Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Μεγάλη συνάντηση για το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης βοσκοτόπων στο Διοικητήριο της Π.Ε. Πέλλας

Σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε προ δεκαημέρου για το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των βοσκοτόπων ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα (19/9) νέα διευρυμένη σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Έδεσσα. 



Τη σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ παραβρέθηκαν επίσης, η αρμόδια για θέματα Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου - Τσαντάκη, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τάσος Καλόγριας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Ελευθέριος Γίτσας, στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Δήμων, του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Ενώσεων, των δασικών υπηρεσιών, των συνδικαλιστικών οργάνων των κτηνοτρόφων και πολλοί ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 



Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή της νέας Κοινοτικής Νομοθεσίας για τους βοσκοτόπους, μειώνοντας τους χαρακτηρισμένους βοσκοτόπους στην Πέλλα κατά 40% περίπου. Οι ανάγκες για χαρακτηρισμένους βοσκοτόπους είναι πολύ μεγαλύτερες ενώ η ανεπάρκεια διάθεσης βοσκοτόπων θα αναγκάσει τους παραγωγούς σε αγορά ζωοτροφών, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη. 



Ο Σύμβουλος του Υπουργού που ήταν παρών διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί οριστικά, με κατάλληλο τρόπο, την επόμενη χρονιά, ενώ για την τρέχουσα χρονιά εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο που θα δώσει τη βέλτιστη λύση. Τις προσεχείς ημέρες θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο και οδηγίες στις υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν (οι Δήμοι αποκτούν νέες αρμοδιότητες πάνω στο θέμα). Ταυτόχρονα, συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για την πρωτοβουλία και τη σύγκληση της σύσκεψης ώστε να τεθούν επί τάπητος σοβαρά θέματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους για την αποτελεσματικότερη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. 



Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο χαρακτηρισμός των βοσκοτόπων να γίνεται με ορθολογικά κριτήρια, ενώ για τα κράτη μέλη θα δίνεται η δυνατότητα με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης να εντάσσονται στις βοσκήσιμες εκτάσεις, περιοχές οι οποίες παραδοσιακά βοσκούνταν. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διασφαλιστούν δικαιώματα και ανάγκες των κτηνοτρόφων και, επίσης, να προστατευτεί αποτελεσματικά η ελληνική φύση. Η διαχείριση και χαρακτηρισμός των βοσκοτόπων θα γίνει μέσω της επικαιροποίησης ηλεκτρονικού χαρτογραφικού υποβάθρου που έχει αναπτύξει το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. 



Με την ευκαιρία συζητήθηκε και το θέμα του καταρροϊκού πυρετού που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. Παρά το γεγονός ότι ο τύπος της ασθένειας στην Ελλάδα παρουσιάζει μικρό ποσοστό θνησιμότητας και θεραπεύεται μετά από είκοσι ημέρες, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι σε ετοιμότητα. Έχουν ζητήσει, επίσης, από τους παραγωγούς να ενημερώνουν την υπηρεσία κτηνιατρικής για κάθε περιστατικό (αυτό επιτρέπει στους παραγωγούς να ενταχθούν σε μελλοντικό σύστημα αποζημιώσεων, εφόσον υπάρξει). 





Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και τόνισε ότι η «συζήτηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και ανάδειξε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το μέλλον της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας». Η συνάντηση θα επαναληφθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, με την ανακοίνωση του σχεδίου δράσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι η οργάνωση μίας συζήτησης για την παραγωγικότητα στην κτηνοτροφία και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με στόχο την αλλαγή της υφιστάμενης σχέσης από 7 προς 3 υπέρ της γεωργίας, σε μία σχέση ισορροπίας 5 προς πέντε μεταξύ γεωργίας και κτηνοτροφίας.




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *