Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Πρόληψης των επιπλοκών της εγκυμοσύνης - Πόσο σημαντικός είναι ο προγεννητικός έλεγχος;

Σήμερα, σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους αποτελεσματικής πρόληψης των επιπλοκών της εγκυμοσύνης αλλά και των γενετικών νοσημάτων είναι ο προγεννητικός έλεγχος.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να απαντήσει σε 9 καίριες ερωτήσεις, τις απαντήσεις των οποίων πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι επιθυμούν σύντομα να γίνουν γονείς.

Τί είναι ο προγεννητικός έλεγχος;

Πρόκειται για ιατρικές εξετάσεις που γίνονται προ της σύλληψης αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με σκοπό να διαγνωστούν εγκαίρως ενδεχόμενα προβλήματα υγείας τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και των δύο. Επομένως, είναι σημαντικός για την ασφάλεια και των δύο.

Ελέγχει μόνο τις γυναίκες;

Σε πολλές περιπτώσεις, εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορεί να κάνει και ο πατέρας, ιδιαίτερα όταν εμφανιστεί παθολογικό αποτέλεσμα στις εξετάσεις της συντρόφου του ή αν υπάρχει ιστορικό κληρονομικών γενετικών νοσημάτων.

Είναι υποχρεωτικός;

Ο προγεννητικός έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός. Είναι, όμως, καλύτερα και ασφαλέστερα να γίνεται προγεννητικός έλεγχος, διότι αποκαλύπτει προβλήματα υγείας της μητέρας και του εμβρύου και επίσης προλαμβάνει τόσο τις επιπλοκές της κύησης όσο και τη γέννηση παιδιών που πάσχουν από γενετικά νοσήματα. Επίσης, δίνει σε πολλές περιπτώσεις στον γιατρό τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει έγκαιρα τα προβλήματα που προκύπτουν.

Πότε πραγματοποιείται;

Πραγματοποιείται προ της σύλληψης αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης. Φυσικά, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες έχουν ακόμη περισσότερη ανάγκη να τον κάνουν σωστά, διότι το ποσοστό προβλημάτων κύησης και επιπλοκών είναι υψηλότερο στην περίπτωσή τους. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών, όπως είναι το Σύνδρομο Down, αυξάνονται όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας.

Τί εξετάσεις περιλαμβάνει;

Περιλαμβάνει διάφορες αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες περιοδικά επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως γενική αίματος, γενική ούρων, σάκχαρο, φερριτίνη, ομάδα αίματος και Rhesus, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, τεστ δρεπανώσεως κλπ. Επίσης, περιλαμβάνει αιματολογικό έλεγχο για μεταδοτικά νοσήματα, όπως ηπατίτιδα, σύφιλη, κυτταρομεγαλοϊό κ.ά. Τέλος, περιλαμβάνει μια σειρά υπερηχογραφημάτων (την αυχενική διαφάνεια στο πρώτο τρίμηνο, την εξέταση Β’ Επιπέδου στο δεύτερο τρίμηνο και το υπερηχογράφημα ανάπτυξης ή DOPPLER στο τρίτο τρίμηνο).

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, είναι απαραίτητες και επεμβατικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου (λήψη τροφοβλάστης και αμνιοπαρακέντηση), προς αποκλεισμό χρωμοσωμικών και γενετικών παθήσεων του εμβρύου.
Υπάρχει κάτι νεότερο σε επίπεδο εξετάσεων;

Σχετικά πιο πρόσφατα, έχει προστεθεί και ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (NIPT), κατά τη διάρκεια του οποίου δείγμα αίματος λαμβάνεται από τη μητέρα μετά από τις 10 εβδομάδες της κύησης και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο εμβρυικού DNΑ, με στόχο τον αποκλεισμό χρωμοσωμικών και γενετικών παθήσεων του εμβρύου.

Οι εξετάσεις μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα;

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις που διενεργούνται σε όλες τις γυναίκες, χωρίς ουδέποτε να παραλείπονται. Οι εξετάσεις, όμως είναι απόλυτα ανάλογες με το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας, αλλά και την ηλικία της. Ο γιατρός, επομένως, μπορεί να κατευθύνει τον έλεγχο, διενεργώντας ακόμη πιο ειδικές εξετάσεις, ανάλογα με τους εξατομικευμένους κινδύνους που παρουσιάζει κάθε ασθενής.

Απαιτείται κάποια δίαιτα ή κάποια προετοιμασία πριν τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου;

Όχι, εκτός ίσως της νηστείας, σε περίπτωση που γίνονται εξετάσεις σχετικές με το σάκχαρο.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία της εγκύου, όταν ο έλεγχος πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος και οι εξετάσεις δεν είναι επώδυνες και θεωρούνται ασφαλείς. Αντίθετα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών.

Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Ν. Πέλλας: Προκήρυξη εκλογών

Ο Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Ν. Πέλλας προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017. Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας στις 11 π.μ.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 3 Δεκεμβρίου 2017 στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΔΕΗ: Δείτε ποιοι δικαιούνται έκπτωση στο τιμολόγιο

Επιδότηση Κοινωνικού τιμολογίου με την χορήγηση εκπτώσεων από 22% έως 83%, προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εισάγοντας για πρώτη φορά οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια.

Α' ΕΚΑΣΚΕΜ: ΑΣ Κεραυνός Άσπρου – ΓΑΣ Αλεξάνδρεια 61-82

Υγιεινός περίπατος για την ομάδα του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας καθώς δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του Κεραυνού και να επικρατήσει με το εμφατικό 61-82 αποτέλεσμα που την βοηθάει να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.


Χρέη προπονητή – παίκτη έκανε σήμερα ο Τάσος Παπαγερίδης ο οποίος και θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού προπονητή μέχρι να βρεθεί ο αντικατάστασης του Θοδωρή Τσοπουρίδη. Τα δεκάλεπτα 14-19, 23- 38, 34- 56 και 61- 82.

ΓΑΣ Αλεξάνδρεια

Παντοφλίδης 18(1), Καρκάρας 12, Σιτσάνης 20, Ρουσόπουλος 2, Γιοβανόπουλος 13(1), Πουαρίδης 5(1), Πουρλιοτόπουλος 2, Τερζίδης, Παπαγερίδης 4, Πρόιος, Μουλγκέτσι 2, Καραγιάννης 4.
 
 

4η συνάντηση χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής στα Γιαννιτσά

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου Πέλλας, διοργανώνει την 4η Συνάντηση Χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.00' στην Κεντρική Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στα Γιαννιτσά. Παράκληση όπως τιμήσετε με την παρουσία σας στην εκδήλωση.

Συμμετέχουν οι Χορωδίες:

- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΑΣ ΜΑΔΥΤΟΥ

- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΙΟΝΩΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

- ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Β' ΕΚΑΣΚΕΜ: Αετοί Βέροιας - Μέγας Αλ.Λεπτοκαρυάς 117-39

Δεν επηρεάστηκαν στο ελάχιστο από την αλλαγή έδρας οι Αετοί Βέροιας (το ματς διεξήχθη στην Κρύα Βρύση λόγω των ζημιών που υπέστη το ΔΑΚ "Βικέλας"), που σημείωσαν την πιο ευρεία νίκη της σεζόν και διατήρησαν το αήττητο μετά από 6 αγωνιστικές.

Η μεγάλη αντίφαση - Γράφει ο Δημήτρης Α. Δημητριάδης

Η μεγάλη αντίφαση - Γράφει ο Δημήτρης Α. Δημητριάδης για το ialmopia.gr

Γ' Εθνική: Απέδρασε με διπλό στο 88' ο Αλμωπός από τα Τρίκαλα Ημαθίας!

Νικηφόρα η 10η αγωνιστική για τον Αλμωπό απέναντι στον Μ. Αλέξανδρο Τρικάλων Ημαθίας. 0-1 το τελικό αποτέλεσμα με γκολ του Κριστιάνο Μεντί στο 88ο λεπτό. 

Βιβλιοπωλείο Συμβολή: Ελάτε να στολίσουμε το δέντρο μας!

Ελάτε να στολίσουμε το δέντρο μας με χριστουγεννιάτικα στολίδια! Για γονεις και παιδια παρεα με τον αγαπημενο μας δασκαλο Αβρααμ Ιεροπουλος ελατε να βαψουμε τα στολιδια!

Β' ΕΚΑΣΚΕΜ: Εργοναθλός - Φίλιππος Νέας Πέλλας 49-74

Τις 6 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια έφτασε το Σάββατο το απόγευμα ο Φίλιππος αφού επικράτησε στο Πολύκαστρο επί του τοπικού Εργόναθλου με σκορ 49-74. 

Αποτελέσματα εκλογών Κεντροαριστεράς Ν. Πέλλας


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗ.ΣΥ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Α' ΕΚΑΣΚΕΜ: Δραματικό ήταν το φινάλε στο ΔΑΚ Αριδαίας, ΦΟΑ - Μελίκη 72-76

Δραματικό ήταν το φινάλε στο ΔΑΚ Αριδαίας, με την Μελίκη εν τέλει να είναι η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι της αγωνιστικής, επικρατώντας με 72-76 του ΦΟΑ, για την 6η αγωνιστική της Α' ΕΚΑΣΚΕΜ. 

Β' ΕΚΑΣΚΕΜ:Αποτελέσματα 6ης Αγωνιστικής και η Βαθμολογία

Εύκολες νίκες για Αετούς Βέροιας και Φίλιππο Νέας Πέλλας που συνεχίζουν αήττητοι ενώ αναβλήθηκαν 2 αγώνες στη Κατερίνη λόγω κακής κατάστασης των γηπέδων μετά τη κακοκαιρία.
Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *