Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Αλμωπία Ψηλά: Γιατί ψηφίσαμε τον κανονισμό και τα τέλη κοιμητηρίων


Στην πολιτική, πολλές είναι οι φόρες που ερχόμαστε αντιμέτωποι με διλλήματα. Το κυρίαρχο δίλλημα όμως , είναι ανάμεσα στην στείρα αντιπολίτευση , στην οποία επικρατεί η λογική του « όχι σε όλα» , μια λογική που έχει έντονα τα σημάδια του λαϊκισμού από την μία, και στην στήριξη δύσκολων αποφάσεων που έχουν πολιτικό κόστος από την άλλη.

Εμείς επιλέγουμε τον «δύσκολο δρόμο» . Όχι επειδή είναι δύσκολος αλλά επειδή αυτός είναι ο σωστός . Καμία πρόκληση ,καμία δυσκολία δεν θα μας κάνει να παρεκκλίνουμε από την σταθερότητα των αντιλήψεων μας , όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος που θα επωμιστούμε .

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, μας απασχόλησε έντονα το θέμα του κανονισμού των κοιμητηρίων του δήμου μας και η επιβολή ανταποδοτικών τελών .

Ο εύκολος δρόμος αλλά και αυτονόητος για κάποιους , ήταν να πούμε εκ του ασφαλούς , «όχι» ως παράταξη , ειδικά τώρα που έχουμε λύσει την συνεργασία μας με τη δημοτική αρχή , ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε αποδοκιμασία η οποία θα επηρεάσει αρνητικά το πολιτικό μας προφίλ .

Ο δύσκολος δρόμος όμως, ήταν να ψηφίσουμε θετικά σε κάτι που όχι μόνο πιστεύουμε πως έπρεπε να γίνει αλλά πιστεύουμε πως θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν.

Και εξηγούμε γιατί…

Εδώ και πολλά χρόνια παρατηρούμε τα κοιμητήρια του δήμου μας να παρακμάζουν. Βλέπουμε να λιγοστεύουν οι χώροι ταφής μέρα με την μέρα και έναν δήμο να μην έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έντονο το φαινόμενο αυτό είναι στην Αριδαία, στον Αρχάγγελο , στην Υδραία , στους Τσάκωνες , στη Χρύσα , στη Σωσάνδρα , στους Προμάχους αλλά και σε πολλές άλλες τοπικές κοινότητες. Αυτό οφείλεται εκτός των άλλων και στο υψηλό κόστος ταφής στις μεγάλες πόλεις που οδηγεί σε μαζικούς ενταφιασμούς στον δήμο μας. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί ως έχειν θα αντιμετωπίσουμε πολλαπλάσια προβλήματα στο μέλλον και σαφώς με μεγαλύτερο κόστος.

Για παράδειγμα κάποιος συγγενής που θα επιλέξει την Θεσσαλονίκη θα πληρώσει 1135€ για τα πρώτα έξι χρόνια , στην Έδεσσα θα καταβάλει περίπου 600€ για τα πρώτα 12 χρόνια και στην Αριδαία θα καταβάλει 10€ ετησίως .

Βλέπουμε έναν δήμο ανήμπορο να συντηρήσει τις φθορές (τοιχία-περιφράξεις-διαδρόμους) που προϋπάρχουν αλλά και δημιουργούνται στα κοιμητήρια .

Βλέπουμε ελλείμματα στην καθαριότητα των κοιμητηρίων και έναν δήμο να στέκεται αδρανής.

Βλέπουμε απλούς συμπολίτες μας , οι οποίοι παρακολουθούν όλη αυτή την αθλιότητα και προσπαθούν με τα δικά τους χέρια, προς τιμήν των ανθρώπων τους να την μειώσουν. Αλλά είναι τόσα πολλά τα ελλείμματα που ήταν απαραίτητο και αναπόφευκτό το γεγονός λήψης δραστικών μέτρων.

Ας αναρωτηθούμε όλοι μας τι φταίει για όλα αυτά.

Ευθύνεται κυρίως το γεγονός πως αν όχι σε όλους , σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη κοιμητηρίων και εδώ όχι. Οι δήμοι αυτοί προχώρησαν πολλά βήματα μπροστά και ο δικός μας έμεινε στάσιμος γιατί ποτέ δεν υλοποιήθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές.

Αν τώρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν 10€ τον χρόνο για να μπορεί ο δήμος να αντιμετωπίζει όλα τα παραπάνω προβλήματα , υπάρχει πρόβλεψη στον κανονισμό ,να απαλλάσσετε από το τέλος όποιος αποδεδειγμένα δεν έχει την δυνατότητα !

Όλοι θέλουμε και φανταζόμαστε τα κοιμητήρια ως όμορφους χώρους με την καθαριότητα να πρωταγωνιστεί. Οι λογικές του τύπου « να τα πληρώνει το κράτος» ή «να καλύπτονται από δωρεές» θεωρούνται παρωχημένες . Πρώτον καμία νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο , και αν μπορούσε να γίνει , πιστέψτε με , θα το είχαν ήδη πράξει άλλοι δήμοι που χαρακτηρίζονται από την πρωτοπορία τους σε σχέση με τον δικό μας .

Δεύτερον γιατί ένας δήμος δε μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές των δημοτών . Θα πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν ή προϋπήρχαν. Δεν θέλουμε έναν δήμο επαίτη.

Αν παρόλα αυτά η απόφαση αφήνει αναπάντητα ερωτήματα , αν έχει ελλείψεις ή αν το ποσό των 10€ ανά έτος είναι μεγάλο ποσό , τότε δηλώνουμε και πάλι παρόντες να εξετάσουμε το θέμα σε άλλη βάση. Ο δικός μας ρόλος ως παράταξη της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχουμε, εάν τηρείται η ανταποδοτικότητα αυτού του τέλους.

Η δική μας θέση είναι ανεξάρτητη , συνεπής και διαχρονικά ξεκάθαρη. Μία θέση σταθερή προεκλογικά , μετεκλογικά , πριν την συνεργασία αλλά και μετά την λύση της.

Όταν λέμε πως είμαστε εδώ για να ασκούμε κριτική στα λάθη αλλά και να στηρίζουμε τα σωστά, το εννοούμε .

Εύκολος ή δύσκολος ο δρόμος , σημασία έχει να είναι ο σωστός για όλους μας.

Σημασία έχουν, τα οφέλη που θα αποφέρει στη πράξη η απόφαση αυτή, για όλους μας,.Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ»

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *