Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι η χλωρή λίπανση στο λαχανόκηπο - Άρθρο της Αναστασίας Γραμματέα

Χλωρή λίπανση στο λαχανόκηπο - Γράφει η Αναστασία Γραμματέα για το ialmopia.gr

Για τον λαχανοκαλλιεργητή που έχει αρκετή έκταση στην διάθεση του, ο πιο οικονομικός τρόπος για τον εμπλουτισμό του εδάφους σε άζωτο και οργανική ουσία είναι η καλλιέργεια ενός ψυχανθούς και την χρησιμοποίηση του για χλωρή λίπανση. Για τον παραγωγό όμως, που διαθέτει περιορισμένη προσθήκη κοπριάς και χημικών λιπασμάτων, η χλωρή λίπανση είναι η μόνη εφικτή μέθοδος. Η χλωρή λίπανση, όταν ενσωματωθεί στο έδαφος, αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα, από αποξηραμένα φυτά. Όταν τα φυτά που χρησιμοποιούνται για χλωρή λίπανση αφήνονται να ξεραθούν πριν την ενσωμάτωση, τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν, μετατρέπονται σε λιγότερο αφομοιώσιμες μορφές. Επίσης, παρατεταμένη έκθεση σε οξείδωση στον αέρα, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αζώτου. Η πιο κατάλληλη εποχή για την ενσωμάτωση της φυτομάζας στο έδαφος είναι κατά την άνθηση του φυτού πριν αρχίσει να ξυλοποιείται. Η προσφορά της χλωρής λίπανσης στην βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους είναι πολύ σημαντική για τους πιο κάτω λόγους. 

· Αυξάνει την οργανική ουσία στο έδαφος με αποτέλεσμα την βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων

· Εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο κυρίως όταν καλλιεργείται ψυχανθές

· Εμπλουτίζει το έδαφος με αφομοιώσιμα θρεπτικά στοιχεία

· Βελτιώνει το υπέδαφος γιατί αναπτύσσονται σε αυτό ρίζες, και εμπλουτίζεται με οργανική ουσία με την αποσύνθεση τους

· Μεταφέρει τα θρεπτικά στοιχεία από το υπέδαφος στα ανώτερα στρώματα και κατά συνέπεια πιο κοντά στο ριζικό σύστημα του λαχανικού που θα ακολουθήσει

· Προκαλεί την διαλυτοποίηση ορισμένων θρεπτικών στοιχείων από τα παραγόμενα οργανικά οξέα

· Επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών του εδάφους

· Προφυλάσσει το έδαφος από την διάβρωση. 

Τα φυτά που χρησιμοποιούνται για χλωρή λίπανση είναι κυρίως αγρωστώδη και ψυχανθή. Τα αγρωστώδη έχουν όλες τις αξίες των ψυχανθών με την διαφορά ότι δεν προσθέτουν ατμοσφαιρικό άζωτο στο έδαφος. Έχουν όμως το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσονται πιο γρήγορα και χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει περιορισμένος χρόνος για την καλλιέργεια των φυτών για χλωρή λίπανση. Εάν το ψυχανθές πρόκειται να καλλιεργηθεί σε έδαφος που δεν περιέχει αζωτοβακτήρια είναι καλύτερα ο σπόρος να εμβολιάζεται με αυτά. Αυτό γίνεται με την χρήση εδάφους που είναι γνωστό ότι περιέχει αζωτοβακτήρια είτε με την αγορά και χρήση αζωτοβακτηρίων από το εμπόριο. 



Καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για χλωρή λίπανση. 

Για καλλιέργεια τον χειμώνα χρησιμοποιούμε βίκο , κουκιά, λαθούρι, λούπινο, μπιζέλι, μηδική, τριφύλλι. Μη ψυχανθή που χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια τον χειμώνα είναι η βρώμη, σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι. Για καλλιέργεια το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε την μηδική, τριφύλλι, τον μελίλωτο, την σόγια, τον δόλιχο. Μη ψυχανθή φυτά είναι το σόργο το κοινό και το σόργο το σουδανικό. 

Η σπορά του φυτού γίνεται το φθινόπωρο και ενσωματώνεται την άνοιξη ή σπέρνεται την άνοιξη και ενσωματώνεται το καλοκαίρι. Ο χρόνος της ενσωμάτωσης εξαρτάται από τον βαθμό της ανάπτυξης του φυτού και της εποχής που θα χρησιμοποιηθεί το έδαφος. Η ενσωμάτωση πρέπει να γίνεται αρκετό χρόνο πριν τη φύτευση του λαχανικού για να συμπληρωθεί η αποσύνθεση και να αποδοθούν τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος. Κατά την διαδικασία της αποσύνθεσης πλούσιων σε άνθρακα οργανικών ουσιών, οι μικροοργανισμοί δεσμεύουν από το έδαφος άζωτο. Για να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση όλου το αζώτου από τους μικροοργανισμούς, πρέπει η καλλιέργεια να λιπαίνεται ικανοποιητικά με άζωτο για να βοηθήσει αργότερα κατά την αποσύνθεση. Το άζωτο μπορεί να χρειαστεί να προστεθεί κατά την στιγμή της ενσωμάτωσης της φυτομάζας στο έδαφος. Η τακτική αυτή επιταχύνει την αποσύνθεση και προλαμβάνει τον κίνδυνο έλλειψης αζώτου έστω και προσωρινά στην καλλιέργεια του λαχανικού που θα ακολουθήσει. Σαν γενικός κανόνας πάντως, μπορεί να προταθεί ο διασκορπισμός 20 με 30 κιλών ανά στρέμμα νιτρικού λιπάσματος πριν την αναστροφή ακόμα και στα ψυχανθή. 





Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *