Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

"Ο Υπουργός ανακοίνωσε ριζικά μέτρα για το ροδάκινο - Ο Βουλευτής ζήτησε προκαταβολή αποζημιώσεων, άμεσα το 30% και πρόγραμμα χυμοποίησης"

Γιάννης Σηφάκης :Ο Υπουργός ανακοίνωσε ριζικά μέτρα για το ροδάκινο. Ο Βουλευτής ζήτησε προκαταβολή αποζημιώσεων, άμεσα το 30% και πρόγραμμα χυμοποίησης.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 19/6/2019 η σύσκεψη στο Υπουργείο μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και του Προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ , των βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πέλλας και Ημαθίας, συνεταιριστών και αγροτικών συλλόγων των δύο νομών.

Η σύσκεψη είχε σαν αντικείμενο την αντιμετώπιση της ρευστότητας των πληγέντων αγροτών από τις συνεχόμενες χαλαζοπτώσεις της φετινής χρονιάς, της δυσκολίες διάθεσης των πρώϊμων ποικιλιών ροδακίνου, τις χαμηλές εμπορικές τιμές και τα προβλήματα υπερπαραγωγής που ξεπερνούν τις δυνατότητες διάθεσης στην αγορά.

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο ΣΕΑΣ Πέλλας, ο Α.Σ. Πέλλας, Συνεταιρισμός Γαλατάδων, Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας, Αγροτικός Σύλλογος Αλμωπίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Συνεταιρισμοί Ημαθίας κ.α.

Ο Βουλευτής Γιάννης Σηφάκης, ο οποίος κανόνισε την συμμετοχή της Πέλλας στην σύσκεψη, επέμεινε στην ανάγκη να δοθούν προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες με εύλογο ποσόν ανά δένδρο (διαφοροποιούμενο σε επιτραπέζια, συμπύρηνα, νεκταρίνια), άμεση απόδοση του υπολειπόμενου 30% των περσινών αποζημιώσεων και επιδοτούμενο πρόγραμμα χυμοποίησης κατά τα πρότυπα της επισιτιστικής βοήθεια σε ευπαθής ομάδες του πληθυσμού. Αντίστοιχα αιτήματα προς τον Υπουργό κατατέθηκαν και από άλλους βουλευτές και από τους αγρότες. Ο Υπουργός ανακοίνωσε, στους παριστάμενους, ριζικά μέτρα η υλοποίηση των οποίων αλλάζει το τοπίο ρίχνοντας «φως στο τούνελ» των αδιεξόδων.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

Το υπολειπόμενο 30% των αποζημιώσεων θα καταβληθεί θα καταβληθεί ως το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεννοηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών για την δυνατότητα καταβολής προκαταβολών.

Ξεκινά επιδοτούμενο πρόγραμμα χυμοποίησης με ικανοποιητικές τιμές για τις οργανώσεις παραγωγών που «τρέχουν» Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Κατατίθεται άμεσα εθνικός φάκελος στην Κομισιόν για έγκριση προγράμματος χυμοποίησης και για μεμονωμένους παραγωγούς.

Θα γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών στο επιτραπέζιο ροδάκινο (επιδοτούμενες εκριζώσεις)

Ακόμη ο Υπουργός ανακοίνωσε, ότι ιδρύθηκε Ταμείο Εγγυοδοσίας, για να μπορεί ο αγροτικός κόσμος να χρηματοδοτείται από τις εμπορικές τράπεζες με εγγύηση του δημοσίου.

Ο Βουλευτής με δεδομένη την απόλυτη γνώση του για το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πέλλας, θα παρακολουθεί από κοντά όλα τα βήματα για την υλοποίηση των ανακοινώσεων του Υπουργού και θα ενημερώνει τους αγρότες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *