Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Brexit: Τελευταία ημέρα στην Ευρώπη για τους Βρετανούς - Ιστορική στιγμή με θεαματικό Brexodus

Το Brexit είναι πλέον γεγονός. Η Βρετανία θα βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τρεις πρωθυπουργούς «έφαγε» το Brexit

Χρειάστηκαν ένα δημοψήφισμα, δύο εθνικές εκλογές, τρεις πρωθυπουργοί και τέσσερα χρόνια πολιτικής αγωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίτευξη του Brexit, ωστόσο η Βρετανία κατευθύνεται προς την πόρτα της εξόδου σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020. Ηδη, το Ευρωκοινοβούλιο αποχαιρέτησε τη Βρετανία με σκωτσέζικο παραδοσιακό τραγούδι και ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να γιορτάσει το Brexit την Παρασκευή.

H πρώτη χώρα που φεύγει από την ΕΕ

Το Brexit θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, 1.317 ημέρες μετά το δημοψήφισμα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο και θα σταθεί έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ένα ρολόι θα μετρά αντίστροφα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή… Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που φεύγει από την ΕΕ.

Από τη μία υπάρχουν οι πανηγυρισμοί και τα σόου των Ευρωσκεπτικιστών και από την άλλη οι παγωμένες και μετρημένες δηλώσεις των Ευρωπαίων.

Το κόμμα του Brexit πάντως εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία προκειμένου να στρέψει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και κάνοντας μία θεατράλε αποχώρηση από την Ευρωβουλή με πανό που έγραφε «Αμεση έξοδος για την Βρετανία» «Brexodus Express».

Μάλιστα ανάμεσα στα χειροκροτήματα των μελών του κόμματος και τους ήχους της πίπιζας η ευρωβουλευτής Ann Widdecombe έξω από την πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε το σύνθημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μιλώντας στους οπαδούς του Brexit.
Το σόου των Ευρωβουλευτών του Brexit

«Σήμερα είναι η ημέρα που 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί περίμεναν. Σήμερα είναι η ημέρα που η Βρετανία αποκτά την ελευθερία της για πρώτη φορά μετά 40 χρόνια και σήμερα είναι η ημέρα που ο Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του Brexit ;έκανε πραγματικότητα.
Σήμερα γιορτάζουμε την έναρξη της ανεξαρτησίας μας. Της δυνατότητας να ελέγχουμε τους δικούς μας νόμους, τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες, τα δικά μας σύνορα και πιστεύουμε πως η Βρετανία μπορεί να πάει μπροστά στο μέλλον».

Στη συνέχεια ακολούθησε η έξοδος των ευρωβουλευτών του Brexit σε ρυθμούς σόου, όπως έξαλλου έχει φροντίσει να κάνει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο.


Ο αποχαιρετισμός των Ευρωβουλευτών για το Brexit

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές αποχαιρέτισαν τη Βρετανία με ένα παραδοσιακό τραγούδι της Σκωτίας. «Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Βρετανούς ευρωβουλευτές, μόλις πριν από την ψηφοφορία της επικύρωσης της συνθήκης του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ευρωκοινοβούλιο, δύο ημέρες πριν από το διαζύγιο.


Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον έχει στήσει πάρτι

Την ίδια ώρα πίσω στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον έχει στήσει μία γιορτή για τους χιλιάδες ευρωσκεπτικιστές που θέλουν να γιορτάσουν την Ημέρα του Brexit στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ έχει στηθεί σόου με φώτα και λέιζερ καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Φυσικά από το πάρτι του Brexit δεν πρόκειται να απουσιάζει ο επικεφαλής του κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος διοργανώνει τη «Γιορτή του Brexit» στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ.

Το βράδυ αναμένεται και η ομιλία Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα ζητήσει από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ένα ρολόι το οποίο θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο θα προβάλλεται στον τοίχο της επίσημης κατοικίας του στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την τελευταία ώρα πριν το Brexit στις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).
«Η δουλειάς μας ως κυβέρνηση, η δική μου δουλειά, είναι να ενώσω τη χώρα και να την προχωρήσω μπροστά», θα πει ο Τζόνσον.

Άβουλοι, μουδιασμένοι οι Εργατικοί

Στην αντίπερα όχθη και στους κόλπους των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε δηλώσεις του τόνισε πως «η θέση της Βρετανίας στον κόσμο θα αλλάξει. Το ερώτημα είναι ποιά κατεύθυνση παίρνουμε τώρα. Μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες για να αναπτύξουμε το εμπόριο, να βελτιώσουμε τα δικαιώματα και τις προστασίες, να επενδύσουμε στις κοινότητές μας, να αντιμετωπίσουμε την απειλή της κλιματικής καταστροφής, να καταπολεμήσουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προωθήσουμε την ειρήνη. Μπορούμε να χτίσουμε μια αληθινά διεθνιστική, ποικιλόμορφη και εξωστρεφή Βρετανία. Ή μπορούμε να στραφούμε προς το εσωτερικό και να ανταλλάξουμε τις αξίες, τα δικαιώματα και τις προδιαγραφές για να εξασφαλίσουμε βιαστικά διευθετημένες, μονόπλευρες συμφωνίες εμπορίου με εξίσωση προς τα κάτω με τον Ντόναλντ Τραμπ και με άλλους».

Οι αντιδράσεις για το Brexit

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν σχολιάζοντας την ημέρα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είπε πως «είναι μια ιστορία για παλιές φιλίες και για νέα ξεκινήματα τώρα. Είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη ημέρα, αλλά ανυπομονώ για το επόμενο στάδιο», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC. Αναφορικά με μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, σχολίασε: «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, αλλά θέλουμε να είμαστε οι στενότεροι φίλοι και εταίροι που μπορείτε να φανταστείτε».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit μιλώντας στο BBC περιορίστηκε στο να πει «σήμερα οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα εκατομμύρια των Βρετανών πολιτών που είναι λυπημένοι, όπως είμαστε και εμείς σήμερα»V.

Ο Σάιμον Κόβενι, Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «από την άποψη της Ιρλανδίας, σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα», δήλωσε στο Sky News. «Φυσικά αποδεχόμαστε και σεβόμαστε την απόφαση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η θέση μας παραμένει αμετακίνητη: πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια απόφαση με την οποία είναι όλοι χαμένοι. Πιστεύουμε ότι η θέση της Βρετανίας στον κόσμο θα είναι υποβαθμισμένη επειδή δεν θα έχει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη από την παρουσία της στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα είναι αποδυναμωμένη χωρίς μια χώρα τόσο μεγάλη όσο το Ηνωμένο Βασίλειο»

O Ντέιβιντ Κάμερον, Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Βρετανίας, ο οποίος έχασε στο δημοψήφισμα για το Brexit ανέφερε: «Προφανώς και πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για την χώρα μας», δήλωσε στο Sky News ο Κάμερον, ο οποίος το 2016 διενήργησε το δημοψήφισμα με το ερώτημα ναι ή όχι στο Brexit'. «Είχα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και γνώριζα ότι θα έρθει αυτή η ημέρα. Είμαστε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο…μπορούμε να καταστήσουμε επιτυχή την επιλογή μας αυτή και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα πράξουμε».




Πηγή: iefimerida.gr



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *