Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

IALMOPIA LIVE: Δείτε την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αριδαία [ΒΙΝΤΕΟ]

Πραγματοποιήθηκε με ήλιο και αέρα η παρέλαση στην Αριδαία για τον εορτασμο της 25ης Μαρτίου.

IALMOPIA LIVE: Η παρέλαση στην Αριδαία [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Πραγματοποιήθηκε με ήλιο και αέρα η παρέλαση στην Αριδαία για τον εορτασμο της 25ης Μαρτίου.

Τα Λουτρά Πόζαρ στην Αθήνα για την Παγκόσμια ημέρα νερού [ΕΙΚΟΝΕΣ]


Την ανάδειξη της δυναμικής του θερμαλισμού στον τουρισμό αλλά και τις ευεργετικές επιδράσεις της υδροθεραπείας στους πολίτες ανέδειξε η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος να προβάλλει τις Ιαματικές Πηγές σε ειδικό περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος στις 22 Μαρτίου. Η εκδήλωση του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Στην παραπάνω δράση συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία και η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών Πόζαρ Αλμωπίας, όπου προβλήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, πολύς κόσμος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις ομορφιές του τόπου μας και για τις δυνατότητες που μπορεί να έχει ο κάθε επισκέπτης. Τα Λουτρά εκπροσώπησαν ο Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Χρήστος Δήμτσης και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Σάνια Πέγιου και κ. Μελπωμένη Μπουρνάζη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας επισκεπτόμενος το περίπτερο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, σημείωσε ότι με τις ιαματικές πηγές δύναται να εξευρεθούν σημαντικά έσοδα για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, το περίπτερο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σηφάκης, ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, η Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Σερρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ο Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ κ. Αναστάσιος Πρατσόλης, ο Βουλευτής Σερρών ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής.
Κριτική παρουσίαση στα νέα βιβλία του Δημήτρη Α. Δημητριάδη «Απέναντι», «Τα μπλουζ είναι κόκκινα», «Café Republic»

Κριτική παρουσίαση της Κατερίνα Αδαμίδου

Οι τρεις ποιητικές συλλογές του Δημήτρη Α. Δημητριάδη που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό («Απέναντι», «Τα μπλουζ είναι κόκκινα», «Café Republic») είναι φυσική απόρροια του εκτροχιασμού της ελπίδας από τις ράγες της σύγχρονης εποχής, της αλλοτρίωσης του ανθρώπου που προελαύνει και της μεταμόρφωσής του που επέρχεται

Η έλλειψη στόχου και προορισμού, ο ξεριζωμός, η εσωτερική μετανάστευση και αιμορραγία, γίνονται στην ποίησή του τυφλωμένες αλήθειες, αδηφάγες φωνές και ερπετά κύματα που συνθέτουν ένα άγριο και μαύρο σκηνικό. Ο εφιάλτης διαχέεται από το όνειρο στην πραγματικότητα συναιρώντας τον ονειρικό με τον πραγματικό κόσμο και αποκλείοντας κάθε δίοδο διαφυγής, αφού κάθε διάσταση αποδεικνύεται αφιλόξενη.

Η ποίηση του Δημήτρη Α. Δημητριάδη σκοντάφτει επάνω στα άπειρα οστά της Ιστορίας, χάνεται στους λαβύρινθους της αγωνίας και συντρίβεται κάθε στιγμή στα φλεγόμενα πεδία βολής. Δεν ξεκουράζεται στα δημόσια πάρκα της προσαρμογής, ούτε φωταγωγείται από λυχνίες τεχνητές. Αναλώνεται στους κοινόχρηστους χώρους της ορφάνιας, μαζί με ρημαγμένα ένστικτα, μαζί με εικόνες που αγγίζουν άλλες εικόνες, άλλων και τις συμπαρασύρουν στο δικό της χορό. Κι όλα αυτά σε τόπους που υπάρχουν και δεν πάρχουν, που κινούνται προς το εμάς και προς το άπειρο, που συνδέουν το παντού με το πουθενά ή το εδώ με το εκεί, με πραγματικά τοπόσημα που έχουν μετουσιωθεί σε σήματα για διαδρομές εσωτερικές.

Μπροστά στον ποιητή στέκουν οι μικρές και μεγάλες ιστορίες, οι ανθρώπινες ζωές που συνεχίζουν και μες στον πιο μεγάλο χαλασμό. Μεταμορφώνονται από το λόγο για να χωρέσουν αλλού, εκεί όπου βαθαίνει ο χώρος φτάνοντας στον πυθμένα της θάλασσας με τα λαμπερά ναυάγια για να γίνει τρισδιάστατος, να παρουσιαστεί ανάγλυφη η κίνηση των όντων, ανθρώπων, ζωών και πραγμάτων, να αναληφθεί ως τους ουρανούς ό,τι εντός κι ό,τι εκτός, η αίσθηση και το αίσθημα, το ρίγος ή το τραύμα, η πίστη και η δυσπιστία.

Η ποίηση του Δημητριάδη είναι ποίηση ρυθμού και μυστικών αντηχήσεων. Με στόχους και αινίγματα. Με την αγωνία να δίνει τον τόνο, σαν άλλη μπωντλερική ομορφιά. Απόλυτα ρεαλιστική και υπέροχη. Γνωρίστε την.

Ο Εδεσσαίος δάσκαλος έκανε ξανά παρέλαση με τους δυο μαθητές του στους Αρκιούς [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Δίπλα στους λιγοστούς κατοίκους και ψαροκάικα του μικρού λιμανιού παρέλασαν με υπερηφάνεια πριν από λίγη ώρα οι δύο μαθητές των Αρκιών μαζί με τον δάσκαλό τους Τάσο Ζιάσκα. Κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία!


Οι Αρκιοί είναι ένα νησάκι του Αιγαίου με μόλις 44 κατοίκους, δύο μαθητές του Δημοτικού και έναν δάσκαλο από τη Βόρειο Ελλάδα. Τον Τάσο Ζιάσκα.


Όπως σε κάθε Εθνική Επέτειο, ο δάσκαλος του νησιού κοινοποιεί τις φωτογραφίες από την παρέλαση με τους μαθητές του. Έτσι έκανε και σήμερα Παρασκευή (25/03/2016).


Οι φωτογραφίες είναι του Θεοφίλη Βαβλά.
 

 newsbomb.gr

Ρίχνει αυλαία το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Έδεσσας

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερώνουμε όλους τους δημότες του Δήμου Έδεσσας, ότι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ρίχνει αυλαία. Το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Δήμου Έδεσσας, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2015, από το Δήμο Έδεσσας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης). Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Οι πολίτες του Δήμου αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το θεσμό, με αιτήσεις που ξεπέρασαν τις 1000. Στα 2 χρόνια λειτουργίας του - στα οποία ουσιαστικά για 5 μήνες είχε μόνο την ευκαιρία να δημιουργήσει προγράμματα για τους δημότες (Απρίλιος-Ιούνιος 2015 και Δεκέμβριος-Ιανουάριος 2016)- δημιουργήθηκαν και προσφέρθηκαν δωρεάν, 17 δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ το σύνολο των ωφελούμενων εκπαιδευόμενων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς προγράμματα, ξεπέρασε τους 200. Η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης στους δημότες σε καιρό οικονομικής κρίσης αλλά και δημιουργικής απασχόλησης σε περίοδο ανεργίας, ήταν μια μεγάλη ανάσα για τον κόσμο όπως επίσης και η παροχή ίσων ευκαιριών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παρά τη συγκέντρωση υπογραφών και τα δημοσιεύματα στον Τύπο, τις επιστολές Δημάρχων και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, που ζητούσαν την παράταση λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης αποφάσισε το Έργο των Κ.Δ.Β.Μ. να κλείσει στα τέλη του Φεβρουαρίου, με την υπόσχεση ότι θα επαναλειτουργήσει απ’ το Σεπτέμβριο του 2016 με νέο σχεδιασμό.

Η ανησυχία για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΒΜ είναι μεγάλη, ενώ στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται μείωση των στελεχών και αναπόφευκτα μείωση και του προσφερόμενου έργου. Η ουσία δεν είναι να συνεχίσει να υφίσταται ως τίτλος η Δια Βίου Μάθηση, αλλά να παράγει έργο και να ωφελεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί και απαξιώνεται. Η προσπάθεια για ανάπτυξη της δυναμικής πορείας του έργου και εξασφάλισης όσων ήταν απαραίτητων για τη λειτουργία του διακόπτεται, παρά την ανταπόκρισή και την λαχτάρα του κόσμου για Δια Βίου Μάθηση. Χώροι και εξοπλισμοί θα μείνουν πλέον ανεκμετάλλευτοι. Το ίδιο συνέβη και το 2011 με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων όπου η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων και το 2013 αρχίσαμε πάλι από το μηδέν.

Το δικαίωμα δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων συνεχίζεται μόνο για την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, για την υπόλοιπη Ελλάδα δυστυχώς τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλείνουν. Αυτό αποτελεί διάκριση για τα στελέχη, τους εκπαιδευτές, τους Δήμους και κυρίως τους εκπαιδευόμενους. Αναρωτιόμαστε σε πόσες χώρες θα μπορούσε να συμβεί

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τους εκπαιδευτές μας για την πολύτιμη προσφορά εκπαιδευτικού έργου, τους εκπαιδευόμενους που μας εμπιστεύτηκαν τον ελεύθερο χρόνο τους και τις προσδοκίες τους, εφημερίδες και ιστοσελίδες της ευρύτερης περιοχής για την στήριξη και την προβολή του έργου μας. Λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα των πολιτών, λόγω της περικοπής των ωρών που μας επιβλήθηκε και της διακοπής του έργου.

Τα πιστοποιητικά όσων παρακολούθησαν επιτυχώς προγράμματα του ΚΔΒΜ ΕΔΕΣΣΑΣ, κατά τον Απρίλιο-Ιούνιο 2015, βρίσκονται στο ΚΕΠ ΕΔΕΣΣΑΣ (ημιόροφος) και μπορούν να τα παραλαμβάνουν εργάσιμες μέρες και ώρες από τον κο Δήμτση Αθανάσιο, τηλ. 2381350019. Οι φετινές βεβαιώσεις (Δεκέμβρίου-Ιανουαρίου 2016) ετοιμάστηκαν και έχουν αποσταλεί στην Αθήνα για υπογραφές. Αναμένεται να καθυστερήσουν ένα μήνα περίπου ακόμη (πληροφορίες στο ΚΕΠ κο Δήμτση, email: sakisdimtsis@edessa.gr).

Mε εκτίμηση,

Δίτσου Μαρία,

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

fanimaria@hotmail.com

www.facebook.com/kdvmedessas

Δεν ηξερες, δε ρωταγες;

Δεν ηξερες, δε ρωταγες;

Ευγενεια;Ειδος προς εξαφανιση...Τη χανουμε ολοενα και περισσοτερο μεσα στη βιασυνη μας και τους προβληματισμους των καιρων μας.Σκεφτειτε ποση ευγενεια μπορειτε να δειξετε με μια απλη κινηση των χειλιων σας.Το χαμογελο ειναι μεταδοτικο.Χρησιμοποιηστε το και θα το κανουν και οι αλλοι γυρω σας.Βγειτε απο το μικροκοσμο σας.Κοιταξτε τους αλλους στα ματια και επικοινωνηστε μαζι τους.

Πειτε ενα ευχαριστω.Μπορει να εχει θετικη επιδραση σε καποιον.Ειναι απλα μια λεξη.Χρησιμοποιηστε την.Μην προσπερνατε τους γυρω σας.Χαιρετιστε τους.Καντε ενα νευμα με το κεφαλι.Χαμογελαστε...

Ξεπεραστε τη ντροπη και καντε ενα κοπλιμεντο.Πειτε ομορφα πραγματα στους γυρω σας και ανακαλυψτε φωτεινα προσωπα...Η γλωσσα δεν ειναι μονο για κριτικες και κακοβουλα σχολια.Ενιοτε ειναι και για μια απλη,καλοπροαιρετη,ανθρωπινη,ευγενικη κουβεντα...
Χρησιμοποιηστε την...

Πικρές αλήθειες για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Έδεσσα

Το www.meapopsi.gr ύστερα από τον ντόρο που έχει γίνει μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας για το ενδεχόμενο λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Έδεσσα παρουσιάζει κάποιες πικρές αλήθειες οι οποίες πέραν του ανθρωπισμού και του αισθήματος φιλοξενίας που μας διακατέχει, σίγουρα θα πρέπει να αποτελέσει σπουδή προβληματισμού για τις προτάσεις που έβαλε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης για το πρώην Στρατόπεδο Κλεισοχωρίου και για τις πρώην παιδικές κατασκηνώσεις Σωτήρας. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας με την σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων πλην του κου Μιχάλη Φουνταλή αποφάσισε να παρθεί απόφαση της αναβολής του θέματος ώστε η τοπική κοινωνία να συζητήσει το ζήτημα όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Έδεσσας, οι δομές αλλά και άλλοι φορείς ώστε να διαπιστωθεί να μπορεί να λειτουργήσουν δομές μόνιμες αλληλεγγύης αλλά και να αποσαφηνιστεί αν υπάρξει χρηματοδότηση των Δήμων αλλά και εφαρμογή της αναλογικότητας καθώς και καταγγελία του Πολέμου που ουσιαστικά δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Παρακάτω δείτε μερικούς εύλογους προβληματισμούς:


Στρατόπεδο Κλεισοχωρίου 

η πρόταση μπορεί να έγινε αλλά είναι γεγονός ότι μιλάμε για δυο πρώην στρατόπεδα. Το ένα είναι δυτικά και το άλλο ανατολικά. Για ποιο από τα δυο λοιπόν αναφέρεται ο κος Σηφάκης. Αποτελεί ακόμη αποτρεπτικό παράγοντα το γεγονός ότι το χωριό Κλεισοχώρι βρίσκεται κολλητά με το πρώην στρατόπεδο και επειδή η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για ανοικτές δομές, μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι οι εκατοντάδες μετανάστες θα μπορούν να κινούνται όπου θέλουν. Ακόμη το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό του πρώην Στρατοπέδου είναι θέμα. Καταρχήν στο πρώην στρατόπεδο είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Κράτος για να δημιουργηθεί εκεί. Τελικώς όταν το στρατόπεδο έκλεισε δεν γύρισε και πάλι στον Δήμο. Ακόμη το γεγονός ότι διαλύθηκαν τα κτίρια αλλά και ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές. Όπως και το γεγονός ότι σε εκείνες τις υποδομές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φιλοξενηθούν πάνω από 150 άτομα. Ακόμη και το στρατόπεδο του Μεσημερίου που έπεσε ως ιδέα ανεπίσημα και χωρίς να καταγραφεί στα επίσημα κείμενα μπορεί να φιλοξενήσει έως 400 άτομα. Άρα το σχέδιο για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών γύρω στα 1000 άτομα πάει περίπατο. Ακόμη μέσα στο στρατόπεδο δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση εύκολα μιας και είναι δασώδης περιοχή. Τέλος άξιο αναφοράς το γεγονός ότι απέναντι από το πρώην στρατόπεδο Κλεισοχωρίου υπάρχει εκκλησία ενεργή του χωριού και δεν γνωρίζουμε αν προκαλεί προβλήματα όταν θα υπάρχει Θεία Λειτουργία.


Κατασκηνώσεις Σωτήρας 

Μια από τα ίδια αναφορικά με το ιδιοκτησιακό που δεν βρίσκεται στον Δήμο Έδεσσας. Ερειπωμένα κτήρια που σε καμιά περίπτωση δεν διαθέτουν υποδομές. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία μπορεί να φιλοξενήσει έως 300 άτομα με σκοινές. Άρα και αυτός ο χώρος έχει θέματα.

Το πέταγμα...

Το πέταγμα... Νέο ποίημα για το ialmopia.gr

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Οι διαιτητές των αγώνων του Σαββατοκύριακου

Οι παρακάτω διαιτητές θα διευθύνουν τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου στην ΕΠΣ Πέλλας

Θερινή ώρα από την ερχόμενη Κυριακή 27 Μαρτίου

Στις 3:00 τα ξημερώματα τα ρολόγια θα γυρίσουν μια ώρα μπροστά και θα δείξουν 4:00


Στις 3:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 4:00) καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας.
H ώρα, σύμφωνα με την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Αφιέρωμα: Τα κρυφά σύμβολα των χαρτονομισμάτων

Χαρτονομίσματα με τη λέξη "σεξ", λάθος υπογραφές, δαίμονες, πεντάλφες, 666, μασονικά σύμβολα και αριθμοί των Ιλλουμινάτι... Σύμπτωση ή σκοπιμότητα η επιλογή τους; Το βέβαιο είναι ότι η αξία για τους συλλέκτες ανεβαίνει κατακόρυφα

Μικρά μικρά από το Δήμο Αλμωπίας: Τι είπαν Κετικίδης , Πασόης, Ζαχαριάδης, Χουρσόγλου και Δ. Μπίνος

Μικρά μικρά από το Δήμο Αλμωπίας: Τι είπαν Κετικίδης , Πασόης, Ζαχαριάδης, Χουρσόγλου και Δ. Μπίνος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας:

6 tips για να ακολουθείς στις συνεντεύξεις που δεν έχεις ξανακούσει - του Γρηγόρη Βαρνάβα

6 tips για να ακολουθείς στις συνεντεύξεις που δεν έχεις ξανακούσει - του Γρηγόρη Βαρνάβα για το ialmopia.gr

Ολοκλήρωση επιδοτούμενου σεμιναρίου ΛΑΕΚ 1-25 με τίτλο «ΣΥΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ»

Ολοκληρώθηκαν το σεμινάριο ΛΑΕΚ 1-25 με τίτλο «ΣΥΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ» που οργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.) Ν. Πέλλας. Στο σεμινάριο πήραν μέρος εργαζόμενοι από επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μελλοντικά τα σεμινάρια να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Ν. Πέλλας Πέλλης 11 καθημερινά από τις 11.00 – 13.00 μ.μ. και στο τηλέφωνο 2381027367.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ Γ. ΠΕΡΤΣΕΜΠΛΗΣ Ν.

Πόσο είναι ο κατώτατος μισθός στις χώρες του εξωτερικού

Συγκρίνοντας τον κατώτατο μισθό που παίρνει ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα, με αυτόν που παίρνουν εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της Γης (Pics)

Με διανομή φυτών στα χωριά της Αλμωπίας υποδέχθηκε την άνοιξη ο Δήμος Αλμωπίας

Με έναν ιδιαίτερο και συμβολικό τρόπο υποδέχτηκε την Άνοιξη ο Δήμος Αλμωπίας, ο οποίος μετά από την ευγενική προσφορά των Φυτώριων Γιαννούση με έδρα την Φιλώτεια Αλμωπίας, διένειμε φυτά και δενδρίλια σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες καθώς επίσης και στην πόλη της Αριδαίας σε συνεργασία με τους Προέδρους.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που σχετίζεται με την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα θα γεμίσουν χρώματα και αρώματα από τα πολύχρωμα λουλούδια τα χωριά μας. Τα σημεία που θα φυτευτούνε, θα επιλεγούν από τις τοπικές κοινωνίες.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος επισκέφθηκε τα Φυτώρια Γιαννούση, όπου είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει θερμά τους ιδιοκτήτες για την ευγενική τους πρωτοβουλία και με αυτή την ευκαιρία ευχήθηκε καλή Άνοιξη σε όλο τον κόσμο.

Η ζωή & Λυρική ποίηση - του Μύρωνα Κομνηνού

Η ζωή & Λυρική ποίηση - του Μύρωνα Κομνηνού αποκλειστικά για το ialmopia.gr
 
Η ζωή

Να ζεις σημαίνει να ανοίγεις ένα δρόμο, μέσα από το ίδιο σου, το άπειρο!
Η ζωή μας – μέτρο άνευ λόγου και προσκυνηματικό ταξίδι προς τον ίδιο
μας, τον εαυτό!

Η τραγωδία γεννήθηκε, από έλλειψη διορατικότητας. Ο εγωισμός, μια άμυνα,
με την προϋπόθεση, ότι υπάρχει κάτι να υπερασπιστείς!
Να φτάσεις ως το τέρμα των ιδεών, εκείνες όμως φτάνουν ως το τέρμα
των πραγμάτων!

Ελάχιστοι είναι οι εραστές της ζωής, που παραδέχονται, ότι το μέλι και η χολή της,
είναι θρεπτικές και ζωτικές ουσίες!
Πρέπει να επιλέγουμε, -ακολουθώντας την κλίση, την τέχνη, το συναίσθημα, ή
την πλάνη- αυτό που θα μπορούσε να μας αποκαλύψει και να μας εκφράσει
καλύτερα!

Οι ποιητές, με ευμετάβλητη διάθεση, είναι οι καλύτεροι διερμηνείς μας, έχουν
την ικανότητα να βρίσκονται ταυτοχρόνως εντός και υπεράνω της ζωής. Ακολουθούν
ένα είδος στωικού επικουρισμού, αρπάζοντας στην στιγμή ένα δίδαγμα από
κάθε γεγονός και από τον εαυτό τους, αντλώντας την γνώση των όντων, από
την ηδονή, χωρίς να επιδιώκουν ή να αποφεύγουν τα δεινά που προξενεί!

Να αναπαύεσαι στην δράση ενός ονείρου, να είσαι ευαίσθητος, προσεκτικός
σε κάθε σημείο, να δημιουργεί ή να εκμαιεύεις από τον καθένα την ένθεή του
φύση, να ερμηνεύεις τα πιο απόκρυφα μηνύματα, να ξέρεις να βολιδοσκοπείς
τον θάνατο, και ακόμη και στην επιθανάτια αγωνία σου, να αμφιβάλλεις για
το τέλος ……….


Λυρική ποίηση

Η λυρική ποίηση είναι ένα από τα τρία βασικά ποιητικά είδη: τα άλλα δύο είναι η επική καi η δραματική ποίηση. Η λυρική ποίηση γεννήθηκε από την ανάγκη του ατόμου να εκφράσει τα προσωπικά του συναισθήματα, και μάλιστα να τα εκφράσει τραγουδώντας και χορεύοντας με την συνοδεία μουσικού οργάνου, όπως φαίνεται από το επίθετο «λυρική», που έχει προφανώς άμεση σχέση με την λύρα.

Τα αρχαιότερα λυρικά ποιήματα περιέχονται στα κείμενα που βρέθηκαν στις αιγυπτιακές πυραμίδες (2600 π.Χ.) και περικλείουν ελεγειακούς στίχους, ωδές και ύμνους. Άφθονο επίσης λυρικό στοιχείο συναντούμε στους εβραϊκούς ψαλμούς, και σε άλλα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης.

Εκεί όμως που άνθισε η λυρική ποίηση είναι στην αρχαία Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκαν και τα κυριότερα είδη της: Ελεγειακή, ιαμβική, μελική και χορική ή χορωδιακή ποίηση. Από την άποψη της ιστορικής πορείας του Ελληνικού λαού, η αρχαία λυρική ποίηση, με τα βιώματα που πρόβαλε και τις ιδέες που καλλιέργησε, συνετέλεσε στο να δυνηθούν οι Έλληνες της εποχής εκείνης ν’ αντιμετωπίσουν τον δεσποτισμό τόσο στο εσωτερικό, καταργώντας την ως πολίτευμα, όσο και στο εξωτερικό, εξουδετερώνοντας τον Περσικό εισβολέα. Όμως η πολιτική ελευθερία ήταν μόνον η μία μορφή της ελευθερίας, γιατί, προβάλλοντας αδιάλειπτα τον προσωπικό στοχασμό, η λυρική μούσα άνοιξε τον δρόμο προς τα μεγάλα ερωτικά που θέτει στον εαυτό του ο άνθρωπος – και έγινε έτσι πρόδρομος της επιστημονικής και φιλοσοφικής σκέψης.

Ως λογοτεχνικό είδος η λυρική ποίηση αποτέλεσε το απαραίτητο πέρασμα από την αφήγηση του έπους προς το αττικό δράμα όσο και προς την επιστημονική πεζογραφία.
Γενικά, η αρχαία Ελληνική λυρική ποίηση, με την πολυδιάστατη κίνηση και ανάπτυξή της, κατόρθωσε να εκφράσει και τον σφυγμό της ζωής και την πνευματική δράση και την μέριμνα του ελεύθερου πολίτη για τα κοινωνικά, τα ηθικά και τα πολιτικά προβλήματα, δηλαδή μπόρεσε να προβάλει την εικόνα του ολοκληρωμένου ανθρώπου.

Στην μεσαιωνική εποχή, παράλληλα με την θρησκευτική λυρική ποίηση αναπτύσσεται η λεγόμενη λαϊκή λυρική ποίηση, με τους τροβαδούρους, που η τέχνη τους είχε σημαντική επίδραση πάνω σε μεγάλους ποιητές – όπως ο Dante και ο Petearacha.

Οι δικοί μου λυρικοί στίχοι, συνήθως αφιερώνονται στις κυρίες μεγάλης ηλικίας και τις στιγμές που γράφω τους στίχους, σιγοτραγουδώ! Πολλές φορές εξυμνώ την πατρίδα μου και ριγώ. Όταν οι στίχοι μου είναι αφιερωμένοι, στους εξαθλιωμένους πατριώτες μου, ή στα παιδιά που πνίγονται στο Αιγαίο, δεν σιγοτραγουδώ, αλλά κλαίω!

Μύρωνας Κομνηνός

Δημιουργική κατά-θλίψη. Του Φώτη Σωφρόνη

Δημιουργική κατά-θλίψη. Του Φώτη Σωφρόνη αποκλειστικά για το ialmopia.gr

Άγριες συμπλοκές στη Βέροια με αφορμή τους πρόσφυγες - Πέταξαν γουρουνοκεφαλές στο πούλμαν που τους μετέφερε

ΠΕΤΑΞΑΝ ΓΟΥΡΟΥΝΟΚΕΦΑΛΕΣ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΛΙΝΤΣΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *