Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Νέα της Ορειβατικής Λέσχης Αριδαίας


ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Στις 8-9/4/2017 έγινε στον Αλμυρό Βόλου το πανελλήνιο πρωτάθλημα της αγωνιστικής αναρρίχησης. Τα αγωνίσματα στα οποία αγωνίστηκαν οι αθλητές/αθλήτριες ήταν: 1) η δυσκολία, 2) η ταχύτητα και 3) το boulder. Από φέτος λόγω της εισόδου του αγωνίσματος στο ολυμπιακό πρόγραμμα βγαίνει και βαθμολογία για τα τρία αγωνίσματα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Πεταλίδου Μυρτώ: 1η ταχύτητα-boulder-σύνολο  2η δυσκολία
Μουταφίδου Δέσποινα: 1η δυσκολία  2η ταχύτητα-σύνολο
Θεοφυλάκτου Δέσποινα: 3η δυσκολία-ταχύτητα  4η σύνολο
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
Μουταφίδου Έφη: 1η δυσκολία-2η ταχύτητα   1η σύνολο
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
Λιούνη Αθανασία: 1η δυσκολία-boulder-σύνολο  2η ταχύτητα
Χασάπη Αθηνά: 8η δυσκολία
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ
Κυριμλίδης Νικόλαος: 1ος δυσκολία-σύνολο  2ος boulder  3ος ταχύτητα
ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Α΄ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
Μιχαηλίδου Γιοβάννα: 1η δυσκολία-ταχύτητα-σύνολο
Μουταφίδου Σοφία: 7η δυσκολίαΠανελλήνιες 2017: Στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις οι μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια

Στην τελική ευθεία μπαίνουν σιγά-σιγά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και υπουργείο Παιδείας, για το δίμηνο των εξετάσεων που περιλαμβάνουν τις απολυτήριες και τις πανελλήνιες εξετάσεις στα λύκεια και τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσιαΦέτος, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (43.758 στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ, σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου).

Αν και, δια στόματος του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, έχει απευθυνθεί έκκληση για «αποδραματοποίηση» των Πανελλαδικών, φαίνεται πως -και φέτος - κάθε ελληνική οικογένεια που έχει στα μέλη της τελειόφοιτο λυκείου, θα ζει τις δικές της «εβδομάδες των παθών», περιμένοντας την έκδοση των αποτελεσμάτων στα τέλη του Ιουνίου και την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου.

Αναλυτικά, για τα λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου και οι απολυτήριες εξετάσεις, που φέτος προηγούνται των Πανελλαδικών, θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 11-26 Μαΐου, ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 11 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η 6η Ιουνίου θα είναι η μέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ και η 7η Ιουνίου, για τα ΓΕΛ.

Ειδικότερα, για τα ΓΕΛ, οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ, από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.

Φέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης, παράλληλα με εκείνες των υπόλοιπων τάξεων των ΓΕΛ.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές εξετάσεις, για όσους, λόγω σοβαρού προβλήματος απουσίασαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και μια τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 26 Μαΐου, ενώ προβλέπονται και τρεις ημέρες (29-31 Μαΐου), αφιερωμένες στην επανάληψη της διδακτέας ύλης ή/και σε εκδηλώσεις των σχολείων και στην παράδοση των ελέγχων. Από την 1η Ιουνίου έως και την 9η Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στις 12 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στη συνέχεια, και για πρώτη φορά φέτος, από τις 13 έως και τις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους, οι οποίοι θα εξεταστούν στις επαναληπτικές εξετάσεις, στις 26 και 27 Ιουνίου.

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας


Σας  προσκαλούμε να έλθετε  στην συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας, που θα γίνει στο  Δημοτικό  Κατάστημα  Αριδαίας  και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου στις 21 Απριλίου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα   18.00΄ (6.00 μ.μ), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ


Ενημέρωση του σώματος για θέματα που αφορούν τον Δήμο από τον κ. Δήμαρχο
1ο
7η Γενική Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Δήμου Αλμωπίας, οικ. έτους 2017
2ο
Καθορισμός τελών άρδευσης για το έτος 2017, ανά κοινότητα, βάσει της με αρίθ. 234/2016 Α.Δ.Σ.
3ο
Καθορισμός αρδευτικής περιόδου έτους 2017, τομέων άρδευσης αριθμού υδρονομέων ανά τομέα και διάρκεια απασχόλησης.
4ο
Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αλμωπίας.
5ο
Παράταση εκμίσθωσης του ακινήτου που στεγάζεται το Κ.Ε.Π.Αριδαίας
6ο
Έγκριση πρακτικού κλήρωσης επιτροπών οριστικής παραλαβής έργων
7ο
Εξέταση της με αρίθ. 7387/6-4-2017 εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμου Αλμωπίας, περί απόρριψης διαγραφής οφειλής
8ο  
Λήψη απόφασης για την σύνδεση των τραπεζικών λογαριασμών 319/001993-37(POS) και 319/002004-40 (προνοιακά επιδόματα) στο e-banking που ήδη έχει ο Δήμος Αλμωπίας
9ο
Εξέταση αιτήσεων περί διαγραφής  οφειλών
                   

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

 

Αφιέρωμα: Η ιστορία του Ντάφι Ντακ

Φιγούρα των κινουμένων σχεδίων, που γεννήθηκε στα στούντιο της Warner το 1937. Πρόκειται για μία υστερική μαύρη πάπια, που έφερε την τρέλα στον κόσμο των καρτούν. Μέχρι τότε, στη θεματική των κινουμένων σχεδίων κυριαρχούσαν καθημερινοί χαρακτήρες, όπως ο Μίκυ Μάους.

Ο Ντάφυ Ντακ (Daffy Duck) είναι δημιούργημα του μεγάλου αμερικανού καρτουνίστα Τεξ Έιβερι, που μπόλιασε με τις σουρεαλιστικές πινελιές του τον μικρόκοσμο των χάρτινων ηρώων. Στο σχεδιασμό του έπαιξε σημαντικό ρόλο και μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα των κινουμένων σχεδίων, ο Μπομπ Κλάμπετ (Μίκι Μάους, Πόρκι Πιγκ). Τη φωνή του στον ήρωα «δάνειζε» μέχρι το 1989 ο Μελ Μπλανκ (Μπαγκς Μπάνυ), ο κορυφαίος φωνητικός ηθοποιός στις ΗΠΑ.


Ο Ντάφι έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στη μαυρόασπρη ταινία μικρού μήκους του Τεξ Έιβερυ Porky's Duck Hunt, η οποία βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες στις 17 Απριλίου 1937. Ο ρόλος του ήταν μικρός, αλλά γρήγορα ξεχώρισε και τα επόμενα χρόνια ήταν από τους πρωταγωνιστές στις σειρές κινουμένων σχεδίων Loony Tunes και Merry Melodies, ως αντίπαλο δέος του καλοκάγαθου Πόρκι Πιγκ, με τον οποίο αργότερα έγιναν φίλοι.

Ο Πόρκι είναι μετρημένος, ενώ ο Ντάφυ θεοπάλαβος, σκανδαλιάρης και μονίμως εκτός ελέγχου. Εξ ου και το όνομά του, Ντάφυ, το οποίο στα αγγλικά σημαίνει παλαβιάρης. Πάντα επιλέγει να βρίσκεται σε λάθος τόπο και χρόνο, ενώ μονίμως γκρινιάζει, θεωρώντας τον εαυτό του ως το αιώνιο θύμα.

Ο Ντάφυ Ντακ έγινε σούπερσταρ τη δεκαετία του '40. Πρωταγωνίστησε σε αρκετά καρτούν με θέμα τον πόλεμο, πότε καλώντας του Αμερικανούς να καταταγούν στο στρατό και πότε πολεμώντας τους Ναζί. Τη δεκαετία του '50 το άστρο του άρχισε να δύει και βολεύτηκε σε ρόλο δευτεραγωνιστή, ως μέγας αντίζηλος του πιο διάσημου λαγού, του Μπαγκς Μπάνι, που τότε μεσουρανούσε.


Από την αφάνεια βγήκε το 1988, όταν εμφανίστηκε στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ, ενώ στη συνέχεια είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες Space Jam (1996) και Looney Tunes: Επιστροφή στη Δράση (2003).

To 1998 ο Ντάφι Ντακ τιμήθηκε από τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία, με την έκδοση γραμματοσήμου των 33¢.
 
 
 
απο το sansimera.gr

Προκριματικά Πανελλήνιου Νεανίδων: 4ος ο Πανεδεσσαϊκός με ήττα 40-35 από τους Πάνθηρες Καβάλας

Στην 4η θέση του Προκριματικού Ομίλου Βορ. Ελλλάδας των Νεανίδων τερμάτισε τελικά ο Πανεδεσσαϊκός γνωρίζοντας την 3η ήττα του στο "φινάλε" των αγώνων με σκορ 40-35 από τους Πάνθηρες Καβάλας. Σε ένα παιγνίδι όπου η ομάδα του Νομού είχε την πρωτοπορία στην 2η και 3η περίοδο , αλλά στην 4η δέχθηκε ένα "σερί" 12-3 οδηγούμενη στην ήττα.

Τα δεκάλεπτα: 1ο 12-8,2ο(4-11)16-19 (ημίχρονο), 3ο (12-13) 28-32, 4ο (12-3) 40-35 (τελικό σκορ)
Διαιτητές: Αναστασιάδης-Γαβρίδου

Πάνθηρες Καβάλας (Δημητριάδης): Παυλίδου 16, Κερανοπούλου 4, Χασάπη, Γενημαχαλελή 2, Γιαχολάρη 14(1), Τριανταφυλλίδου 2, Βαμβούρη 2, Καραπρώιμου.

ΠΑΝΕΔΕΣΣΑΙΚΟΣ (Μίλτσης): Πάχου, Ιωαννίδου 8, Μποζίνη 4, Παζάρκα, Σιαντή , Μπαρούτση 4, Σιβένα 5, Καρτσαμάρη, Παπαδοπούλου 6, Κελέση 1, Τσολάκοβιτς 7(1).

Η "εικόνα" του Ομίλου

1ης αγωνιστική

Σίθωνες-Πάνθηρες Καβάλας 22-57
Πανεδεσσαϊκός-Απόλλων Πτολεμαΐδας 36-39

ΡΕΠΌ Ολυμπιακός Βόλου

2η αγωνιστική

Απόλλων Πτολεμαΐδας-Σίθωνες 68-22
Πάνθηρες Καβάλας-Ολυμπιακός Βόλου 60-44
Ρεπό Πανεδεσσαικος

3η αγωνιστική

Σίθωνες-Πανεδεσσαϊκός 25-46
Απόλλων Πτολ-Ολυμπαικός Βόλου 54-43

Ρεπό Πάνθηρες4η αγωνιστική

Απόλλων Πτολεμαΐδας-Πάνθηρες Καβάλας 44-31
Πανεδεσσαϊκός-Ολυμπιακός Βόλου 52-54
Ρεπό Σίθωνες

5η αγωνιστική
Ολυμπιακός Βόλου.-Σίθωνες Χαλκιδικής 66-46
Πάνθηρες Καβάλας -Πανεδεσσαϊκός 40-35
Ρεπό Απόλλων ΠτολΒαθμολογία (5  αγώνιστικές-τελική)
                             Ν   Η    ΠΟΝΤΟΙ      Β1 Απόλλων            4   0     205-132       8
...........................................................................
2 Πάνθηρες           3   1      188-145      7
3Ολυμπιακος Β    2    2    207- 212       6    
4Πανεδεσσαικός   1    3     169-186       5
4 Σίθωνες              0    4     115-237       3
 
 
απο Rodovitis Giorgos

Συντάξεις Μαΐου 2017: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Μαΐου. Από τις 27 Απριλίου μέχρι τις 03 Μαΐου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους οι συντάξεις.

ΔΗΜΤΟ Έδεσσας - Σκύδρας στο Γηροκομείο Έδεσσας

Στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αλήθειας» με όλους τους Έλληνες πολίτες, με στόχο την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των μελών μας, την επικοινωνία του μηνύματος της Ν.Δ. στην κοινωνία και τη στήριξη της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Έδεσσας Κωνσταντίνος Μπατσίρης με την συνδρομή της ΔΗΜΤΟ Σκύδρας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Γηροκομείο Έδεσσας προσφέροντας τρόφιμα φρούτα καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι Βουλευτές Διονύσης Σταμενίτης, Δάνης Τζαμτζής, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη Δημήτρης Δήμου. Ακόμη έδωσαν το παρόν ο υπεύθυνος Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Πλιόγκας, η Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Πέλλας Αλεξία Ιωαννίδου, ο τομεάρχης δικαιοσύνης της ΝΟΔΕ Πέλλας Κωσταντίνος Μπαρμπαγιάννης, ο τομεάρχης υγείας και Δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας Κωσταντίνος Λαμπρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Έδεσσας Αναστάσιος Δίου, η δημοτική σύμβουλος Έδεσσας Μαρούλα Κατσάρα καθώς και μέλη της ΔΗΜΤΟ Έδεσσας.


Η ΔΗΜΤΟ Έδεσσας ευχαριστεί για την προσφορά τους την ΔΗΜΤΟ Σκύδρας, την περιφερειακή σύμβουλο Πέλλας Μαρία Καράμπελλα, τον κο Αντώνη Γαλανό και την κονσερβοποιία Κρόνος.


Ως μέλη της ΔΗΜΤΟ Έδεσσας αγωνιζόμαστε με στόχο να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τις δυνάμεις του τόπου μας, που προάγουν την κοινωνική προσφορά, τον εθελοντισμό, τον επαγγελματισμό.


Στηρίζουμε εμπράκτως όλες τις δράσεις που είναι απαραίτητες για την ανόρθωση και την ανάταξη της πατρίδας μας.


Η «Συμφωνία Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με όλους τους Έλληνες, αποτελούν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης, ρεαλισμού και αλληλεγγύης. Χτίζουμε καθημερινά με τους συμπολίτες μας την Ελλάδα που όλοι θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Τέλος σας ευχόμαστε καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.


Χριστός Ανέστη από το Θεοδωράκι Πέλλας

Η μεγάλη παρασκευή στο θεοδωρακι Πέλλας
Ανάσταση στο θεοδωρακι Πέλλας
φωτο: Γιάννης Παπαντωνίου

Δημοψήφισμα: Η Τουρκία των δύο κόσμων και η επαναφορά της θανατικής ποινής

Δημοψήφισμα Τουρκία: Η πύρρειος νίκη Ερντογάν κι η επόμενη ημέρα του... γυμνού Σουλτάνου

Με 51,4% επικράτησε - οριακά - το «ΝΑΙ» για τις υπερεξουσίες του Τούρκου Προέδρου και την αλλαγή του Συντάγματος - Βία και νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ζητώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων - Τι αλλάζει από εδώ και πέρα στη γειτονική χώρα - Οι επόμενες κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν


Με αρκετή δυσκολία και με ένα αποτέλεσμα που διαψεύδει απόλυτα τις προσδοκίες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε τελικά η συνταγματική αναθεώρηση που επιθυμούσε ο ίδιος, αλλά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και ένα αιματηρό επεισόδιο με δύο νεκρούς σε εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ να στιγματίζουν το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και με καταμετρημένο το 99,9% των ψηφοδελτίων, το «Ναι» επικράτησε οριακά με ποσοστό 51,4% έναντι του «Όχι», που ψήφισε το 48,6% των πολιτών.Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας (YSK) επιβεβαίωσε τη νίκη του «Ναι», διευκρινίζοντας ότι υπερβαίνει το «όχι» κατά περίπου 1,25 εκατ. ψήφους, ενώ απέμεναν να καταμετρηθούν μόλις 600.000 ψηφοδέλτια.

Μετά και την οριακή νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα, η γειτονική χώρα οδηγείται σε αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία. Ωστόσο, ο «Σουλτάνος» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μιλήσει για θρίαμβο, καθώς το «Όχι» στο δημοψήφισμα υπήρξε ιδιαίτερα ηχηρό.
Ποσοστό - ρεκόρ στη συμμετοχή

Ήδη από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα (16/04/2017), εκατομμύρια πολίτες απάντησαν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», στο «δημοψήφισμα χωρίς ερώτηση» για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη χώρα. Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία, ενώ οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα εκτιμάται μάλιστα στο ποσοστό ρεκόρ 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV, με τον Ερντογάν ωστόσο να μην πετυχαίνει τελικά τον θρίαμβο που ονειρευόταν, αλλά να επικρατεί με ποσοστό μόλις λίγο πάνω από το 51%.Και μπορεί οι οπαδοί του Ερντογάν να βγήκαν στους δρόμους, ωστόσο οι πανηγυρισμοί δεν είχαν τον «παλμό» που ονειρευόταν ο –και με τη βούλα πλέον- Σουλτάνος. Γιατί μπορεί να άνοιξε ο δρόμος για να γίνει άτρωτος, συγκεντρώνοντας πάνω του υπερεξουσία, όμως θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του πως ένα τεράστιο ποσοστό Τούρκων που προσήλθε στην κάλπη τον αμφισβητεί πλέον ανοιχτά… 

Ο Ερντογάν «έχασε» Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι πλούσιες μεγάλες πόλεις, τα παράλια και οι περιοχές των Κούρδων ψήφισαν «όχι», όπως και η πρωτεύουσα Άγκυρα, ενώ η ενδοχώρα των φτωχών και με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ψήφισε «ναι», χαρίζοντάς του οριακά την πολυπόθητη νίκη. Μέσα σε αυτό και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ερντογάν έχει διατελέσει δήμαρχος της Πόλης, με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων, το «όχι» προηγούνταν με 50.91%...Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, το «ναι» επικράτησε με ποσοστά περίπου 2,5 % μικρότερα από αυτά που προέβλεπε ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων.

Αυτό δεν ήταν σίγουρα το ιδανικά επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ικανοποιούσε τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η αναθεώρηση και το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία είναι πλέον γεγονός.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης, όπως άλλωστε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα δημοψηφίσματα της Τουρκίας. Το ΑΚΠ, τα δύο κόμματα των Εθνικιστών και ο Ταγίπ Ερντογάν χάνουν έστω και με μικρή διαφορά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και με μεγαλύτερη τη Σμύρνη. Τις τρεις, δηλαδή, μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Όπως επίσης σημαντικά αποδείχθηκαν και τα αποτελέσματα από τις κάλπες του εξωτερικού που στήριξαν και πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν με αρκετά υψηλότερα ποσοστά από αυτά του εσωτερικού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ομιλία που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε την άνοδο των ψήφων στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Παρόλα αυτά όμως μέσα στις 10 πόλεις που ψήφισαν το πιο ισχυρό «όχι» συγκαταλέγονται πέντε από την περιοχή αυτή. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του «όχι» με 80,42 %, ήταν το Τούντζελι.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί και το μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συμμαχικές χώρες για στήριξη ειδικά σε θέματα τρομοκρατίας.
Άρχισαν τα... όργανα

Στο μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια προκάλεσε «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Λίγο αργότερα, δε, έγινε γνωστό ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος!

Καταγγελίες για νοθεία

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν μάλιστα ανοιχτά ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk μια «παράβαση» μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.

Την ίδια ώρα, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών

Επαναφορά της θανατικής ποινής;

«Ευτυχώς, καταφέραμε ένα δύσκολο πράγμα και υλοποιούμε την πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην ιστορία μας για τη διακυβέρνηση της χώρας μας με τη βοήθεια του λαού μας,» δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά την ψηφοφορία, ενώ μιλώντας χωριστά στους πανηγυρίζοντες οπαδούς τους είπε ότι πρόκειται να μιλήσει στον ηγέτη του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπατσελί για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Μάλιστα ανέφερε ότι αν τυχόν η βουλή δεν του στείλει μια σχετική απόφαση για να την υπογράψει, τότε «θα πρέπει να πάμε για ένα δημοψήφισμα και για αυτό», είπε.

Η επικράτηση του «ναι», αν και με μικρή διαφορά, προκαλεί μούδιασμα στην Ευρώπη και εντονότερο αίσθημα ανασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς δείχνει ότι με την τεράστια αυτή πολιτειακή αλλαγή –που θα γίνει το 2019- συμφωνεί μόνο το ήμισυ της Τουρκίας.

Στο μεταξύ έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με το ζήτημα της εγκυρότητας της διαδικασίας ύστερα από την παράδοξη ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, ότι θα θεωρούνται έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής εφόσον δεν έχει αποδειχτεί ότι μεταφέρθηκαν από κάπου αλλού, αναιρώντας έτσι την αντίθετη απόφαση που είχε ανακοινώσει πριν την διαδικασία.

Η απόφαση αυτή σε ένα τόσο οριακό αποτέλεσμα προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Ανάλογη απόφαση έλαβε και το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, του οποίου η ηγεσία είναι προφυλακισμένη. Το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα είναι συζητήσιμο, καθώς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο μπορεί να αποφανθεί μόνο μια φορά για την εγκυρότητα ή μη ενός αποτελέσματος και δεν προβλέπεται περαιτέρω διαδικασία.

Το Δ.Σ και τα μέλη του Μ.Σ Εξαπλατάνου ''Μενέλαος Λουντέμης'' ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Από τον στολισμό του Επιταφίου στον Ι.Ναό Αγίου Γεωργίου Εξαπλατάνου. Το Δ.Σ και τα μέλη του Μ.Σ Εξαπλατάνου ''Μενέλαος Λουντέμης'' ευχόμαστε το Άγιο Φως της Ανάστασης να γεμίσει με ελπίδα τις ψυχές όλων μας. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα !!!!

Όμορφες εικόνες από τον επιτάφιο.. Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Λουτράκι Πόζαρ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Τη Μεγάλη Τετάρτη οι νοικοκυρές ζύμωναν και έψηναν τσουρέκια και κουλουράκια. Οι καντηλανάφτες πήγαιναν ψηλά στο βουνό όπου μάζευαν ένα χόρτο με ιδιαίτερο άρωμα για το στόλισμα του Επιτάφιου. Στο χωριό το ονόμαζαν «ζντράβιτς». Αν είχε θεραπευτικές ιδιότητες, όπως δείχνει το όνομά του δεν το ξέρω ή δεν άκουσα κάτι σχετικό. Πάντως τη Μ . Παρασκευή μετά το τέλος της ακολουθίας του Επιτάφιου, πολλές γυναίκες προσκυνώντας τον Επιτάφιο, έπαιρναν και μικρά φυλλαράκια για να τα βάλουν στο εικονοστάσι τους. Ίσως για φυλαχτό. Τη Μ. Πέμπτη οι νοικοκυρές έβαφαν τα κόκκινα αβγά. Για χρώμα χρησιμοποιούσαν κρεμμυδόφυλλα. Την ίδια μέρα πολλά παιδιά πηγαίναμε στο μεγάλο παζάρι της Αριδαίας, από όπου αγοράζαμε «πιστόλι και τάπες» για την Ανάσταση. Το βράδυ μετά τη Σταύρωση, πολλές γυναίκες έμεναν στην εκκλησία για να «ξενυχτήσουν και να φυλάξουν» το σταυρωμένο Χριστό. Μεγάλη Παρασκευή. Η καμπάνα από το προηγούμενο βράδυ και όλη την ημέρα χτυπούσε πένθιμα. Τα κορίτσια στόλιζαν τον επιτάφιο με το χόρτο που προανέφερα προσθέτοντας και άλλα λουλούδια. Τα παιδιά κάποια στιγμή της ημέρας προσκυνούσαμε τον Επιτάφιο περνώντας τρεις φορές κάτω από αυτόν. Το βράδυ η εκκλησία γέμιζε ασφυκτικά από τους χωριανούς με τις λαμπάδες στα χέρια. Η περιφορά του Επιτάφιου γινόταν στο προαύλιο της εκκλησίας κάνοντας τρεις γύρους γύρω από αυτήν. 
 
Από το βιβλίο του Κ.Νίκου Βόλτση "Από το Πόζαρ στο Λουτράκι"
 
 
 
 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *