Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

6 φθηνά superfoods - Προσιτά, κάνουν καλό παντού

Η ιδέα ότι τα πρόχειρα φαγητά είναι φθηνότερα από τα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα είναι ένας μύθος. Θα εκπλαγείτε από τα διατροφικά οφέλη ορισμένων φρούτων, λαχανικών και σπόρων.

«Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε την πίεση στο πορτοφόλι σας, μη στραφείτε σε φθηνά τρόφιμα», δήλωσε ο Darren Beale του Musclefood.com. «Υπάρχουν πολλές οικονομικά προσιτές επιλογές που είναι τόσο υγιεινές, όσο και φθηνές.»

Οι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να «ανατρέψουν» τις βλάβες που προκαλούνται από τα τρόφιμα που δεν είναι υγιεινά, κι έτσι τρώνε ένα superfood και συνεχίζουν να καταναλώνουν ανθυγιεινές επιλογές, αυξάνοντας τον κίνδυνο μακροχρόνιων ασθενειών.

Για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, δοκιμάστε:

Φακές

Μια σακούλα φακές κοστίζει λίγο. Είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Κ. Οι φακές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνουν τη χοληστερόλη. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επίσης, παραμένουν σταθερά με την κατανάλωση φακής.



Αυγά

Τα αυγά θα σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετό χρονικό διάστημα, για μόλις 1,50 ευρώ ανά δωδεκάδα. Η υψηλή πρωτεΐνη βοηθά στην ανάπτυξη μυών, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τον πόνο των μυών μετά από μια μεγάλη προπόνηση. Θα μπορούσατε, ακόμη, και να χάσετε βάρος με την κατανάλωση αυγών, καθώς είναι καλή πηγή βιταμίνης D.



Αβοκάντο

Γεμάτο καροτίνη και βιταμίνη Ε, το αβοκάντο βελτιώνει την όραση. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη κατά περίπου 22%. Το αβοκάντο είναι μια «ασφαλής» επιλογή, καθώς μπορεί να συνοδέψει οποιοδήποτε γεύμα.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο ίναι γεμάτο ισχυρά αντιοξειδωτικά και ίνες, που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία, αλλά και να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια δίνουν σημαντική ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς είναι γεμάτα βιταμίνη C. Ο καρπός έχει, επίσης, ίνες και φυσικά σάκχαρα, που θα σας δώσουν επιπλέον ενέργεια.



Αμύγδαλα

Μονο μια χούφτα από αμύγδαλα είναι ικανή να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη. Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, φλαβονοειδή, ασβέστιο, ίνες και βιταμίνη Ε.



Πηγή: express

"Ποτέ ξανά" - Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Ποτέ ξανά #HolocaustMemorialDay .Στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκε σήμερα 28/01/2018 ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ακολουθεί η δήλωση που έκανε στα Social Media


Βρέθηκα σήμερα στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στην αποθήκη Γ’ του Λιμένα Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο μνημείο, που βανδαλίστηκε πριν μια εβδομάδα. Εμπνευσμένες ομιλίες, με αναφορές στο διδακτικό χθες, το σήμερα και το αύριο των προκλήσεων. Πέρασαν 75 χρόνια, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
 
Ποτέ ξανά #HolocaustMemorialDay
Παύλος Χρηστίδης
Δικηγόρος

Αφιέρωμα: Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης 1939 – 2008

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά κόσμος Χρήστος Παρασκευαΐδης, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.

Εννέα χρόνια ήταν ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Φαλήρου, ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Νεότατος, μόλις 35 ετών, το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ' όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.

Το 1998, μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, τρεις ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι: ο Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο Θηβών Ιερώνυμος και ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον «επιβατήριο» λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Πολύ γρήγορα, όλοι μιλούσαν για τον Αρχιεπίσκοπο, που καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι», ζητούσε συγγνώμη από τους νέους για όσα δεν έγιναν από τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα.

Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα. Τέλος, ίδρυσε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», μέσω της οποίας γίνεται παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με το λόγο του προκάλεσε αντιδράσεις. Σχολιάσθηκε θετικά, αλλά και αρνητικά. Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του: η σύγκρουση με την κυβέρνηση Κ. Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004 και έληξε μετά την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2001 αρχίζει να διαφαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', γεγονός που πριν συμβεί φαινόταν αδιανόητο. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, υπήρξαν ανακοινώσεις από φανατικούς, όμως ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος καταφέρνει και πείθει πρωτίστως τους ιεράρχες και ο Πάπας επισκέπτεται την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλου.

Στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, και παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου, ο Ποντίφηκας ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά του παρελθόντος. Ο Αρχιεπίσκοπος αρχίζει πρώτος να τον χειροκροτεί και ακολουθούν οι συνοδικοί Ιεράρχες. Ο πάγος μεταξύ των δύο Εκκλησιών εκείνη τη στιγμή άρχισε να λιώνει. Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο Αρχιεπίσκοπος θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Πάπα, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας πλέον το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκοιμήθη στις 28 Ιανουαρίου 2008, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Συμμετοχή του Μ.Χ.Σ. «Οι Πρόμαχοι» στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα 4 Φεβρουαρίου 2018

Συμμετοχή του Μ.Χ.Σ. «Οι Πρόμαχοι» στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα | 4 Φεβρουαρίου 2018

Κινηματογραφική Λέσχη Έδεσσας - CAPTAIN FANTASTIC (2016)

Ο Φ.Σ.Ε. «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (Κινηματογραφική Λέσχη), με την υποστήριξη της ΔΗ.ΚΕ.ΔΕ., την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στις 8:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας (αίθουσα προβολών) θα προβάλλει την ταινία:

Τσίπρας: "Θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Σκοπιανό"

Μετά τον κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων, μίλησε για ευρύτερη συναίνεση και στηλίτευσε τη στάση του Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε αναξιόπιστο


Τη δέσμευση ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει με πατριωτική ευθύνη μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Σκοπιανό ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωση του μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι από τις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς προκύπτει ότι υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων και ευρύτερης συναίνεσης. Διαχώρισε όμως τη στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε αναξιόπιστο και τον κατηγόρησε ότι: “αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του. “

Σημείωσε εξάλλου ότι: “Χρειάζεται σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων”. O κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, χάρη στη στάση της κυβέρνησης Ζάεφ, και προειδοποίησε ότι εάν χαθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για λύση τώρα, θα ήταν ενάντια στα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας, αλλα και σε βάρος της σταθερότητας στην περιοχή. Ενέτεξε άλλωστε το κλείσιμο όσο περισσότερων μετώπων στη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Επισήμανε ότι η συμβολική κίνηση Ζάεφ να μετονομάσει το αεροδρόμιο και την εθνική οδό από “Μέγας Αλέξανδρος” δεν αρκεί, εάν δεν αναληφθούν σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Έκανε λόγο για ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων και διευκρίνισε ότι έναντι όλων σημαίνει και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες με τη γειτονική επίσης Αλβανία.







Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Συνάντησα σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων.

Θεωρώ δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια. Σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες με την γειτονική Αλβανία ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας. Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω.

Στο εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενημέρωσα διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις. Εξήγησα ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια. Ειδικότερα, τόνισα ότι η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων. Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζαεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονικής Σκοπίων, απο Οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας.

Αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ. Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής.

Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη. Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό.

Το κρισιμότερο όμως σημείο που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν αποτελεί δηλαδή θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Δίοτι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα.

Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας. Είναι λοιπόν, το λιγότερο, υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα.

Απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν είναι ώρα - όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο – για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού. Χρειάζεται σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των κατ΄ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ανταλλάχτηκαν απόψεις και άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις, τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς όλων.

Νομίζω ότι με τους περισσότερους είχαμε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση, εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία. Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του. Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή.»

Θέση του Στάθη Καστερίδη επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» για το θέμα της ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Στην συνάντηση των επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πέλλας στις 17-01-2018 ύστερα από τηλεφωνική πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η υποστήριξη της καμπάνιας με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ» που αφορά στο θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε η συμπολίτευση, η μείζων καθώς και η 1η ελάσσων αντιπολίτευση. Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε η 2η και η 3η κατά σειρά ελάσσων αντιπολίτευση. Αυτά βέβαια ύστερα από αίτηση που κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ στις 15-12-2017 στον Δήμο μας.

Ωστόσο Κύριε Πρόεδρε επειδή σας γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και ξέρω ότι σας διακατέχει υψηλό πατριωτικό φρόνημα και ιδιαίτερα σε θέματα εθνικά και εν προκειμένω για το Μακεδονικό ζήτημα που εδώ και αρκετά χρόνια εγείρουν οι Σκοπιανοί βόρειοι γείτονές μας, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα που αφορούν στην στάση του Δήμου και συγκεκριμένα:

Κύριε Πρόεδρε θα περίμενα για ένα τόσο σοβαρό θέμα ζωτικής σημασίας και ιδιαίτερα ευαίσθητο εθνικό θέμα, ως Δήμος Πέλλας να αναλαμβάναμε εμείς πρωτοβουλίες και να μην είμαστε ουραγοί στην προσπάθεια που κάνουν άλλοι φορείς για να μην επιτραπεί η εκμετάλλευση του ονόματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από τους Σκοπιανούς γείτονές μας.

Θα περίμενα να συγκαλέσετε ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί είχατε όλο το χρόνο να το κάνετε και δεν το πράξατε (ημερομηνία αίτησης 15-12-2017 συλλαλητήριο 21-1-2018) για να τοποθετηθούμε Δημόσια γιατί εμείς έχουμε το ΟΝΟΜΑ ΠΕΛΛΑ, εμείς έχουμε την βαριά κληρονομιά του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και κανείς άλλος!

Αντί αυτού καταλήξαμε να είμαστε ουραγοί προσπαθειών συλλόγων, τους οποίους βέβαια τιμούμε για τις ενέργειές τους, ωστόσο πάνω από όλους και από όλα έπρεπε να κινηθεί ο Δήμος ΠΕΛΛΑΣ.
Βέβαια το θέμα αυτό δεν είναι κατά την προσωπική μου άποψη και δεν πρέπει να είναι, αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης για τον σκοπό αυτό καταθέτω τις απόψεις μου που εκπροσωπούν και την παράταξή μου. Η δημοκρατία των Σκοπίων δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα –είτε ιστορικό είτε εθνολογικό- να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία.

Ιστορικό γιατί οι Σλάβοι που αποτελούν την πλειοψηφία του σημερινού πληθυσμού της Δημοκρατίας αυτής, εμφανίστηκαν στην ιστορία της περιοχής μόλις τον 6ο αιώνα μ. Χ. δηλαδή 1.000 χρόνια περίπου μετά την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος κατέστησε την Μακεδονία σημαντικό τμήμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εθνολογικό γιατί ο πληθυσμός της Δημοκρατίας αυτής αποτελείται από Σλάβους, Αλβανούς και Αθίγγανους και άλλες εθνότητες, όλες σεβαστές αλλά χωρίς καμία σχέση με τους Μακεδόνες. Είναι εξ άλλου γνωστό ότι η Δημοκρατία αυτή που αποτελούσε το νότιο τμήμα της Σερβίας δημιουργήθηκε από τον Τίτο και ονομάστηκε Μακεδονία το 1944, αποβλέποντας στην έξοδό τους στο Αιγαίο, με την προοπτική της απόσπασης της Μακεδονίας από την Ελλάδα.

Από τότε έχουν αλλάξει βέβαια τα πράγματα. Εκείνο που δεν έχει αλλάξει είναι οι σταθερές και μη αποκρυπτόμενες εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπίων εις βάρος της Ελλάδας. Διεκδικήσεις που όχι μόνο προπαγανδίζονται ανοικτά στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία αλλά και διατυπώθηκαν στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας των Σκοπίων.

Για τους λόγους αυτούς, είναι καθήκον μας να εμποδίσουμε την δημιουργία, στα βόρεια σύνορά μας, συνθηκών που θα επέτρεπαν σε οποιοδήποτε συνδυασμό δυνάμεων να απειλήσει στο μέλλον την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας μας. Αυτό ισχύει περισσότερο σήμερα που η αστάθεια και η ανασφάλεια κυριαρχούν στον κόσμο ολόκληρο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, αποκλείουμε παντελώς το όνομα Μακεδονία με οποιαδήποτε χρήση ή έννοια.

Η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Δηλαδή ταυτιζόμαστε με την θέση που πήραν, το 1992 οι Πολιτικοί Αρχηγοί των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Καραμανλή. Επίσης θέτουμε υπόψη και το βέτο που έχουμε ασκήσει ως χώρα το 2008 για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Συμφωνούμε απολύτως με το βέτο του Κώστα Καραμανλή. (προσφάτως πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν ασκήθηκε βέτο, έχουμε να ακούσουμε και άλλα)

Πέραν των ανωτέρω θα σας υπενθυμίσω ότι δύο φορές στο παρελθόν κατέθεσα πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας: α) ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. για τον χαρακτηρισμό της ΠΕΛΛΑΣ ως ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας και β) Να ανακηρυχθεί ο Αρχαιολογικός χώρος της ΠΕΛΛΑΣ ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, δυστυχώς καμία εκ των δύο προτάσεών μου δεν υιοθετήσατε. Οι προτάσεις μου είχαν και έχουν ως στόχο και σκοπό την ενδυνάμωση της προσπάθειάς μας για το Μακεδονικό ζήτημα, καθώς και την δικαίωσή μας στο θέμα. Αυτό θαρρώ ότι ήταν και είναι δύο επιχειρήματα που προσδίδουν ιδιαίτερη δυναμική στον Δήμο μας.

Σήμερα προσθέτω και μία επιπλέον δράση-διαδικασία όπως ορισμένες συνεδριάσεις της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με διευρυμένη συμμετοχή των ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας να γίνονται στο Δημοτικό Κατάστημα Πέλλας για Μακεδονικό ζήτημα το οποίο φρονώ ότι θα είναι πάντα σε εκκρεμότητα και επικαιρότητα.

Κύριες Πρόεδρε την Κυριακή όλοι είδαμε τί έγινε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το οποίο και ενισχύσαμε με την φυσική μας παρουσία. Είδαμε και νιώσαμε τον παλμό του κάθε Έλληνα που αγαπά και σέβεται την πατρίδα του να εκφράζεται υπέρ της Ελληνικότητας της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Είδαμε όμως και αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη και θέση, ελπίζουμε όμως να υπερισχύει η δικιά μας όχι μόνο επειδή είμαστε πολυπληθέστεροι αλλά επειδή το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Δεν είμαι δεν είμαστε επιστήμονες με ιδιαίτερες γνώσεις στην ιστορία στον πολιτισμό στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς, αλλά πάνω από όλα είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και έχουμε ιερό καθήκον στους προγόνους μας, στους εαυτούς μας και στους απογόνους μας να υπερασπίσουμε το όνομά μας γι αυτό και κλείνω κύριε Πρόεδρε και επαναλαμβάνω ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε αναφορά – χρήση του ονόματος Μακεδονία από την Δημοκρατία των Σκοπίων. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και δεν υφίσταται Μακεδονικό Έθνος. Όσον αφορά στο αίτημα της Π.Ο.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ συναινούμε και στηρίζουμε την καμπάνια τους, με τίτλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ, εξάλλου η δραστηριότητα της ΠΟΠΣΜ δεν σταματάει στις 21-01-2018 αλλά θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, το ίδιο πρέπει να πράξουμε και εμείς να είμαστε έτοιμοι για κάθε περίπτωση, ας ελπίσουμε και πάλι ότι το φως στο τέλος θα νικήσει το σκοτάδι.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΣΤΕΡΙΔΗΣ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *