Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Δασολογικό συνέδριο στην Έδεσσα

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει την τιμή να φιλοξενήσει τις εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου & International Workshop της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας. Το Συνέδριο έχει θέμα «Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: Αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες-δίκτυα και προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος», ενώ η θεματική του International Workshop είναι: “Information Technology, Sustainable Development, Scientific Network & Nature Protection”. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν, σε διάφορους χώρους, στην πόλη της Έδεσσας το διάστημα 8-11 Οκτωβρίου 2017.


Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου.

Ενόψει της διοργάνωσης του Συνεδρίου πραγματοποιείται παράλληλη εκδήλωση με κύριο φορέα διοργάνωσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Σϋλλογο «νεοSOS». Ειδικότερα οργανώνονται:
• Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο «Η Πολιτεία των Πουλιών» και
• Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Ο Κόσμος ο μικρός, ο μέγας»

Τα εγκαίνια της Έκθεσης που θα λειτουργήσει στην Οικεία Τσάμη (Βαρόσι Έδεσσας) πραγματοποιούνται την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 12.00. H έκθεση θα λειτουργήσει το χρονικό διάστημα 5-28 Οκτωβρίου 2017, με ωράριο καθημερινά τις πρωινές ώρες 11.00-13.00 και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα 5-7 μ.μ.


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Συνεδρίου, τις παράλληλες εκδηλώσεις και άλλες δράσεις παρέχονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας: http://www.forestry.gr.


Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες προσκαλούνται να συμμετέχουν στην τελετή έναρξης και στις εργασίες του Συνεδρίου. Τα μέσα ενημέρωσης παρακαλούνται για την ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση και κάλυψη του κορυφαίου γεγονότος του Δασολογικού Συνεδρίου.

Αναδρομές: Αλέξανδρος Παπάγος 1883 – 1955

Στρατιωτικός και πολιτικός. Διετέλεσε Αρχιστράτηγος κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στο τελευταίο στάδιο του Εμφυλίου Πολέμου, και Πρωθυπουργός από το 1952 έως το θάνατό του.

Ο Αλέξανδρος Παπάγος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου 1883. Πατέρας του ήταν ο αντιστράτηγος Λεωνίδας Παπάγος με καταγωγή από τις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας και μητέρα του η Μαρία Καλίνσκυ, ανιψιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.

Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, το 1901 εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά την εγκατέλειψε ένα χρόνο αργότερα, προκειμένου ν' ακολουθήσει στρατιωτική εκπαίδευση στο εξωτερικό, καθότι είχε παρέλθει το όριο ηλικίας για την εισαγωγή του στη Σχολή Ευελπίδων. Φοίτησε για μία διετία (1902 - 1904) στη στρατιωτική σχολή των Βρυξελλών και την επόμενη διετία στη σχολή Ιππικού του Ιπρ.

Το 1906 επέστρεψε στην Ελλάδα και κατετάγη στο στρατό ως Ανθυπίλαρχος στο Όπλο του Ιππικού. Το 1911 παντρεύτηκε τη Μαρία Καλίνσκυ, εγγονή του στρατηγού Τιμολέοντα Βάσσου, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Ειρήνη (1914), σύζυγο του γλύπτη Γιάννη Παππά και τον Λεωνίδα (1912), διπλωμάτη και αυλάρχη των ανακτόρων.

Ο Παπάγος συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους ως Υπίλαρχος κι έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις για την κατάληψη των Ιωαννίνων. Δεδηλωμένος φιλοβασιλικός ο Παπάγος, μετά την επικράτηση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1917, αποστρατεύτηκε κι εξορίστηκε διαδοχικά στα νησιά Ίο, Θήρα, Μήλο και Κρήτη.

Η νίκη των «Κωνσταντινικών» και η επάνοδος του Βασιλιά Κωνσταντίνου το Νοέμβριο του 1920 είχε ως επακόλουθο την ανάκληση του Παπάγου στο στράτευμα και την αναδρομική απόδοση του βαθμού του Αντισυνταγματάρχη. Συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως Επιτελάρχης σε μονάδες του Ιππικού, όπου και παρέμεινε μέχρι την κατάρρευση του Μετώπου τον Αύγουστο του 1922.

Μετά την Επανάσταση Πλαστήρα, το 1922, αποστρατεύτηκε εκ νέου. Επανήλθε για δεύτερη φορά στις τάξεις του στρατού το 1926 επί οικουμενικής κυβέρνησης με το βαθμό του Συνταγματάρχη και μέχρι το 1935 είχε φθάσει στο βαθμό του Αντιστρατήγου, διοικώντας σημαντικές μονάδες του Ελληνικού Στρατού.

Στις 10 Οκτωβρίου 1935, ως αρχηγός του Στρατού οργάνωσε κίνημα μαζί με τους ομολόγους του υποναύαρχο Οικονόμου και αντιπτέραρχο Ρέππα, προκαλώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Παναγή Τσαλδάρη κι επιταχύνοντας τις εξελίξεις για την επαναφορά της βασιλείας στη χώρα μας. Ο Γεώργιος Κονδύλης, που βρισκόταν σε συνεννόηση με τους πραξικοπηματίες, σχηματίζει αμέσως κυβέρνηση, ορίζοντας τον Παπάγο υπουργό Στρατιωτικών. Η νέα κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος, το οποίο απέβη υπέρ της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας και ο Παπάγος ορίστηκε να μεταφέρει το αποτέλεσμα στο Βασιλιά Γεώργιο Β' στην Αγγλία, όπου διέμενε.

 
 
Όταν ο Ιωάννης Μεταξάς έγινε πρωθυπουργός, επανήλθε στην αρχηγία του στρατεύματος την 1η Αυγούστου 1936, παρέχοντάς του σημαντική βοήθεια στο πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου. Παρέμεινε στη θέση αυτή και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας Μεταξά, συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωση και τον επανεξοπλισμό του ελληνικού στρατού στον διαφαινόμενο πόλεμο.

Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ανέλαβε Αρχιστράτηγος του στρατού ξηράς, καταφέρνοντας, παρά τις υλικές αδυναμίες και τον αρχικό αιφνιδιασμό, να οργανώσει την αποτελεσματική άμυνα της χώρας και να απωθήσει τα ιταλικά στρατεύματα στην αλβανική ενδοχώρα. Παρέμεινε στην ηγεσία του στρατεύματος έως τις 23 Απριλίου 1941, οπότε παραιτήθηκε, προκειμένου να μη συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της συνθηκολόγησης μετά τη ναζιστική εισβολή και προέλαση, επικρίνοντας το στρατηγό Τσολάκογλου για το σχηματισμό δοσιλογικής κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της Κατοχής, δημιούργησε μία πατριωτική οργάνωση, τη Στρατιωτική Ιεραρχία, στην οποία συμμετείχαν ως επί το πλείστον αξιωματικοί. Η αποκάλυψη της δράσης τους τον Ιούλιο του 1943 συνοδεύτηκε από την αποστολή του, μαζί με άλλους τέσσερεις αντιστράτηγους, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (στο Νταχάου, μεταξύ άλλων), στα οποία παρέμεινε μέχρι τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1945 και τον Ιούλιο του 1947 του απονεμήθηκε ο βαθμός του στρατηγού εν αποστρατεία. Στις 19 Ιανουαρίου 1949 η κεντρώα κυβέρνηση Σοφούλη ανακάλεσε στην ενέργεια τον στρατηγό Αλέξανδρο Παπάγο και του ανέθεσε εν λευκώ τη Γενική Αρχιστρατηγία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με στόχο τη συντριβή της κομμουνιστικής ανταρσίας.

Η έκβαση του Εμφυλίου Πολέμου ήταν επιτυχής για τις αστικές δυνάμεις, με την καθοριστική συμβολή των Αμερικανών. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το Βασιλιά Παύλο να απονείμει στον Παπάγο, για πρώτη φορά σε έλληνα στρατιωτικό, τον τίτλο του Στρατάρχη (17 Οκτωβρίου 1949). Ο Στρατάρχης Παπάγος παρέμεινε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, συμβάλλοντας στην ίδρυση στις 11 Απριλίου 1950 του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε αντικατάσταση των μέχρι τότε υφιστάμενων Υπουργείων Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, και την οργάνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), του οποίου υπήρξε και ο πρώτος αρχηγός.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του σε θέματα που αφορούσαν τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των αξιωματικών, με τη σύσταση του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) και τη δημιουργία ενός οικισμού στις ανατολικές πλαγιές του Υμηττού, που φέρει το όνομά του (Δήμος Παπάγου).

Οι αποτυχημένες προσπάθειες των βενιζελογενών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός ισχυρού κεντρώου συνασπισμού οδήγησαν τον αμερικανικό παράγοντα να βλέπει θετικά τη λύση της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον δεξιό Παπάγο, που πλέον διέθετε ιδιαίτερα ισχυρό γόητρο στην ελληνική κοινωνία. Το εγχείρημα στηρίχθηκε και από τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα της εποχής (Καθημερινή, Εστία, Βήμα), αλλά αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίδραση των Ανακτόρων, που φοβούνταν απώλεια του ελέγχου του στρατεύματος.

Στις 28 Μαΐου 1951 ο Παπάγος υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό Σοφοκλή Βενιζέλο, εκφράζοντας την πρόθεσή του να πολιτευτεί. Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 ο «Ελληνικός Συναγερμός», το κόμμα που είχε ιδρύσει στα πρότυπα του γαλλικού Συναγερμού του στρατηγού Ντε Γκολ, συγκέντρωσε το 36,53% των ψήφων, αλλά δεν εξασφάλισε αυτοδύναμη πλειονοψηφία στη Βουλή.

Ο Αλέξανδρος Παπάγος παραλαμβάνει από τον Νικόλαο Πλαστήρα.
 
Οι κεντρώες πολιτικές δυνάμεις σχημάτισαν βραχύβια κυβέρνηση με πρόεδρο το Νικόλαο Πλαστήρα, η οποία μετά την ασθένειά του και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη κλονίστηκε σοβαρά. Στις 10 Οκτωβρίου 1952 προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 16 Νοεμβρίου, με νέο πλειοψηφικό σύστημα. Ο Ελληνικός Συναγερμός κατήγαγε θρίαμβο με ποσοστό 49,22% και 247 από τις 300 έδρες της Βουλής, με αποτέλεσμα να σχηματισθεί κυβέρνηση Παπάγου στις 19 Νοεμβρίου 1952.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση Παπάγου ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τον καταστροφικό εμφύλιο και την κατοχή. Στο οικονομικό πεδίο απόλυτος κυρίαρχος υπήρξε ο Υπουργός Συντονισμού Σπυρίδων Μαρκεζίνης, ο οποίος με τολμηρές κινήσεις κατάφερε τη μερική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στις 9 Απριλίου 1953 η κυβέρνηση, με πρόταση του Μαρκεζίνη, προχώρησε στην υποτίμηση κατά 50% του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο την ισοτιμία της δραχμής με τα διεθνή νομίσματα, σύμφωνα με τις επιταγές του Μπρέτον Γουντς (1944). Η απόφαση αυτή θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες οικονομικές κινήσεις και συνέβαλε δραστικά στη σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε επανειλημμένα την κυβέρνηση Παπάγου ότι δεν έπραξε αρκετά για την κοινωνική συμφιλίωση και την επούλωση των τραυμάτων του Εμφυλίου.

Στην εξωτερική πολιτική, η νέα κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική των Η.Π.Α., κατανοώντας την ηγετική τους παρουσία μεταξύ των χωρών του Ελευθέρου Κόσμου και τους παραχώρησε το δικαίωμα της δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος. Δύο είναι τα σοβαρότερα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική που αντιμετώπισε ο Παπάγος: το Κυπριακό και τα Σεπτεμβριανά.

Την περίοδο της διακυβέρνησής του κορυφώνεται ο απελευθερωτικός αγώνας των Κυπρίων από τη βρετανική αποικιοκρατία, που ζητούσαν την Ένωση με τη μητέρα - πατρίδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, που αντιμετώπισε, όμως, και την αντίδραση της ισχυρής συμμάχου Μεγάλης Βρετανίας. Η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ βρίσκει τον Παπάγο σοβαρά άρρωστο και ανίκανο να πάρει αποφάσεις. Οι συγκρούσεις στην Κύπρο οδηγούν σε χειροτέρευση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που φθάνουν στο κατώτερο δυνατό σημείο με το τουρκικό πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στις 6 Σεπτεμβρίου 1955.

Ο Στρατάρχης Παπάγος πέθανε, τελικά, στις 4 Οκτωβρίου 1955, έπειτα από σύντομη ασθένεια, ενώ ήταν ακόμη πρωθυπουργός. Ο Βασιλιάς Παύλος έκανε την έκπληξη κι έχρισε διάδοχό του τον δυναμικό υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή και όχι κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησής του, όπως τους δελφίνους Στέφανο Στεφανόπουλο και Παναγιώτη Κανελλόπουλο. 
 
 
απο το sansimera.gr

Το πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι δεν τρώνε πρωινό

Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών τους, λόγω της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος.

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα ισπανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το υγιές πρωινό έχει συσχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με καλύτερη υγεία της καρδιάς, μικρότερα επίπεδα χοληστερίνης και κανονικό βάρος.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει την παράλειψη του πρωινού με την παρουσία αθηροσκλήρωσης, που δεν είναι ορατή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Χοσέ Πενάλβο της Σχολής Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 4.000 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι η αθηροσκλήρωση ήταν συχνότερη μεταξύ όσων παρέλειπαν το πρωινό και έπιναν μόνο καφέ, χυμό ή άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα.

Οι άνθρωποι αυτοί ως ομάδα, εκτός από τους περισσότερους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, είχαν επίσης την μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, τον μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, την υψηλότερη αρτηριακή πίεση, τα υψηλότερα λιπίδια και τα μεγαλύτερα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους.
Ήταν επίσης πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να πίνουν πολύ αλκοόλ και να καπνίζουν.



Από την άλλη, τον μικρότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης είχαν ως ομάδα όσοι έτρωγαν «γερό» πρωινό, από το οποίο έπαιρναν τουλάχιστον το 20% των θερμίδων της μέρας.

«Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό, συνήθως ακολουθούν ένα γενικότερο ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η παράλειψη του πρωινού είναι μια κακή συνήθεια που, αν κανείς εγκαταλείψει, θα μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά του», δήλωσε η καρδιολόγος δρ Βαλεντίν Φούστερ, που είναι και αρχισυντάκτρια του Journal of American College of Cardiology.

Παρόλο που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της μέρας από άποψη υγείας, περίπου το 20% έως 30% των ενηλίκων δεν τρώνε πρωινό σε τακτική βάση, πράγμα που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιάννης Σηφάκης - ροδάκινα και 20% ΕΛΓΑ

Γιάννης Σηφάκης: Να μην ανησυχούν οι αγρότες, οι αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου θα υλοποιηθούν όσον αφορά τις αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις στα ροδάκινα.

Το 20% από τον ΕΛΓΑ που απομένει από τις αποζημιώσεις του 2016 θα πληρωθεί ως εξής :

Το 9 % στο τέλος της επόμενης βδομάδας

Το υπόλοιπο 11% ( μετά την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ από το Υπ. Οικονομικών) που προβλέπεται από τέλος Οκτωβρίου ως τέλος Νοεμβρίου.

Πριν τα Χριστούγεννα ο ΕΛΓΑ θα δώσει περίπου 15 εκατ. πανελλαδικά για αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2017, μέρος εξ αυτών θα είναι αποζημιώσεις και στην Πέλλα.

Ο Υπουργός συναντήθηκε με τον βουλευτή στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην Βουλή και τον διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ (για την αποδοχή του πορίσματος της επιστημονικής επιτροπής για τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουλίου στα ροδάκινα) θα εφαρμοστεί.

Θα ασχοληθεί με αυτό από την επόμενη βδομάδα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πληρωμή των αγροτών μέσα σε δύο το πολύ μήνες για τα ευπαθή προϊόντα ( οπωροκηπευτικά, γάλα, κρέας, κλπ) που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Τις ίδιες μέρες θα ασχοληθεί με τους νέους αγρότες ( επιλαχόντες κλπ)

Η Μαρία Τσαφταρίδου του Δημητρίου, από την Αθλητική Ακαδημία Γιαννιτσών στον ΠΑΟΚ

Η Μαρία είναι από τα Γιαννιτσά και ήταν στην Αθλητική Ακαδημία Γιαννιτσών όπου έδειξε το απεριόριστο ταλέντο της. Ο πρόεδρος της ΑΑΓ Σάββας Παπαδόπουλος έβαλε τα θεμέλια για την μετακίνηση της Μαρίας στην πρωταθλήτρια ομάδα της Ελλάδος ΠΑΟΚ, όπου συνεχίζει να εντυπωσιάζει, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει, καθ’ ότι είναι μια πολύ καλή φοιτήτρια. 


8 ύπουλες αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση δεν υποφέρεται. Περιορίζεται όμως αν βρείτε την αιτία του και φροντίσετε να κάνετε κάτι γι' αυτή.

Τουρνουά ποδοσφαίρου Αθλητικής Ακαδημίας Σκύδρας

Η Αθλητική Aκαδημία Σκύδρας διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο ΣΤΙς 29-09&30-10-2017 τουρνουά ποδοσφαίρου στο ΔΑΚ Σκύδρας με την συμμετοχή εννέα ακαδημιών.Η συμμετοχη του κοσμου ηταν εντυπωσιακη και θυμισε τις παλιες καλες εποχες οπου το γηπεδο του Αετου ηταν πλημμυρισμενο απο κοσμο .Η συμμετοχη και η βοηθεια των γονιων κυριως ,των νεαρων παιδιων ηταν πολυ σημαντικη και τις 2 ημερες που διηρκεσε το τουρνουα.

Οι κατηγορίες που αγωνίστηκαν ήταν μπαμπίνι, προτζούνιορ, τζούνιορ, προπαιδικό, και παιδικό . Το νεαρο της ηλικιας των παιδιων προσφερε εξαιρετικο θεαμα σκορπιζοντας ετσι την ελπιδα για το μελλον αφου στις ακαδημιες αναπτυσονται πολλα νεα ταλεμντα που τα επομενα χρονια πολλα απο αυτα ειναι σιγουρο πως θα πλαισιωσουν ομαδες μεγαλων κατηγοριων. Τα συγχαρητηρια φθσικα αξιζουν και οι προπονητες των Ακαδημιων αφου κατεχουν και τον ρολο του δασκαλου αλλα και του φιλου για αυτες τις τρυφερες ηλικες.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις ακαδημίες ΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Γ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ,JOGA BONITO ΑΡΙΔΑΙΑΣ,ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ και ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον Δήμο Σκύδρας και ιδιατερα τον αντιδημαρχο κ.Μιχαλη Μεγα για την παρουσια του και την βοηθεια του ,την Ε.Π.Σ. Πέλλας και τους Ιατρούς που στάθηκαν χορηγοί του τουρνουά.

Οβίδα σε αγροτική περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη

Οβίδα εντόπισε πολίτης σε αγροτική περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.

Σχολικό βιβλίο της Αλβανίας μιλά για 'αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα' - Διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το τμήμα του βιβλίου Γεωγραφίας που μιλά για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» και καταλόγισε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις στη γειτονική χώρα


Την πρόθεσή του να θέσει στην σύνοδο της Ουνέσκο τον Νοέμβριο το ζήτημα του βιβλίου Γεωγραφίας της Αλβανίας που μιλά για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.


Ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε «προσβλητικό» και «απαράδεκτο» το τμήμα του βιβλίου Γεωγραφίας που διδάσκεται στα σχολεία της Αλβανίας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι σχετικές αναφορές τόσο στο βιβλίο της Γεωγραφίας, όσο και στο βιβλίο Ιστορίας δείχνουν ότι «το αλβανικό κράτος είναι ακόμα εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα πάρει μέρος στη σύνοδο της Ουνέσκο το Νοέμβριο στο Παρίσι και θα θέσει εκεί και το θέμα των αλβανικών βιβλίων.

Ο κ. Αμανατίδης συνέδεσε, όμως, το θέμα και με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι αν η Αλβανία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ τότε θα πρέπει να εκπληρώσει πέντε κριτήρια ένα εκ των οποίων (προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα) περιλαμβάνει και το ζήτημα των σχολικών βιβλίων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας και της Ελλάδας θα τεθούν στον τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση της μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ευχαριστήριο Δημοτικού Σχολείου Σωσάνδρας

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ






Ο Δ/ντης, το διδακτικό προσωπικό, και οι μαθητές του σχολείου ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων που με λίγα χρήματα και προσωπική εργασία αλλάζουν την εικόνα της αυλής και του διδακτηρίου.

Πολύ σημαντικό είναι η δημιουργία σκάμματος στην αυλή του σχολείου που θα καλύψει ανάγκες των μαθητών μας στο μάθημα της γυμναστικής.




Ο Δ/ντης του Σχολείου


Τοπούζης Πέτρος


Αναδρομές: Η Συμμορία των Ντάλτον

Διάσημη συμμορία της Αμερικάνικης Δύσης (West), με ειδικότητα τις ληστείες τρένων και τραπεζών. Κέρδισαν την αθανασία μέσα από τις περιπέτειες του «φτωχού και μόνου καουμπόι» Λούκι Λουκ, που κλήθηκε αρκετές φορές να τους αντιμετωπίσει στα δημοφιλή κόμικς των Μορίς και Γκοσινί.

Επικεφαλής της συμμορίας ήταν τα τρία από τα 15 παιδιά του διαχειριστή σαλούν Λιούις Ντάλτον: ο Γκράταν «Γκρατ» Ντάλτον (1861-1892), ο Ρόμπερτ «Μπομπ» Ντάλτον (1870-1892) και ο Έμετ Ντάλτον (1871-1937). Ο Γουίλιαμ «Μπιλ» Ντάλτον (1863-1894) συνεργαζόταν με τη συμμορία των αδελφών του, αλλά είχε και τις δικές του δουλειές.

Η οικογένεια Ντάλτον περιπλανήθηκε αρκετά μέχρι να βρει μόνιμη στέγη στην πόλη Κόφιβιλ του Κάνσας. Σύντομα, όμως, ο Λιούις Ντάλτον εγκατέλειψε τη σύζυγό του Αντελάιν (το γένος Γιάνγκερ), αναγκάζοντάς τη να αναθρέψει μόνη της τα 13 παιδιά τους (τα δύο είχαν πεθάνει στη γέννα) κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) και της εποχής της Ανοικοδόμησης.

Οι τέσσερις μελλοντικοί παράνομοι εργάστηκαν κατ’ αρχάς ως γελαδάρηδες (cowboy). Το 1887, όμως, ο μεγαλύτερος αδελφός τους Φρανκ Ντάλτον, βοηθός ομοσπονδιακού αστυνόμου (marshal), δολοφονήθηκε σε ηλικία 28 ετών από λαθρέμπορους ουίσκι. Σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του, ο Γκρατ, ο Μπομπ και ο Έμετ έγιναν σερίφηδες.

Το 1890, όντας για πολύ καιρό απλήρωτοι από την υπηρεσία τους, βρέθηκαν αναμιγμένοι σε διακίνηση παράνομου αλκοόλ ο Μπομπ και κλοπές αλόγων οι άλλοι δύο. Ο Μπομπ φυγοδίκησε και ο Γκρατ με τον Έμετ, αν και απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για να ασχοληθούν εξ ολοκλήρου με τις κλοπές αλόγων, σχηματίζοντας συμμορία.

Το διάστημα 1890 - 1892 έκαναν ληστείες σε χαρτοπαικτικές λέσχες, τρένα και τράπεζες. Στη συμμορία προστέθηκε ο αδελφός τους Μπιλ, ως τότε παντρεμένος και αξιοσέβαστος πολίτης, η καριέρα του οποίου ως πολιτικός (μέλος του νομοθετικού σώματος της Καλιφόρνιας) είχε στιγματισθεί εξαιτίας των αδελφών του.

Το πρωινό της 5ης Οκτωβρίου 1892, ο Μπομπ, ο Γκρατ και ο Έμετ μαζί με τον Ντικ Μπρόντγουελ και τον Μπιλ Πάουερς, εισήλθαν έφιπποι στην πόλη Κόφιβιλ του Κάνσας, αποφασισμένοι να ληστέψουν τις δύο τράπεζες της πόλης. Ήταν ένα στοίχημα για τον Μπομπ Ντάλτον, που κόμπαζε ότι θα μπορούσε να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε ένας άλλος διάσημος παράνομος, ο Τζέσι Τζέιμς, να ληστέψει δύο τράπεζες διαδοχικά στην ίδια πόλη. Παρότι ήταν μεταμφιεσμένοι, αναγνωρίστηκαν από κατοίκους της πόλης, όπου είχαν μεγαλώσει.

Ο σερίφης συγκρότησε απόσπασμα και στο άγριο πιστολίδι που ακολούθησε όλα τα μέλη της συμμορίας σκοτώθηκαν, εκτός από τον Έμετ Ντάλτον, ο οποίος τραυματίστηκε και συνελήφθη. Από την πλευρά των ανθρώπων του νόμου σκοτώθηκε ο σερίφης Τσαρλς Κόνελι και τρεις βοηθοί του.

Ο Έμετ Ντάλτον καταδικάσθηκε σε ισόβια δεσμά, αλλά το 1907 του απονεμήθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε. Έζησε ως αξιοπρεπής επιχειρηματίας στο Λος Άντζελες έως το θάνατό του στις 13 Αυγούστου 1937. Ο Μπιλ Ντάλτον, που δεν συμμετείχε στη ληστεία της Κόφιβιλ με τα αδέλφια του, συνέπραξε με την συμμορία του Μπιλ Ντούλιν και στη συνέχεια σχημάτισε δική του εγκληματική ομάδα. Στις 8 Ιουνίου 1894, ενώ έπαιζε με την κόρη του στην μπροστινή βεράντα του αγροτόσπιτού του στο Άρντμορ της Οκλαχόμα, βρέθηκε ξαφνικά περικυκλωμένος από αστυνομικούς και σκοτώθηκε.

Γιάννης Σηφάκης σε εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ με Χρ. Σπίρτζη: Αυτή η κυβέρνηση θα βάλει την Πέλλα στους εθνικούς σχεδιασμούς μετά από πολλές δεκαετίες

Γιάννης Σηφάκης στην εκδήλωση με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη : Η Πέλλα με αυτή την κυβέρνηση πρέπει να μπει επιτέλους , μετά από δεκαετίες παντελούς απουσίας, στους εθνικούς σχεδιασμούς. Και έγινε μια καλή αρχή.

Πολύ επιτυχημένη η εκδήλωση της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας

Θα χρηματοδοτηθούν οι οδικές παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών μετά από την δέσμευση Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με συνδυασμό χρηματοδότησης από την κυβέρνηση και Περιφέρεια. Ήδη εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας τα πρώτα 10 εκ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις μέσω του ΠΔΕ για την Κεντρική Μακεδονία.

Επικαιροποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα η μελέτη σκοπιμότητας της προαστιακής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία.

Η επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα περίπου στον Νομό από τον ΟΣΕ.

Ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης για εκκίνηση της χρηματοδότησης των οδικών παρακάμψεων Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών μέσω του ΠΔΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 10 εκ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο γεγονός ότι οι μελέτες των δύο οδικών παρακάμψεων είναι απολύτως έτοιμες από το 2011, ακόμη μίλησε για μελετητική ωριμότητα από μέρους του Υπουργείου και για τον δρόμο Μαυροβούνι- Νότια παράκαμψη Έδεσσας ( απομένει η οριστικοποίηση των μελετών από την Περιφέρεια) . Έχει ήδη ανατεθεί από την Περιφέρεια επίσης και η ανάθεση της οριστικής μελέτης του έργου Σεβαστειανά – Νάουσα.

Ο Γιάννης Σηφάκης στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας, στο γεγονός ότι παρά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα η Πέλλα όλες τις τελευταίες δεκαετίες βρέθηκε έξω από όλους τους κεντρικούς Εθνικούς σχεδιασμούς, ανέφερε σαν λόγους για αυτή την κατάσταση την στρεβλή περιφερειακή ανάπτυξη με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων επί δεκαετίες , τους παραγοντισμούς και την αποθέωση των πελατειακών σχέσεων που είχαν αντικαταστήσει την πολιτική στο Νομό, ζήτησε να βγει η Πέλλα από την ιδιότυπη απομόνωση από τους κεντρικούς σχεδιασμούς.

Είπε ότι η μεγαλύτερη αδικία ενάντια στην Πέλλα είναι η συγκοινωνιακή της απομόνωση με την «κλοπή» της Εγνατίας οδού όταν σχεδιαζόταν, την «κλοπή» των 120 εκατ. ευρώ από τις οδικές παρακάμψεις μια μέρα πριν τις εκλογές του 2012 και το γεγονός ότι για 8 χρόνια η υπόθεση του προαστιακού είχε μείνει στα αζήτητα. Ζήτησε την ένταξη του προαστιακού μέσω Γιαννιτσών στον σχεδιασμό της σιδηροδρομικής Εγνατίας και την αντιμετώπιση του άμεσα σαν δυτικού προαστιακού της Θεσσαλονίκης.

Η δίκαιη ανάπτυξη απαιτεί την αποκατάσταση των αδικιών και χωρικά. Να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις για την ολοκλήρωση των απόλυτα αναγκαίων αυτών έργων το συντομότερο δυνατόν.

Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη κατασκευής αρδευτικών έργων, επέκταση του χιονοδρομικού του Καιμακτσαλάν και βελτίωση των υποδομών σε Βεγορίτιδα, ανεμοδρόμιο Παναγίτσας και Λουτρά Πόζαρ.

Στην εκδήλωση παρίσταντο οι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Σέλτσας ( Φλώρινας) , ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, οι Δήμαρχοι Χαλκηδώνας, Πέλλας, Έδεσσας, Σκύδρας, ο αντιδήμαρχος Δήμου Αλμωπίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Πέλλας, επαγγελματικοί σύλλογοι ( ταξί, ΚΤΕΛ κλπ), ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Γάγκλιου, ο αναπλ. συντονιστής της ΝΕ Πέτρος Τσαρκνιάς ( που ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης), ο συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Κώστας Μπαλτζής, Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολύς κόσμος.

Ο Υπουργός ακολούθως επισκέφτηκε την Νομαρχιακή Επιτροπή και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του Κόμματος στην Έδεσσα.

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

Αλλαγές στις αναβολές στράτευσης και στο όριο ηλικίας για εξαγορά θητείας ετοιμάζει το υπουργείο Άμυνας.

Το αυτοκίνητο - Του Τρύφωνα Ούρδα

Το πήραμε συνεταιρικό με τον θείο μου τον Μήτσο, στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα. Θυμάμαι ότι όταν το φέρανε τα μεσάνυχτα στο χωριό από τη Θεσσαλονίκη, η χαρά μας ήταν τόσο μεγάλη στην οικογένεια, που ακόμα και μένα, πολύ μικρό παιδί τότε, με ξύπνησαν για να το δω.

Αφιέρωμα: Α’ Βαλκανικός Πόλεμος


Πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στη Βαλκανική Συμμαχία (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) και της θνήσκουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τυπικά ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 με την κήρυξη πολέμου από το Μαυροβούνιο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου.

Αφορμή στάθηκε η πολιτική των Νεοτούρκων για τον εκτουρκισμό των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η αντίδραση των προαναφερθέντων βαλκανικών κρατών, που συνέπηξαν συμμαχία με σειρά συμφωνιών, με στόχο τον διαμοιρασμό των εδαφών της στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου 1912, με επιθετικές ενέργειες προς τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Την ίδια ημέρα, ο Βουλγαρικός Στρατός κινήθηκε προς την Ανατολική Θράκη και ο Σερβικός προς τα Σκόπια και το Μοναστήρι.

Η Στρατιά Θεσσαλίας, αφού απώθησε τα τουρκικά τμήματα, κατέλαβε στις 6 Οκτωβρίου την Ελασσόνα και συνέχισε την προέλασή της προς τα στενά του Σαρανταπόρου. Στις 9 Οκτωβρίου, τρεις μεραρχίες επιτέθηκαν κατά μέτωπο, ενώ μία άλλη, με υπερκερωτική ενέργεια, έφτασε στα νώτα της τοποθεσίας, εξαναγκάζοντας τους Τούρκους να υποχωρήσουν προς τα Σέρβια και την Κοζάνη, εγκαταλείποντας όλο το πολεμικό υλικό τους.

H IV Μεραρχία, αφού καταδίωξε τους Τούρκους το πρωί στις 10 Οκτωβρίου, εισήλθε το απόγευμα στα Σέρβια, ενώ τμήματα της Ταξιαρχίας Ιππικού κατέλαβαν στις 11 Οκτωβρίου την Κοζάνη. Έτσι, η νίκη του Ελληνικού Στρατού στο Σαραντάπορο ενίσχυσε το ηθικό του και άνοιξε τις πύλες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Μετά την ήττα των Τούρκων στο Σαραντάπορο, η Στρατιά Θεσσαλίας στράφηκε προς τα ανατολικά, με σκοπό την απελευθέρωση το ταχύτερο της Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε τον κύριο πολιτικοστρατηγικό σκοπό των επιχειρήσεων στη Μακεδονία.


Ελληνικό πεζικό στα ΓιαννιτσάΑκολούθησε στις 16 Οκτωβρίου η απελευθέρωση της Βέροιας και της Κατερίνης. Μετά τη νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών (19-20 Οκτωβρίου), οι Τούρκοι, μπροστά στον κίνδυνο να κυκλωθούν, συμπτύχθηκαν εσπευσμένα προς τη Θεσσαλονίκη και υποχρεώθηκαν μετά από διαπραγματεύσεις να υπογράψουν στις 26 Οκτωβρίου 1912 την παράδοση της πόλης και του στρατού τους, που τον αποτελούσαν περίπου 26.000 άντρες, με 70 πυροβόλα, 30 πολυβόλα και 1.200 κτήνη. Στη συνέχεια, ο Ελληνικός Στρατός στράφηκε προς τη Δυτική Μακεδονία, όπου διαδοχικά απελευθέρωσε τη Φλώρινα (7 Νοεμβρίου), την Καστοριά (10 Νοεμβρίου) και την Κορυτσά (7 Δεκεμβρίου).

Το Ελληνικό Ναυτικό, που αποτελούσε τη μόνη ναυτική δύναμη της Βαλκανικής Συμμαχίας, συντέλεσε αποφασιστικά στη νίκη των συμμαχικών όπλων. Ταυτόχρονα, με την ακάθεκτη προέλαση του Ελληνικού Στρατού, ο Στόλος, με ηγέτη το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, απελευθέρωσε με εθελοντικά σώματα Προσκόπων (απόμαχοι του Μακεδονικού Αγώνα) και αγήματα πεζοναυτών τη Χαλκιδική (26 Οκτωβρίου) και το ένα μετά το άλλο τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που κατοικούνταν από συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς: Λήμνος και Θάσος (8 Οκτωβρίου), Ίμβρος, Τένεδος και Άγιος Ευστράτιος (18 Οκτωβρίου), Σαμοθράκη (19 Οκτωβρίου), Ψαρά (22 Οκτωβρίου), Λέσβος (7 Δεκεμβρίου), Χίος (21 Δεκεμβρίου), Σάμος (2 Μαρτίου 1913).

Με τις ιστορικές ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913), με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», το ελληνικό ναυτικό όχι μόνο εξασφάλισε την κυριαρχία του στο Αιγαίο, εξαναγκάζοντας τον Τουρκικό Στόλο να μείνει αποκλεισμένος στα Δαρδανέλια μέχρι το τέλος του Πολέμου, αλλά απαγόρευσε και τις στρατηγικές μεταφορές τουρκικών στρατευμάτων από τις ασιατικές ακτές στη Βαλκανική Χερσόνησο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στις 18 Οκτωβρίου το τορπιλλοβόλο «Τ-11» ανατίναξε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ Μπουλέν», που απειλούσε με τα κανόνια του την κατάληψη της πόλης από τον ελληνικό στρατό, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου το υποβρύχιο «Δελφίν» επιτέθηκε κατά του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ», γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη τορπιλική επίθεση στον κόσμο. Οι παράγοντες των επιτυχιών του ελληνικού ναυτικού ήταν η ποιοτική υπεροχή του έναντι του τουρκικού, η ναυτική παράδοση των πληρωμάτων του και η εμπνευσμένη ηγεσία του.

Στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το ελληνικό αεροπορικό σμήνος, που συνέβαλε σοβαρά στην πτώση του ηθικού του αντιπάλου, παρότι τα αεροσκάφη που διέθετε ήταν λίγα και με περιορισμένες επιχειρησιακές ικανότητες. Οι Έλληνες πιλότοι ανέλαβαν και εκτέλεσαν σημαντικές αποστολές αναγνώρισης, αλλά και προσβολές κατά επίγειων εχθρικών στόχων προς όφελος του στρατού στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

 
 
Στις 24 Ιανουαρίου 1913, ελληνικό υδροπλάνο με πλήρωμα τον υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση και τον σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο αποστολή ναυτικής συνεργασίας, αναγνωρίζοντας τον Τουρκικό Στόλο στα Δαρδανέλια, κατά του οποίου έριξε και έξι βόμβες. Δίκαια, συνεπώς, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στον κόσμο που χρησιμοποίησε αεροπλάνο ως πολεμικό μέσο στο πεδίο της μάχης.

Στα μέτωπα των Συμμάχων, ο Σερβικός στρατός είχε καταλάβει στις αρχές Νοεμβρίου του 1912 μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής των Σκοπίων, φθάνοντας μέχρι το Μοναστήρι. Την ίδια περίοδο, ο Βουλγαρικός στρατός, ο μεγαλύτερος των Συμμάχων, είχε καταλάβει σχεδόν όλη την Ανατολική Μακεδονία (Σέρρες, Δράμα, Καβάλα) και το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ανδριανούπολη).

Η θέση της Τουρκίας ήταν δυσχερής και μετά από μακρές συζητήσεις ζήτησε ανακωχή. Η Ελλάδα δεν συμφώνησε με τους όρους ανακωχής και στις 20 Νοεμβρίου 1912 συνέχισε μόνη τον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Μετά την υπογραφή της ανακωχής, αντιπρόσωποι όλων των εμπολέμων, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας, συνήλθαν στο Λονδίνο για τη σύναψη οριστικής ειρήνης. Εξαιτίας, όμως, της τουρκικής αδιαλλαξίας, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν στις 24 Δεκεμβρίου 1912, χωρίς στο μεταξύ να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Στο μέτωπο της Ηπείρου, ο Ελληνικός Στρατός διέθετε περιορισμένες δυνάμεις. Ήταν, όμως, υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Γι’ αυτό και δεν ήταν δυνατό να αναλάβει επιθετικές ενέργειες ταυτόχρονα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, γιατί το επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι.

Με την έναρξη του πολέμου, η αμυντική αποστολή του Στρατού Ηπείρου, που απέβλεπε στην εξασφάλιση της μεθορίου, μεταβλήθηκε σε επιθετική. Οι ελληνικές δυνάμεις, αφού πέρασαν τον Άραχθο ποταμό και μετά από σύντομο αγώνα, κατέλαβαν την Πρέβεζα (21 Οκτωβρίου) και το Μέτσοβο (10 Νοεμβρίου). Στη συνέχεια κινήθηκαν προς την πεδιάδα των Ιωαννίνων, όπου είχε συγκεντρωθεί ο όγκος των τουρκικών δυνάμεων, που στο μεταξύ είχαν αρκετά ενισχυθεί με νέες, από την περιοχή του Μοναστηρίου. Έτσι, κυρίως εξαιτίας αυτού, αλλά και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προέλαση του Ελληνικού Στρατού ανακόπηκε.
 Η απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν να απελευθερωθεί η Ήπειρος πριν από τη σύναψη συνθήκης ειρήνης μεταξύ των εμπολέμων. Έτσι, ο Στρατός Ηπείρου ενισχύθηκε με μία μεραρχία από τη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε νέα επιθετική προσπάθεια. Μετά, όμως, από αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες (1-3 Δεκεμβρίου), οι ελληνικές δυνάμεις προσέκρουσαν στην οχυρωμένη τοποθεσία των Ιωαννίνων, όπου και αναχαιτίστηκαν. Ακολούθησε περίοδος στασιμότητας στο μέτωπο, μέχρις ότου ο Στρατός Ηπείρου να ενισχυθεί και με άλλες μεραρχίες από τη Μακεδονία, καθότι είχε ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας και ήταν δυνατή η απαγκίστρωση δυνάμεων για την επίσπευση της απελευθέρωσης της Ηπείρου.

Νέα επίθεση που έγινε από τις 7 έως τις 10 Ιανουαρίου 1913, με κύρια προσπάθεια την κατάληψη της οχυρωματικής γραμμής του Μπιζανίου, αναχαιτίστηκε και πάλι από τους Τούρκους, με πολλές μάλιστα απώλειες για τις ελληνικές δυνάμεις. Η τελική επίθεση, που εκδηλώθηκε στις 19 Φεβρουάριου, είχε ως αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό των Τούρκων και την άνευ όρων παράδοση στον Ελληνικό Στρατό της πόλης των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουάριου 1913, από τον διοικητή της Εσσάτ Πασά. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, πέρα από την εξουδετέρωση κάθε σοβαρής τουρκικής αντίστασης στην Ήπειρο και την κυρίευση σημαντικού πολεμικού υλικού, είχε επίδραση στο ελληνικό γόητρο, το οποίο μετά την επιτυχία αυτή εξυψώθηκε διεθνώς. Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Στρατός κινήθηκε βορειότερα και μέχρι τις 5 Μαρτίου 1913 απελευθέρωσε τη Βόρεια Ήπειρο, όπου γινόταν παντού δεκτός με άκρατο πατριωτικό ενθουσιασμό από τον ακραιφνή ελληνικό πληθυσμό της περιοχής αυτής.

Μετά από αρκετές παλινωδίες και υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής υπογράφηκε η οριστική ειρήνης στο Λονδίνο (17/30 Μαΐου 1913), με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αποσπάσθηκαν τα ευρωπαϊκά της εδάφη δυτικά της γραμμής Αίνου - Μηδείας εκτός της Αλβανίας και εκχωρήθηκαν στους νικητές του πολέμου. Σε εκκρεμότητα παρέμεινε το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και του Αγίου Όρους. Στην Κρήτη, ο Σουλτάνος παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Δεν αποφασίστηκε η τύχη των Δωδεκανήσων, τα οποία κατείχαν οι Ιταλοί προσωρινά.

Η Συνθήκη του Λονδίνου δημοσιεύτηκε, αλλά δεν κυρώθηκε, εξαιτίας του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, που εξερράγη μετά από λίγες ημέρες. Πάντως, το τέλος του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, βρήκε την Ελλάδα να έχει απελευθερώσει την Ήπειρο, ολόκληρη τη Θεσσαλία, μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας και τα νησιά του Αιγαίου. 


 
 
 
απο το sansimera.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *