Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Συνεχίστηκε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Δήμο Αλμωπίας

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΛΕΩΝ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ»

Ζάεφ: Στην Αθήνα θα έρθω με το αεροσκάφος που θα γράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Όπως έχουμε επαναλάβει, κανείς δεν πίστευε πως θα ήταν εφικτό, αλλά ζω ένα από τα όνειρα της ζωής μου, να είναι η Ελλάδα μία νέα φίλη - χώρα. Και πριν ήταν φιλική η Ελλάδα, ωστόσο τώρα αισθάνομαι πραγματικά φίλος με τον Αλέξη Τσίπρα».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σε δήλωσή του στο ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ερωτηθείς σχετικά με την αποψινή από κοινού βράβευση τους με τον Έλληνα πρωθυπουργού, με το βραβείο Ewald von Kleist.

«Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία. Είμαστε και επίσημα η Βόρεια Μακεδονία, αλλάξαμε πολλά σύμβολα σε όλη τη χώρα μας και φυσικά περιμένουμε την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, ίσως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όποτε είναι καλύτερα γι' αυτόν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Έπειτα», πρόσθεσε, «θα επισκεφτώ κι εγώ την Αθήνα, το οποίο είναι πολύ καλό, γιατί επισκέπτομαι συχνά τη Θεσσαλονίκη και σίγουρα θα την επισκεφθώ και πάλι νωρίτερα». Ωστόσο, τόνισε, «στην Αθήνα θα έρθω για πρώτη φορά με το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα γράφει "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", για να δείξω στους φίλους μας από την Ελλάδα, την ελληνική Μακεδονία, ότι τηρούμε τη συμφωνία και θέλουμε φιλικές σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας».

Τελετή βράβευσης των επιτυχόντων μαθητών από το Δήμο Αλμωπίας

Ο Δήμος Αλμωπίας στηρίζοντας τα όνειρα και τις προσπάθειες των νέων μας, διοργανώνει ειδική τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Μίνι ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση

Γεγονός αποτελεί ο μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να ανακοινώνει το σχήμα του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Π. Τσάνταλης: "Καμιά απόφαση δεν μπήκε στο αρχείο παρά τις προσπάθεις του - Καιρός να επιστρέψει τα κλεμένα"

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Έδεσσας εκδικάσθηκε πρόσφατα η μήνυση που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Ιωάννου κατά του πρώην Δημάρχου Εξαπλατάνου Σταύρου Τουφεγγόπουλου για το αδίκημα της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, σχετικά με τα όσα είχε καταθέσει ο Τουφεγγόπουλος στο ίδιο Δικαστήριο για τα περίφημα «έργα» των χαλικοστρώσεων. 

Η ΕΥΠ ζητά μεταφραστές «μακεδονικής» γλώσσας - Δείτε την απίστευτη προκήρυξη

Στις 23 Ιανουαρίου η βουλή των Ελλήνων επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία τα Σκόπια μετονομάστηκαν σε «Βόρεια Μακεδονία. Πέρασαν 22 ημέρες και η ελληνική πολιτεία ήρθε χθες (14/1) με τον πιο επίσημο τρόπο να επιβεβαιώσει τους φόβους όσων έλεγαν ότι η Ελλάδα αναγνώρισε ως «μακεδονική» τη γλώσσα της γειτονικής χώρας.

Συναγερμός σε Αιγαίο και Μεσόγειο: Ο Ερντογάν προκαλεί με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Αυξημένη κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει στο Αιγαίο σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς με εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση που διοργανώνουν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις υπό την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα».

«Με ψευτοαποζημιώσεις από το "deminimis" εμπαίζουν ακόμη μια φορά τους ροδακινοπαραγωγούς»!

Σε απόλυτη δικαίωση του Γιώργου Καρασμάνη, που εδώ και μήνες καταγγέλλει ότι εμπαίζονται απροκάλυπτα οι πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί από τις καταστροφικές βροχές του 2018, εξελίσσεται το κακόγουστο σήριαλ με τις δήθεν ¨αποζημιώσεις¨ που υποσχόταν η ηγεσία του Υπουργείου, όπως ίδια και απαράλλαχτα έγινε και με τις βροχοπτώσεις του 2017!

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ανατροπή! Πέρασε τελικά το άρθρο 3 με 151 ψήφους

Θρίλερ στην ψηφοφορία για την Αναθεώρηση Συντάγματος. Πέρασε τελικά το άρθρο 3, παράγραφος 1 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε τελικά 151 ψήφους.

Αναδρομές: Το Πρωτόκολλο του Κιότο

Το Πρωτόκολο του Κιότο τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 2005. Πρόκειται για μία φιλόδοξη όσο και περίπλοκη συμφωνία 141 χωρών, με δεσμευτικό χαρακτήρα, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών. Πήρε το όνομά του από την παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Κιότο, όπου υπογράφτηκε το 1997 και προέκυψε από τη Διεθνή Σύμβαση για τις κλιματικές αλλαγές, που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο το 1992.

Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο και ποια τα καθήκοντα των χωρών που συμμετέχουν; Το βάρος πέφτει κυρίως στις βιομηχανικές χώρες, οι οποίες θα πρέπει να μειώσουν υποχρεωτικά τους 6 βασικούς ρύπους (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, πρωτοξείδιο του αζώτου, υδροφθοράνθρακες, υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες και εξαφθοριούχο θείο), που συνθέτουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα κατά 5,2% ως το 2012, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι ρυπαντές αυτοί σχηματίζουν ένα είδος φράγματος που καλύπτει τη Γη και λειτουργεί σαν τη γυάλινη οροφή του θερμοκηπίου. Το φράγμα αυτό επιτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά αποτρέπει τη διαφυγή θερμικής ακτινοβολίας προς το διάστημα, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην αύξηση της μέσης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. Αυτό είναι με λίγα λόγια το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου», που τόσος λόγος γίνεται γι' αυτό τα τελευταία χρόνια.

Όσες χώρες δεν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους του Πρωτοκόλλου, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ' ένα ιδιότυπο «χρηματιστήριο ρύπων». Αντί να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές, μπορεί να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυσσόμενες χώρες ή εάν έχουν ξεπεράσει το όριο να «πουλήσουν» το επιπλέον δικαίωμα ρύπανσης σε άλλη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λάμπουν δια της απουσίας τους από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου αποχώρησε το 2001, όταν ο πρόεδρος Μπους αμφισβήτησε την επιστημονική βασιμότητα του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, θεωρώντας τη συνθήκη, πολύ ακριβή για την αμερικανική οικονομία. Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, όμως, το Πρωτόκολλο του Κιότο, δεν έχει και πολλές ελπίδες επιβίωσης, ισχυρίζονται οι σκεπτικιστές.

Για την Ελλάδα, αντίθετα με τις βιομηχανικές χώρες, η συμφωνία προβλέπει αύξηση των ρύπων κατά 25%, ως το 2010. Όμως, η χώρα μας έχει ξεπεράσει το πλαφόν αυτό ήδη από το 2002 και σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η αύξηση ως 2010 θα προσεγγίσει το 39%. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, θα αντιμετωπίσει μια σειρά από κυρώσεις, όπως και οι ανεπτυγμένες χώρες που δεν θα πιάσουν τους στόχους τους.

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει η ΔΕΗ. Η ενεργειακή υπερδύναμη της χώρας εξαρτά ακόμη την παραγωγή της από τα ορυκτά καύσιμα που θεωρούνται ιδιαιτέρως ρυπογόνα.

2ος Αγώνας Λόφου Μαυροβουνίου Σκύδρας


Ο αθλητικός σύλλογος «Παύλος Μελάς» , υπό την αιγίδα του δήμου Σκύδρας διοργανώνει αγώνες 14.5 χλμ, 6 χλμ. και 1.000 μέτρων για παιδιά στις 24 Φεβρουάριου 2019.

Συλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πέλλας: Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους και πολίτες που διώκονται από το Δημαρχείο Έδεσσας

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ με τον πιο αποφασιστικό τρόπο στους συναδέλφους μας, στα μέλη ΔΣ του συνδικαλιστικού μας οργάνου και στους πολίτες της Έδεσσας και του Ν. Πέλλας, που «σέρνονται» στα δικαστήρια από το Δήμαρχο Έδεσσας.

Το βέτο, οι δοκιμασίες και η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών - της Αθηνά Αντωνιάδου

Γράφει η Αθηνά Αντωνιάδου, κοινωνιολόγος – freelance writer

Βιβλιοπαρουσίαση στην Έδεσσα: Το κίνο των Ουρανών του Μπίνου Α. Γεώργιου


Oι εκδόσεις Εδώδιμος και ο Μπίνος Α. Γεώργιος, σας προσκαλούν σε μια τριπλή διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Παλαιού Παρθεναγωγείου Έδεσσας, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00μμ, όπου λογοτεχνία, μουσική και ζωγραφική, πρόκειται να σμίξουν σε μια πολύ σπάνια καλλιτεχνική συνάντηση.

Το κομμάτι της λογοτεχνίας πρόκειται να καλυφθεί μέσα από μια διαδραστική συζήτηση με το κοινό, που σκοπό έχει να ξεφύγει από τη συνηθισμένη πρακτική των μακροσκελών και κουραστικών πολλές φορές, φιλολογικών εισηγήσεων.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο σύλλογος καλλιτεχνών HE-ART IN THE CITY , ο οποίος θα μας παρουσιάσει ένα ζωγραφικό αφιέρωμα στο βιβλίο, αλλά και έργα ζωγραφικής σε καμβά και χαρτί με θέμα συνειρμικές συνθέσεις από τον χώρο και τους ανθρώπους που απαρτίζουν την εκδήλωση.

Το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης θα καλύψουν η Άννα Νατάσα Βερβέρη και ο Χρήστος Τουρτούρης, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν σονέτα για πιάνο και κλαρινέτο, αφιερωμένα στην θεματολογία του έργου.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η ελπίδα για την σωτηρία της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια της νεαρής μοναχής Εβεράλδης, που είναι η μυστική προστάτιδα ενός αρχαίου φυτού, γεμάτο αγιοσύνη. Είναι το κρίνο της σύλληψης του Κυρίου και στα χέρια της λειτουργεί σαν θείο δώρο της χάρης Του. Μια απλή επίδειξη της δύναμής του, είναι ικανή για πείσει όλη την ανθρωπότητα. Όμως, μια συνωμοσία διαρρέει το μυστικό της ύπαρξής του και τότε ξεκινά ένα ανελέητο κυνηγητό. Σκιές από την αρχαιότητα, πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ταγοί, κυριευμένοι από την επιθυμία τους για εξουσία, θα προσπαθήσουν να το αποκτήσουν με κάθε κόστος.

Μια μεσαιωνική επική περιπέτεια, στα πιο σκοτεινά σημεία του κόσμου. Ένας θαρραλέος αγώνας μιας χούφτας ανθρώπων, με τον χρόνο και την εξουσία, μέχρι την στιγμή που ένα θαύμα δείχνει ικανό να ανατρέψει τα πάντα.

Μοναδικό τους όπλο, η πίστη.

Για τον συγγραφέα:

Ο Γεώργιος Μπίνος γεννήθηκε το 1990 στην Όρμα Αριδαίας, όπου και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια και έπειτα τελείωσε το σχολείο του στην Έδεσσα. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή και έπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο τμήμα Νομικής. Εκτός από τις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, ο Μπίνος Α. Γεώργιος έχει πληθώρα δημοσιεύσεων σε ιστορικά και νεανικά περιοδικά. Η πόλη της Κομοτηνής αποτέλεσε το σκηνικό για το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο: «Όνειρα σε μπλε βαθύ», το οποίο ασχολείται με στην ψυχική νόσο της μανιοκατάθλιψης και εκδίδεται τον Αύγουστο του 2015, από τις εκδόσεις Principia. Το δεύτερο βιβλίο του, «Το κρίνο των ουρανών», ολοκληρώνεται τρία χρόνια αργότερα.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ναυτικού Ομιλου Γιαννιτσών

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε απολογιστική Γενική Συνέλευση του Ομίλου για τα έτη 2016 έως 2018 και στη συνέχεια ακολούθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την τριετία 2019 έως 2021.

Πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού ζωγραφικής παιδιών Δημοτικών Σχολείων Δήμου Σκύδρας

Μέσα σ΄ένα εγκάρδιο και ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σκύδρας, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού ζωγραφικής στον οποίο συμμετείχαν παιδιά Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Σκύδρας.

Κοπή βασιλόπιτας Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας

Μέσα σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 και 20:00 μμ πραγματοποιήθηκε η κοπή βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν Πέλλας. 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *