Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

16 προτάσεις για την φορολόγηση των αγροτών από τον Ιορδάνη Τζαμτζή κι άλλους 32 ''γαλάζιους'' Βουλευτές

Με 16 προτάσεις για τη φορολόγηση των αγροτών, κατέθεσαν ερώτηση 33 γαλάζιοι βουλευτές προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Στην ερώτηση τους, αφού επισημαίνουν πως οι ασάφειες, οι ελλείψεις και οι κακοί χειρισμοί για την φορολόγηση των αγροτών τους οδήγησαν σε κινητοποιήσεις, τονίζουν πως "στόχος πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός πλαισίου απλοποιημένης και λογικής φορολόγησης των αγροτών, και όχι φυσικά η αφαίμαξη τους, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό της περιφέρειας και την κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας".

Πέρα από τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, (μη τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων κλπ), οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν και ζητούν τα εξής:

1) Τα ημερομίσθια του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα, καθώς και των μελών της οικογενείας του που εργάζονται στις παραπάνω εργασίες, πρέπει να υπολογίζονται στα έξοδα του αγρότη, διότι η προσωπική εργασία τους δεν αμείβεται.

2) Πρέπει να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, διότι ο αγρότης δεν είναι επιτηδευματίας αλλά παραγωγός.

3) Οι τόκοι δανείων του αγρότη, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου και αλιέα, που έχει συνάψει και ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί, πρέπει να υπολογίζονται στα έξοδα.

4) Πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα, αποσβέσεις από την αγορά γης και αγορά πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού.

5) Στα έξοδα πρέπει να υπολογίζονται τα έξοδα άρδευσης.

6) Τα έξοδα ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής ή του ζωικού κεφαλαίου στον ΕΛΓΑ, πρέπει να συνυπολογίζονται στα έξοδα.

7) Να εκπίπτουν οι δαπάνες για ασφάλιση του αγρότη και των μελών της οικογενείας του στον ΟΓΑ.

8) Να μην υπάρχει πλαφόν εξόδων σε πετρέλαια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια.

9) Να οριστεί χαμηλός συντελεστής 13% στην αγορά μηχανημάτων και λοιπών αγροεφοδίων.

10) Να υπολογίζεται στα έξοδα το σύνολο των λειτουργικών δαπανών.

11) Να μην συνυπολογίζονται οι ενισχύσεις στο υπό φορολόγηση εισόδημα.

12) Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, το ΙΚΑ ή άλλο ταμείο, οι οποίοι εργάζονται σε αγροτική εργασία, δεν πρέπει να έχουν κρατήσεις για ασφάλεια, διότι είναι ήδη ασφαλισμένοι και δεν πρέπει να πληρώνουν 2η φορά.

13) Όταν ο αγρότης είναι κατά τον συμψηφισμό του ΦΠΑ πιστωτικός, δηλαδή του οφείλει το κράτος, το ποσόν πρέπει να αποδίδεται στον αγρότη και όχι να μετακυλύεται σε επόμενη χρονιά.

14) Πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου.

15) Πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα μετάκλησης αλλοδαπών εργατών και το εξάμηνο εργασίας να μπορεί να το δουλέψει όλο τον χρόνο, τμηματικά.

16) Οι αγρότες ή οι ετεροεπαγγελματίες, με τζίρο κάτω από 15.000 ευρώ, πρέπει να φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή 5% - 6%, ή με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, διότι μέχρι 15.000 ευρώ τζίρο δεν εκπίπτουν οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι αγρότες ή οι ετεροεπαγγελματίες αυτοί.

«Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με τις παραπάνω προτάσεις;» ρωτούν στο τέλος οι γαλάζιοι βουλευτές

Ποιοι υπογράφουν 

Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας, Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων, Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Ν. Καρδίτσας, Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ν. Ηλείας, Κοψαχείλης Τιμολέων Βουλευτής Ν. Γρεβενών, Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου, Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος Βουλευτής Ν. Έβρου, Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας, Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Δράμας, Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Καβάλας, Μπασιάκος Ευάγγελος Βουλευτής Ν. Βοιωτίας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Βουλευτής Ν. Φλώρινας, Ταμήλος Μιχάλης Βουλευτής Ν. Τρικάλων, Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ηλείας, Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Κορινθίας, Νταβλούρος Αθανάσιος Βουλευτής Ν. Αχαΐας, Λαμπρόπουλος Ιωάννης Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Ν. Καστοριάς, Καρανάσιος Ευθύμιος Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής, Κοντός Αλέξανδρος Βουλευτής Ν. Ξάνθης, Αραπατζή Φωτεινή Βουλευτής Ν. Σερρών, Μανδρέκα Ασπασία Βουλευτής Ν. Φωκίδας, Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ν. Ημαθίας, Στυλιανίδης Ευριπίδης Βουλευτής Ν. Κομοτηνής, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Πιερίας, Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ν. Ημαθίας, Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Βλάχβεης Μενέλαος Βουλευτής Ν. Σερρών, Σολδάτος Θεόδωρος Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας, Παναγιωτόπουλος Νίκος Βουλευτής Ν. Καβάλας, Κοντογιάννης Γιώργος Βουλευτής Ν. Ηλείας.

ΠΗΓΗ: star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *