Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Πυρκαγιά σε βιβλιοθήκη της Ρωσίας κατέστρεψε ένα εκατομμύριο ιστορικά ντοκουμέντα

Η φωτιά που σάρωσε μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Ρωσίας θεωρείται ότι κατέστρεψε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ιστορικά ντοκουμέντα, με κάποιους να περιγράφουν την πυρκαγιά σαν ένα πολιτισμικό «Τσέρνομπιλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε την Παρασκευή και οι πυροσβέστες δεν είχαν καταφέρει να σβήσουν όλες τις εστίες της έως το βράδυ του Σαββάτου, κατέστρεψε τo εκτάσεως 2.000 τετραγωνικών μέτρων Ινστιτούτο Επιστημονικών πληροφοριών των Κοινωνικών επιστημών (INION) στη Μόσχα, το οποίο ιδρύθηκε το 1918 και όπου φυλάσσονται 10 εκατομμύρια ντοκουμέντα, με κάποια από αυτά να χρονολογούνται ακόμη και στο 16ο αιώνα.

«Είναι τεράστια επιστημονική απώλεια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συλλογή του είδους στον κόσμο, ίσως εφάμιλλη της βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Φορτόφ, πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. «Εδώ υπήρχαν ντοκουμέντα που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού. Αυτό που συνέβη θυμίζει το Τσέρνομπιλ», πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη ζημιά προκλήθηκε από το νερό που χρησιμοποιήθηκε κατά την επέμβαση των 200 πυροσβεστών που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, αλλά και από το γεγονός ότι κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου. Ερευνα γίνεται για τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά εκτιμάται ότι προέκυψε εξαιτίας βραχυκυκλώματος.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *