Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Η Κινηματογραφική Λέσχη - The Film Club προτείνει: The Believer (2001)

Κινηματογραφική Λέσχη - The Film Club: Πρόκειται για παιδιά από την περιοχή μας, οι οποίοι έχουν πάθος με τον κινηματογράφο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα γράφουν τις δικές τους κριτικές - απόψεις - προτάσεις σχετικά με ταινίες που έχουν προβληθεί στο... μαγικό άσπρο πανί και που αξίζει να δούμε. 

Δήμος Αλμωπίας: Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του έργου συντήρησης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Εξαπλατάνου

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
- ΔΑΠΑΝΗ: 4.000 ΕΥΡΩ (ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ)

ΕΚΑΣΚΕΜ - Παίδες: Νέα επιτυχία για την ομάδα του Άθλου

ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΘΛΟΥ-ΝΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΕΣΣΑΙΚΟ 84-46 ΣΤΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ Β' ΓΥΡΟΥ

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Προγραμματισμός αγώνων κατά την περίοδο εορτών

Με απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος, σας γνωρίζουμε ότι δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες των πρωταθλημάτων όλων των ανδρικών κατηγοριών (Α1, Α και Β ερασιτεχνική), τις ημέρες των εορτών, δηλαδή 24/25-12-2017 και 30/31-12-2017.

H Λωζάνη που συνεχίζει να... καίει την Τουρκία!

Με προκλητικό τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, υψώνοντας τείχη με τη συμπεριφορά του. Γιατί... καίει τους Τούρκους και τι θέλουν;

Προπόνηση αύριο για το κλιμάκιο Βορρά της Εθνικής Παμπαίδων

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου και ώρα 16:30 στο γήπεδο της Μίκρας Β’ , θα πραγματοποιηθεί η προπόνηση των παρακάτω αθλητών του κλιμακίου Βορρά της Εθνικής Παμπαίδων:

Η ζωή του μωρού μέσα στην κοιλιά - Η πορεία 9 μηνών στη μήτρα μέσα σε μόλις 4’ [ΒΙΝΤΕΟ]

Εννέα μήνες είναι αρκετοί για να ολοκληρωθεί το θαύμα και να σφίξουν οι γονείς το μωράκι τους στην αγκαλιά τους.

Δήμος Αλμωπίας: Ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας στην Τ.Κ. Μηλιάς

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΜΗΛΙΑΣ (ΕΡΓΟ ΜΗΛΙΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ)
- ΔΑΠΑΝΗ: 429.507 ΕΥΡΩ

Φίλιππος Νέας Πέλλας: "Με κάθε τρόπο θα προστατέψουμε τους παίκτες και την ομάδα μας με μηδενική ανοχή σε αυτούς που επιχειρούν να κλέψουν τον ιδρώτα των αθλητών μας!"

Το περασμένο Σάββατο(16/12/2017) η ομάδας μας κατέβηκε στο κλειστό της Κατερίνης να αντιμετωπίσει τους τοπικούς «Πάνθηρες» στο ντέρμπι μεταξύ 1ου και 2ου. 

Κοινωνικό πείραμα: Δάσκαλος έκανε τον ζητιάνο - Πώς αντέδρασαν οι μαθητές

Δάσκαλος μεταμφιέστηκε σε επαίτη και κάθισε έξω από το σχολείο, χωρίς κανείς από τους μαθητές του να τον αναγνωρίσει

Ετήσιος χορός Εύξεινου λέσχης Γιαννιτσών

Κέντρο Διόνυσος στα Γιαννιτσά

Αφιέρωμα: Ο Χορός του Ζαλόγγου

Μία ομάδα από Σουλιώτισσες (ποικίλλει ο αριθμός τους, από 22 έως 57), για να μη συλληφθούν ζωντανές από τους Τουρκαλβανούς που τις πολιορκούσαν στο Ζάλογγο, στήνουν κυκλικό χορό και στη συνέχεια ρίχνονται στον γκρεμό με τα παιδιά τους. Πραγματικό γεγονός ή εθνικός μύθος;


Στα τέλη του 1803 ο Αλή Πασάς θέλησε να τελειώσει μία και καλή με τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά και τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.

Δύο ημέρες αργότερα, η τρίτη φάλαγγα, που κατευθυνόταν νότια, δέχθηκε επίθεση στο Ζάλογγο από πολυάριθμο σώμα Τουρκαλβανών με αρχηγούς τους Μπεκίρ Τζογαδούρο, Άγο Μουχουρδάρη και Μέτζο Μπόνο. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσης που ακολούθησε, μία ομάδα Σουλιωτών εγκλωβίστηκε από τον εχθρό. Ανάμεσά τους και περίπου 60 γυναίκες, πολλές από αυτές σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών τους, έριξαν τα παιδιά τους από την απόκρημνη κορυφή του Ζαλόγγου και στη συνέχεια, πιασμένες χέρι - χέρι, έπεσαν και ίδιες χορεύοντας. Το Ζάλογγο με τα χρόνια μεταβλήθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Η μοναδική συγκεκριμένη μαρτυρία για το Χορό του Ζαλόγγου προέρχεται από τον αξιωματικό του Αλή πασά, Σουλεϊμάν αγά, αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού. Το αφηγήθηκε στον εξισλαμισμένο γάλλο μισθοφόρο Ιμπραήμ Μανσούρ Εφέντι, ο οποίος τη συμπεριέλαβε σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1828 με τις αναμνήσεις του από την Αυλή του Αλή Πασά. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, οι γυναίκες «πιάστηκαν από τα χέρια κι άρχισαν ένα χορό, που τα βήματά του τα κινούσε ένας ασυνήθιστος ηρωισμός και οι αγωνία τού θανάτου τόνιζε το ρυθμό του... Στο τέλος των επωδών, οι γυναίκες βγάζουν μία διαπεραστική και μακρόσυρτη κραυγή, που ο αντίλαλός της σβήνει στο βάθος ενός τρομακτικού γκρεμού, όπου ρίχνονται μαζί με όλα τα παιδιά τους».

Ο Πρώσος διπλωμάτης και περιηγητής Γιάκοπ Μπαρτόλντι (1779 - 1825) είναι ο πρώτος που κατέγραψε το γεγονός μεταξύ 1803 και 1804, ευρισκόμενος στα Ιωάννινα, χωρίς να αναφέρεται στο χορό. Ο αγωνιστής του ‘21 και απομνημονευματογράφος Χριστόφορος Περραιβός (1773 - 1863) είναι ο πρώτος έλληνας συγγραφέας, που αναφέρεται στο Χορό του Ζαλόγγου στη δεύτερη έκδοση της «Ιστορίας του Σουλίου και της Πάργας» (1815). Στην έκδοση, όμως, του 1857 δεν κάνει αναφορά σε χορό.

Το 1888 ο Συριανός λόγιος και ιστορικός Περικλής Ζερλέντης (1852-1925) διατύπωσε επιφυλάξεις και αμφιβολίες για το χορό του Ζαλόγγου, ύστερα από επιτόπιο έρευνα, χωρίς να αμφισβητεί το γεγονός της αυτοθυσίας των Σουλιωτισσών. Χρόνια αργότερα, ο φιλόλογος Αλέξης Πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υποστήριξε σε άρθρο του στο περιοδικό «Ο Πολίτης» (2005), ότι τραγούδι, που συνόδευε το χορό, το πασίγνωστο «Έχε γεια καημένε κόσμε» αναφέρεται για πρώτη φορά μόλις το 1908.

Το έτος αυτό ο συγγραφέας της «Γκόλφως» Σπυρίδων Περεσιάδης παρουσίασε για πρώτη φορά το θεατρικό έργο «Ο Χορός του Ζαλόγγου», που διαδόθηκε ευρύτατα στον ελλαδικό χώρο, μέσα από παραστάσεις «μπουλουκιών» και ερασιτεχνικών τοπικών θιάσων και ίσως εκεί να οφείλεται η διάπλαση του «Χορού του Ζαλόγγου» ως ιστορικού γεγονότος.απο το sansimera.gr

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Καταγγελία Ολύμπου Αψάλου!

Η Διοίκηση του Ολύμπου Αψάλου καταγγέλλει τη διαιτησία του Μπουρλούτσκι και του δεύτερου βοηθού Παπαδόπουλου.

Γ' Εθνική: Ο πιο άκυρος πανηγυρισμός του 2017 έγινε στη Νάουσα και κάνει το γύρο του διαδικτύου [ΒΙΝΤΕΟ]

Φθάνοντας στο τέλος της χρονιάς, μόλις βρήκαμε τον πιο άκυρο πανηγυρισμό για το έτος 2017.

Φορολοταρία: Στις 22 Δεκεμβρίου η μεγάλη κλήρωση - 1.000 ευρώ σε 9.000 φορολογουμένους

Οι λαχνοί θα εμφανιστούν στην προσωπική ιστοσελίδα των φορολογουμένων στο TAXISnet, όπου θα αναρτηθούν και τα αποτελέσματα της κλήρωσης

Χριστουγεννιάτικη εορταστική Εκδήλωση και ακολουθίες Ιερού Ευχελαίου στην Έδεσσα

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικη εορταστική Εκδήλωση όλων των Κατηχητικών Σχολείων της Έδεσσας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (απέναντι από τον Ψηλό Βράχο).

Χριστούγεννα 2017: Ποιες ημέρες των γιορτών θα είναι κλειστά τα καταστήματα

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα την ημέρα των Χριστουγέννων και στις 26 Δεκεμβρίου, τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2018 και την Τρίτη 2 του μήνα. Kάποιες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι κλειστές και στις 6 Ιανουαρίου 2018.Τι ισχύει για τα εμπορικά και τις αλυσίδες καταστημάτων

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου (ΣΕΛΠΕ) κατά τη διάρκεια των εορτών τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοικτά τις καθημερινές έως τις 9 το βράδυ. Τα Σάββατα θα λειτουργούν έως τις 8 το βράδυ. Για τις Κυριακές προτείνεται να είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.

 

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββατοκύριακου 16-17/12

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββατοκύριακου 16-17/12

Γ' Εθνική: Μεγάλες νίκες για Έδεσσα και Αλμωπό Αριδαίας

Γ´ Εθνική: Τα τελικά αποτελέσματα (17/12) Τα τελικά αποτελέσματα του 2ου ομίλου της Γ´ Εθνικής στους αγώνες της Κυριακής.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *