Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Παρουσίαση του Samsung Galaxy S6 από τους Unboxholics (pics+vid)

Μ' αυτά και μ' αυτά η Samsung κατάφερε να έχει το δικό της iPhone στην αγορά, δηλαδή ένα τηλέφωνο με πανίσχυρο brandname για το οποίο όλοι θα μιλούν, είτε για καλό, είτε για όχι και
τόσο καλό σκοπό. Αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία, μιας και αυτό που μετράει είναι ο marketing θόρυβος και από θόρυβο το Galaxy S6 έκανε και ακόμη κάνει πολύ. Στο στούντιο των Unboxholics μπήκε το Samsung Galaxy S6, η ναυαρχίδα της εταιρίας και ένα από τα δημοφιλέστερα και πολυσυζητημένα Android smartphones της χρονιάς. Στα χέρια μου εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχω την λευκή έκδοση του τηλεφώνου, ωστόσο στην αγορά θα βρείτε διάφορες ακόμη επιλογές χρωμάτων.

Πάμε να δούμε, όμως, το Galaxy S6. Ένα παράπονο που είχαν εδώ και χρόνια, τόσο οι φίλοι της Samsung, όσο και όλοι οι υπόλοιποι, αφορούσε την ποιότητα κατασκευής και πιο συγκεκριμένα την “πλαστικούρα”, όπως λέμε εμείς οι Έλληνες, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντικατόπτριζε την τιμή. Δηλώνω ενθουσιασμένος από τη νέα φιλοσοφία που έχει χαράξει η εταιρία με το S6. Έχουμε, λοιπόν, γυαλί στο μπροστά και πίσω μέρος της συσκευής και ένα αλουμινένιο πλαίσιο που φιλοξενεί τα πλήκτρα και τις υποδοχές. Στο πίσω μέρος, με μια προσεκτική ματιά, διακρίνεται ένα όμορφο texture, ενώ εθιστική βρήκα την καμπυλότητα του γυαλιού στις άκρες. Μία κίνηση που κατά την άποψή μου αποτελεί “ρουά ματ” από την πλευρά των σχεδιαστών είναι το γεγονός ότι αν και το μεταλλικό περίγραμμα αποτελείται από στρογγυλεμένες άκρες, στο αριστερό και δεξιό μέρος, εκεί δηλαδή που πραγματοποιείται η επαφή με την παλάμη και τα δάχτυλα, η επιφάνεια γίνεται επίπεδη για λίγα χιλιοστά.



Αυτό, βοηθάει αφενός στο να μη γλιστράει εύκολα το τηλέφωνο από τα χέρια, αφετέρου του δίνει μία πραγματικά ιδιαίτερη αίσθηση στα χέρια. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις στρογγυλεμένες επιφάνειες του πίσω γυαλιού, η όλη εμπειρία είναι εκπληκτική και πολύ, μα πολύ, χαρακτηριστική, κάτι το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει από οτιδήποτε έχω πιάσει στα χέρια μου. Οπότε, σχεδιαστικά και κατασκευαστικά, η συσκευή παίρνει άριστα. Βέβαια, δε σας κρύβω πως στο σύνολό της και δει στο κάτω μέρος, μοιάζει επικίνδυνα με iPhone 6, κάτι που γενικότερα αποδεικνύει πως η Samsung έχει μία τάση να θέλει να μοιάσει της Apple, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα. Σε όλα αυτά, ως τίμημα η εταιρία έχει να πληρώσει την μη αποσπώμενη μπαταρία, καθώς και την απουσία SD κάρτας, δύο χαρακτηριστικά που θα λείψουν σε αρκετούς.

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως τα μεταλλικά πλήκτρα έχουν εξαιρετική αίσθηση κατά το πάτημα, σκληρό και clicky feedback και προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερο σχεδιαστικό κύρος. Στο τηλέφωνο υπάρχει μία audio jack θύρα για τα ακουστικά, ένα απλό ηχείο, μία microUSB 2.0 θύρα, δύο μικρόφωνα, κανονικό και noise cancellation, καθώς και ένα IR blaster. Το home button είναι ακριβώς εκεί που το αφήσαμε στα προηγούμενα μοντέλα, ωστόσο έχει αυξηθεί ελαφρώς το μέγεθός του. Στο μπροστά μέρος υπάρχει μία κάμερα 5MP, ενώ στο πίσω μέρος, αρκετά εξογκωμένη βρίσκω την κύρια κάμερα της συσκευής για την οποία θα σας μιλήσω πιο αναλυτικά αργότερα.



Τι προβλήματα συνάντησα εγώ; Πρώτα απ' όλα βρήκα για ακόμη μία φορά απογοητευτικό το ηχείο της συσκευής, που αν και αισθητά πιο δυνατό από το παρελθόν, οι επιδόσεις του είναι πολύ μέτριες, έως και κακές για μία ναυαρχίδα. Μάλιστα, έχει τοποθετηθεί σε σημείο που πανεύκολα μπορεί να καλυφθεί από τα δάχτυλα ή την παλάμη και εξαφανιστεί εξολοκλήρου ο ήχος. Επιπλέον, όπως μου συμβαίνει από το Galaxy S4 και μετά, τα δύο πλήκτρα αφής δεξιά και αριστερά του home button,συνεχίζουν να πατιούνται άθελά μου κυρίως όταν έχω το τηλέφωνο σε οριζόντια θέση. Από την άλλη πλευρά, βελτιωμένο βρήκα τον σένσορα δακτυλικών αποτυπωμάτων που φιλοξενείται στο power button, ο οποίος είναι όσο γρήγορος είναι και στο iPhone 6, ενώ ο αισθητήρας καρδιακών παλμών, με τη σειρά του είναι και αυτός γρήγορος και αξιόπιστος.

Το Galaxy S6 χαρακτηρίζεται από μία οθόνη 5.1 ιντσών η οποία προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 4, ενώ στις διαστάσεις έχουμε 143.4 χιλιοστά στο ύψος, 70.5 χιλιοστά στο πλάτος και μόλις 6.8 χιλιοστά το πάχος. Το βάρος του βρίσκεται στα 138 γραμμάρια. Πάμε τώρα στα άλλα εντυπωσιακά νούμερα. Η Samsung αυτή τη φορά επέλεξε να ενσωματώσει το in-house chipset της ονόματι “Exynos 7420” των 64-bit. Το chipset συνολικά χαρίζει 8 πυρήνες, ωστόσο αποτελείται από δύο επεξεργαστές, τον τετραπύρηνο ARM Cortex A57 που χρονίζεται στα 2.1GHz και τον τετραπύρηνο Cortex A53 που χρονίζεται στο 1.5GHz. Αυτό επιτρέπει στο τηλέφωνο να κάνει έξυπνη χρήση των δύο επεξεργαστών, όπου και όταν τους χρειάζεται. Για την ιστορία οι μηχανικοί της Samsung επέλεξαν τα 14nm. Τα γραφικά έχει αναλάβει ένας επίσης οκταπύρηνος επεξεργαστής με κωδική ονομασία Mali-T760MP8.



Αναμενόμενα, η συσκευή μπορεί να τρέχει ομαλά και απροβλημάτιστα οποιαδήποτε απαιτητική σε γραφικά εφαρμογή του GooglePlay. Στη μνήμη RAM έχουμε 3GBτύπου Lower Power DDR4, ενώ στο χώρο αποθήκευσης αυτό που κατ' εμέ κάνει όλη τη διαφορά είναι η UFS 2 τεχνολογία μνήμης η οποία είναι αισθητά ταχύτερη από τις υπόλοιπες. Διαθέσιμα στην έκδοση που έχω στα χέρια μου υπάρχουν 32GB, αλλά στα καταστήματα θα βρείτε εκδόσεις των 64GB και 128GB. Η οθόνη τώρα είναι τύπου SuperAMOLED και έχει ανάλυση 1440x2560 pixels με το pixel density να αγγίζει το εξωφρενικό νούμερο των 577ppi.

Θα μείνω στην οθόνη, γιατί είναι πράγματι εντυπωσιακή και ίσως ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Δε χρειάζεται να μιλήσω για τα επίπεδα μαύρου, τις απίστευτες γωνίες θέασης, τα εκρηκτικά χρώματα και τα μοναδικά λευκά. Αυτά πάνω κάτω ήταν αναμενόμενα. Θα σταθώ στη φωτεινότητα. Δεν ξέρω πως ακριβώς το έχουν καταφέρει, αλλά η οθόνη φαίνεται πεντακάθαρα ακόμη και ακριβώς κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ η αυτόματη φωτεινότητα είναι πιο έξυπνη από ποτέ. Στα της μπαταρίας, δυστυχώς δε μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Χωρίς να απογοητεύει, περίμενα πολλά περισσότερα από την Samsung, όμως αντί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το Galaxy S5, έκανε μάλλον ένα ή και περισσότερα βήματα πίσω. Η παρτίδα σώζεται από την γρήγορη φόρτιση, που με 10 λεπτά στην πρίζα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή για περίπου τέσσερις ώρες, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η συσκευή με τα βίας βγάζει μία ημέρα χρήσης.



Όσον αφορά το software, το τηλέφωνο έρχεται με εγκατεστημένη την 5.0.2 έκδοση του Android, ευρέως γνωστή και ως Lollipop. Αρχικά το πρώτο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η συσκευή έχει απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμός από το αχρείαστο bloatware που περισσότερο ζημιά έκανε παρά κάτι εποικοδομητικό. Βέβαια, οι ατασθαλίες του TouchWiz συνεχίζουν να υφίστανται από εδώ και από εκεί, ενώ ένα σημαντικό πρόβλημα που παρατήρησα είναι ότι πολλές εφαρμογές τερματίζουν άνευ λόγου. Ευελπιστώ ότι αυτού του είδους τα προβλήματα, θα διορθωθούν στα επόμενα updates. Αξιοσημείωτο είναι και το store των themes που και η Samsung άρχισε σιγά-σιγά να το υιοθετεί. Αυτό δίνει την ελευθερία στο χρήστη να αλλάξει την εμφάνιση του UI και να το φέρει ακριβώς στα μέτρα του.

Κατά τ' άλλα έχουμε μία αστραπιαία συσκευή που κάνει το λειτουργικό της Google περήφανο. Απίστευτα γρήγορο και χωρίς κολλήματα, όσες εφαρμογές κι αν εκτελούνται στο background, τρομερά ομαλό multitasking και γενικότερα μία παραδειγματική εμπειρία. Ένα θέμα που αντιμετώπισα όμως αφορά στην υπερθέρμανση της συσκευής. Χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της στο ελάχιστο, αγχωνόμουν λιγάκι όταν η θερμοκρασία στα χέρια μου γινόταν παραπάνω από αισθητή. Δεν ξέρω που ακριβώς οφείλεται κάτι τέτοιο ή αν μπορεί να διορθωθεί, όπως έγινε στην περίπτωση του M9 της HTC, αλλά είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο.



Και πάμε τώρα στην κάμερα. Αν μη τι άλλο, εδώ η Samsung κατέχει μία αξιοσέβαστη θέση και το Galaxy S6 δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχουμε πάνω κάτω τον ίδιο αισθητήρα 16MP όπως στον προκάτοχό του, αλλά νομίζω πως οι βελτιώσεις σε σχέση με το S5 είναι αισθητές. Αν όχι στις καλές συνθήκες φωτισμού, σίγουρα σε χαμηλό φωτισμό, με το 1.9 στο F-Stop να σηκώνει άνετα το βαρύ φορτίο. Οπτικός σταθεροποιητής, 4K βίντεο στα 30fps, slow motion στα 120fps, HDR και άλλα. Τέλος, και το software της κάμερας είναι αρκετά πιο απλοποιημένο, το ίδιο ποικιλόμορφο ενώ εξαιρετικά χρήσιμο βρήκα το γεγονός ότι μπορείς με διπλό πάτημα του home button να δεις μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου το preview στην οθόνη.


Δείτε στο ακόλουθο video το review του Samsung Galaxy S6 από την ομάδα των Unboxholics



Το Samsung Galaxy S6 κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινάει από τα €749 για την έκδοση των 32GB και αυξάνεται φυσικά σύμφωνα με το χώρο αποθήκευσης. Και κάπου εδώ φτάνει κλασσικά η ώρα να γκρινιάξω. Από τη μία έχουμε ένα πραγματικά εξαιρετικό τηλέφωνο, με ουσιαστικές βελτιώσεις και σημείο αναφοράς για το στρατόπεδο της Samsung και κατ' επέκταση του Android. Από την άλλη η τιμολογιακή πολιτική των εταιριών, αντί να βελτιώνεται, όλο και χειροτερεύει. Προφανώς οι εταιρίες δεν κάνουν του κεφαλιού τους και σίγουρα κάπου πατάνε για να συνεχίζουν τέτοιες πολιτικές. Αυτό δεν πρέπει όμως να απασχολεί τις εταιρίες, αλλά εμάς τους καταναλωτές και νοών νοεί τω.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *