Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

O Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ 2007-2013»

Στην 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία- Θράκη 2007-2013», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Π.Κ.Μ. προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, την αναχαίτιση της ανεργίας, την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου υποδομών στην περιοχή μας και βλέπουμε ότι ο αγώνας μας αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Φέρνουμε απτά αποτελέσματα. Από την έναρξη του 2013 έως σήμερα υπογράφηκαν νέες συμβάσεις δημοσίων έργων ύψους 260,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 28% των συμβάσεων που διαχειριζόμαστε. Ολοκληρώσαμε σημαντικά συγκοινωνιακά έργα. Ξεμπλοκάραμε έργα που είχαν παγώσει. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μεγάλα έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, εντός της χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ», υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007- 2013, που έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη να ξεκινήσει ταχύτατα το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ 2014-2020). «Το κρίσιμο στοιχείο είναι η γρήγορη εκκίνηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, του νέου ΕΣΠΑ, που πρέπει να είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Εμείς, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώσαμε έγκαιρα όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες. Στο εξής, αναμένουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να καθορίσει άμεσα την αρχιτεκτονική και την τελική κατανομή των κονδυλίων. Μην ξεχνάμε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση όλων των Περιφερειαρχών για το Σ.Ε.Σ. 2014-2020, για το οποίο ζητούμε τη συγκρότηση 13 πολυτομεακών και πολυταμειακών προγραμμάτων που θα διαχειρίζονται οι 13 αιρετές Περιφέρειες», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για την αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το 52 στο 60,71% και την υπερκάλυψη του στόχου κατά 120% για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πρώτο εξάμηνο του 2013. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκουμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των υποδομών και αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Ήδη υλοποιούμε 523 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Περιφέρεια, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί 120 έργα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο κομβικές παραμέτρους για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης: στον αριθμό των Περιφερειακών Προγραμμάτων που θα καταρτιστούν στην περίοδο 2014-2020 και στην επιλογή των φορέων για τη διαχείριση κάθε προγράμματος. «Τώρα πρέπει να μας δοθεί η πλήρης και τελική δομή του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020. Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Γι’ αυτό ζητώ εγρήγορση από όλους. Έχουμε κοινούς στόχους. Δουλεύοντας με ταχύτητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, είμαι βέβαιος ότι θα τους κατακτήσουμε», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά της, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ Αγγελική Ωραιοπούλου παρουσίασε εκτενώς την πρόοδο υλοποίησης του Ε.Π. «Μακεδονία- Θράκη 2007-2013» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ και αναφέρθηκε στους επιμέρους άξονες προτεραιότητας του προγράμματος. Συγκεκριμένα, στον άξονα 1 «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας» έχουν ενταχθεί 17 έργα ύψους 598 εκατομμυρίων ευρώ, στον άξονα 4 «Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα» έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση 6.632 έργα προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, στον άξονα 7 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής» στον τομέα του Περιβάλλοντος υλοποιούνται 154 έργα, ύψους 837,5 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα του Τουρισμού και του Πολιτισμού υλοποιούνται 151 έργα ύψους 212 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα της Αστικής και Αγροτικής Αναγέννησης υλοποιούνται 65 έργα ύψους 226 εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα της Εκπαίδευσης υλοποιούνται 90 έργα ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ και τέλος στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας υλοποιούνται 62 έργα ύψους 143,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρόντες στη σημερινή 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία- Θράκη 2007-2013» ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης Α. Καρούντζος, οι Περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Α. Γιαννακίδης και Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακής, οι Προϊστάμενοι των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Β. Πιτσινίγκος και Δυτικής Μακεδονίας Μπ. Κιουρτσίδης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργείων, Δήμων, Επιμελητηρίων, θεσμικών φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες των τριών αιρετών Περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης.
 
πηγη:edessanews.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *