Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για τη Λίστα Λαγκάρντ

Το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, στον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δείχνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο εισαγγελικός λειτουργός με πρόταση του προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος , καθώς και η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, ως συμμέτοχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση του ο κ. Πλιώτας αναφέρει ότι από τα στοιχεία προκύπτει πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέγραψε από την αρχική λίστα Λαγκάρντ τα τρία ονόματα των συγγενικών του προσώπων ενώ δεν διέταξε ως όφειλε λόγω της θέσεως του ως υπουργός Οικονομικών φορολογικό έλεγχο. Σε ότι αφορά τους συγγενείς του, ο εισαγγελέας φέρεται πεπεισμένος πως εκμεταλλεύτηκαν την "συγγενική τους σχέση".

Για την τύχη τους τον τελευταίο λόγο θα έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα εκδώσει βούλευμα που θα καταγράφεται ποιοι και αν θα καθίσουν στο εδώλιο, 25 χρόνια μετά το Ειδικό Δικαστήριο που είχε συγκροτηθεί για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 30.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισή τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν και οι τρεις συγγενείς του των οποίων τα ονόματα φέρεται ότι αφαίρεσε από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα την τακτική Δικαιοσύνη παραμένει το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω των πολλαπλών αναπαραγωγών usb που έκανε με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ καθώς και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη για τη μη αξιοποίησή της. Και οι δυο έλαβαν προθεσμία για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή για να αντικρούσουν τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο Γιάννης Διώτης βαρύνεται επιπλέον με το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ

Το βούλευμα που θα εκδοθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο , για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θα είναι αμετάκλητο και θα πρέπει να επιδοθεί μέσα σε δέκα μέρες στον πρώην υπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής. Στην περίπτωση που το βούλευμα ανάψει το πράσινο φως για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο την σκυτάλη παίρνει ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος και θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη τα οποία θα ανέβουν στην έδρα.

Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου ο οποίος αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου (επτά από τον Άρειο Πάγο και έξι από το ΣτΕ) που έχουν κληρωθεί έχει προθεσμία 60 ημερών για να ορίσει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η δίκη, το χώρο που θα διεξαχθεί αλλά και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα προσέλθουν για να καταθέσουν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει το δικαίωμα από το νόμο να μην παραστεί στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά να δικαστεί σαν να είναι παρών, με την εκπροσώπηση τριών δικηγόρων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε επιλέξει και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά.

news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *