Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

Σκοπιανό - Αποκάλυψη: Η προκλητική ονομασία που πρότεινε ο Ζάεφ στον Τσίπρα

Θετικά αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με το Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με πηγές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία «άνοιξαν» όλα τα ζητήματα.


Η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως το θέμα είναι να υπάρξει συνολική λύση, που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές, και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών.

Ιδιαίτερης σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού των Σκοπίων για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος».

Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο, προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται «οδός Φιλίας».
«Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, χαιρετίζοντας αυτήν την κίνηση, την οποία και θεωρούν ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα».
Από την άλλη, οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και αφορούν, για παράδειγμα, στην υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, περίπου δύο ωρών, με τον κ. Ζάεφ (δυόμιση μαζί με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών), ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει, μόνον εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων.  Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία - Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία - Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

«Πες την αλήθεια στο λαό σου και δε θα χάσεις»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση, για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη, και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της.
Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Σε σχέση με αυτό, η συζήτηση θα συνεχιστεί.
«Πες την αλήθεια στο λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: «Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ».
«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογράμμισαν, τέλος, πηγές της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα ο Νίμιτς στις 30 Ιανουαρίου

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα στις 30/01/2018, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ μία ημέρα αργότερα θα επισκεφθεί και τα Σκόπια.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νίμιτς είχε καταθέσει πέντε προτάσεις για το όνομα της γείτονος, οι οποίες περιέχουν όλες τον όρο «Μακεδονία» και είναι οι ακόλουθες:
  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Οι συντομογραφίες των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *