Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Νίκος Ξενιτίδης: Ο Πόντιος ευεργέτης της Αλμωπίας μας

Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και στις στερήσεις, τρώγοντας ψωμί και χαλβά για να μπορέσει να επιβιώσει. Σε νεαρή και δύσκολη ηλικία έχασε ένα πολύ κοντινό συγγενικό του πρόσωπο, που του είχε μεγάλη αδυναμία. Περιπλανήθηκε έφηβος στα βουνά για να γλιτώσει από τους ταγματασφαλίτες.

Έδωσε την ψυχή του –παραλίγο και τη ζωή του– για την πατρίδα, πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές στην Εθνική Αντίσταση. Σε όλη τη ζωή του υπηρέτησε τις αρχές της αριστερής του ιδεολογίας. Έμαθε δύο ξένες γλώσσες, καλλιεργώντας το πνεύμα του. Δούλεψε σκληρά και απέκτησε αρκετά χρήματα. Σήμερα δοξάζει τον Θεό που τα λεφτά δεν τον διέφθειραν. Που η ψυχή του παρέμεινε τρυφερή, ανοιχτή και δοτική για τους συνανθρώπους του. Που στα 87 του χρόνια συνεχίζει το πλουσιότατο φιλανθρωπικό του έργο, θέλοντας να βλέπει το χαμόγελο να «ανθίζει» στα πρόσωπα των συνανθρώπων του. Γιατί, όπως ο ίδιος λέει, βλέπει όλα τα παιδιά του κόσμου σαν να είναι δικά του παιδιά…


Αριδαία 1950 – Η παλιά Πλατεία της Λουομένης (φωτ. αρχείο Δημήτρη Κύρτση)

Στο χωριό Χρυσή της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας, έφτασαν οι Πόντιοι γονείς του Νίκου Ξενιτίδη μετά τον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα. Προήρθαν από το Καρς, όπου ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, και μετά από περιπλάνηση στο Βατούμ, την Ανατολική Θράκη και την Αλεξανδρούπολη, ρίζωσαν στην Αριδαία.

Ο ίδιος ο Ν. Ξενιτίδης γεννήθηκε το 1928, όμως η ταυτότητά του γράφει ως έτος γέννησης το 1927. Ο πατέρας του τον δήλωσε ως ένα έτος μεγαλύτερο, προκειμένου να καταταγεί και να γυρίσει νωρίτερα από το στρατό, για να τον βοηθήσει στις αγροτικές δουλειές. Ο κ. Νίκος ήταν ο βενιαμίν από πέντε αδέλφια, όμως η ειρωνεία ήταν ότι δεν πήγε ποτέ στο στρατό. Πήρε απαλλαγή επειδή πέρασε μία πολύ ισχυρή φυματίωση, την οποία ξεπέρασε με κόπο, πόνο και δύσκολες εγχειρίσεις.


To 1o Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας τη δεκαετία του 1930

Αγαπούσε τα γράμματα ο κ. Νίκος, και μετά το Δημοτικό φοίτησε στο Γυμνάσιο αρχικά της Έδεσσας και στη συνέχεια στης Νάουσας όπου δούλευε ως γεωπόνος ο μεγάλος αδερφός του, τον οποίο αγαπούσε πολύ.
Παθιασμένος με το ιδανικό της πατρίδας ο Νίκος Ξενιτίδης από έφηβος ακόμα ενεπλάκη σε επεισόδιο με τους Γερμανούς κατακτητές στη Νάουσα και αναγκάστηκε να καταφύγει στα βουνά, όπου περπατούσε μόνος του για μέρες, μέχρι να φτάσει στο χωριό Ριζό της Σκύδρας. Εκεί βρισκόταν κάποιος συγγενής του δάσκαλος. «Στην ατέλειωτη πεζοπορία μου στα βουνά, 15 χρονών παιδί, σκεφτόμουν ότι γλίτωσα από τους Γερμανούς αλλά θα με φάνε τα σκυλιά», λέει στο pontos-news.gr.
Ήταν αρκετά παγερή η αντιμετώπιση που βρήκε από τον συγγενή του στο Ριζό ο κ. Νίκος, και αναγκάστηκε πάλι να καταφύγει στο βουνό. Έφτασε τελικά, μετά από μεγάλη περιπλάνηση, στο Μαυροβούνι Πέλλας, όπου ένιωσε ξαλαφρωμένος διότι στην περιοχή ήταν πολλοί οι Έλληνες αντιστασιακοί. «Η Θεία Πρόνοια ήταν μαζί μου. Στο Μαυροβούνι, λόγω της ισχυρής Εθνικής Αντίστασης, ένιωσα ότι βρισκόμουν στην ελεύθερη Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκα μαζί με έναν αδελφό μου τα Χριστούγεννα του 1943», περιγράφει με μάτια ζωηρότατα για την ηλικία του ο κ. Νίκος.

«Η Θεία Πρόνοια ήταν μαζί μου. Στο Μαυροβούνι, λόγω της ισχυρής Εθνικής Αντίστασης, ένιωσα ότι βρισκόμουν στην ελεύθερη Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκα μαζί με έναν αδελφό μου τα Χριστούγεννα του 1943»

Και στη Θεσσαλονίκη, όμως, δεν γλίτωσε το κυνηγητό των ταγματασφαλιτών. Φιλοξενούνταν από έναν πρώην Μακεδονομάχο στην οδό Μακεδονίας, ο οποίος γλίτωσε τον κ. Νίκο και τον αδελφό του όταν οι ταγματασφαλίτες έφτασαν μέχρι το σπίτι. Ο πρώην Μακεδονομάχος είπε ψέματα ότι θα τους παραδώσει, κάτι που δεν έκανε ποτέ.
Όπως ο ίδιος θυμάται ακόμα, για την πατρίδα θα έχανε τη ζωή του –μία από τις αρκετές φορές που κινδύνευσε– στο όρος Πάικο, όταν πολεμούσε τους Γερμανούς. Έπεσε να κοιμηθεί και μία χειροβομβίδα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έσκασε δίπλα του από τη ζέστη της φωτιάς που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν. «Ευτυχώς, είχα ξαπλώσει. Αν ήμουν όρθιος, τώρα δεν θα μιλούσαμε μαζί», λέει με στόμφο ο κ. Νίκος.

Γνωστός εισαγωγέας τρακτέρ

Μια μικρή εταιρεία που ασχολούνταν με ποτιστικά συστήματα για τα χωράφια είχε ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ξενιτίδης, όταν τον πλησίασε ένας καπνέμπορος και του πρότεινε να στήσουν μια επιχείρηση εισαγωγής τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων, και μάλιστα με δικά του χρήματα.


Θεσσαλονίκη, δεκαετία 1950

Το colpo grosso, η αρχή για να αλλάξει οικονομικά η ζωή του κ. Νίκου, είχε γίνει. Η εταιρεία στεγάστηκε στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη, και ο Ν. Ξενιτίδης έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά εισάγοντας φτηνά τρακτέρ από την Πολωνία. Οι χαμηλές τιμές, αλλά και η καλή φήμη του ως επαγγελματία –προτιμούσε να τα «σπάσει» με τους Πολωνούς παρά να ξεγελάσει κάποιον πελάτη του– γρήγορα δημιούργησαν ένα τεράστιο πελατολόγιο από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Δωρεές εκατομμυρίων

Δεν είχε ακόμα ενηλικιωθεί ο κ. Νίκος, όταν έχασε τον μεγάλο αδελφό του, τον γεωπόνο. Ο τελευταίος ήταν κομμουνιστής και εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη.

Από τότε γεννήθηκε η ιδέα στον κ. Νίκο κάποια στιγμή να καταφέρει αποκτήσει χρήματα και με αυτά να κάνει αγαθοεργίες στη μνήμη του αδελφού του. «Ο αδελφός μου δεν χάρηκε τη ζωή κι εγώ αποφάσισα να κάνω δωρεές στη μνήμη του ώστε να βοηθήσω άλλους ανθρώπους, για να χαρούν εκείνοι τη ζωή», λέει με συγκίνηση στο pontos-news.gr.


Ένα από τα ασθενοφόρα που δώρισε πρόσφατα ο Νίκος Ξενιτίδης στο Δήμο Καλαμαριάς
Στο πλάι αναγράφεται ότι η δωρεά γίνεται στη μνήμη του αδερφού του, Δημήτριου

Από μικρό παιδί τον στιγμάτισε ο θάνατος ενός ανθρώπου στα μέρη του από τσίμπημα μέλισσας. Δεν υπήρχε στην περιοχή ασθενοφόρο κι ο άνθρωπος έχασε τη ζωή του αβοήθητος. Αυτό το γεγονός του ήρθε στο μυαλό, όταν στην εποχή της οικονομικής ευμάρειάς του ο κουμπάρος του του πρότεινε να αγοράσει μια μερσεντές. «Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα κι εγώ θα αγοράσω μερσεντές, για να προκαλέσω; Αυτό του απάντησα, και μετά μου ήρθε στο μυαλό το περιστατικό με τον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του από το τσίμπημα της μέλισσας. Τότε αποφάσισα να χαρίσω στο Επαρχείο Αλμωπίας ένα ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετούσε συνολικά 44 χωριά. Θυμάμαι τον οδηγό του να μου διηγείται διάφορες ιστορίες. Μία από αυτές με μια γυναίκα από τον Αρχάγγελο Πέλλας, που πήγαινε σχεδόν καθημερινά στο νοσοκομείο της Έδεσσας για αιμοκάθαρση. Μου έστελνε πολλές ευχές και ας μη με ήξερε καθόλου», θυμάται ο κ. Νίκος, και το χαμόγελό του φωτίζει το πρόσωπό του.
Ένα ασθενοφόρο δώρισε και στο νοσοκομείο της Βέροιας, για να εξυπηρετεί και τους προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά, ενώ το τρίτο ασθενοφόρο το δώρισε στον Δήμο Καλαμαριάς, όπου διαμένει και σήμερα. Στον ίδιο δήμο δώρισε και δύο λεωφορεία για τη δημοτική συγκοινωνία, ενώ ιδιαιτέρως χρήσιμη ήταν η δωρεά του δύο λεωφορείων για άτομα με ειδικές ανάγκες, την οποία έκανε στη μνήμη της γυναίκας του, με την οποία έζησαν μαζί 49 χρόνια.

 

Ο Νίκος Ξενιτίδης ευεργέτησε και τον τόπο που γεννήθηκε. Μεταξύ άλλων, με δικά του χρήματα τοποθετήθηκαν καλοριφέρ στην εκκλησία του χωριού του και δημιουργήθηκαν ωδείο και πνευματικό κέντρο στην περιοχή της Αλμωπίας.
Επίσης με έξοδά του, στο χωριό του κατασκευάστηκε Μνημείο για τα θύματα του Εμφυλίου. Είναι ύψους 12,5 μ. και στη βάση του αναγράφεται «Όχι στον πόλεμο». «Το μνημείο το έκανα ως αντιπολεμικό μήνυμα, επειδή στον Εμφύλιο από το χωριό μου σκοτώθηκαν 16 άτομα, ενώ στο αλβανικό μέτωπο έχασαν τη ζωή τους μόλις δύο. Επίσης, στο χωριό μου κατασκευάστηκε το νεκροταφείο σε δικό μου χώρο. Όταν είδα κάποια στιγμή να ξεθάβουν τον πατέρα για να θάψουν τον γιο, συγκινήθηκα και σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να ενοχλούν τους νεκρούς στην αιώνια γαλήνη τους. Έτσι, αγόρασα μία έκταση 3.700 τετραγωνικών μέτρων κι έγινε εκεί το νεκροταφείο», σημειώνει ο Ν. Ξενιτίδης.

Από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
Θ. Θεοδωρίδη
Τέλος, εδώ και δεκαετίες ο κ. Νίκος δίνει σε 8-10 φτωχούς φοιτητές κάθε χρόνο περίπου 400 ευρώ το μήνα ως φοιτητικό επίδομα.
Μεγάλο παράπονό του, όπως ο ίδιος λέει, είναι ότι από την περιοχή της Αλμωπίας «δεν μου χαλάλισαν ούτε μία τιμητική πλακέτα. Αντίθετα, κοντεύω να γίνω… εφοπλιστής από τα πολλά καραβάκια που μου έδωσε, για να με τιμήσει, ο Δήμος Καλαμαριάς», τονίζει (σ.σ.: το καραβάκι είναι το σύμβολο του συγκεκριμένου δήμου).
Πόντιος και περήφανος
«Πόντιος να είσαι και τ’ ένα το μάτι σ’ κορκόν ασέν», απάντησε ο κ. Νίκος, όταν του ζητήσαμε να περιγράψει τα συναισθήματά του για την καταγωγή του. Τα ποντιακά τα θεωρεί μητρική του γλώσσα, διότι με αυτά τα ακούσματα μεγάλωσε στο σπίτι κι εξακολουθεί να τα μιλάει με περηφάνια.

Με τον δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, εκπροσώπους φορέων και πολίτες της Καλαμαριάς κατά την παράδοση
των ασθενοφόρων
Ο κ. Νίκος θυμάται κάποτε που πήγε για δουλειές σε μία κωμόπολη της Βενετίας και συγκινήθηκε βαθιά όταν οι ντόπιοι ύψωσαν προς τιμήν του την ελληνική σημαία! 
«Ακολούθησε ένα λουκούλειο γεύμα κι εγώ σκεφτόμουν πώς αλλάζουν οι καιροί. Από το ψωμί και το χαλβά που έτρωγα μικρός, για να επιβιώσω, τώρα απολαμβάνω πλούσια εδέσματα. Ωστόσο, δοξάζω τον Θεό που το χρήμα δεν με διέφθειρε. Δες σήμερα, για παράδειγμα, μεγάλους πολιτικούς. Μόλις απέκτησαν δόξα και χρήματα, παράτησαν τη γυναίκα τους για κάποια νεότερη. Εγώ με τη γυναίκα μου έζησα 49 ολόκληρα χρόνια και ήμουν ευτυχισμένος μέχρι την τελευταία στιγμή», λέει σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, αλλά και με αίσθημα περηφάνιας, ο κ. Νίκος.
Στο τέλος της συζήτησής μας του ευχηθήκαμε να τον έχει ο Θεός γερό, ώστε για πολλά χρόνια ακόμα να βοηθάει με τις αγαθοεργίες του τους συνανθρώπους του.
«Ο Χάρος είναι σαν τα σκυλιά. Αν τα φοβάσαι, ορμάνε και σε δαγκώνουν. Εγώ δεν φοβάμαι τον Χάρο. Αυτός το ξέρει και δεν έρχεται να με πάρει». Αυτή ήταν η απάντηση του Έλληνα Ποντίου που αγάπησε και αγαπήθηκε από τη ζωή και τους ανθρώπους και εξακολουθεί να τα αντιμετωπίζει όλα με ένα ζεστό χαμόγελο στο γερασμένο πρόσωπό του.


Ρωμανός Κοντογιαννίδης | pontos-news.gr

Μέσα στο έτος θα αποφασιστεί αν θα περικόπτεται ή όχι η σύνταξη των αγροτών που συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου στη βουλή σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων και τον περιορισμό της σύνταξης απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σε λειτουργία το πρώτο «ΚΕΠ» για δανειολήπτες

Ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, στα κεντρικά γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Λ. Θηβών 196-198, Αγ. Ιωάννης Ρέντη). Πρόκειται για ένα σημαντικό

Κατερίνα Ιγνατιάδου: Με αφορμή τη μεγάλη απώλεια της πολυαγαπημένης μου μητέρας...

Με αφορμή τη μεγάλη απώλεια της πολυαγαπημένης μου μητέρας Θεοδώρας Ιγνατιάδου, χήρας του Γεωργίου Ιγνατιάδη, κατοίκου, εν ζωή, Αρσενίου Σκύδρας, θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλες κι όλους όσοι συμπαραστάθηκαν σ΄εμένα και στην οικογένειά μου για το βαρύ μας πένθος και συνόδεψαν τη μητέρα μου στην τελευταία επίγεια κατοικία της, καθώς επίσης κι εκείνους που για διάφορους λόγους δεν παραβρέθηκαν και θα τη θυμούνται πάντα με αγάπη.


Κατερίνα Ιγνατιάδου
Δήμαρχος Σκύδρας

Συμπτώματα στην υγεία σας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Υπάρχουν συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα, μπορεί, όμως, να υποκρύπτουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, εάν κάποιος χάσει ξαφνικά την όσφρησή του μπορεί να πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ή εάν έχει ουλίτιδα μπορεί να εμφανίσει στην πορεία πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Αν δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ορισμένα “σημάδια” και επισκεφθούμε εγκαίρως τον γιατρό, ίσως και να μπορέσουμε να προλάβουμε σοβαρές ασθένειες.

Δείτε ορισμένα από αυτά:Απώλεια αίσθησης της όσφρησης
Σημάδι για: τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Μια μείωση στην ικανότητα της όσφρησης του ατόμου θα μπορούσε να αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια έρευνα από το αμερικανικό ινστιτούτο νευρολογικών διαταραχών και εγκεφαλικού (U.S. National Institute of Neurological Disorders and Stroke).

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, τα οποία εμφάνιζαν παραγωγή υψηλών επιπέδων της πρόδρομης πρωτεΐνης του αμυλοειδούς – η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ – έδειξαν ότι αυτά είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου νευρικών κυττάρων στις μύτες τους σε σύγκριση με φυσιολογικά ποντίκια.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο οσφρητικό σύστημα εξαιτίας της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όμως εμφανίζονται νωρίτερα. Η σταδιακή απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να είναι φυσιολογική μετά τα 70, αν όμως κάποιος την παρατηρήσει σε νεότερη ηλικία –ή ξαφνικά- ίσως θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτεί το γιατρό του.


 
Στίγματα στα νύχια
Σημάδι για: λύκο

Τα υγιή νύχια είναι σημάδι καλής υγείας. Αν παρατηρήσετε, όμως, κόκκινα σημάδια κάτω από τα νύχια σας, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι εμφάνισης λύκου, μιας ασθένειας που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία «επιτίθεται» σε υγιείς ιστούς.

Ο λύκος μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάνθημα στο πίσω μέρος των χεριών και των δακτύλων σας, καθώς και οίδημα και πρήξιμο στη βάση των νυχιών σας.

Γραμμή του τριχωτού της κεφαλής
Σημάδι για: ασθένεια του θυρεοειδούς

Όταν δε λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής αδένας, επηρεάζονται τα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των τριχών. Η απώλεια μαλλιών, που συνδέεται με το θυρεοειδή, εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές, όπως για παράδειγμα ξηρότητα, πριν πέσουν τα μαλλιά.

Ο θυρεοειδής που υπολειτουργεί μπορεί να προκαλέσει αραίωση των φρυδιών.Εξωτερική εμφάνιση (γκρίζα μαλλιά, φαλάκρα, ρυτίδες, χοληστερόλη κ.ά)
Σημάδια για: καρδιακή προσβολή

Οι άνθρωποι που δείχνουν μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με αυτούς, όσοι εμφανίζουν τρία ή τέσσερα από τα παρακάτω σημάδια γήρανσης –γκρίζα μαλλιά, φαλάκρα, ρυτίδες και αποθέματα χοληστερόλης στα βλέφαρα- έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών και 57% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής για τις ηλικίες άνω των 35.

Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα σημάδια σε εσάς, απευθυνθείτε στο γιατρό σας και συζητήστε μαζί του αν χρειάζεται να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις για καρδιακές ασθένειες.

Καλή αναπνοή-ουλίτιδα
Σημάδια για: στυτική δυσλειτουργία

Η κακή αναπνοή αποτελεί σημάδι ασθένειας των ούλων, η οποία ωστόσο μπορεί να συνδέεται και με στυτική δυσλειτουργία. Τούρκοι ερευνητές βρήκαν ότι στους άντρες ηλικίας 30 – 40 ετών, εκείνοι που εμφάνιζαν προβλήματα στα ούλα είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία συγκριτικά με εκείνους που είχαν υγιή ούλα.

Τι πρέπει να κάνετε: φροντίζετε να πλένετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο.

Φλέβες στα μάτια

Σημάδι για: γνωστική παρακμή και άνοια

Σε μια έρευνα που έγινε σε ανθρώπους ηλικίας 38 ετών, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke διαπίστωσαν, ότι όσοι είχαν μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα IQ τεστ που υποβλήθηκαν. Οι φλέβες στα μάτια έχουν παρόμοιο μέγεθος, δομή και λειτουργία με αυτές που υπάρχουν στον εγκέφαλο, έτσι –σύμφωνα με τους ερευνητές- τα μάτια ενός ατόμου μπορούν να δείξουν αν υπάρχουν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και αν έχουν αρχίσει τα πρώτα σημάδια της άνοιας. Είναι δύσκολο να καταλάβετε μόνοι σας τη διαφορά, επομένως είναι καλό να μην ξεχνάτε… τον οφθαλμίατρό σας.

Απώλεια ακοής
Σημάδι για: διαβήτη

Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν απώλεια ακοής, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Niigata της Ιαπωνίας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση που συνδέεται με το διαβήτη, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των αυτιών. 
 


ΠΗΓΗ:www.liberal.gr

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Πρόγραμμα αγώνων 11-12 και 15/3

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Πρόγραμμα αγώνων 11-12 και 15/3

Συνάντηση παλαιών συμμαθητών εικοσιπέντε χρόνια μετά…

Ήταν σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού, που έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1989, στην αυλή του σχολείου, όπου ήταν και η πρώτη μας συνάντηση. Βρεθήκαμε ξανά μετά από 25 χρόνια, παρόντες σχεδόν όλοι οι μαθητές του τμήματος 1 από το 1989 έως το 1992 του Γενικού Λυκείου Έδεσσας, το Σάββατο 4-3-2017 το βράδυ στο « Ήρθα και Έδεσσα», κατάστημα με τοπικές γεύσεις, σε πολύ θερμό και ιδιαίτερο κλίμα. Εκεί ξύπνησαν αναμνήσεις από τα ανέμελα σχολικά χρόνια, όπου οι παλιοί συμμαθητές θυμήθηκαν γεγονότα από εκείνη την εποχή, ενώ βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη μετέπειτα εξέλιξή τους .

Ήταν μια συγκινητική βραδιά που πλαισιώθηκε από νόστιμους μεζέδες και πολύ κέφι αλλά και μια γλυκόπικρη γεύση για τα χρόνια που περνάνε και δεν γυρίζουν πίσω. Υπόσχεση όλων να βρεθούμε ξανά στο μέλλον. Ευχαριστούμε την Έλσα, τον Κώστα και τη Νικολέττα που έδωσαν την αφορμή για αυτή τη συνάντηση .


Με σχολικούς χαιρετισμούς

Πέτρος Γ.

ΕΚΑΣΚΕΜ: Φιλικό παιχνίδι της Μικτής Αγοριών την Πέμπτη στην Κρύα Βρύση με τον Κεραυνό

Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΑΣΚΕΜ "Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 και ώρα 17:30 στο ΔΑΚ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ, θα πραγματοποιηθεί Φιλικός Αγώνας της Μικτής Ομάδας Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. με την ομάδα Εφήβων του Συλλόγου ΑΣ ΚΕΡΥΝΟΣ ΑΣΠΡΟΥ ΠΕΛΛΑΣ 

Οι αθλητές που καλούνται είναι:

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΔΙΔΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (ΑΣ ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ)
ΓΙΑΝΝΟΥΛΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΣ ΠΑΝΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ)
ΔΟΥΛΚΕΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΓΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ 2011)
ΣΠΟΝΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ (ΑΟΚ ΙΚΑΡΟΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ)
ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΓΑΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ)
ΑΜΠΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΦΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ)
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ (ΑΠΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ)
ΓΚΙΤΚΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ (ΑΟΚ ΒΕΡΟΙΑΣ)
ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΧΑΤΖΗΛΕΜΟΝΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ, ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΘΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ)
ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΤΣΟΠΟΥΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ)
ΤΖΑΦΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗ)
ΤΟΥΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΕΓΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ)
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΑΣ ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ)
ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΧΑΤΖΗΑΓΟΡΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ)
ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΑΟΚ ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ)
ΜΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΑΕ ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΥ ΣΑΡΙΣΑΣ)
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΣΟΥΚ ΛΟΥΚΑ (ΑΓΕ ΠΙΕΡΙΑΣ)" 

Από τους πιο πάνω αθλητές ο Χαραλαμπίδης δεν θα αγωνιστεί λόγω τραυματισμού
 
 
 
Αναρτήθηκε από ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΔΟΒΙΤΗΣ | anonym-filathlos.blogspot.gr

Εισφορές-σοκ σε μισθωτούς με εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα

Εισφορές-σοκ που φτάνουν στα 853 ευρώ το μήνα περιέχουν τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για μισθωτούς που έχουν παράλληλα εισόδημα από ατομικό επάγγελμα και για το οποίο είχαν νομίμως εξαιρεθεί ή απαλλαγεί από την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ!Tα ειδοποιητήρια «νέας κοπής» από τον ΕΦΚΑ αφορούν περίπου 165.000 ασφαλισμένους και άρχισαν να αναρτώνται από την Δευτέρα 6 Μαρτίου. Οι εισφορές είναι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και θα πρέπει να πληρωθούν ως τις 17 Μαρτίου που λήγει η παράταση που έδωσε ο ΕΦΚΑ.

Τα νέα ραβασάκια όμως έχουν διπλές εισφορές. Με βάση ειδοποιητήρια νέας κοπής που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος:

• Εργαζόμενος ως μισθωτός πλήρωνε και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 16% επί των μηνιαίων του αποδοχών. Για λόγους κόστους η επιχείρηση του κατέβαλλε συμπληρωματικές αποδοχές για πρόσθετη εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Η αμοιβή από το μπλοκάκι έχει αυτοτελή φόρο 20%.

• Ως ασφαλισμένος, με 25 ημέρες το μήνα στο ΙΚΑ, είχε δικαίωμα βάσει νόμου να απαλλαγεί από εισφορές από τον ΟΑΕΕ, ώστε να μην πληρώνει διπλά (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ). Αν ήταν πρωτοασφαλισμένος από το 1993, δεν είχε καθόλου υποχρέωση να πάει και στον ΟΑΕΕ, από τη στιγμή που είχε ΙΚΑ (ο νόμος προέβλεπε ένα φορέα για τους πρωτοασφαλισμένους από το 1993). Αυτά ίσχυαν μέχρι το 2016.

• Με το νόμο Κατρούγκαλου που ισχύει από 1/1/2017, ο εργαζόμενος που είχε ασφάλιση ΙΚΑ και πλήρωνε εισφορές στο μισθό του, με ένα έχτρα φόρο 20% για το εισόδημα από το μπλοκάκι, καλείται τώρα από τον ΕΦΚΑ να πληρώνει και εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι για το οποίο ο νόμος προέβλεπε ρητά την απαλλαγή από την καταβολή εισφορών, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος είχε απαλλαγή όχι μόνος του αλλά με σφραγίδα του ΟΑΕΕ.

• Το ραβασάκι για αυτά που καλείται να πληρώσει τόσο ο ίδιος όσο και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι μισθωτοί με μπλοκάκι, του βγάζει μηνιαία εισφορά 853,06 ευρώ, και υπολογίστηκε σε εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα 37.538 ευρώ για το 2015. Σήμερα το εισόδημα του 2015 δεν υφίσταται, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα την εισφορά των 853 ευρώ και ας μην έχει το εισόδημα πάνω στο οποίο υπολογίστηκε αυτό το χαράτσι!

Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει είναι να κλείσει το μπλοκάκι, αλλά έτσι θα είναι σαν να κλείνει μια συμπληρωματική πηγή εισοδήματος.

Ο άλλος τρόπος είναι να μην πληρώσει και να περιμένει να κάνει τη δήλωση με το εισόδημα του 2016 που θα είναι μικρότερο, οπότε και θα συμψηφιστούν οι εισφορές.

Διακοπή ρεύματος στο Μαυροβούνι και στο Σανδάλι του Δήμου Σκύδρας 10/3

Διακοπή ρεύματος στο Μαυροβούνι και στο Σανδάλι του Δήμου Σκύδρας, την Παρ.10-3-2017.

Με βάση την τηλεφωνική ενημέρωση του Δήμου μας από το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) πληροφορούμε, με τη σειρά μας, τους συμπολίτες μας ότι την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις προαναφερόμενες περιοχές του Δήμου Σκύδρας, από τις 07:30’ έως τις 10:30’, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες αντικατάστασης στύλων στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

Λόγω της διακοπής του ρεύματος θα υπάρξει ανάλογη επίπτωση στην ομαλή υδροδότηση των οικισμών.

Παρακαλούμε για την έγκαιρη κι αντίστοιχη προετοιμασία όλων των ενδιαφερομένων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κι ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Τηλ/να Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για πληροφορίες: 2381023420 ή 1050.

Αφιέρωμα: Η εαρινή επίθεση των Ιταλών, η τρίτη και τελευταία φάση του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940

Ήταν η τρίτη και τελευταία φάση του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, που είχε ξεκινήσει στις 28 Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική εισβολή στα ελληνοαλβανικά σύνορα (πρώτη φάση). Από τις 14 Νοεμβρίου ο ελληνικός στρατός είχε περάσει στην αντεπίθεση και στα τέλη του 1940 είχε καταλάβει σχεδόν όλη τη Βόρειο Ήπειρο (δεύτερη φάση).

Με την κατάληψη της Κλεισούρας (10 Ιανουαρίου 1941) το μέτωπο σταθεροποιήθηκε όλο το χειμώνα σε μια γραμμή που ξεκινούσε από το Πόγραδετς στη λίμνη Αχρίδα και κατέληγε στο Ιόνιο Πέλαγος στα βόρεια της Χειμάρρας. Ο Μουσολίνι, που είχε ξεκινήσει στις 28 Οκτωβρίου 1940 για ένα «στρατιωτικό πικ-νικ» στην Ελλάδα, αντιμετώπιζε τη χλεύη των συμμάχων του Γερμανών και τη διακύβευση του κύρους του φασισμού.


Χρειαζόταν επειγόντως την αναστροφή της κατάστασης με μια στρατιωτική επιτυχία. Κατ' αρχάς φόρτωσε την αποτυχία στον επικεφαλής των ιταλικών δυνάμεων στην Αλβανία στρατηγό Σόντου και τον αντικατέστησε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατάρχη Ούγκο Καβαλέρο. Στη συνέχεια διέταξε τους επιτελείς του να εκπονήσουν σχέδια για την ιταλική αντεπίθεση, που θα διηύθυνε ο ίδιος (1 Ιανουαρίου 1941). Γνώριζε ότι ο Χίτλερ είχε λάβει την απόφαση να επιτεθεί στην Ελλάδα (Σχέδιο Μαρίτα) και ήθελε να τον προλάβει και να καταλάβει πρώτος αυτός τη χώρας μας. Μία ιταλική επιτυχία θα έθετε υπό τον έλεγχο του Άξονα το σύνολο των Βαλκανίων και θα εξοικονομούσε γερμανικές δυνάμεις για την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (εισβολή στη Σοβιετική Ένωση).


Ο Ντούτσε άρχισε να ενισχύει τις δυνάμεις του στην Αλβανία με πρόσθετες μεραρχίες, που έφθασαν την παραμονή της επίθεσης στις 25, έναντι των 12 που θα παρέτασε η Ελλάδα. Ο αρχιστράτηγος Παπάγος και το επιτελείο του είχαν πολύ καλή πληροφόρηση για τις κινήσεις των Ιταλών από την Ιντέλιτζενς Σέρβις. Δεν μπορούσαν να μετακινήσουν περισσότερες δυνάμεις στο μέτωπο, γιατί έπρεπε να ενισχυθεί και η μακεδονική μεθόριος, λόγω της αναμενόμενης γερμανικής επίθεσης. Το επιτελείο πόνταρε πολύ στο ηθικό των ελλήνων στρατιωτών, που παρέμενε ακμαιότατο, όπως και στις πρώτες μέρες του πολέμου.


Ο Μουσολίνι παρακολουθεί την επίθεσηΤο πρωί της 2ας Μαρτίου 1941 ο Μουσολίνι πέταξε με αεροπλάνο από το Μπάρι στα Τίρανα για να αναλάβει προσωπικά ο ίδιος τη διεύθυνση της επιχείρησης Πριμαβέρα (Άνοιξη), όπως ονομάστηκε η ιταλική επίθεση. Τις επόμενες μέρες επισκέφθηκε όλες τις μεραρχίες του μετώπου συνέφαγε με στρατιώτες και αξιωματικούς και προσπάθησε να τους ανυψώσει το ηθικό. Τους τόνισε ότι μια νίκη θα είχε εξαιρετική σημασία για τη δόξα και το γόητρο της Ιταλίας. Στις 4:30 π.μ. της 9ης Μαρτίου 1941 ο Μουσολίνι έλαβε θέση στο προκεχωρημένο παρατηρητήριο της Ρεχόβα για να παρακολουθήσει ως άλλος Ξέρξης τον θρίαμβο των στρατιωτών του. Ποτέ άλλοτε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης δεν βρέθηκε τόσο κοντά στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στις 6:30 το πρωί δίνει το σύνθημα της επίθεσης, που ξεκινά με μπαράζ πυροβολικού κατά των ελληνικών θέσεων σε όλο το μήκος του μετώπου.


Τρεις ώρες αργότερα αρχίζουν οι καθαυτό επιχειρήσεις, με την προσβολή των ελληνικών θέσεων στη διάβαση της Κλεισούρας. Σε ένα μέτωπο μόλις πέντε χιλιομέτρων, οι Ιταλοί επιτέθηκαν με 7 μεραρχίες και 156 τηλεβόλα, ενώ είχαν στη διάθεσή τους 400 αεροπλάνα. Μια προέλαση των ιταλικών δυνάμεων θα προκαλούσε μεγάλο ρήγμα στις ελληνικές θέσεις και θα άνοιγε τον δρόμο για τα Γιάννινα. Ο ίδιος ο Ντούτσε εξέδιδε συνεχώς διαταγές προς τον στρατηγό Ούγκο Καβαλέρο, τους σωματάρχες και τους διοικητές των μονάδων.

Οι μάχες που δόθηκαν ήταν σκληρές και συχνά εκ του συστάδην, με ξιφολόγχες και χειροβομβίδες. Οι αλλεπάλληλες εφορμήσεις των Ιταλών για την κατάληψη των στρατηγικών υψωμάτων γύρω από την Κλεισούρα αποκρούονταν με επιτυχία από τους αμυνομένους. Ο Μουσολίνι αντικαθιστούσε αμέσως τις αποδεκατισμένες μεραρχίες του με νέες, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές. 


Το Ύψωμα 731Ιδιαίτερες στιγμές ηρωισμού, αλλά και φρίκης καταγράφηκαν στο Ύψωμα 731 του βουνού Τρεμπεσίνα. Από τις 9 έως τις 19 Μαρτίου οι άνδρες του 5ου Συντάγματος Πεζικού που το υπερασπίζονταν δέχθηκαν πάνω από 18 επιθέσεις από τους Ιταλούς. Το βουνό, γεμάτο καστανιές, στην κυριολεξία ανασκάφηκε από τους βομβαρδισμούς και έγινε «κρανίου τόπος». Οι μαχητές του αναγκάστηκαν να καλύπτονται πίσω από πτώματα ιταλών στρατιωτών. Στο τέλος, με την κραυγή «ΑΕΡΑ» και εφ' όπλου λόγχη, οι έλληνες φαντάροι απώθησαν τους επιτιθέμενους Ιταλούς, γράφοντας σελίδες δόξας και μεγαλείου.

Μέρα με τη μέρα, ο Μουσολίνι έβλεπε ξεκάθαρα ότι η επιχείρηση Πριμαβέρα εξελισσόταν σ' ένα μεγαλοπρεπέστατο φιάσκο. Το συνειδητοποίησε πλήρως το πρωί της 21ης Μαρτίου 1941, όταν κάλεσε τον φίλο του στρατηγό Πίκολο για να του ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το μέτωπο. «Σε κάλεσα εδώ επειδή αποφάσισα να γυρίσω αύριο στη Ρώμη… Μου έρχεται εμετός μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα» και στη συνέχεια, γεμάτος οργή, ξέσπασε κατά των αξιωματικών του: «Με εξαπάτησαν, δεν κάναμε ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός. Τους περιφρονώ βαθύτατα!». Την ίδια μέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άντονι Ίντεν τηλεγραφούσε στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, προκειμένου να τον συγχαρεί για την «περίλαμπρον ελληνικήν νίκην». Το πρωί της 22ας Μαρτίου ένας τσακισμένος και ταπεινωμένος Μουσολίνι έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρώμη. Ο στρατός είχε υποστεί πανωλεθρία, με 12.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Οι απώλειες της ελληνικής πλευράς ανήλθαν σε 1.200 νεκρούς και 4.000 τραυματίες.

Το τέλος του ελληνοϊταλικού πολέμου δεν υπήρξε αποτέλεσμα μιας νέας αποφασιστικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα από τις 6 Απριλίου 1941. Στις 12 Απριλίου το ελληνικό Γενικό Επιτελείο, θορυβημένο από την ταχύτατη προέλαση των Γερμανών, διέταξε την οπισθοχώρηση από την Αλβανία. Οι Ιταλοί κατέλαβαν την Κορυτσά (14 Απριλίου) και έφτασαν στις Πρέσπες (19 Απριλίου). Μετά τη συνθηκολόγηση της 20ης Απριλίου, πέρασαν σε ελληνικό έδαφος τρεις μέρες αργότερα. Μόνο τότε ο Μουσολίνι ξεκίνησε να κομπάζει για το ιταλικό Mare Nostrum. 
 
 
 
 
πηγη: sansimera.gr

Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλμωπίας: "Τα γουρούνια και η λάσπη!"


Όπως είναι γνωστό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/3/2017 η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα την ανάδειξη του προεδρείου (προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα δημοτικού συμβουλίου). Η συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου μετά από τρείς ψηφοφορίες όπως προβλέπεται από την νομοθεσία απέβη άκαρπη. Η διαδικασία ήταν άψογη και με βάση τον νόμο επαναλαμβάνεται την προσεχή Κυριακή 12/03/2017. Μετά το πέρας της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο υποψήφιος για την θέση του προέδρου Σωτηριάδης Συμεών σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε τα εξής «αφού κυλίστηκα στην λάσπη με τα γουρούνια δεν φοβάμαι πλέον τη λάσπη». Η δήλωση αυτή προκαλεί θλίψη απογοήτευση και όχι μόνον διότι γεννά πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μετά από τόσες ημέρες χωρίς διάψευση της συγκεκριμένης δήλωσης αλλά και δίχως ίχνος μεταμέλειας για τον χαρακτηρισμό προς τους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους των οποίων όμως ζητά την ψήφο για την εκλογή του προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα :
Πρώτον, ποιους εννοεί γουρούνια και ποια είναι η λάσπη;
Δεύτερον, γιατί θέλει να κυλιστεί στην λάσπη επιμένοντας στην υποψηφιότητα του και ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι; (ο νοών νοείτω)
Τρίτον, τι λέει για όλα αυτά ο Δήμαρχος Αλμωπίας, Μπίνος Δημήτριος υιοθετεί την δήλωση του υποψηφίου προέδρου του η έχει αντίθετη άποψη;
Αλλά με όποιον καθηγητή καθίσεις τέτοια γράμματα θα μαθαίνεις…


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Απόστολος Ουργαντζογλου
Χρήστος Μπάτσης
Δημήτριος Βέσκος
Γιάννης Ρώσσης

Συντάξεις Απριλίου 2017: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 04 Απριλίου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους οι συντάξεις του Απριλίου του 2017.Αναλυτικά:

- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη.

- Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη.

- Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Απριλίου 2017 ημέρα Δευτέρα.

- Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Απριλίου 2017 ημέρα Δευτέρα.

- Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη.


- Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Απριλίου 2017 ημέρα Τρίτη.

- Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη.

ΙΕΚ Αριδαίας - Διεθνείς διακρίσεις & μετάλλια για τους Chef!

Το Δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και το Τμήμα Αρχιμαγείρων - CHEF συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά
στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης που διεξήχθη στην ΔΕΘ από 03 έως και 06 Μαρτίου.
Καταπληκτικές επιδόσεις (όλοι οι συμμετέχοντες από το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ έφεραν μετάλλια) σημείωσαν οι σπουδαστές μας τόσο στον ατομικό όσο και στον ομαδικό διαγωνισμό και έστρεψαν τα βλέμματα όλων
στο παραμεθόριο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ που έχει πλέον τις προδιαγραφές να διεκδικεί μετάλλια και διεθνείς διακρίσεις σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. 
Αναλυτικά και με την επίβλεψη των Κουρατζόγλου Θεόδωρο (team leader) και Λαζαρίδη Ευστάθιο (assistant coach)
οι σπουδαστές μας διακρίθηκαν στις κατηγορίες :

Hot Cooking Presentations by Student Chef:

1.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:Vegetarian Dish ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ --> ΧΡΥΣΟ
2.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Traditional Greek Dish ΛΙΑΣΗ ΣΟΦΙΑ --> ΑΣΗΜΕΝΙΟ
3.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Traditional Greek Dish ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΞΕΝΙΑ --> ΧΑΛΚΙΝΟ
4.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:Risotto Dish ΠΑΡΤΣΑΝΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ --> ΧΑΛΚΙΝΟ
5.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:Risotto Dish ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ -->ΕΠΑΙΝΟΣ (MERIT)
6. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Pork Dish ΠΑΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ --> (MERIT)
Hot Cooking Presentations by Professional Chefs:
1.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Fish Dish  ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ --> ΕΠΑΙΝΟΣ (MERIT)
ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ-ΠΑΣΙΩΤΗΣ-ΠΑΡΤΣΑΝΑΚΗΣ --> ΕΠΑΙΝΟΣ (MERIT)
Τέλος το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ως Εκπαιδευτικός Οργανισμός διακρίθηκε στην Κατηγορία
Καλύτερη Σχολή της Χρονιάς - Best School of the Year
ΔΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΕΠΑΙΝΟΣ (MERIT)
H Διεύθυνση του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτές και σπουδαστές) τόσο για την προσπάθεια όσο και για την υψηλή διάκριση που πέτυχαν αποδεικνύοντας ότι με την σταθερή προσήλωση στους στόχους που θέτουμε μπορούμε να κάνουμε τα θαύματα να μοιάζουν καθημερινότητα.
 
Μπράβο σε όλους και καλή σύνδεση με την αγορά εργασίας!!!

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Γιόρτσος Γεώργιος Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο που οργάνωσε το Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνιών Ν. Πέλλας

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ΛΑΕΚ 1-25 που οργάνωσε το Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνιών Ν. Πέλλας με θέμα «ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ / ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ». Μέσα από το πρόγραμμα κατάρτισης 32 ωρών οι καταρτιζόμενοι βελτίωσαν τις γνώσεις τους στην επεξεργασία κειμένου και διαχείριση πολλαπλών εγγράφων ,στις παρουσιάσεις εφαρμογών εφέ κίνησης και μετάβασης και στα υπολογιστικά φύλλα στην διαχείριση τους και την εφαρμογή .Το σεμινάριο παρακολούθησαν εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις των μελών του σωματείου μας .Οι καταρτίσεις συνεχίζονται , για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία μας Πέλλης 11 και στο τηλέφωνο 2381027367 και ηλεκτρονικά στο μαιλ του σωματείου seebpellas@yahoo.gr .


Το Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ ΧΡΥΣΗ ΚΑΡΤΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *