Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ευάγγελος Τσαβδάρης: "Ο τρόπος σύνθεσης μου..."

Ο χαρισματικός ποιητής και συντοπίτης μας Τσαβδάρης Ευάγγελος μας παρουσιάζει τον τρόπο σύνθεσης των έργων του. Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε τη νέα ενότητα αποκλειστικά στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ialmopia.gr

Αγριεύουν οι αγρότες: Επ' αόριστον αποκλεισμοί δρόμων. Δείτε που κλείνουν οι δρόμοι στην Πέλλα

Εκνευρισμός επικρατεί στο Μαξίμου με το θέμα των αγροτών, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Από τη μία η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών για το Ασφαλιστικό και από την άλλη οι αντιδράσεις κατά υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τους αγρότες προβληματίζουν την κυβέρνηση. Την Πέμπτη εξάλλου η Ελλάδα θα βρεθεί σε μπλακ άουτ με τη γενική απεργία και στο Μαξίμου φοβούνται τις κοινωνικές αναταραχές, καθώς στους δρόμους θα βρεθούν σχεδόν όλες οι επαγγελματικές ομάδες αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό. 

Τα επεισόδια στην έκθεση Agrotica, η πολιορκία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομοτηνή, η συμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με διαμαρτυρόμενους κατά την ομιλία του Δημήτρη Μάρδα στη Θεσαλονίκη, αλλά και τα όσα υπόλοιπα περιστατικά σε μπλόκα της Θεσσαλίας, της Κρήτης και αλλού προκάλεσαν αναταράξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να επιτεθεί στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι τα στελέχη της στον αγροτικό κόσμο συνεργάζονται με τη Χρυσή Αυγή, για να βάλουν φωτιά στον διάλογο. Μάλιστα από την Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «εισβολές σε κομματικές εκδηλώσεις», για «προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος τεχνητής έντασης προς χάριν των τηλεοπτικών δελτίων».

 Παράλληλα από το Μαξίμου επιμένουν πως είναι ανοιχτοί σε διάλογο, χωρίς ωστόσο να λένε κάτι συγκεκριμένο, αλλά και κυρίως χωρίς να ικανοποιούν την απαίτηση των αγροτών για απόσυρση του σχεδίου και για διάλογο από μηδενική βάση. Πολύωροι αποκλεισμοί, αλλά και επ' αόριστον «μπλοκάρισμα» οδοστρωμάτων Συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης μπλόκων όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα επεσήμαναν ότι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου «οι πόλεις στη χώρα θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις». Ανυποχώρητοι στη θέση που εκφράζουν εδώ και 15 ημέρες, οι επικεφαλής των μπλόκων επαναλαμβάνουν  ότι «δεν πάμε σε κανέναν διάλογο, εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό» και ζητούν να ξεκινήσει εκ νέου η κατάρτισή του από μηδενική βάση με τη δική τους συνδρομή.
Σημαντικό δε για μια θετική έκβαση στο θέμα του διαλόγου που θέτει ολοένα και πιο «εντεινόμενα η κυβέρνηση», όπως οι ίδιοι διαπιστώνουν και μας λένε, είναι η σύσταση διακομματικής, με σκοπό συνεδρίαση στη Βουλή και με τη δική τους συμμετοχή. «Πρέπει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να λάβουν σαφή θέση για τα ζητήματα που μας έβγαλαν στον δρόμο» επισήμανε χαρακτηριστικά το μέλος της συντονιστικής του μπλόκου Μαλγάρων Αχιλλέας Καμπούρης. Από την πλευρά του, το μέλος της συντονιστικής στο τελωνείο του Προμαχώνα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα Στέργιος Λίτος, επανέλαβε ότι «το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος, όπως και όλοι οι άλλοι αρχηγοί». 

Στο μεταξύ, κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, δεν πρόκειται κανείς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και όποιος το επιχειρήσει «θα αποτελεί κόκκινο πανί στον χώρο». Τονίζεται δε ότι εξακολουθούν να οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τις θέσεις τους, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και προϊόντα, ενώ άλλοι γνωρίζοντας κινήσεις μελών της κυβέρνησης, διοργανώνουν μετάβαση στα συγκεκριμένα σημεία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Κλειστό επ' αόριστον από τις 11:00 θα είναι το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, καθώς οι αγρότες εντείνουν την πίεση και ενισχύουν τα μπλόκα τους. Από τις 11:00 κλείνουν, επίσης, τα τελωνεία των Καστανεών και της Εξοχής στον βόρειο Έβρο και τη Δράμα αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε στα τελωνεία αυτά να επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων και λεωφορείων.

 Η εικόνα στα μπλόκα της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Σκληραίνουν τη στάσης τους οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι οποίοι και προχωρούν σε επ'αόριστον κλείσιμο, «που σημαίνει ότι φρένο μπαίνει πλέον και στην είσοδο των ΙΧ οχημάτων και στα λεωφορεία» όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίστος, μέλος του συντονιστικού στο μπλόκο. Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 το μπλόκο έχει απαγορεύσει την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά και έδινε ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα, από νωρίς το βράδυ. Μηνιαίως, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.

 Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. 

Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ από νωρίς το πρωί οι αμπελουργοί της περιοχής, τρατάρουν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς. Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από σήμερα θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

 Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ.

 Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17:30-20:00 το βράδυ.

Τονίζεται ότι δύναμη από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών, μεταβαίνουν από νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να το ενισχύσουν και από Τρίτη θα ισχύσει νέο ωράριο αποκλεισμού του τελωνείου. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ. Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, προβλέπεται αποκλεισμός το μεσημέρι 13:00-14:00.

Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 18.00-21.00 στο πρώτο και 10.00-15.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ στο δεύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

 Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12:00-13:00. 

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12-18:00 κλείνει), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα. Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Γαλάτιστας 'Αγγελος Τσαρτσαφλής «όλα είναι υπό σκέψη και νωρίς το πρωί θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

 Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Από νωρίς το πρωί συσκέπτονται για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους. Στον χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο  ότι «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21;00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00. Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κ. Μόσχος, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού θα ξεκινήσει κομβόι με τρακτέρ που θα πλημμυρίσει το κέντρο της Καστοριάς και μαζί με κατοίκους της περιοχής θα προχωρήσουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εφορίας.



πηγη: pellanet.gr

Σημαντική ισοπαλία εκτός έδρας για τον Αερωπό Έδεσσας

Μετά από μία δύσκολη αγωνιστική εβδομάδα ο Feta Christakis ΑΕΡΩΠΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι με μοναδικό σκοπό το διπλό. Ωστόσο οι παίκτες εμφανώς καταβεβλημένοι τόσο από την αγωνιστική εβδομάδα όσο και από το πολύωρο ταξίδι δεν κατάφεραν να γυρίσουν με νική αν και στο πρώτο ημίχρονο βρισκόντουσαν μπροστά στο σκορ.

Με μεγάλη επιτυχία έκοψε την πίτα του ο σύλλογος Μενέλαος Λουντέμης [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Η προσπάθειά μας να σας φέρουμε κοντά μας ώστε να ευλογήσει ο πατέρας της ενορίας μας τη νέα χρονιά και κατόπιν να ευχηθούμε όλοι μαζί για ένα έτος δημιουργικό γεμάτο αγάπη και προσφορά στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό μας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! 

Αφιέρωμα: 'Εδώ παπάς, εκεί παπάς'. Τα κόλπα, οι τσιλιαδόροι, οι κράχτες και οι αβανταδόροι

Τα στέκια της Αθήνας και τα μαχαιρώματα για το καλύτερο πόστο. Το κόλπο με το τρακάρισμα και τα καλύτερα στέκια της δεκαετίας 1970 και 1980 (Vid)

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων της Τετάρτης 3 & Σαββατοκύριακου 6-7/2/2016

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων της Τετάρτης 3 & Σαββατοκύριακου 6-7/2/2016

Έκοψε την πίτα της η ακαδημία του Αλμωπού Αριδαίας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εύξεινου Λέσχης στην Αριδαία έκοψε την πίτα της η ακαδημία του Αλμωπού Αριδαίας.

Επίσκεψη του Δήμου Αλμωπίας στην Τ.Κ. Ίδας

Επίσκεψη στην Τ.Κ. Ίδας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Εξαπλατάνου κ. Στέφανο Αβραμίκα, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Γιάννη Κετικίδη. Τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του χωριού κ. Γιάννης Βένου.

Ο Δήμαρχος μένοντας πιστός στις δεσμεύσεις του για ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Αλμωπία, είδε από κοντά τα ζητήματα του χωριού, η εικόνα του οποίου είναι ικανοποιητική, παρότι είναι σημαντικό να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, έχουν κλείσει όλες οι λακκούβες οι οποίες δημιουργούσαν μία πολύ άσχημη κατάσταση εντός του οικισμού και αποτελούσαν ένα χρόνιο πρόβλημα.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν χαλικοστρώσεις με τα μηχανήματα του Δήμου σε αρκετούς κεντρικούς αγροτόδρομους του χωριού, όπως είναι αυτός που περνά μπροστά από τον Συνεταιρισμό και τον οποίο οι αγρότες διεκδικούσαν για παραπάνω από δέκα χρόνια.

Παράλληλα, ένα θέμα που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το χωριό είναι τα κοιμητήρια στα οποία δεν υπάρχει άλλος χώρος και η μόνη λύση που προτείνεται είναι να επεκταθούν. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος δεν υπάρχει η ανάλογη ανταποδοτικότητα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. Σε αυτό συμφώνησε και ο Πρόεδρος του χωριού.

Ο Δήμαρχος κατά την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με αρκετούς κατοίκους του χωριού, δηλώνοντας ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά σε έργα με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει.

IALMOPIA LIVE: 5αρα ο Αλμωπός τον Όλυμπο Αψάλου. Δείτε το βίντεο του αγώνα [ΒΙΝΤΕΟ]

IALMOPIA LIVE: 5αρα ο Αλμωπός τον Όλυμπο Αψάλου. Δείτε το βίντεο του αγώνα [ΒΙΝΤΕΟ]

Νέο "μπαμ" από τον Αλμωπό Αριδαίας με τον Στέφανο Σκέντο

Ο ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ανακοινώνει την απόκτηση του έμπειρου κεντρικού αμυντικού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΕΝΤΟΥ ενισχύοντας και άλλο την αμυντική γραμμή.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Με πολύωρους αποκλεισμούς και ενίσχυση μπλόκων, κλιμακώνουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις

20 χρόνια Ίμια: Η τραγωδία που έριξε γκρίζο στο Αιγαίο

Τα Ίμια συμβολίζουν μια σύγκρουση που αποσοβήθηκε ή μια άλλη που μέλλει να συμβεί; Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης εξηγεί πώς τα γεγονότα του 1996 σχετίζονται με τη σημερινή εύθραυστη ισορροπία στο Αιγαίο





Ήταν η κρίση των Ιμίων ένα ορόσημο για την μεταβολή του καθεστώτος κυριαρχίας στο Αιγαίο; Για την ελληνική πλευρά είναι σαφές ότι το υφιστάμενο διεθνές νομικό πλαίσιο έχει ρυθμίσει τελεσίδικα όλα τα ζητήματα κυριαρχίας και, συνεπώς, «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν, παρά μόνο στο μενού της Άγκυρας. Τι ισχύει όμως στην πράξη σήμερα, 20 χρόνια μετά τα όσα έφεραν Ελλάδα και Τουρκία ένα βήμα πριν από τη σύρραξη; Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σημειώνει στο WΕ του News247 ότι τα γεγονότα των Ιμίων μετέβαλαν εκ των πραγμάτων το status quo στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο. Εκτιμά ότι η Τουρκία έχει πετύχει να διευρύνει τα κέρδη της σε σχέση με ό,τι «κατείχε» πριν από 20 χρόνια και περιγράφει μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση όσον αφορά το «κλείσιμο» ζητημάτων που η γειτονική χώρα κατάφερε να βάλει στο τραπέζι.

Ποιο είναι σήμερα το καθεστώς κυριαρχίας στην περιοχή των Ιμίων;

Μετά το 1996, τα Ίμια έχουν εν τοις πράγμασι μετεξελιχθεί σε γκρίζα ζώνη, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα εάν επιθυμεί δεν μπορεί να ασκήσει τα πλήρη κυριαρχικά της δικαιώματα επί της βραχονησίδας αυτής.

Είδαμε πρόσφατα ότι το να πάει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και να ρίξει ένα στεφάνι πάνω από τα Ίμια, προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς Τούρκων, οι οποίοι με τον τρόπο τους, δηλαδή με τις πτήσεις των μαχητικών τους, έστειλαν ένα μήνυμα ότι η περιοχή αυτή δεν μας ανήκει εξ ολοκλήρου. Αυτή τη στιγμή, καμία από τις δύο χώρες δεν μπορεί να κάνει απόλυτη άσκηση κυριαρχίας, αλλά προφανώς θα ήταν παράλογο να λέμε ότι η Τουρκία δεν ασκεί εθνική κυριαρχία σε ένα χώρο που δεν της ανήκει. Είναι η Ελλάδα εν προκειμένω αυτή που δεν μπορεί και προφανώς, για λόγους ισορροπιών και συσχετισμών, δεν θέλει να ασκήσει πλήρη εθνική κυριαρχία πάνω στα Ίμια. Αν το κάνει, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αντίδρασης από τουρκικής πλευράς.



Εκτός από το πλήγμα που δέχθηκε τότε το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας, ποιες άλλες συνέπειες είχαν για την Ελλάδα τα γεγονότα των Ιμίων;

Το ίδιο το περιστατικό προφανώς πλήττει, ή έπληξε τότε, το εθνικό φρόνημα κι άφησε πίσω του ένα τραύμα. Βέβαια, εκ των υστέρων φαίνεται ότι το «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς του τότε πρωθυπουργού, για το οποίο ο ίδιος χλευάστηκε και το οποίο χρεώθηκε, είχε μια δόση αλήθειας, με την έννοια ότι αν δεν υπήρχε αμερικανική επέμβαση πιθανότατα τα πράγματα να είχαν επιδεινωθεί. Στην Ελλάδα υπήρχε κατάσταση εσωτερικής αστάθειας και μία νεότατη κυβέρνηση στην εξουσία, η οποία ίσως δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί εκείνη την κρίση - και αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Τούρκοι την προκάλεσαν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αν και κανένας δεν μπορεί να το αποδείξει, να είχαν δημιουργηθεί τετελεσμένα ακόμη δυσμενέστερα για τα εθνικά μας συμφέροντα, αν δεν είχε υπάρξει η επέμβαση των Αμερικανών.

Ως προς το τι συνέπειες είχε η κρίση στα Ίμια, όταν σε ένα χώρο ο όποιος εμείς θεωρούμε και πιστεύουμε ότι μας ανήκει εξολοκλήρου δημιουργείται ένα τετελεσμένο «γκριζοποίησης», αυτό αποτελεί αρνητικό προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα.




Το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» τέθηκε από την Τουρκία για πρώτη φορά μετά τα Ίμια;

Ναι. Και υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το 1997 αυτή η κατάσταση νομιμοποιήθηκε με τη συμφωνία της Μαδρίτης.

(σ.σ. στο περιθώριο της τότε συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία. Παράγραφος του κοινού ανακοινωθέντος ανέφερε ότι «και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους». Ειδικοί θεωρούν ότι η Τουρκία «πατά» στη συγκεκριμένη αναφορά για να προωθήσει τις βλέψεις της στο Αιγαίο.)

Προσωπικά δεν υποστηρίζω ότι η συμφωνία της Μαδρίτης νομιμοποίησε τις τουρκικές διεκδικήσεις, απλά σημειώνω ότι υπάρχουν πολλοί αναλυτές οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όχι μόνο είχαμε την «γκριζοποίηση» κάποιων ζωνών με αφορμή τα Ίμια, αλλά ότι ουσιαστικά δεχθήκαμε τη νομιμοποίηση αυτής της κατάστασης με τη συμφωνία της Μαδρίτης.
Με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στις δύο χώρες, πόσο πιθανό θεωρείτε να αμφισβητηθεί περαιτέρω η κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο;

Η Τουρκία φαίνεται να έχει σήμερα μια πρόθεση να κλείσει τα ζητήματα του Αιγαίου. Και μοιάζει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση την ελληνική πλευρά. Ασφαλώς αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα και θα ήθελε να αρχίσει να τα κλείνει, πάντα βέβαια με τους δικούς της όρους. Από αυτά τα μέτωπα, το Αιγαίο, όσο κι αν σε εμάς φαίνεται παράδοξο, ανήκει στα πιο εύκολα. Αν το συγκρίνουμε με το μέτωπο του κουρδικού, τη Συρία, τις προβληματικές σχέσεις της γείτονος με Ισραήλ και Αίγυπτο, το Αιγαίο είναι παρωνυχίδα για την Τουρκία.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Τουρκία δείχνει ότι θέλει να κλείσει το μέτωπο του Αιγαίου έχει να κάνει με το ότι βλέπει ότι η ελληνική πλευρά είναι σε μια θέση αδυναμίας. Άρα θεωρεί ότι είναι καλή ευκαιρία για να μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τη θέση της.



Ρεαλιστικά τι προσδοκά; Με τι θα ήταν ευχαριστημένη η Τουρκία;

Το τουρκικό καθεστώς μπορεί να εμφανίζει τώρα ως πρόθεσή του το κλείσιμο των ζητημάτων του Αιγαίου, αλλά πιστεύω ότι μακροχρόνια ο σχεδιασμός του και η στόχευσή του είναι η κατάσταση στο Αιγαίο να μείνει ως έχει ακριβώς αυτή τη στιγμή. Αυτό, διότι προκειμένου κλείσουν τα θέματα του Αιγαίου, η Τουρκία κάτι θα πρέπει να δώσει. Δεν είναι όμως διατεθειμένη να το κάνει, γιατί προσδοκά ότι θα κερδίσει λιγότερο σε σχέση με ό,τι αυτή τη στιγμή διαθέτει. Εννοώ ότι όσο η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη και γκρίζα για διάφορα σημεία του Αιγαίου, ενώ παράλληλα η Τουρκία έχει ένα συσχετισμό υπέρ της, γνωρίζει ότι αυτά τα πεδία που τελούν υπό αμφισβήτηση δεν πρόκειται να αλλάξουν στάτους. Αυτό είναι βολικό για τα συμφέροντα της, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις βραχονησίδες. Η Ελλάδα δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπογράψει συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο αν η Τουρκία διαφωνεί.

Για να κλείσουν τα ζητήματα, λοιπόν, η Τουρκία χρειάζεται να κάνει παραχωρήσεις. Με τις παραχωρήσεις αυτές, θα χάσει περισσότερα απ' όσα κερδίζει τώρα που τα θέματα είναι ανοιχτά.



Αν το δούμε αντίστροφα, την Ελλάδα θα τη συνέφερε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις και να κλείσουν αυτά τα ζητήματα;

Μάλλον όχι. Γιατί η Τουρκία έχει μία μαξιμαλιστική ατζέντα στο Αιγαίο κι έχει καταφέρει τα τελευταία 20 χρόνια, γκριζοποιώντας περιοχές, να πάρει κάτι περισσότερο από αυτό το οποίο κατείχε προηγουμένως.

Το να πάει η Ελλάδα να κλείσει τώρα τα ζητήματα του Αιγαίου, ενώ είναι σε θέση αδυναμίας, προφανώς σημαίνει ότι θα κάνει αρκετές παραχωρήσεις. Άρα θα πρέπει να περιμένει την κατάλληλη στιγμή, που θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί από ίση αφετηρία.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε η χώρα μας να επιχειρήσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να δοκιμάσει τις τουρκικές αντοχές. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Ελλάδα να κάνει μία βραχονησίδα -από αυτές που οι Τούρκοι θεωρούν ότι είναι «αντικείμενο διαπραγματεύσεων»- θαλάσσιο καταφύγιο. Δεν θα κατοικείται, αλλά θα είναι καταφύγιο το οποίο θα ανήκει στην ελληνική κυριαρχία και θα αναγνωρίζεται από αυτούς οι οποίοι θα το χρησιμοποιούν.
Κάτι τέτοιο δεν θα δεχόταν κριτική, ως τυχοδιωκτισμός;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πριν κάνεις μία ενέργεια σταθμίζεις και ζυγίζεις τα δεδομένα και παίρνεις κάποια ρίσκα. Απλά, σήμερα που μιλάμε, το ότι δεν παίρνεις κανένα ρίσκο σε φέρνει ολοένα και περισσότερο σε μία κατάσταση δυνάμει υποχώρησης. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το να κάνεις μια ενέργεια, χωρίς να έχεις ελέγξει τις συνέπειες και χωρίς να μπορείς να την υποστηρίξεις μέχρι τέλους, είναι τυχοδιωκτισμός.

Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι η κουβέντα περί Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών είναι τυχοδιωκτική από αυτούς που την αναπαράγουν. Αν η Ελλάδα αύριο συμφωνήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο κι έρθει η Τουρκία μεθαύριο να αμφισβητήσει εμπράκτως αυτή τη συμφωνία, στέλνοντας 10 πολεμικά πλοία σε μια περιοχή που υποτίθεται ότι είναι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας, εμείς είμαστε διατεθειμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί να στείλουμε με τη σειρά μας αντίστοιχες δυνάμεις και να έρθουμε ακόμη και σε ευθεία αντιπαράθεση για να καλύψουμε την απόφαση;



Ίμια: οι 38 μέρες της κρίσης

25 Δεκεμβρίου 1995: Τουρκικό φορτηγό πλοίο προσαράξει κοντά στις βραχονησίδες Ίμια. Ο πλοίαρχός του αρνείται την ελληνική βοήθεια, λέγοντας ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Τρεις μέρες αργότερα, δέχεται να ρυμουλκηθεί στην Τουρκία από ελληνικό ρυμουλκό. Στις 29 Δεκεμβρίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ρηματική του διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, υποστηρίζει ότι οι βραχονησίδες είναι καταχωρισμένες σε κτηματολόγιο του νομού Αλικαρνασσού και ανήκουν στην Τουρκία. Στα μέσα Γενάρη παραιτείται ο Ανδρέας Παπανδρέου και, λίγες μέρες αργότερα, αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης. Στις 25 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Καλύμνου υψώνει στη Μεγάλη Ίμια την ελληνική σημαία. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια τροφοδοτούν το κλίμα έντασης, προβάλλοντας σχετικές εικόνες. Δύο μέρες μετά, δημοσιογράφοι της Χουριέτ φτάνουν με ελικόπτερο στη βραχονησίδα, κατεβάζουν την ελληνική σημαία και υψώνουν στη θέση της την τουρκική. Την επομένη, ελληνικό πολεμικό πλοίο υποστέλλει την τουρκική σημαία και υψώνει ξανά την ελληνική, ενώ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη βραχονησίδα και αναλαμβάνουν τη φύλαξη της σημαίας.







Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, σημειώνεται πλήρης κλιμάκωση της κρίσης. Πολεμικά πλοία των δύο χωρών πλέουν στην περιοχή. Σε πολιτικό επίπεδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει στη Βουλή (29/1) ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά, επαναλαμβάνοντας το ίδιο και σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Μπιλ Κλίντον. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, απαντά στις 30 Ιανουαρίου ότι την επόμενη μέρα η Ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.




Τις πρώτες ώρες της 31ης Ιανουαρίου, Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια και υψώνουν την τουρκική σημαία. Στις 05:30 το πρωί, ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που είχε πετάξει πάνω από τα Ίμια, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη τουρκικού αγήματος στη μια βραχονησίδα, εξαφανίζεται από τα ραντάρ και τις συχνότητες επικοινωνίας. Σκοτώνονται τα μέλη του πληρώματός του, οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Την ίδια ώρα, σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να παρεμβαίνει δυναμικά και προς τις δύο πλευρές. Στις 06:00, τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να αποσύρουν τα αγήματα και τις σημαίες από τις βραχονησίδες, όπως και τα πολεμικά τους πλοία από την περιοχή.




News247.gr

Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια Πνευστών στη Φιλαρμονική του δήμου Πέλλας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος Σεμιναρίων Τεχνικής κατάρτισης & εξειδίκευσης Πνευστών για τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Πέλλας.

Παιδικό: ΓΑΣ Έδεσσας - Πανεδεσσαϊκός 34-64

Στο τοπικό ντέρμπι της Έδεσσας, ο θεωρητικά φιλοξενούμενος Πανεδεσσαϊκός επικράτησε εύκολα του ΓΑΣ Έδεσσας με το ευρύ 34-64.

Κόπηκε μία στις πέντε αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Η δεύτερη καταβολή του επιδόματος θα γίνει έως τον Ιούνιο



Ένας στους πέντε που έκανε αίτηση για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κόπηκε εξαιτίας των αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης, συνολικού ποσού 52 εκατομμυρίων ευρώ, πιστώθηκε σε 330.000 φορολογούμενους την περασμένη Παρασκευή από τις 500.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν.

Η δεύτερη καταβολή του επιδόματος θα γίνει έως τον Ιούνιο και συνολικά θα διατεθούν 105 εκατ. ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπουν ως δικαιούχους: άγαμους με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, έγγαμους έως 20.000 ευρώ με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο εισοδήματος διαμορφώνεται τα 22.000 ευρώ (το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο).

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *