΕΙ στα 2.800 μόρια (για τμήματα για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα).

Σύμφωνα με τον μαθηματικό - αναλυτή, Στράτο Στρατηγάκη, φέτος ισχύουν νέα δεδομένα που ανατρέπουν το τοπίο σε σύγκριση με το 2017.

Συγκεκριμένα, υπάρχει αύξηση των θέσεων των εισακτέων (κατά 3.966 θέσεις, συνολικά 74.692), μέρος της οποίων θα δοθεί στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Επίσης, τα παιδαγωγικά τμήματα εντάχθηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση γι’ αυτές τις σχολές και αντίστοιχα τις βάσεις τους έως και 2.000 μόρια.

Τρίτο νέο δεδομένο αποτελεί η λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Τα πρώτα στοιχεία της σύγκρισης των φετινών με τα περυσινά στατιστικά των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι βάσεις των σχολών των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή ελαφρώς ανοδικά, η πτώση στα πολυτεχνεία και τις σχολές θετικών επιστημών θα είναι αισθητή, ενώ ελαφρά πτώση προβλέπεται για τις σχολές επιστημών υγείας και άνοδος στα οικονομικά τμήματα.

Και ο Αναστάσιος Χατζόγλου στον Α.Σ. Γιαννιτσά

Αμυντική θωράκιση για τον Α.Σ. Γιαννιτσά, που έντυσε στα κυανόλευκα τον Γιαννιτσιώτη Αναστάσιο Χατζόγλου.

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη υποβολής τους

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις 2018 καθώς η αυλαία πέφτει σε δέκα ημέρες, τα μεσάνυχτα της 26ης Ιουλίου και απομένουν σχεδόν 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως σήμερα έχουν υποβληθεί στο Taxisnet 5.173.478 δηλώσεις Ε1 και έχουν εκκαθαριστεί 5.155.149, ενώ έχουν υποβληθεί και 2.582.561 δηλώσεις Ε2 και 1.134.561 δηλώσεις Ε3.

Από τις 5.155.149 εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 2.474.690 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 48% του συνόλου), οι 2.014.336 είναι χρεωστικές (το 39,07% του συνόλου) και οι 666.123 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 12,92% του συνόλου).

Έως σήμερα οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 2,14 δισ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 1.066 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 263 εκατ. ευρώ ή 395 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Να σημειωθεί πως πέρυσι όταν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούσαν σε συνολικό φόρο 3,8 δισ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 1.492 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούσαν σε επιστροφή φόρου 374 εκατ. ευρώ ή 384 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Όσοι δεν προλάβουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι:

- 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία.

- 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

- 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Ο Δημήτρης Ασλαμπάλογλου στον Αλμωπό Αριδαίας

Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει, την απόκτηση του 21χρονου μέσου Δημήτρη Ασλαμπάλογλου που αγωνιζόταν πέρυσι στον Μακεδονικό Φούφα Γ' Εθνική (24 συμμετοχές και 1 γκολ), ενώ έχει αγωνιστεί στα Λευκάδια Γ' εθνική, Κρύα Βρύση Γ' εθνική, Ειρηνούπολη και Καμπανιακό στην Γ' εθνική.

Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε υγεία και δύναμη με πολλές επιτυχίες.


Με τιμή το Δ.Σ

Αλμωπού Αριδαίας


Σίγουρο το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου - Σταδιακές φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι

Κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν αυτές τις ημέρες για την αναδιανομή του πλεονάσματος που θα προκύψει, δεν έχουν αναφερθεί ούτε στο ύψος του μερίσματος, ούτε στις κατηγορίες των δικαιούχων και φυσικά ούτε στον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί.

O υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος «όχι μόνο θα υπάρχει πάλι μέρισμα στο τέλος του χρόνου, αλλά από εδώ και πέρα παρ’ όλα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε και να μειώσουμε τους φόρους και να κάνουμε σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία».

«Το 2016 και 2017 έκλεισαν με μία πολύ μεγάλη υπεραπόδοση κομμάτι της οποίας επεστράφη στην κοινωνία με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος…»Αυτή η δημοσιονομική πορεία έχουμε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί και το 2018, όπου θα επαναλάβουμε αυτή την κίνηση διανομής κοινωνικού μερίσματος». ανέφερε μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Θα μοιραστεί και πάλι κοινωνικό μέρισμα λέει ο Τζανακόπουλος

"Το 2016 και 2017 έκλεισαν με μία πολύ μεγάλη υπεραπόδοση κομμάτι της οποίας επεστράφη στην κοινωνία με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος… Αυτή η δημοσιονομική πορεία έχουμε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί και το 2018, όπου θα επαναλάβουμε αυτή την κίνηση διανομής κοινωνικού μερίσματος".Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα», του Έβρου.

Νέο κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε ο Τσακαλώτος - «Ψαλίδι» στους φόρους το 2019

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι θα υπάρχει πάλι υπερπλεόνασμα και μέρισμα στο τέλος του χρόνου, ενώ επανέλαβε ότι για τους φόρους έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός έως το τέλος του Ιουλίου μια μελέτη για το πού μπορούν να ξοδευτούν καλύτερα τα πρώτα 700 εκατ. ευρώ που θα μπουν στον προϋπολογισμό εκ των προτέρων για το 2019. «Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με τον φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά. Ποτέ δεν είναι μια επιλογή η βέλτιστη, πάντα θα μπορούσες να κάνεις και κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας πως « στόχος μας είναι σιγά- σιγά αφού θα πηγαίνουν καλύτερα, σε τρία- τέσσερα χρόνια θα μπορούν (οι πολίτες) να το βλέπουν πρακτικά, με την μεγαλύτερη απασχόληση, τη μικρότερη φορολογία, τις περισσότερες επενδύσεις». Και κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε μια συζήτηση για το πώς θα χρησιμοποιούσαν αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο.

Τσίπρας: Κοινωνικό μέρισμα και φέτος, μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ

Για δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο στις 2/7. Όπως δήλωσε, η Ελλάδα μετά την απόφαση του Eurogroup μπορεί πλέον και στέκεται μόνη της στα πόδια της.

Περιγράφοντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ανάφερε:

• Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

• Την αύξηση του κατώτατου μισθού

• Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό

• Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας

• Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη

• Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα

• Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους επενδυτές

• Τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.

Πλεόνασμα 617 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Σε πλεόνασμα ύψους 617 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 465 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.936 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017) διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018.

Επίσης, με βάση τα ίδια στοιχεία, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.318 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.249 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1.596 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Τα υπόλοιπα στοιχεία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώνονται ως παρακάτω:

⇒ Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21.960 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 131 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20.712 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 87 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.

⇒ Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.229 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.152 εκατ. ευρώ).

⇒ Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.248 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.538 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 302 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

⇒ Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.413 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 260 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

⇒ Οι επιστροφές εσόδων του Ιουνίου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 320 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 161 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (481 εκατ. ευρώ).

⇒ Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 ανήλθαν στα 24.278 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (25.078 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23.321 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 122 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 165 εκατ. ευρώ.

⇒ Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 507 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 203 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 245 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 679 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Ιούνιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.042 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 139 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.880 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 24 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 163 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 162 εκατ. ευρώ.

Οι μεταγραφικές κινήσεις του ΑΣ Γιαννιτσά

Πήρε και Γιώργο Κύρου ο Α.Σ. Γιαννιτσά

Διαμαρτυρία του Φ.Ο. Αριδαίας στην ΕΟΚ για να αγωνιστεί στη Γ' Εθνική!

Όπως είναι γνωστό μετά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2017 - 2018 (έναρξη 01.9.2017) και συγκεκριμένα την 01.10.2017, το σωματείο ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ με έδρα την Κατερίνη δήλωσε ότι αποχωρεί από το Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών. Στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα το άνω σωματείο, έχοντας προφανώς υπόψη τη διάταξη του άρθρου 49 παρ. 3 Κανονισμού ΕΟΚ, ανέφερε ότι την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2018 - 2019) θα αγωνιστεί στην Α’ Κατηγορία ΕΚΑΣΚΕΜ, δηλαδή της Ένωσης στην οποία ανήκει.

Πράγματι η άνω διάταξη (άρθρο 49 παρ. 3) ρητά προβλέπει ότι “3. Ομάδα που αποχωρεί από το Πρωτάθλημα Κατηγορίας στην οποία συμμετέχει ή δεν δηλώσει ως οφείλει συμμετοχή στο Πρωτάθλημα υποβιβάζεται δύο κατηγορίες…”. Επειδή μάλιστα η αποχώρηση του ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΛΑΟΥ έλαβε χώρα μετά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου (1.9.2017) και πριν την ολοκλήρωση του Α’ γύρου του πρωταθλήματος, για την βαθμολογική του αντιμετώπιση εφαρμογή έχουν όσα προβλέπει το άρθρο 47 παρ. 2 περ. η’ του Κανονισμού το οποίο ορίζει ότι “Ομάδα, η οποία δεν προσέλθει να αγωνισθεί σε δύο αγώνες, πλην των σε βάρος της μηδενισμών … υποβιβάζεται δύο Κατηγορίες… ”.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε (αποχώρησης μετά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου) δεν έχει εφαρμογή το εδάφιο γ’ της ίδιας παραγράφου 3 του 49 το οποίο προβλέπει ότι “Στις περιπτώσεις υποβιβασμού ομάδων για μη αγωνιστικούς λόγους … η θέση ή οι θέσεις που μένουν κενές τις καταλαμβάνουν ομάδα ή ομάδες που έχουν το βαθμολογικό προβάδισμα στην αμέσως κατώτερη κατηγορία”, λόγος για τον οποίο δεν κλήθηκε ο 1ος επιλαχών για άνοδο από τους δύο ομίλους Βορρά της Γ’ Εθνικής. Αντίθετα, και ορθά, το πρωτάθλημα του 2ου ομίλου της Β’ Εθνικής Κατηγορίας διεξήχθη στην πραγματικότητα με 13 ομάδες ενώ κατά νομική ακριβολογία ο αποχωρήσας ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ κατέλαβε την 14η και τελευταία θέση του ομίλου αυτού. Προς τούτο άλλωστε συνηγορεί και το γεγονός ότι αγωνιστικά υποβιβάστηκαν 3 ομάδες (ΑΠΣ Ασπίδα Ξάνθης, ΓΣΕλίμειας, ΓΣ Τιτάνες Παλαμά) ενώ η 4η που προέβλεπε η σχετική Προκήρυξη να υποβιβαστεί ήταν ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ, ο οποίος όμως λόγω των ανωτέρω υποβιβάστηκε όχι μία κατηγορία (δηλαδή στην Γ’ Εθνική) αλλά δύο (δηλαδή στην Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ).

Επίσης σαφέστατη είναι η πρόβλεψη του άρθρου 49 του Κανονισμού της ΕΟΚ “Υποβιβασμός και Άνοδος Ομάδων” το οποίο στις παραγράφους 1 και 2 προβλέπει “1. Ο αριθμός των ομάδων που υποβιβάζονται αγωνιστικά από κάθε Κατηγορία στην αμέσως κατώτερη και ο αριθμό των ομάδων που ανέρχονται στην αμέσως ανώτερη, καθορίζεται από τις οικείς Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων. 2. Ρητά αναφέρεται ότι, ανεξάρτητα από τις τυχόν προβλεπόμενες αναδιαρθρώσεις Κατηγοριών, οι ομάδες που από τις σχετικές Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων προβλέπονται ότι θα υποβιβασθούν οπωσδήποτε αυτές υποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την τελευταία βαθμολογική θέση της κατώτερης κατηγορίας”. Από την άνω διάταξη καθιερώνεται η αρχή ότι “όποιος προβλέπεται βάσει Προκήρυξης να ανέβει ανεβαίνει και όποιος προβλέπεται να πέσει, πέφτει”. Σε εφαρμογή άλλωστε της αρχής αυτής, όλες οι Ειδικές Προκηρύξεις των Πρωταθλημάτων (μεταξύ των οποίων και οι επίμαχες της Β και Γ Εθνικής Κατηγορίας αγων. περιόδου 2017-2018) ρητά προβλέπουν ότι:


Προκήρυξη Β’ Εθνικής - Κεφάλαιο Γ’ Άνοδος - Υποβιβασμός«περ. ε) Περιπτώσεις κενών θέσεων - αγώνες κατάταξης: Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας μειώνεται λόγω αποχωρήσεων ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμού συνεπεία μηδενισμού .. συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί ο υποβιβασμός και η άνοδος του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικείες προκηρύξεις»


Προκήρυξη Γ’ Εθνικής - Κεφάλαιο Γ’ Άνοδος - Υποβιβασμός «περ. δ) … Έτσι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανόδου και υποβιβασμού, οι όμιλοι της Γ’ Εθνικής θα έχουν αυστηρά 14 σωματεία ο καθένας για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 ε) Περιπτώσεις κενών θέσεων - αγώνες κατάταξης: Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας μειώνεται λόγω αποχωρήσεων ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμού συνεπεία μηδενισμού …συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί ο υποβιβασμός και η άνοδος του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικείες προκηρύξεις … 2. Τυχόν κενές θέσεις στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, που αφορούν ομάδες προερχόμενες από Ένωση ή Ενώσεις θα καλύπτονται από τους 2ους ή 3ους (κατά περίπτωση) των Πρωταθλημάτων των Ενώσεων στις οποίες ανήκουν οι ομάδες που για διάφορους λόγους δεν θα μετάσχουν στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας.»


Συμπερασματικάκαι με βάση τα ανωτέρω:

1)Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ κατά την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 κανονικά καταλαμβάνει την τελευταία θέση του 2ου ομίλου της Β’ Εθνικής Κατηγορίας και υποβιβάζεται από αυτήν για λόγους μη αγωνιστικούς, μαζί με τις άνω 3 ομάδεςοι οποίες υποβιβάζονται για αγωνιστικούς λόγους.

2)Λόγω της φύσης του υποβιβασμού (αποχώρηση - μη αγωνιστικός) αυτός δεν γίνεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία (Γ’ Εθνική), αλλά δύο κατηγορίες παρακάτω (Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ). Αντίθετα οι άνω λοιπές 3 ομάδες υποβιβάζονται στη Γ’ Εθνική κατηγορία και τοποθετούνται στους 2 ομιλους βορρά.

3) Αντίστοιχα στα πλαίσια συντέλεσης της διαδικασίας ανόδου/υποβιβασμού του 3ου και του 4ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας ανέρχονται στον 2ο Όμιλο (Βορρά) της Β’ Εθνικής οι ομάδες που κατέλαβαν τις 2 πρώτες θέσεις κάθε Ομίλου, ενώ υποβιβάζονται στην Α’ κατηγορία των Ενώσεων στις οποίες ανήκουν οι ομάδες που κατέλαβαν την 11η, 12η, 13η και 14η θέση του Ομίλου τους, και μάλιστα κατά ρητή πρόβλεψη της οικείας Προκήρυξης «ΑΥΣΤΗΡΑ», δηλαδή χωρίς να υπάρχει νόμιμη δυνατότητα για παραμονή οποιασδήποτε από αυτές στην Γ’ Εθνική Κατηγορία.

4) Συνεπεία των ανωτέρω και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγωνιστικού ανόδου/υποβιβασμού και τον υποβιβασμό του ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΛΑΟΥ στην Α’ Κατηγορία ΕΚΑΣΚΕΜ, αντί για τη Γ’ Εθνική, προκύπτει ότι οι ομάδες που δικαιουνται συμμετοχή στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας υπολείπονται του σταθερού αριθμού των 14, καθώς είναι οι εξής 13: Νίκη Βόλου, Πρωτέας Γρεβενών, Νικόπολη Πρέβεζας, Εύαθλος, Ίκαροι Τρικάλων, ΑΟΚΒέροιας, ΑΓΣ Ιωαννίνων, ΠΑΣ Γιάννινα, Ολυμπιακός Βόλου, ΓΑΣΜελίκης, ΓΣ Σιάτιστας, ΓΣΕλίμειας και Τιτάνες Παλαμά.

5) Χωρίς αμφιβολία η κενή θέση (14η) προκύπτει από τον υποβιβασμό του ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΛΑΟΥ κατά δύο (2) κατηγορίες, λόγος για τον οποίο, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα, η θέση αυτή πρέπει να καλυφθεί από τον 2ο του Πρωταθλήματος Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ, δηλαδή από την ομάδα του σωματείου μας Φ.Ο. ΑΡΙΔΑΙΑΣ.

Ωστόσο αντί να συμβεί το άνω αυτονόητο και σύννομο, και να κληθούμε νόμιμα να δηλώσουμε συμμετοχή στη Γ’ Εθνική, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κατά παράβαση των ρητών προβλέψεων Κανονισμού και Προκηρύξεων αλλά και κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και περί δικαίου αισθήματος, η κενή θέση καλύφθηκε από ομάδα άλλης Ένωσης και συγκεκριμένα της ΕΚΑΣΘ. Προκειμένου μάλιστα να προσδοθεί επίφαση νομιμότητας στην παράνομη αυτή επιλογή, για την κάλυψη του κενού, εντελώς ξαφνικά την 31.5.2018 προκηρύχθηκε -χωρίς μάλιστα καμία σχετική πρόβλεψη από τις Προκηρύξεις- αγώνας μπαράζ «σωτηρίας» μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν την 11η θέση στον 3ο και 4ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής, δηλαδή μεταξύ των ομάδων ΙΩΝΙΚΟΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΣΙΝΔΟΥ. Το μπαράζ διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη την 6.6.2018 και νικητής αναδείχθηκε ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΣΙΝΔΟΥ, ο οποίος εντελώς αυθαίρετα παρέμεινε στη Γ’ Εθνική Κατηγορία και μάλιστα μετά την κλήρωση ανακατανομής των σωματείων ΕΚΑΣΘ τοποθετήθηκε στον 4ο Όμιλο, ενώ στον 3ο Όμιλο τοποθετήθηκε ο ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ.


Επειδή είναι προφανής η αδικία που υφίσταται το σωματείο από τις προαναφερόμενες μεθοδεύσεις, οι οποίες οδηγούν σε ποδοσφαιροποίηση των Εθνικών Πρωταθλημάτων Καλαθοσφαίρισης.


Για τους λόγους αυτούς

με τη ρητή και ευρεία επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα για άνω κατά συρροή παραβιάσεις του Κανονισμού της ΕΟΚ και των Προκηρύξεων των Πρωταθλημάτων Εθνικών Κατηγοριών, οι οποίες προσβάλλουν κάθε έννοια εμπιστοσύνης των σωματείων προς την διοργανώτρια Αρχή.

ΚΑΛΟΥΜΕ την Ομοσπονδία να αποκαταστήσει άμεσα τη νομιμότητα, εφαρμόζοντας πιστά τον Κανονισμό της, και ειδικότερα:

(α)Να υποβιβάσει και τυπικά τον αγωνιστικά υποβιβασθένταΑΣΤΕΡΑ ΣΙΝΔΟΥ στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας ΕΚΑΣΘ.

(β)Να τοποθετήσει στη θέση του στον 4ο Όμιλο του Πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής Κατηγορίας περιόδου 2018 – 2019 την ομάδα του ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ, ως ομάδα ΕΚΑΣΘ και

(γ)Να προβιβάσει, όπως προβλέπεται, την ομάδα του σωματείου μας Φ.Ο. ΑΡΙΔΑΙΑΣ στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, ως δευτεραθλήτρια της Α’ Κατηγορίας ΕΚΑΣΚΕΜ, και να την τοποθετήσει στον 3ο Όμιλο του Πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής Κατηγορίας περιόδου 2018 – 2019.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλα τα σωματεία της Ένωσής μας αλλά και όλης της χώρας να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας για την άρση της παρανομίας σε βάρος μας, μέχρι την ηθική και αγωνιστική δικαίωση του σωματείου μας.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας

Αποστολίδης Γεώργιος    Σαμαρτζίδης Σοφοκλής

Αφιέρωμα: Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος

Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 1936 με την εξέγερση του στρατού και ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου 1939 με την ήττα των αριστερών και φιλελεύθερων δυνάμεων που κατείχαν την εξουσία και τη νίκη των εθνικιστών του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, που επέβαλε δικτατορία.

Στις αρχές της δεκαετίας του '30 η πολιτική ζωή στην Ισπανία είχε πολωθεί επικίνδυνα ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά. Η Μοναρχία είχε καταργηθεί και η αριστερά διεκδικούσε την αναδιανομή της γης, την αυτονομία των περιοχών που συνιστούσαν την Ισπανία (Καταλονία, Βασκωνία κλπ) και τον περιορισμό της δύναμης της πανίσχυρης Καθολικής Εκκλησίας.

Το 1936 η Αριστερά, αλλά και δυνάμεις από τον κεντρώο χώρο, συνασπίσθηκαν και ανέβηκαν στην εξουσία. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας υπονομεύθηκε, τόσο από τους αναρχικούς, που αποτελούσαν πιο σημαντική δύναμη από τους κομμουνιστές, όσο και από τους ακροδεξιούς φαλαγγίτες και τους καρλιστές (φιλοβασιλικούς).

Οι εκατέρωθεν αιματηρές αψιμαχίες δεν άργησαν να προκαλέσουν την εξέγερση του στρατού, που στασίασε πρώτα στο Μαρόκο και τις άλλες αποικίες της Ισπανίας και στη συνέχεια στο εσωτερικό της χώρας. Ιδίως οι νεαροί αξιωματικοί, στους οποίους στηρίχθηκε ο Φράνκο, πίστευαν ότι η Ισπανία ήταν υπό «ερυθρά απειλή» και ότι έπρεπε πάση θυσία να υπερασπίσουν τον χριστιανικό πολιτισμό. Η δια των όπλων αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο «Ισπανίες» ήταν γεγονός.

Από τη μία πλευρά ήταν οι «Δημοκράτες». Στις τάξεις τους συνυπήρχαν φιλελεύθεροι αστοί, σοσιαλιστές, αναρχικοί (CNT, FAI), τροτσκιστές (POUM) και το μικρό, αλλά ιδιαίτερα δραστήριο Κομμουνιστικό Κόμμα, που εκείνη την εποχή δεν θα μπορούσε παρά να είναι φιλοσοβιετικό. Η ετερόκλητη αυτή συμμαχία διακρινόταν για τα αντικληρικαλιστικά πιστεύω και διατηρούσε τη μεγαλύτερη δύναμή της στις πόλεις. Στο πλευρό της στάθηκε η συντηρητική Βασκωνία (Χώρα των Βάσκων), που διεκδικούσε, όπως και η Καταλονία, μεγαλύτερη αυτονομία από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Από την άλλη πλευρά, οι Εθνικιστές εκπροσωπούσαν τους δεξιούς, τους ακροδεξιούς και τους φιλοβασιλικούς, ενώ αντλούσαν τη δύναμή τους από τους αγρότες, την πλουτοκρατία της Ισπανίας και την Καθολική Ισπανία. Σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς, επιδίωκαν ένα συγκεντρωτικό κράτος και αντιτίθεντο στις αυτονομιστικές τάσεις της Βασκωνίας και της Καταλονίας.

Οι δυνάμεις του Φράνκο είχαν σχεδόν από την αρχή την υποστήριξη της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, με έμψυχο και άψυχο υλικό. Η Γαλλία βοήθησε στην αρχή τη νόμιμη κυβέρνηση της Μαδρίτης, ενώ σταθεροί σύμμαχοί της παρέμειναν η Σοβιετική Ένωση και το Μεξικό. Οι περισσότερες δημοκρατικές χώρες της Δύσης κράτησαν επισήμως ουδέτερη στάση.

Ο πόλεμος στα τρία χρόνια που διήρκεσε ήταν άγριος και ανελέητος, όπως κάθε εμφύλιος. Ωμότητες διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές, αλλά τα θύματα ήσαν σαφώς περισσότερα από την πλευρά των Δημοκρατικών. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του Ισπανικού Εμφυλίου δεν είναι μέχρι σήμερα εξακριβωμένος. Οι νεκροί υπολογίζονται από 300.000 ως 1.000.000.

Οι Δημοκρατικοί στην επίθεση των δυνάμεων του Φράνκο απάντησαν με επιθέσεις εναντίον της Καθολικής Εκκλησίας, που θεωρούσαν καταπιεστικό θεσμό και υποστηρικτή του παλαιού καθεστώς. Υπήρξαν σφαγές του κλήρου και εκτεταμένες πυρπολήσεις ναών και μοναστηριών. 12 επίσκοποι, 283 καλόγριες, 2.365 μοναχοί και 4.184 ιερείς υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν από τους Δημοκρατικούς κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου.

Οι Εθνικιστές, από την πλευρά τους, προέβησαν σε μαζικές εκκαθαρίσεις αντιπάλων τους και διαφωνούντων, δρόμο με δρόμο, πόρτα με πόρτα, εκμισθώνοντας συχνά τις υπηρεσίες ανθρώπων του υποκόσμου. Πιο γνωστό θύμα τους, ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Οι εθνικιστές του Φράνκο είχαν στη διάθεσή τους υπέρτερο αριθμό και ποιότητα οπλισμού. Πραγματοποίησαν εκτεταμένους βομβαρδισμούς με αεροπλάνα, που έθεσαν στη διάθεσή τους ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι. Ο βομβαρδισμός της βασκικής πόλης Γκερνίκα (Γκουέρνικα), έμεινε στην ιστορία, χάρις στον περίφημο πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, που αποτύπωσε μοναδικά τη φρίκη του πολέμου.

Ο Ισπανικός Εμφύλιος ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και προκάλεσε κύμα συμπάθειας και ενεργού συμπαράστασης από χιλιάδες αντιφασίστες σε όλο τον κόσμο, που έσπευσαν να ενταχθούν στις κομμουνιστικής εμπνεύσεως «Διεθνείς Ταξιαρχίες». Περίπου 50.000 έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στο πλευρό των Δημοκρατικών και 10.000 από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ στις χώρες τους. Ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες, γύρω στους 300, παρότι τη χώρα μας κυβερνούσε το φασίζον καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Ο δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς, παρά την ιδεολογική του συγγένεια με τον Φράνκο, δεν δίστασε να πουλήσει πολεμοφόδια στους Δημοκρατικούς, σε μια εποχή που η χώρα μας είχε ανάγκη το ξένο συνάλλαγμα. Τη «δουλειά» ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο πανέξυπνος επιχειρηματίας Μποδοσάκης (Πρόδρομος Αθανασιάδης) με την «Ελληνική Εταιρία Πυριτιδοποιείου και Καλυκοποιείου».

Η ετερόκλητη σύνθεση των Δημοκρατικών και η αλληλοϋπονόμευση στο εσωτερικό τους συνέτειναν στην κατάρρευση της κυβέρνησή τους. Με την κατάληψη της Βαρκελώνης (26 Ιανουαρίου 1939) και της Μαδρίτης (28 Μαρτίου 1939), ο ισπανικός εμφύλιος έλαβε και τυπικά τέλος την 1η Απριλίου 1939. Ο Φράνκο ήταν, πλέον, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Επέβαλε μία στυγνή και φασίζουσα δικτατορία, η οποία κατέρρευσε με τον θάνατό του το 1975, οπότε η Ισπανία ανέπνευσε ξανά τον αέρα της Δημοκρατίας.
απο το sansimera.gr

Ο Δημήτρης Μυλωνάς στον Αλμωπό Αριδαίας

Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει, την απόκτηση του 22χρονου ύψους 1.89 μέσου Δημήτρη Μυλωνά που αγωνιζόταν πέρυσι στη Νίκη Καλής (24 συμμετοχές και 9 γκολ). Ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα υποδομής της Ελπίδας Έδεσσας και στην συνέχεια στον Άρη Θεσσαλονίκης, όπου αγωνίστηκε μέχρι την Κ20 και στην συνέχεια αγωνίστηκε στην Αναγέννηση Γιαννιτσών στην Γ΄ Εθνική.

Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε υγεία και δύναμη με πολλές επιτυχίες.


Με τιμή το Δ.Σ

Αλμωπού Αριδαίας


Τον θεσμό των «πέντε ημερομίσθιων» υλοποιεί ο Δήμος Αλμωπίας

Τον θεσμό των «πέντε ημερομίσθιων» υλοποιεί ο Δήμος Αλμωπίας, τόσο στην έδρα του Δήμου, όσο και σε Τοπικές Κοινότητες, υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευση του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου προς τους Προέδρους.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *