Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

"Τρέλα" για το Ice Bucket Challenge! (vids)

Όταν ακούει κανείς για μπουγέλωμα με κρύο νερό στο κεφάλι, στους περισσότερους έρχεται η εικόνα από μαθητικά χρόνια και το καθιερωμένο "έθιμο" στο τέλος κάθε σχολικής σεζόν ωστόσο
το καλοκαίρι του 2014 το συγκεκριμένο αυτό φαινόμενο παραπέμπει κάπου άλλού: στην απίστευτη, διαφορετική, μοναδική και πρωτότυπη τρέλα που ονομάζεται Ice Bucket Challenge.


Πώς ξεκίνησε

Το Ice Bucket Challenge ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκεκριμένα για τη συγκέντρωση χρημάτων για το ίδρυμα ALS που επιχειρεί να βρει θεραπεία για την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS).

Αυτό που έπρεπε να κάνει κάποιος ήταν να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο περιλούζει τον εαυτό του με νερό που περιέχει πάγο και να ορίσει τους επόμενους 3 που προκαλεί να επιχειρήσουν το ίδιο.

Όποιος δεν ανταποκρινόταν στο κάλεσμα εντός 24 ωρών θα έπρεπε να κάνει δωρεά στο φιλανθρωπικό ίδρυμα εκείνου που έκανε την πρόκληση.

Ο Matt Lauer πέταξε το γάντι στη Martha Stewart, έχοντας ο ίδιος προκληθεί από τον παίκτη του γκολφ Greg Norman. Δεν άργησε όμως να συνδεθεί με το ALS, όταν ο πάσχων Pat Quinn προκάλεσε τον φίλο του Pete Frates, πρώην αθλητή - αστέρι του Boston College που επίσης πάσχει από τη νόσο.

Το post του Pete Frates στο Facebook που παρότρυνε να συμμετάσχουν στην πρόκληση δεν άργησε να εξαπλωθεί στην Αμερική, με το κάλεσμα να φτάνει ακόμα και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama από την Ethel kennedy.

Φυσικά, στο παιχνίδι δεν άργησαν να μπουν και οι άνθρωποι του αθλητισμού, με πολλούς δημοφιλείς άσους από το χώρο του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ αλλά και άλλων αθλημάτων να αποδέχονται την πρόκληση του... Ice Bucket για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση χρημάτων.

Θέλετε ονόματα; Λε Μπρόν Τζέιμς, Κόμπι Μπράιαντ, Κέβιν Ντουράντ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ, Άσλεϊ Κόουλ, Νάιτζελ Ντε Γιονγκ είναι μερικοί από τους άσους του αθλητισμού που έριξαν νερό με πάγο στο κεφάλι τους, με την τρέλα της εποχής να συνεχίζεται! Δείτε και θα καταλάβετε:





Τι είναι η Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS)

Η πάθηση αυτή που είναι γνωστή ως αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. 

Ονομάστηκε και ασθένεια του "Lou Gehrig" επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέιζμπολ Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το άθλημα.

Η Αγγλική της ονομασία (Amyotrophic Lateral Sclerosis) προέρχεται από το στερητικό Α και τη λέξη μυς και τη λέξη τροφή (A-Myo-Trophic) που σημαίνει μη θρέψη των μυών.

Όταν ένας μυς δεν τρέφεται τότε ατροφεί και καταστρέφεται. Η λέξη Lateral καθορίζει τις περιοχές του νωτιαίου μυελού ενός ατόμου όπου βρίσκεται μέρος των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν τους μύες. Όταν αυτή η περιοχή καταστρέφεται, οδηγεί σε σκλήρυνση της περιοχής (Sclerosis).

Η ALS είναι μια από τις πιο κοινές νευρομυϊκές παθήσεις παγκοσμίως και μπορεί να επηρεαστούν από αυτή άνθρωποι όλων των φυλών και εθνικοτήτων. 

Οι μισοί από τους ανθρώπους με ALS ζουν τουλάχιστον τρία ή περισσότερα χρόνια μετά την διάγνωση. Το 20% των πασχόντων ζουν πέντε ή περισσότερα χρόνια και το 10% θα ζήσουν περισσότερο από δέκα χρόνια.


sport24.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *