Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ανάσταση και επανάσταση - γράφει ο Κώστας Δανάς

Καμιά πολιτική εξουσία, δεν εδραιώνεται αν δεν κατορθώσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το «ιερό». Ελέω Θεού μονάρχες, απαραβίαστα πρόσωπα, εγκλήματα καθοσιώσεως (ιερά εξέταση), διαμάχες πρωτοκαθεδρίας, ποικίλες ενστάσεις στις σχέσεις εκκλησίας και κράτους, αναδεικνύουν τα σχετικά επίδικα ανάλογα με τις εποχές, τους πολιτισμούς και τις πολιτικές συγκυρίες.

Κάθε οργανωμένη θρησκεία επιδιώκει να μονοπωλήσει το «ιερό». «Δεν έχει ιερό και όσιο», λέμε για όποιον δεν σέβεται τίποτε. «Σ’ ότι έχω ιερό», είναι ίσως ο βαρύτερος όρκος. Το «ιερό» μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στην Θεσσαλονίκη, προσβάλουν πολλούς περισσότερους απ’ τους αντίστοιχους πιστούς.

Η αριστερά μετέχει πλήρως στο «ιερό». Πρόχειρες αποδείξεις: Το δέος απέναντι στους μάρτυρές της. Η ιερουργία που συνιστά το «Άξιον εστί». Το τέμπλο που ζωγράφησε ο Κατζουράκης. Απόδειξη ακόμη, η κατανυκτική συμμετοχή πολλών αριστερών στην περιφορά του επιταφίου και στην λειτουργία της Ανάστασης.

Για την αριστερά, ανάσταση και επανάσταση συνδέονται.

Η ανάσταση του Χριστού, έφερε την ανάσταση των πανανθρώπινων μυνημάτων του Χριστού «Αγαπάτε αλλήλους», «Αλληλεγγύη», « δικαιοσύνη», «ισότητα». Η ανάσταση του Χριστού, έκανε γνωστές τις πολιτικές θέσεις του Χριστού. Ο Χριστός πολέμησε το οικονομικό κατεστημένο του Ισραήλ, (τελώνες, Γραμματείς και Φαρισαίους) και το ιμπεριαλιστικό κατεστημένο των Ρωμαίων.
Για την αριστερά η επανάσταση είναι η ανάσταση τωνθεμελιωδών αξιών του Χριστού!
 
 
Κώστας Δανάς

ιατρός

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *