Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Καρδιακή προσβολή στα σπορ: Κίνδυνοι, πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση

Η καρδιακή προσβολή είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων ασχολούνται τόσο επαγγελματικά, όσο και ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό. Μια ενδιαφέρουσα και εκτενής ιατρική έρευνα του αξιόπιστου «New England Journal of Medicine» αναλύει με σαφήνεια τα στατιστικά δεδομένα του θέματος.

Οι λόγοι της αιφνίδιας καρδιακής προσβολής πριν ή κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας παραμένουν κατά βάση άγνωστοι, όταν αναφερόμαστε σε άτομα τα οποία δεν έχουν χρόνιο ιστορικό καρδιοπάθειας και ασφαλώς δεν έχουν κάνει χρήση ουσιών οι οποίες ενδέχεται να «επιβαρύνουν» τον οργανισμό τους. Η σταθερή ιατρική παρακολούθηση θεωρείται επιτακτική ανάγκη για τους επαγγελματίες αλλά και τους ερασιτέχνες που ασχολούνται με τον αθλητισμό και μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις, ωστόσο προβληματίζει ο αριθμός των νέων οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από την συγκεκριμένη αιτία.
«Κλειδί» η πρόληψη - Καθοριστική η άμεση αντιμετώπιση


Η έρευνα του «New England Journal of Medicine», για την οποία συνεργάστηκαν έξι από τους κορυφαίους καρδιολόγους της Βόρειας Αμερικής, χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων του Rescu Epistry cardiac arrest, στην οποία καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς εκτός νοσοκομείου σε άτομα ηλικίας 12 - 45 ετών από το 2009 έως το 2014, προκειμένου να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, σχεδόν ένας στους 125.000 ανθρώπους που ασχολήθηκαν με αθλητική δραστηριότητα υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκειάς της, αριθμός ο οποίος φαίνεται μικρός αλλά πρακτικά δεν είναι.

Στις 74 περιπτώσεις αιφνίδιας ανακοπής καρδιάς πριν ή κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε σπορ που μελετήθηκαν την συγκεκριμένη πενταετία, οι 16 έλαβαν χώρα υπό το πλαίσιο επαγγελματικού αθλητισμού και οι 58 σε «ερασιτεχνικό» επίπεδο. Το 43.8% όμως όσων μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο γλίτωσε τη ζωή του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε τρεις περιπτώσεις, οι αθλητές θα είχαν ενδεχομένως αποφύγει την καρδιακή προσβολή αν είχαν υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο στο πρόσφατο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, η άμεση αντιμετώπιση του συμβάντος και η μεταφορά στο νοσοκομείο είναι σημαντική.

Αυξημένος κίνδυνος για μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου

Η έρευνα επικεντρώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί όπου σχεδόν 100 νεαροί αθλητές χάνουν τη ζωή τους λόγω ανακοπής καρδιάς κάθε χρόνο, με την συντριπτική πλειοψηφία τους να είναι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείο, καθώς σε κολεγιακό επίπεδο (το οποίο θεωρείται ο «προπομπός» του επαγγελματισμού) ο ιατρικός έλεγχος είναι πιο αυστηρός και οι αθλητές με «ευπάθεια» θεωρητικά έχουν ήδη «κοπεί» από τις ομάδες. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, οι νέοι κινδυνεύουν περισσότερο με καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας: ένας στους (μόλις) 300 ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα!

Τα πρώτα λεπτά και η ΚΑΡΠΑ μπορούν να σώσουν μια ζωή
Η άμεση αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής με τις κατάλληλες ενέργειες, τόσο σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα όσο και εκτός γηπέδου, μπορεί να σώσει τη ζωή του παθόντα. Ο αεραγωγός, ειδικά αν το άτομο είναι αναίσθητο, πρέπει να παραμείνει ανοικτός ώστε να οξυγονώνεται ο εγκέφαλός του, κάτι για το οποίο μπορεί να χρειαστεί να επιχειρηθεί τεχνητή αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας με θωρακικές συμπιέσεις (μέθοδος ΚΑΡΠΑ), εφόσον αυτό δεν αναπνέει. Η αναζωογονηση μπορεί να «αγοράσει» χρόνο για όποιον υπέστη καρδιακή προσβολή μέχρι να φτάσει σε εκείνο το σημείο το ΕΚΑΒ.* Το «New England Journal of Medicine» είναι διαδικτυακό εβδομαδιαίο journal το οποίο ασχολείται επιστημονικά επί σειρά ετών με τα θέματα υγείας και αναγνωρίζεται ως ένα από τα κορυφαία στις Ηνωμένες Πολιτείες. 


απο το sdna.gr

Ετήσιος χορός ΦΟ Αριδαίας & Ειδικό Σχολείο Αριδαίας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κρατάμε το χέρι του Ειδικού Σχολείου Αριδαίας και διοργανώνουμε τον ετήσιο χορό μας το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 στο κέντρο εκδηλώσεων Πάνθεον. Φέτος στηρίζουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία.

Διασκεδάζουμε με τα Χάλκινα Ηχοχρώματα, τον Dj Grigoriou με ελληνικό πρόγραμμα και τον Dj Kechagia με disco και rock!

Τιμή εισόδου 15 ευρώ (περιλαμβάνεται πλήρες μενού και απεριόριστο ποτό).
Ώρα προσέλευσης 21:00.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *