Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Β' ΕΚΑΣΚΕΜ: Το 1-0 έκανε ο Φίλιππος Ν. Πέλλας στα μπαράζ ανόδου

Το 1-0 έκανε ο Φίλιππος στα μπαράζ ανόδου στην Α΄ Εκασκέμ μέσα στην Κατερίνη, κάνοντας το break στο πλεονέκτημα έδρας των τοπικών Πανθήρων. 

ΟΕΒΕΣ Ν. Πέλλας - Άνοιγμα καταστημάτων παραμονή Πρωτομαγιάς

Το σωματείο Κρεοπωλών Έδεσσας ενημερώνει ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτα παραμονή Πρωτομαγιάς Δευτέρα 30 Απριλίου το πρωί από τις 08:00 έως 14:00 και το απόγευμα από τις 17:00 έως 21:00 για την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού .Παράλληλα θα είναι ανοιχτα και όλα τα καταστήματα τροφίμων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΑΣΣΑΣ                  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΟΥΛΕΜΑΝΗΣ
Αναδρομές: Η γενοκτονία των Αρμενίων

Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1o ΓΕΛ Γιαννιτσών στον τελικό αγώνα Επιχειρηματολογίας - Αντιλογίας του ΥΠΠΕΘ

Η διοργάνωση αγώνων αντιλογίας αποσκοπεί στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διαγωνιστούν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων, οι οποίοι τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων, την πειθαρχημένη συνεργασία με τους συμπαίκτες τους και την κατανόηση και κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας με σεβασμό. Η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει συνήθως αποφασιστικά στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, φέρνει τους συνδιαλεγόμενους πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντάς τους έναν κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.

Συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση συμμετοχής σε αγώνες επιχειρηματολογίας, το 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) 2018, που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στους αγώνες συμμετείχαν μαθητές από 79 Γενικά Λύκεια από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας και Φθιώτιδας.

Διανύοντας μια επιτυχή πορεία η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών έφτασε ως τον τελικό, που διεξήχθη την Κυριακή 22 Απριλίου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, αντιμετωπίζοντας την ομάδα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, η οποία κέρδισε τον αγώνα.

Την ομάδα του 1ου Λυκείου Γιαννιτσών αποτελούν οι μαθητές: Αναστασία Γιαντζή, Μιχάλης Γιαλαμάς, Κωνσταντίνος Γιαλαμάς, Ζωή Χατζημωυσιάδου και Βασιλική Βαρελά.

Υπεύθυνη καθηγητές: Μαρία Αθανασίου, Φώτης Χατζόγλου

Ενδιάμεσες εκπτώσεις 2018: Πότε ξεκινούν - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ανοιξιάτικες ενδιάμεσες εκπτώσεις με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Μαΐου.

Νίκη για το Προμίνι του «Μ.Αλεξάνδρου» Γιαννιτσών επι του Αετού Κιλκίς για το τουρνούα της ΕΚΑΣΚΕΜ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/04/2018 στο Δ.Α.Κ. Γιαννιτσών «Έλλη Μυστακίδου» το παιχνίδι της 4ης Αγωνιστικής του τουρνούα προμίνι που διοργανώνει η ΕΚΑΣΚΕΜ.

Αφιέρωμα: Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» είναι μία πεντάπρακτη όπερα του Σαρλ Γκουνό, βασισμένη στην κλασική ερωτική τραγωδία του Γουίλιαμ Σέξπιρ. Έργο - ορόσημο του γαλλικού μελοδραματικού ρεπερτορίου, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι στις 24 Απριλίου 1867 με μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου 2018 από την Εθνική Λυρική Σκηνή.


Η όπερα του Γκουνό παραμένει μέχρι σήμερα μακράν η δημοφιλέστερη μελοποίηση του σεξπιρικού δράματος. Οι λιμπρετίστες του έργου Ζιλ Μπαρμπιέ και Μισέλ Καρέ έμειναν πιστοί στο έργο του άγγλου δραματουργού, από το οποίο συχνά δανείστηκαν αυτούσια κομμάτια, καθώς πολλά σημεία του σεξπιρικού κειμένου αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη για λιμπρέτο όπερας. Μοναδική προσθήκη τους, ο χαρακτήρας του Στέφανο, του νεαρού υπηρέτη του Ρωμαίου, που ερμηνεύει μια μετζο-σοπράνο.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη Βερόνα και στο επίκεντρό του βρίσκεται ο έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Οι δύο νέοι παντρεύονται κρυφά, καθώς οι οικογένειές τους βρίσκονται σε διαμάχη. Κατά τη διάρκεια αντιδικίας, ο Ρωμαίος σκοτώνει τον εξάδελφο της Ιουλιέτας και εξορίζεται από την πόλη. Προκειμένου να αποφύγει γάμο με άλλον, όπως επιθυμεί ο πατέρας της, η Ιουλιέτα πίνει ένα φίλτρο που τη ρίχνει σε βαθύ ύπνο, ενώ ο περίγυρός της τη θεωρεί νεκρή. Τα νέα φτάνουν στον Ρωμαίο, ο οποίος επιστρέφει στη Βερόνα και, θεωρώντας την Ιουλιέτα νεκρή, φαρμακώνεται. Όταν εκείνη ξυπνά και καταλαβαίνει τι έχει συμβεί, αυτοκτονεί προκειμένου να ενωθεί για πάντα με τον αγαπημένο της.

Για το τέλος του έργου ο Γκουνό διαφοροποιήθηκε από τον Σέξπιρ και ακολούθησε την παραλλαγή που είχε εισαγάγει ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός του 18ου αιώνα Ντέιβιντ Γκάρικ και την οποία είχε επιλέξει επίσης ο Μπερλιόζ. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ξυπνά η Ιουλιέτα, ο Ρωμαίος δεν έχει χάσει ακόμα πλήρως τις αισθήσεις του, έτσι ώστε να είναι ακόμα εφικτός ένας τελευταίος διάλογος, ένα τελευταίο ντουέτο, ανάμεσα στους δύο ερωτευμένους.

Συνολικά, ο αισθησιακός λυρισμός της μουσικής, ο μελωδικός πλούτος, η ευρηματική ενορχήστρωση και η ισορροπία των χορωδιακών σκηνών πλήθους καθιστούν τη συγκεκριμένη όπερα μία από τις επιτυχέστερες μεταφορές της τραγωδίας του Σέξπιρ στο λυρικό θέατρο και όχι συμπτωματικά μία από τις πιο αγαπητές όπερες του ρεπερτορίου.

Τα τέσσερα εκτενή ντουέτα για τους εραστές της Βερόνας και οι διάσημες άριές τους μονοπωλούν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα αναπτύσσουν δραματουργικά την ιστορία από την αθώα αρχική συνάντηση των δύο νέων ως το τραγικό τους τέλος, από το ανάλαφρο «βαλς» της Ιουλιέτας έως την «άρια του δηλητηρίου» της ίδιας και από το εκστατικό τραγούδι του Ρωμαίου ως τον απαρηγόρητο μονόλογό του πάνω από το μνήμα της Ιουλιέτας.

Χάρη στον απίστευτο μελωδικό της πλούτο, η όπερα αυτή γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη κιόλας παρουσίασή το 1867 στο Παρίσι. Ενώ ο «Φάουστ» χρειάστηκε αρκετό καιρό προκειμένου να κατακτήσει το κοινό, η όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σημείωσε άμεση επιτυχία και ήδη από την πρώτη χρονιά ξεπέρασε τις εκατό παραστάσεις, ενώ την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Παρότι ο συνθέτης εστιάζει στο κεντρικό ζευγάρι, οι σκηνές πλήθους με τα εντυπωσιακά χορωδιακά, καθώς επίσης οι σκηνές χορού, δίνουν στο έργο λάμψη κι ένα στοιχείο φαντασμαγορίας, που συνεισφέρουν στη δημοτικότητά του.


απο το sansimera.gr

Αριδαία: Αγγελία για ενοικίαση καταστήματος

Ενοικιάζεται κατάστημα στην Αριδαία 85 τ.μ. με πατάρι και δυο wc στην οδό Κύπρου.

Αφιέρωμα: Βλαντίμιρ Κομαρόφ, ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του σε διαστημική αποστολή

O Βλαντίμιρ Κομαρόφ ήταν σοβιετικός αεροπόρος και κοσμοναύτης. Υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος, που έχασε τη ζωή του σε διαστημική αποστολή.

Νίκη εκτός έδρας του «Μ. Αλεξάνδρου» Γιαννιτσών επί του «Εδεσσαϊκού» στο τουρνουά Μίνι της ΕΚΑΣΚΕΜ

Με νίκη εκτός έδρας έκλεισε στον πρώτο γύρο τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις το Μίνι 2 (2003) του «Μ. Αλεξάνδρου» Γιαννιτσών, την Κυριακή 22/04/2018, στο ΔΑΚ Έδεσσας, επί της ομάδας του Εδεσσαϊκού , με σκορ 68-35.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *