Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Παροχή οδηγιών σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων συγκέντρωσης συμπύρηνου ροδάκινου

Εν όψει της έναρξης της παραγωγικής περιόδου του συμπύρηνου ροδάκινου και προκειμένου να διασφαλισθεί η ποσοτική και ποιοτική παραλαβή της πρώτης ύλης στις βιομηχανίες μεταποίησης, το ΥπΑΑΤ εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο Γ.Γ. τ κ. Μόσχος Κορασίδης. Να σημειωθεί ότι όπως έχει ήδη γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ο ΑγροΤύπος (δείτε εδώ), οι μεταποιητές συμπύρηνου ροδάκινου είχαν προτείνει να εκδοθεί ΚΥΑ προκειμένου να επιλυθεί το θέμα αλλά όπως μας τονίζουν σήμερα, θεωρούν ότι η εγκύκλιος κινείται στην σωστή κατεύθυνση και την θεωρούν ως μια μεταβατική λύση αναμένοντας την ΚΥΑ για την επόμενη χρονιά. Η εγκύκλιος έχει στόχο να παταχθούν τα λεγόμενα «στέκια» που κάθε χρόνο δημιουργούν προβλήματα στην παραλαβή - παράδοση του προϊόντος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το έγγραφο, οι ενδιαφερόμενοι που προτίθενται να λειτουργήσουν κέντρα συγκέντρωσης συμπύρηνων ροδάκινων προς μεταποίηση, οφείλουν να ενημερώσουν εγγράφως (υπάρχει Υπόδειγμα), την αρμόδια ΔΑΟΚ της Π.Ε. για την έναρξη λειτουργίας των κέντρων αυτών.

Η Δ.Α.Ο.Κ. υποχρεούται να χορηγήσει για κάθε κέντρο συγκέντρωσης έναν μοναδιαίο κωδικό, τον οποίο το κέντρο υποχρεούται να αναγράφει σε κάθε επίσημο παραστατικό που εκδίδει. Ο κωδικός αριθμός θα εμπεριέχει τα δύο πρώτα γράμματα της Περιφερειακής Ενότητας, τον αύξοντα αριθμό του κέντρου και την ημερομηνία έκδοσης του, όπως πχ. ΗΜ/01/18-07-14.
Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να παραλαμβάνουν προϊόν από κέντρα συγκέντρωσης στα οποία τους έχει χορηγηθεί κωδικός από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ.

Οι Δ.Α.Ο.Κ. υποχρεούνται να τηρούν μητρώο των λειτουργούντων στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα, κέντρων συγκέντρωσης, το οποίο κοινοποιούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. καθώς και στο ΥπΑΑΤ, Δ/νση Μ.Τ.&Π.Ε.

Τα λειτουργούντα κέντρα συγκέντρωσης προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη διακίνηση των συμπύρηνων ροδάκινων, καθώς και η ποιοτική και ποσοτική παραλαβή τους, οφείλουν να πληρούν τουλάχιστον τους κάτωθι όρους λειτουργίας:

-Τα κέντρα πρέπει να λειτουργούν σε σημεία ώστε να μην παρακωλύεται η συγκοινωνία.
-Σε κάθε κέντρο πρέπει να υπάρχει πινακίδα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και τον κωδικό του κέντρου συγκέντρωσης που του έχει χορηγηθεί από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ.
-Κάθε κέντρο πρέπει να διαθέτει υποδομή ποιοτικού ελέγχου και να υπάρχει ορισμένος υπεύθυνος για την παραλαβή της πρώτης ύλης.
-Κάθε κέντρο πρέπει να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ζύγιση της παραλαμβανόμενης πρώτης ύλης.
-Η λειτουργία κάθε κέντρου συγκέντρωσης θα πρέπει να είναι σύννομη με τη φορολογική νομοθεσία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *