Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Βραδιά Stand Up Comedy στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας

To Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας διοργανώνουν Βραδιά Stand up comedy με τους : Ήρα Κατσούδα, Ανδρέα Πασπάτη και Θανάση Σαμαρά , μια μοναδική παράσταση ολόφρεσκης κωμωδίας!

Θεατρική παράσταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας

Τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας

Το μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ομίλησε στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και πολυάριθμους κληρικούς και μοναχούς. Το μήνυμά του αναγνώσθηκε επίσης στο συλλαλητήριο της Πέλλας από τον εκπρόσωπό του, Πρωτοπρ. Ιωάννη Σπυρίδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών. Και εκεί υπήρχε παρουσία πολλών κληρικών και μοναχών της Ι. Μητροπόλεως αλλά και άλλων περιοχών. Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου.


ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΙΩΗΛ
ΣΤΟ ΕΝ ΕΔΕΣΣΗ ΚΑΙ ΠΕΛΛΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί,


Με περισσή χαρά χαιρετίζω την σημερινή λαοσύναξη τόσο στις πόλεις της Εδέσσης και της Πέλλης, όσο και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος. Σκοπός της σημερινής συγκεντρώσεώς μας, κλήρου και λαού, αρχόντων και πολιτών, είναι να δώσουμε όλοι από κοινού για άλλη μια φορά την επίσημη μαρτυρία μας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και να υπερασπιστούμε με αυτό τον ειρηνικό και δίκαιο τρόπο το ιερό και ιστορικό όνομά της.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η περιοχή της Μακεδονίας κατοικούνταν από Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων. Πολύ εύστοχα γράφει ο κ. Ανδριώτης ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν, όπως όλοι οι σοβαροί και αντικειμενικοί ιστορικοί δέχονται σήμερα, μία από τις αρχαίες ελληνικές φυλές, όπως οι Ίωνες, Αιολείς και Δωριείς. Μιλούσαν ελληνικά σε διάλεκτο που συγγένευε ιδιαίτερα με την δωρική και την αιολική. Την αλήθεια αυτή διακηρύττουν αναρίθμητες και αδιάψευστες μαρτυρίες τόσο από τα γραπτά των αρχαίων συγγραφέων, όπως π.χ. του Ομήρου, του Ηροδότου, του Στράβωνος και του Πλουτάρχου, καθώς επίσης και από τα κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, όσο και από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Μέσα στους αιώνες η περιοχή της Μακεδονίας γνώρισε πολλές επιδρομές από ξένους λαούς, κυριώτερη από τις οποίες υπήρξε η πολυχρόνια κατάκτησή της από τους οθωμανούς Τούρκους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της ποτέ δεν έχασε την ελληνική της συνείδηση. Διατηρώντας την ορθόδοξη πίστη διατήρησε και την εθνική της αυτοσυνειδησία.
Όπως όλοι οι Έλληνες, έτσι και οι κάτοικοι της Μακεδονίας, πάντοτε βάζαμε πρώτα την πίστη στον Χριστό και μετά την αγάπη για την πατρίδα. Εμπνεόμενοι από την θεία δικαιοσύνη που διδάσκει το Ευαγγέλιο ποτέ δεν διεκδικήσαμε ξένα εδάφη και δεν σφετερισθήκαμε ως λαός ονόματα και ιστορία άλλων λαών, τα οποία δεν μας ανήκουν. Αγαπούμε την πατρίδα μας, αλλά δεν είμαστε εθνικιστές. Αγαπούμε την πατρίδα μας, αλλά ως αληθινοί μαθητές του Χριστού ποτέ δεν παραβιάζουμε το δίκαιο εξ αιτίας ενός εγωιστικού σωβινισμού. Σεβόμαστε και αγαπούμε όλους τους λαούς, διότι σε όλους τους ανθρώπους βλέπουμε ζωγραφισμένη την εικόνα του Θεού.
Η αγάπη μας όμως προς όλους τους λαούς δεν μειώνει στο ελάχιστο την αγάπη μας προς την πατρίδα μας Ελλάδα, διότι η αγάπη προς την πατρίδα αποτελεί βασική χριστιανική αρετή. Μια από τις δέκα εντολές είναι να αγαπάμε τους πατέρες και τις μητέρες μας, ενώ ο απόστολος Παύλος διδάσκει λέγοντας: «εἴ τις τῶν ἰδίων καὶ μάλιστα οἰκείων οὐ προνοεῖται, τὴν πίστιν ἤρνηται καὶ ἔστιν ἀπίστου χείρων» (Α΄ Τιμ. 5, 18), δηλαδή «αν κάποιος δεν φροντίζει για τους δικούς του ανθρώπους, και ιδιαίτερα για τα μέλη της οικογενείας του, αυτός έχει αρνηθεί την πίστη του και είναι χειρότερος από τους απίστους». Η πατρίδα είναι η μεγάλη μας οικογένεια για την οποία όλοι μας ως πιστοί χριστιανοί οφείλουμε να νοιαζόμαστε και να ανησυχούμε. Ο σύγχρονός μας άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε ότι στην άλλη ζωή μεταξύ άλλων ο Κύριός μας Ιησούς θα μας ζητήσει λόγο και για το τι κάναμε για την πατρίδα μας· πόσο ενδιαφερθήκαμε γι' αυτήν.
Σήμερα λοιπόν που το όνομα της ελληνικώτατης Μακεδονίας μας διακυβεύεται όσο ποτέ άλλοτε είναι χρέος όλων μας να μην μείνουμε απαθείς και αδιάφοροι αλλά να μιλήσουμε και να διαμαρτυρηθούμε, πράγμα που κάνουμε αυτήν ακριβώς την ώρα. Συγκεκριμένα συγκεντρωθήκαμε σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, για να διακηρύξουμε ευθαρσώς ότι εμείς οι Έλληνες δεν δεχόμαστε επ' ουδενί λόγω να δοθεί στην γειτονική χώρα των Σκοπίων το όνομα της Μακεδονίας είτε σκέτο είτε σε μια σύνθετη ονομασία. Η απεμπόληση του ονόματος ουσιαστικά αποτελεί απεμπόληση της ίδιας της πατρίδος μας.
Ως Ποιμενάρχης της θεοσώστου Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, η οποία ανήκει στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, σας συγχαίρω όλους για την έμπρακτη αγάπη σας για την πατρίδα, για το θάρρος και την καλή ανησυχία που εκφράζετε με το σημερινό συλλαλητήριο. Εύχομαι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος κατά την Γραφή, δικαιοσύνην ηγάπησε, να αποδώσει το δίκαιο στην χώρα μας· να επικρατήσει το δίκαιο και να λάμψει η αλήθεια για την ελληνικότατη Μακεδονία μας, ώστε με πολλή ειρήνη και αγάπη να συμπορευόμαστε με τους γειτονικούς μας λαούς μέσα στην κοινή πορεία της ιστορίας της ανθρωπότητος. Αμήν.


Ο Θεός να είναι μαζί μας και να δώσει λύση στο πρόβλημά μας,


† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κρύα Βρύση

ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *