Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Οι συγγραφείς - Άρθρο του Κώστα Δανά

Τι κρύβεται πίσω από τη συγγραφική πένα; Ο Κώστας Δανάς μας μεταφέρει στον κόσμο των συγγραφέων, μέσα από το ialmopia.gr

Η λογοτεχνία δεν εξασφαλίζει ούτε την αποτελεσματική παρέμβαση ούτε την θεραπευτική ανακούφιση. Η λογοτεχνία δεν μπορεί να έχει βεβαιότητες, δεν μπορεί να παραδίδει μαθήματα, το μόνο που μπορεί να πει η λογοτεχνία, είναι∙ πως η αλήθεια δεν είναι πάντα φανερή, πως τα πράγματα μπορούν να είναι έτσι, αλλά μπορούν να είναι και αλλιώς, ότι πάντα υπάρχουν και κρυμμένες αλήθειες!

Ο Γουίλιαμ Φόκνερ, δήλωσε∙ Δεν γράφω για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Αυτό είναι αδύνατο. Κάνω κάτι παρόμοιο με το άναμμα ενός σπίρτου, όταν βρεθούμε νύχτα στο χωράφι, ή στο δάσος. Η στιγμιαία λάμψη του σπίρτου στην πραγματικότητα δεν σε βοηθά να δεις τίποτα. Απλώς σε βοηθά να δεις πόσο σκοτεινά είναι γύρω σου.

Μια λάμψη άρα είναι η λογοτεχνία που σε βοηθά να δεις πόσο σκοτεινά είναι τα πράγματα γύρω σου! Είναι, όμως, πολύ σημαντική γνώση το να ξέρεις την σκοτεινιά που σε περιβάλλει.

Ο Σωκράτης είπε μια σοφή ρήση∙ «οὐδέν οἴδα!»

Οι συγγραφείς πιστεύω είναι «κεραίες», επειδή ψηλαφούν το σκοτάδι και έχουν διαίσθηση των επερχομένων!

Όσα έλεγε ο Γεοσούα για τους παλαιστινίους της Χαμάς και τους φανατικούς εθνικιστές του Ισραήλ, επαληθεύτηκαν με την δραματική κορύφωση των βομβαρδισμών στην Γάζα πριν δύο μήνες.

Ενίοτε, βεβαίως η λογοτεχνία δημιουργεί εσκεμμένα μια εικόνα πλαστής ασφάλειας, δικαιοσύνης και κοινωνικής ισορροπίας.

Συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων ομολογούν πως στα βιβλία τους, προσφέρουν ότι δεν καταφέρνει να προσφέρει η πραγματική ζωή∙ την ικανοποίηση της ανάγκης που νιώθουμε οι περισσότεροι, να τιμωρούνται οι κακοί! Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους συγγραφείς της «ροζ» λογοτεχνίας, όπου ευοδώνονται με τον ιδεωδέστερο τρόπο όλα τα ερωτικά αισθήματα. Κι αυτήν την ανάγκη την έχουμε πάρα πολλοί!

Όμως οι σχετικοί αναγνώστες γνωρίζουν πολύ καλά πως κάποια πράγματα «γίνονται μόνο στα μυθιστορήματα» κι έχουν πάψει να πέφτουν θύματα…….

Επίσης η τήρηση των κλισέ έχει τις διαβαθμίσεις της. Μπορεί κάθε πρωτοχρονιάτικη συναυλία της φιλαρμονικής της Βιέννης να κλείνει απαρεγκλίτως με το «Rodetzky Mazch», έχει όμως σημασία ποιος είναι ο μαέστρος. Άλλος ο Χένινγκ Μάνκελ και άλλη η Τζέιν Ώστιν.

Τελικά όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο πιο ελεύθερα σκεπτόμαστε! Και τα όσα λέει ο Ουμπέρτο Έκο με την φράση∙ «έχουμε την ανάγκη να βρίσκουμε συνεχώς ιστορίες που θα μας εξηγούν τον κόσμο».

«Αν δεν είστε θρήσκος», δήλωσε ο Έκο, «τα ευαγγέλια είναι μια ιστορία που εξηγεί τον κόσμο».

Στο ίδιο πνεύμα και η Χέρτα Μύλερ, δήλωσε∙ «δεν μπορώ να προσεύχομαι, δεν πιστεύω στο Θεό. Πιστεύω όμως ότι τα ποιήματα είναι κάτι σαν αντιστάθμισμα, ένα υποκατάστατο, είναι ίσως οι προσευχές εκείνων που δεν πιστεύουν στο Θεό».

Γι αυτό ακριβώς, θα έλεγα, οι άθεοι που δεν καταφεύγουν στην λογοτεχνία καταλήγουν σύντομα να επισκέπτονται το Άγιο Όρος ή το Βατικανό π.χ. Αλέξης Τσίπρας! Θεωρώ ότι ο Τσίπρας πολύ καλά έκανε που πήγε στον Πάπα, στο Άγιο Όρος και στον Πατριάρχη. Θεωρώ ότι πρέπει ο νεαρός ηγέτης να παντρέψει τα πανανθρώπινα μηνύματα του Ιησού με τα πανανθρώπινα μηνύματα του Σοσιαλισμού. Θεωρώ ότι πρέπει ν’ απαλλαγεί από το μήνυμα του Αποστόλου Παύλου ότι∙ «η βασιλεία των φτωχών είναι στον ουρανό». Η βασιλεία όλων των ανθρώπων πρέπει να είναι στην γη! Και δεύτερον πρέπει να κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίματος στον δρόμο για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό! 


Κώστας Δανάς
Ιατρός

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *