Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Γνωρίζοντας την Πελλαία Γη: Aρχοντικό Γιαννιτσών - Ο Προϊστορικός οικισμός

Το Αρχοντικό βρίσκεται στο ΒΑ άκρο της σημερινής, εκτεταμένης, εύφορης πεδιάδας των Γιαννιτσών και πλαισιώνεται από χαμηλούς λοφίσκους, που κλιμακώνονται ομαλά μέχρι τους πρόποδες του Πάικου. Πρόσφατες γεωλογικές μελέτες, που έγιναν από ειδικούς επιστήμονες του Α.Π.Θ. στη γύρω περιοχή, έδειξαν ότι στην περίοδο της Προϊστορίας ο οικισμός του Αρχοντικού είχε ιδρυθεί σε λόφο, ο οποίος απείχε περίπου 5 χιλιόμετρα μόλις από τη θάλασσα που βρισκόταν στα νότια του. Ο αρχαίος οικισμός του Αρχοντικού έχει τη μορφή τούμπας-τράπεζας και βρίσκεται 4,5 χλμ. βορειοδυτικά της Πέλλας. Υπήρξε σπουδαίο αστικό κέντρο κατά τη διάρκεια των προϊστορικών και των ιστορικών χρόνων, έως το 400 περίπου π.Χ., οπότε και επιλέχθηκε ως νέα πρωτεύουσα της Μακεδονίας η Πέλλα.


Ο Προϊστορικός Οικισμός

Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε στην κορυφή της τούμπας και στην ανατολική πλαγιά αλλεπάλληλες φάσεις ενός οικισμού, που χρονολογούνται στο τέλος της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού και στη Μέση Εποχή του Χαλκού με βάση μιας σειράς ραδιοχρονολογήσεων (2.300-1.600 ή και αργότερα). Η περίοδος αυτή είναι ελάχιστα γνωστή στη Μακεδονία.

Στην κορυφή της τούμπας αναγνωρίστηκε η νεότερη φάση που ανήκουν σπίτια με λίθινα θεμέλια, τα περισσότερα κατεστραμμένα. Στην ανατολική πλαγιά αποκαλύφθηκε μια παλιότερη φάση κατοίκησης που είχε καταστραφεί από φωτιά. Εδώ σε μια έκταση 200 τ.μ. αποκαλύφθηκαν 5 σπίτια πασσαλόπηκτα, το ένα δίπλα στο άλλο και με κοινό προσανατολισμό. Ήταν κτισμένα με πασσάλους, στοιβαχτό πηλό, κλαδιά και καλάμια. Οι κατασκευές και τα ευρήματα που βρέθηκαν μέσα σε αυτά, δίνουν μια ζωντανή εικόνα για τα προϊστορικά νοικοκυριά του τέλους της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (2.300-1.900 π.Χ.).


 
Πάνω στα δάπεδα των σπιτιών βρέθηκαν πήλινες κατασκευές, μικροί θολωτοί φούρνοι, ανοιχτές εστίες, πάγκοι εργασίας, αποθηκευτικές θήκες που εξυπηρετούσαν στο μαγείρεμα, την αποθήκευση, την προετοιμασία τροφής, το ζέσταμα και το φωτισμό. Ακόμη βρέθηκαν κατασκευές που θα πρέπει να χρησίμευαν στο μαγείρεμα με τον ατμό, έναν τύπο που για πρώτη φορά ανακαλύπτεται στη Μακεδονία. Η πυροτεχνολογία των κατασκευών αυτών αποτελεί το αντικείμενο ειδικής έρευνας.
Μέσα στα σπίτια βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός από πήλινα αγγεία, σπασμένα αλλά και πολλά ακέραια, πράγμα ασυνήθιστο σε προϊστορικές ανασκαφές. Αυτά είναι φτιαγμένα με το χέρι και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σχημάτων, που υποδηλώνουν διαφορετικές χρήσεις. Αγγεία εξαιρετικής ποιότητας με επιφάνεια σκουρόχρωμη, καλά γυαλισμένη και ψηλές λαβές για υγρά, άλλα αγγεία με χονδρά τοιχώματα για τη φύλαξη υγρών ή στερεών προϊόντων ή ακόμα αγγεία για το μαγείρεμα. Οι κάτοικοι του Αρχοντικού κατασκεύαζαν εργαλεία από πέτρα, κόκαλο, πηλό και τα χρησιμοποιούσαν για πελέκια, δρεπάνια, ξέστρα, μαχαίρια κ.λπ.


Η υφαντική πρέπει να ήταν από τις κύριες ασχολίες τους. Όπως δείχνουν τα σφονδύλια και τα βαρίδια που βρέθηκαν μέσα στα σπίτια. Οι κάτοικοι του Αρχοντικού ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Οι ποσότητες από τους απανθρακωμένους σπόρους και οστά ζώων, που βρέθηκαν στα σπίτια και εξετάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες έδειξαν ότι οι κάτοικοι του Αρχοντικού καλλιεργούσαν σιτάρι, κριθάρι, όσπρια, μάζευαν βελανίδια, έτρεφαν αιγοπρόβατα και γουρούνια και κυνηγούσαν ελάφια. Παράλληλα όμως εκμεταλλεύονταν τη θάλασσα, όπως δείχνουν οι μεγάλες ποσότητες από όστρεα.
Όλα αυτά ξεδιπλώνουν μια ουσιαστική πτυχή της ζωής των ανθρώπων που έζησαν εδώ και 4000 χρόνια πριν την εποχή μας. Φωτίζουν ένα κομμάτι της προσωπικής τους ζωής, τον καθημερινό μόχθο μέσα στο σπίτι και τις καθημερινές φροντίδες της διαβίωσης τους. 
 
 

www.giannitsa.gr
www.pella-museum.gr
pellaiagi.blogspot.gr

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Φιλικοί Αγώνες Μικτών Ομάδων Αγοριών Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Ε.ΚΑ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στο ΔΑΚ ΝΑΟΥΣΑΣ, θα πραγματοποιηθούν δύο Φιλικοί Αγώνες της Μικτής Ομάδας Αγοριών της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. με την Μικτή Ομάδα της Ε.ΚΑ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τέσσερις λόγοι να κόψεις τα αναψυκτικά -Ξεκίνα σήμερα

Αν και μόνο στην ανάγνωση του τίτλου ξεροκατάπιατε, μάλλον ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που δυσκολεύεται να ζήσει χωρίς τα αναψυκτικά. Ακόμα κι έτσι να είναι, κάτι μας λέει ότι αφού διαβάσετε το κείμενο θα σάς είναι πιο εύκολο να το πάρετε απόφαση.

Αήττητο το ΜΙΝΙ μπάσκετ του ΦΟ Αριδαίας

Η διοίκηση του Φ.Ο. Αριδαίας συγχαίρει τους παίκτες και τους προπονητές της ομάδας μπάσκετ ΜΙΝΙ αγοριών του συλλόγου, καθώς κατέκτησαν αήττητοι την πρώτη θέση του Γ´ ομίλου στο τουρνουά της ΕΚΑΣΚΕΜ. 

Ένα ποίημα αφιέρωμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων - του Γιώργου Σαμαρτζίδη

Ένα ποίημα αφιέρωμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων - του Γιώργου Σαμαρτζίδη για το ialmopia.gr

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση της Δόξας Μαυροβουνίου

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 η γενική συνέλευση της Δόξας

Ενημερωτική δράση Δήμου Αλμωπίας και Συλλόγου Φίλων Ζώων "Ελπίδα" για τα αδέσποτα της Αλμωπίας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ ΑΡΙΔΑΙΑΣ «Η ΕΛΠΙΔΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗΣ

Κάτω μάλα.. η κάτω γειτονιά

Η κάτω γειτονιά, ο κάτω μαχαλάς στο θεοδωρακι Πέλλας...

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Τι προβλέπεται για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία

Τις περιπτώσεις εκείνες που διακόπτεται η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), καθώς και τις επιπτώσεις και τις συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία ή προσκομίζουν πλαστά δικαιολογητικά, καθορίζει το υπουργείο Εργασίας με σχετικό έγγραφό του.

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση με θέμα «Παλαιοντολογία – Σπηλαιολογία στην Αλμωπία» στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Παρουσίαση με θέμα «Παλαιοντολογία – Σπηλαιολογία στην Αλμωπία» διοργάνωσε ο Δήμος Αλμωπίας το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

Αφιέρωμα: Η κατάκτηση του Έβερεστ

Παρασκευή, 29 Μαΐου 1953, ώρα 11:30 π.μ. Ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι από τη Νέα Ζηλανδία και ο Σέρπα (οδηγός) Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ κάνουν το όνειρο πραγματικότητα... Πατούν το πόδι τους στο Έβερεστ και κατακτούν την κορυφή του κόσμου. Όπως θα δηλώσουν χρόνια αργότερα, τα συναισθήματά τους μπορούν να συγκριθούν με αυτά του Νιλ Άρμστρονγκ, όταν έκανε το πρώτο βήμα στη Σελήνη.

Παρά τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους, οι δύο άντρες δεν μπόρεσαν να παραμείνουν περισσότερο από 15 λεπτά, λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Αφού αγκαλιάστηκαν και πανηγύρισαν, ο Χίλαρι έβγαλε αρκετές φωτογραφίες από το μαγευτικό τοπίο, με τον Νοργκάι να κυματίζει τις σημαίες της Μ. Βρετανίας, του Νεπάλ, των Ηνωμένων Εθνών και της Ινδίας. Πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής, ο Νοργκάι έθαψε στο χιόνι λίγα γλυκά και μπισκότα, ως μία βουδιστική προσφορά στους Θεούς, και μαζί με τον Χίλαρι έψαξαν για κάποιο σημάδι του Τζορτζ Μάλορι και του Άντριου «Σάντι» Ίρβινγκ, που είχαν εξαφανιστεί το 1924 στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το Έβερεστ.

Η κατάβαση ήταν αργή και επίπονη. Όταν ο αρχηγός της αποστολής, συνταγματάρχης Τζον Χαντ, τους είδε να επιστρέφουν εξαντλημένοι, θεώρησε ότι η προσπάθειά τους απέτυχε και χωρίς να χάσει χρόνο άρχισε να σχεδιάζει την επόμενη αποστολή. Μην μπορώντας να αρθρώσουν λέξη, οι δύο ορειβάτες έδειξαν το βουνό και με νοήματα εξήγησαν ότι έφτασαν στην κορυφή, δίνοντας το έναυσμα για τους ξέφρενους πανηγυρισμούς. Ο υπόλοιπος κόσμος έμαθε τα νέα για το κατόρθωμά τους τέσσερις μέρες αργότερα, στις 2 Ιουνίου, παραμονή ενθρόνισης της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Πολλοί είναι αυτοί που ακόμη και σήμερα επιχειρούν να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Υπολογίζεται πως περίπου 1.200 ορειβάτες είχαν καταφέρει να επαναλάβουν το κατόρθωμα των Χίλαρι και Νοργκάι έως τις 50η επέτειο της πρώτης επιτυχημένης ανάβασης. Άλλοι 175 δεν γύρισαν ποτέ πίσω από τις χιονισμένες πλαγιές του Έβερεστ. Το σώμα του πρωτοπόρου Τζορτζ Μάλορι ανακαλύφθηκε το 1999. Η ιστορία θα έπρεπε να ξαναγραφτεί αν ήταν δυνατόν να αποδειχθεί ότι σκοτώθηκε κατά την κατάβαση, αφού προηγουμένως πάτησε στην κορυφή του κόσμου...

Πάντως, το επίτευγμα των Χίλαρι και Νοργκάι ήταν αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας. Ο Χίλαρι ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε το μονοπάτι προς την κορυφή στη νότια πλαγιά του βουνού, το 1951, ως μέλος μιας αποστολής που ηγείτο ο Έρικ Σίπτον. Ένα χρόνο αργότερα, στο πλαίσιο μιας ελβετικής αποστολής υπό τον Ρέιμοντ Λαμπερτ, ο Νοργκάι είχε καταφέρει να φτάσει ως τα 8.599 μέτρα, δηλαδή 249 μέτρα από την κορυφή.

Το Έβερεστ πήρε το όνομά του από τον στρατηγό Τζορτζ Έβερεστ, που παρουσίασε τους πρώτους λεπτομερείς χάρτες των ινδικών βουνοκορφών, συμπεριλαμβανομένων και των Ιμαλαΐων.

10ο Αντικαπνιστικό Τουρνουά Μπάσκετ - Αγώνας στο ΔΑΚ Αριδαίας

Σας γνωρίζουμε ότι την Τρίτη 30/05/2017 και ώρα 20:00 στο Δ.Α.Κ. Αριδαίας , στα πλαίσια του 10ου (Επετειακό) Αντικαπνιστικού Τουρνουά Μπάσκετ που συνδιοργανώνεται από την Π.Ε. Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και το Κέντρο Πρόληψης «Όραμα», για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ των ομάδων BBALL JUNKIES – ΚΕΡΑΥΝΟΣ.

-Ο αγώνας έχει το χαρακτηριστικό ότι σε μία ομάδα αγωνίζεται γυναίκα αθλητής ,ίσως πρώτη φορά στην ιστορία του τουρνουά ενώ η άλλη ομάδα αποτελείται από παίκτες ηλικίας μέχρι 18 ετών δηλαδή το μέλλον του αθλήματος . Νικητής και βέβαια θα υπάρξει και τον ξέρουμε από τώρα και είναι η κεντρική ιδέα του τουρνουά ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΕΘΙΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

-Για πρώτη φορά στην πόλη της Αριδαίας διεξάγεται αγώνας στα πλαίσια του προαναφερόμενου τουρνουά.

-Σας περιμένουμε όλους εκεί ώστε να δείξουμε ότι η Αλμωπία συμμετέχει και είναι πάντα έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε τέτοια εκδήλωση.

-Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς του τουρνουά και ειδικά :

1)Café bar Chocolat – Σκύδρα
2)Espresso bar Event –Σκύδρα
3)Café Friends - Σκύδρα
4)Κατάστημα έτοιμου φαγητού ΄΄Στο καινούργιο΄΄ -Σκύδρα
5)Φυτώρια ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ Δ. Θεόδωρος – Μαυροβούνι Σκύδρας

οι οποίοι στήριξαν την ομάδα μας από την πρώτη στιγμή.
Ο υπεύθυνος BBALL JUNKIES
ΟΥΡΤΖΑΝΗΣ Θοδωρής

Άνοιξε τις πύλες της η Ανθοέκθεση του Δήμου Αλμωπίας

Άνοιξε τις πύλες της η Ανθοέκθεση που διοργανώνει για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε.Α., με την τελετή των εγκαινίων που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και χάρισε χαμόγελα ευχαρίστησης και ενθουσιασμού. Οι δράσεις συνεχίζονται αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή.

Ψόφια ποντίκια ξέβρασε ο Θερμαϊκός στην παραλία της Θεσσαλονίκης!

Για ακόμη μια φορά ο Θερμαϊκός δείχνει τον άσχημο εαυτό του στη Θεσσαλονίκη.

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε γνωστός ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε ηλικία 99 ετών.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *