Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Ο Ευάγγελος Τσαβδάρης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στη Θεσσαλονίκη

Με τη δεύτερη ποιητική συλλογή του, με τίτλο ''Χαλιναγώγησε με Έρωτα τα γκέμια του Άδη'' να έχει ήδη προκαλέσει θόρυβο στο ποιητικό γίγνεσθαι, ο Ευάγγελος Τσαβδάρης ξεκινά από

Χρηματοδότηση Δήμου Αλμωπίας με 60.000 € για ζημιές από θεομηνίες

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Αλμωπίας με το ποσό των 60.000 ευρώ από το "Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών από θεομηνίες" του Υπουργείου Εσωτερικών

Αναδρομές: Λούνα 9, η πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση στη Σελήνη το 1966

Μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημικό όχημα, το οποίο στις 3 Φεβρουαρίου 1966 πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση στη Σελήνη. Ήταν μέρος του διαστημικού προγράμματος «Luna» (φεγγάρι στα Ρώσικα) της Σοβιετικής Ένωσης για την εξερεύνηση της Σελήνης κι ένα σημαντικό επεισόδιο στη διαστημική κόντρα Σοβιετικής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τη δεκαετία του '60.

Το «Λούνα 9» ζύγισε 99 κιλά και εκτοξεύτηκε με πύραυλο τύπου Μόλνια (Molniya) στις 31 Ιανουαρίου 1966 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Καζακστάν. Μετά από ταξίδι τριών ημερών, η διαστημική βολίδα προσεληνώθηκε στην περιοχή που ονομάζεται Ωκεανός των Καταιγίδων (Oceanus Procellarum), στις 18:45:30 UTC της 3ης Φεβρουαρίου.

Πέντε λεπτά μετά την προσεδάφισή του, το «Λούνα 9» άρχισε να στέλνει φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό στη Γη από την επιφάνεια της Σελήνης. Το υλικό κρατήθηκε μυστικό για πολλά χρόνια από τις αρχές της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κάποιες φωτογραφίες υποκλάπηκαν από το Αστεροσκοπείο του Μάντσεστερ και δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες. Η αποστολή του «Λούνα 9» ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1966, όταν εξαντλήθηκαν οι μπαταρίες του και έπαψε να στέλνει φωτογραφίες στη Γη.

Η επιτυχημένη αποστολή του «Λούνα 9» έκανε πολλούς επιστήμονες να υποθέσουν ότι ήταν θέμα χρόνου οι Σοβιετικοί να επιχειρήσουν την πρώτη τους επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη. Δεν τον επιχείρησαν ποτέ. Τουναντίον, οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη με το διαστημόπλοιο «Απόλλων 20» το 1969.απο το sansimera.gr

Υποψήφιος για το Δήμο Έδεσσας ο Γιάννης Σόντρας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΕΝ ΕΡΓΩ"
ΚΑΛΕΣΜΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Χορήγηση χρηματικού βοηθήματος σε παιδιά αστυνομικών που εισάγονται σε Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πέλλας με αίσθημα συναδελφικής αλληλεγγύης και πιστή στο δόγμα της ότι στηρίζουμε τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους σε κάθε στιγμή της ζωής τους , αποφάσισε την χορήγηση χρηματικού βοηθήματος εκατόν πενήντα (150) ευρώ σε ΟΛΑ τα παιδιά των Αστυνομικών-μελών της Ένωσης μας που θα εισάγονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι.) με το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων .

-Η έναρξη της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθεί από την τρέχουσα σχολική χρονιά.

-Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Α.Υ.Ν. Πέλλας ήταν η πρώτη Ένωση η οποία καθιέρωσε το χρηματικό βοήθημα των 300 ευρώ για κάθε μέλος της που αποκτά παιδί. 

-Στηρίζουμε τα μέλη μας και της οικογένειες τους σε κάθε στιγμή της ζωής του.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο -                                               -Ο- 

                    ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 


ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ Κωνσταντίνος       ΟΥΡΤΖΑΝΗΣ Θεόδωρος

Η Δασική Προστασία του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ στην Έδεσσα και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Επίσκεψη του Τμήματος Δασικής Προστασίας του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Έδεσσα.

Μπαίνει στη Βουλή με Υπουργική Τροπολογία η λύση στο πρόβλημα της Ο.Π. «ΑΘΗΝΑ»

Γιάννης Σηφάκης: Μπαίνει στη Βουλή με Υπουργική Τροπολογία η λύση στο πρόβλημα της Ο.Π. «ΑΘΗΝΑ» με την διάταξη που προώθησε ο Γιάννης Σηφάκης (απαλλαγή των απλών μελών)

Η Υπουργική τροπολογία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης εισέρχεται σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που τώρα κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή.

Απερρίφθη η άλλη «πρόταση» που είχε παρουσιαστεί όψιμα, με γνωμοδότηση παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γιατί θα δημιουργούσε άλλες δυσμενείς παρενέργειες, ήταν νομοτεχνικά άστοχη και ατελής και δεν θα επέλυε το πρόβλημα. 

Η νομοθετική διάταξη απαλλάσσει τα απλά μέλη αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών ( που δεν ήταν μέλη του ΔΣ και δεν είχαν διοικητική ευθύνη) και είχαν εισέλθει στην εταιρία πριν την έναρξη ισχύος του Ν.4072/12 ( 04-11-2012) από κάθε χρέος του είχε γεννηθεί πριν την έναρξη ισχύος του Ν.4072/12 ( 04-11-2012). 

Ως γνωστόν τα απλά μέλη έγιναν μέλη στην ΟΠ «ΑΘΗΝΑ» από το 1993 ως το 2002 και τα χρέη γεννήθηκαν αυτά τα έτη και διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο του 2004. 

Η Υπουργική τροπολογία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δρασαγάκη ( και του Αναπληρωτή Υπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα) που συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί ( Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Κατερίνα Παπανάτσιου ) είναι η ακόλουθη: 

Υπουργική τροπολογία 


Μεταβατικές άρθρου 294 ν. 4072/2012:

Ο παρών νόμος εφαρμόζεται και σε εταιρείες που κατά την έναρξη της ισχύος του δεν τελούν σε εκκαθάριση ή σε πτώχευση 

«Σε εταιρεία του άρθρου 270 εφόσον δεν είναι κερδοσκοπική, οι εταίροι ευθύνονται για τα χρέη της μέχρι του ποσού της αρχικής εταιρικής εισφοράς τους ή της μείζονος μεταγενέστερης , όταν η είσοδός τους στην εταιρεία και η γέννηση των χρεών έλαβαν χώρα πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και δεν συμμετείχαν καθ΄οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας» 


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, που περιορίζει την ευθύνη των εταίρων αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών (ΑμΚΕ) στο ποσό της αρχικής εταιρικής εισφοράς τους και μόνο, υπό την προϋπόθεση να απέκτησαν την εταιρική ιδιότητα και οι σχετικές οφειλές να γεννήθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του του ν. 4072/2012 (11-4-2012) και επιπλέον να μη συμμετείχαν καθ΄οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας, αντιμετωπίζεται το κοινωνικό πρόβλημα, που έχει ήδη καταστεί οξύ, ιδίως στις αγροτικές περιφέρειες, της εις ολόκληρον ευθύνης εταίρων, οι οποίοι αφενός δεν είχαν καμία ανάμιξη στη διαχείριση και διοίκηση των ΑμΚΕ και αφετέρου δεν προσδοκούσαν οικονομικά ωφελήματα από τη δράση τους, μέσω διανομής κερδών ή άλλου τρόπου.

Η επιεικής αυτή νομοθετική ρύθμιση επιβάλλεται και από τη συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου, που επιβάλλει ιδίως τη σαφήνεια και την προβλέψιμη εφαρμογή των εκάστοτε θεσπιζόμενων ρυθμίσεων και η οποία πρέπει να τηρείται με αυστηρότητα όταν πρόκειται για διατάξεις που μπορούν να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους ενδιαφερόμενους. Σημειωτέον δε ότι σε όλα τα καταστατικά των ΑμΚΕ, που συνεστήθησαν πριν από την έναρξη ισχύος του άρθρου 270 του ν. 4072/2012, ρητά αναγράφεται ότι η λειτουργία αυτών των εταιρειών διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 741-784 του ΑΚ, με βάση τις οποίες προσδιορίζεται η ευθύνη των απλών εταίρων των ΑμΚΕ στο ποσό της αρχικής εταιρικής εισφοράς. Δηλαδή, όταν τα απλά μέλη αποφάσισαν να συμμετάσχουν ως εταίροι σ΄ αυτήν την νομική μορφή εταιρείας, γνώριζαν ότι ευθύνονται μέχρι του ποσού της εισφοράς τους και προφανώς δεν θα συμμετείχαν εάν εγνώριζαν ότι ευθύνονται και με την προσωπική τους περιουσία, παρότι δεν συμμετέχουν στη διοίκηση αυτών των εταιρειών. 


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα δε βεβαιωμένα χρέη δεν διαγράφονται.

Η Υπουργική τροπολογία πήρε τον δρόμο για την Βουλή και θα εισέλθει σε ένα από τα άμεσα επόμενα νομοσχέδια που τώρα κατατίθενται προς ψήφιση. 

Με γνωμοδότηση παρέδρου του Νομικού συμβουλίου του Κράτους απερρίφθη η άλλη πρόταση που κατατέθηκε (ενώ είχε ήδη ολοκληρωθεί και είχε γίνει αποδεκτή από τους προαναφερόμενους Υπουργούς η λύση που τελικώς κατατίθεται στη Βουλή) με το σκεπτικό ότι τυχόν υιοθέτηση της θα έχει άλλες δυσμενείς παρενέργειες και δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα. Είναι νομοτεχνικά άστοχη και ατελής και προτείνει την επέκταση του περιορισμού της ευθύνης και στα μέλη των κερδοσκοπικών αστικών εταιριών που πάντα ευθύνονταν για τις υποχρεώσεις της εταιρίας και πριν από τον Ν. 4072/2012, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό.


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *