Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Χυμοί φρούτων & πρόσληψη βάρους: Πόσους και ποιους μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση χυμών οδηγεί στην πρόσληψη πρόσθετων θερμίδων που μπορεί να σχετίζεται με κίνδυνο για αύξηση βάρους και εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αριδαίας «Νίκανδρος Παπαϊωάννου» συμμετέχει στο Διεθνές πείραμα του Ερατοσθένη

Στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αριδαίας «Νίκανδρος Παπαϊωάννου» συμμετείχε με επιτυχία στο διεθνές πείραμα του Ερατοσθένη στο οποίο έλαβαν μέρος 1100 σχολεία από 38 χώρες. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της UNESCO και στόχο έχει να κάνει γνωστό στους μαθητές το σπουδαίο πείραμα με το οποίο ο Ερατοσθένης, με μόνο όργανο μια ράβδο, την οξύτατη παρατηρητικότητά του και απλά μαθηματικά , απέδειξε ότι η γη είναι σφαιρική και υπολόγισε σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια την περίμετρό της. Το πείραμα συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία όλων των εποχών και σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα σηματοδοτεί τη γένεση των επιστημών.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν πρώτα για τον Ερατοσθένη και τη διαδικασία του πειράματος και στις 12.38μ.μ. (τοπικό μεσημέρι σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο) πραγματοποίησαν τις μετρήσεις. Προκειμένου να υπολογίσουν την περίμετρο της γης συνεργάστηκαν με το Λύκειο «Βεργίνα» στη Λάρνακα, την ηλεκτρολογική σχολή «Nicolas Tesla» στη Νις της Σερβίας και το Αγγλικό σχολείο της Μόσχας. Με αφετηρία το πείραμα το ΕΠΑ.Λ. καθιερώνει συνεργασία και με τα τρία σχολεία προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε πολλά θέματα της σχολικής ζωής.

Αφιέρωμα: Ο θρυλικός μάγος Χάρι Χουντίνι 1874 – 1926

Ο θρυλικός μάγος Χάρι Χουντίνι (Harry Houdini) γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1874 στη Βουδαπέστη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Έριχ Βάις. Το 1878 η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ και ο πατέρας του έγινε ο πρώτος ραβίνος του Άπλετον στο Ουισκόνσιν. Ο ίδιος, από μικρή ηλικία, συνεισέφερε οικονομικά, πουλώντας εφημερίδες και γυαλίζοντας παπούτσια.

Σε ηλικία δεκατριών ετών ακολούθησε τους γονείς του στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Εκεί έμαθε και το πρώτο του μαγικό κόλπο, ανακαλύπτοντας έναν νέο κόσμο που τον σαγήνευσε.


Το 1891 έγινε επαγγελματίας μάγος και άλλαξε το όνομά του σε Χάρι Χουντίνι, το οποίο το εμπνεύστηκε από τον διάσημο γάλλο μάγο Ζαν Εζέν Ρομπέρ Ουντέν. Ήδη ήταν γνωστός ως ο «Βασιλιάς της Τράπουλας». Το 1893 γνωρίστηκε με την τραγουδίστρια και χορεύτρια Μπέατρις «Μπες» Ράνερ, με την οποία παντρεύτηκε δύο εβδομάδες αργότερα. Ως το τέλος της καριέρας του, η Μπες αποτελούσε τη βοηθό του επί σκηνής. Μαζί περιόδευσαν για περισσότερα από 30 χρόνια σ’ όλη την Αμερική και την Ευρώπη.


Ο Χουντίνι έγινε θρύλος, ως ο άνθρωπος που δραπετεύει από ζουρλομανδύες, σχοινιά, χειροπέδες, αλυσίδες, ακόμα και από κελιά φυλακών. Το 1913 πραγματοποίησε ίσως το πιο γνωστό του νούμερο. Κατάφερε να απελευθερωθεί από έναν γυάλινο θάλαμο, γεμάτο με νερό, μέσα στον οποίο ήταν κρεμασμένος ανάποδα. Πέντε χρόνια αργότερα εξαφάνισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Νεοϋορκέζων έναν ελέφαντα 10 τόνων!


Το 1916 ο Χάρι Χουντίνι έκανε την πρώτη εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη. Μέσα σε επτά χρόνια πρωταγωνίστησε σε πέντε ταινίες του βωβού κινηματογράφου και απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας, στο Χόλιγουντ.


Το 1926 ο Χάρι Χουντίνι επισκέφτηκε ένα τοπικό πανεπιστήμιο στο Μόντρεαλ του Καναδά, προκειμένου να δώσει μία διάλεξη για τον πνευματισμό. Ζήτησε από έναν εθελοντή να τον χτυπήσει στην κοιλιά για ν’ αποδείξει την αντοχή του στον πόνο. Πριν προλάβει να προετοιμαστεί, σωριάστηκε στο έδαφος από τη γροθιά ενός αθλητή του μποξ. Πολλοί πιστεύουν ότι ο πόνος του χτυπήματος κάλυψε αυτόν της σκωληκοειδίτιδας, η οποία δεν διεγνώσθη ποτέ. Ο θρυλικός μάγος πέθανε από περιτονίτιδα λίγες ημέρες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου, ανήμερα της γιορτής του Χάλογουιν. 
 
 
 
πηγη: sansimera.gr

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε τους διαιτητές των αγώνων του Σαββατοκύριακου στο νομό Πέλλας

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε τους διαιτητές των αγώνων του Σαββατοκύριακου στο νομό Πέλλας

Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου από τον Μ.Χ.Σ. «Οι Πρόμαχοι»

Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 2017

Μουσική : Σταύρος Τζιβάνης

Ο Δήμος Αλμωπίας προχωρά στην κατανομή του ειδικού τέλους 1,7% επί της τιμής πώλησης της ενέργειας των υδροηλεκτρικών υπέρ ΟΤΑ ΤΚ Βορεινού-Πευκωτού-Νεοχωρίου

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Δήμος Αλμωπίας προχωρά στην κατανομή του ειδικού τέλους 1,7% επί της τιμής πώλησης της ενέργειας των υδροηλεκτρικών υπέρ ΟΤΑ για ποσά που αφορούν στο έτος 2015. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας και Έργων κ. Χρήστο Γεωργίου επισκέφθηκαν την Τ.Κ. Βορεινού – Πευκωτού – Νεοχωρίου.

Εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Ματζηρίδη και το Τοπικό Συμβούλιο, με στόχο να αποφασιστεί πως θα κατανεμηθεί το ποσό των 36.578 ευρώ το οποίο αναλογεί στη συγκεκριμένη Τ.Κ. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν αυτοψία σε διάφορες τοποθεσίες των παραπάνω οικισμών όπου υπάρχουν ανάγκες οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από την παραπάνω χρηματοδότηση.

Αρχικά, ο Δήμαρχος βρέθηκε στον χώρο που στεγάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού όπου υπάρχει πρόβλημα με τη στέγη. Στη συνέχεια, είδε τα προβλήματα που υπάρχουν σε κεντρικό αύλακα που διασχίζει το Βορεινό, ο οποίος χρειάζεται συντήρηση. Παράλληλα, ενημερώθηκε για τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με τον ηλεκτροφωτισμό. Ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο του υπέδειξαν γεώτρηση η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε αυτοψία σε αρδευτικό αύλακα ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα καθώς έχει σπάσει ένα τμήμα του με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή του νερού και να δυσχεραίνεται το έργο των αγροτών.

Ο Πρόεδρος του χωριού ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή και εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά από χρόνια αποδίδονται επιτέλους αυτά τα χρήματα στην Τ.Κ. Χρήματα τα οποία όπως είπε θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί εδώ και χρόνια. Ο κ. Βασίλης Ματζηρίδης τόνισε ότι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τη Δημοτική Αρχή είναι άψογη, καθώς ο στόχος είναι κοινός και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της καθημερινότητας μέσα σε μία δύσκολη περίοδο κρίσης.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:

«Η Δημοτική μας Αρχή τηρώντας τη νομιμότητα, προχωρά για πρώτη φορά στην παραπάνω κατανομή. Αυτή η ανταποδοτικότητα προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία, την οποία οφείλουμε όλοι να τηρούμε. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με τον χειρότερο τρόπο, ότι κατά την προηγούμενη Δημοτική Περίοδο υπήρξαν σημαντικές παραλήψεις. Αυτόν τον χαμένο χρόνο τον αναπληρώνουμε εμείς, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Στην Τ.Κ. Βορεινού – Πευκωτού – Νεοχωρίου είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο και να συνομιλήσω με αρκετό κόσμο που αγκαλιάζει την προσπάθεια που κάνουμε, καθώς προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα χρόνων. Η επαφή μας με τους πολίτες μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει».

ΒΙΝΤΕΟ: Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας - Ράντζο Μάνιππος

Μια δραστηριότητα, μια εμπειρία, ένας ο στόχος" ποιότητα ζωής σε αρμονία με άλογο και φύση!!!!!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους της χώρας σε ενωτική και δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ H CETA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ


ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *