Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Νέα success... μέτρα, με άλλα λόγια - Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή την Τρίτη



Σε Συμπληγάδες βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο. Από το «success story» βρίσκεται να παζαρεύει με τη τρόικα νέα μέτρα και νέο μνημόνιο, υπό την ασφυκτική κοινωνική κατακραυγή που εντείνει την πολιτική κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες προχώρησε σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κρας τεστ για το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό προκαλεί έντονους πονοκεφάλους σε κυβέρνηση και τρόικα, αποκαλύπτοντας πόσο κενές περιεχομένου ήταν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και κορώνες του στιλ ότι η «ανάκαμψη είναι στη γωνία» και πως «το φως φαίνεται στην άκρη του τούνελ».

Κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα έδιναν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, καθώς η τρόικα έρχεται ξανά στην Αθήνα αρχές Νοεμβρίου.

«Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης», λοιπόν αφού οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι αυτό που εξετάζεται είναι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων. Στην πράξη επιχειρείται η διαιώνιση της λιτότητας.

Βέβαια τα “διαρθρωτικά ή στοχευμένα μέτρα” που στο κυβερνητικό λεξιλόγιο αντικαθιστούν τα “οριζόντια μέτρα” συνίστανται σε περικοπές πρόωρων και επικουρικών συντάξεων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ανατίμηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατάσχεση καταθέσεων κάθε οφειλέτη ή υπερφορολόγηση κάθε περιουσίας. Την ίδια ώρα που στρώνουν το χαλία για ομαδικές απολύσεις.

Την ίδια ώρα ο Σαμαράς παίζει το ρατσιστικό χαρτί προσπαθώντας να φτιάξει στον ευρω-νότο μια συμμαχία με ακροδεξιά ατζέντα υψώνοντας φράχτες και περισσότερη αστυνόμευση για τους μετανάστες με τις ευλογίες των Βρυξελλών, δίνοντας τροφή στα ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα.

Βρούτσης: Δεν θα κοπούν συντάξεις

Με δηλώσεις του στο Mega ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει την Τρίτη στη Βουλή θα εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014. Τα 100 εκατομμύρια θα βρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, που θα ισχύσει από 1/12/2013.


Σύμφωνα με τον ίδιο, 80 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή από φόρους που θα κερδίσει το κράτος, αλλά θα ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως ισχύουν σήμερα, ούτε για τις γυναίκες που δικαιούνται πρόωρη σύνταξη λόγω ανήλικων τέκνων. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων και δήλωσε ακόμη ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις στα ευγενή ασφαλιστικά ταμεία, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα επίπεδα του ΙΚΑ.

«Η εξίσωση είναι δύσκολη, θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να μη θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας» είπε.



Πηγή: enet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *