Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Εχθροί και ασθένειες της τριανταφυλλιάς - Άρθρο της γεωπόνου Αναστασίας Γραμματέα

Εχθροί και ασθένειες της τριανταφυλλιάς - Γράφει η Αναστασία Γραμματέα για το ialmopia.gr


Η τριανταφυλλιά είναι ένας πολυετής θάμνος, φυλλοβόλος ή αειθαλής o οποίος, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν. Παρακάτω αναφέρουμε τα σημαντικότερα από αυτά:

· Ωίδιο. Είναι η σοβαρότερη ασθένεια της τριανταφυλλιάς και οφείλεται στον μύκητα sphaerotheca pannosa var. rosae.. Τα τμήματα που έχουν προσβληθεί, γρήγορα σκεπάζονται απο μία υπόλευκη μούχλα και τελικά ξεραίνονται. Καταπολεμείται με την χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών, κόψιμο και καταστροφή των τμημάτων που έχουν προσβληθεί και ψεκασμούς με τα κατάλληλα για το ωίδιο μυκητοκτόνα. Καλύτερα να γίνεται προληπτική καταπολέμηση νωρίς την άνοιξη όταν οι νέοι βλαστοί έχουν μήκος μέχρι 10 εκατοστά και ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες. Επίσης είναι καλό να γίνεται εναλλαγή δραστικών ουσιών των ωιδιοκτόνων προκειμένου να μην έχουμε ανάπτυξη ανθεκτικότητας του μύκητα. Παρακάτω έχουμε ένα πρόγραμμα ψεκασμών για την καταπολέμηση του ωιδίου.

Η πρώτη εφαρμογή γίνεται με ένα μυκητοκτόνο δραστικής ουσίας Myclobutanil . Μετά την παρέλευση 15 ημερών γίνεται εφαρμογή με άλλο μυκητοκτόνο δραστικής ουσίας Kresoxim –methyl +boscalid. Η δοσολογία κάθε φορά αναγράφεται στην συσκευασία του φαρμάκου. Το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί επανάληψη της διαδικασίας. 


· Σκωρίαση. Η προσβολή παρουσιάζεται με ακανόνιστες φλύκταινες κυρίως στα φύλλα. Οφείλεται σε μύκητες rhragmidium. Καταπολεμείται με μυκητοκτόνα. Φάρμακα για την σκωρίαση της τριανταφυλλιάς περιέχουν ως δραστική ουσία είτε το mancozeb είτε το myclobutanil. 

· Μαύρη κηλίδωση. Ο μύκητας στον οποίο οφείλεται η ασθένεια είναι ο diplocarpon rosae και δημιουργεί πορφυρές και μαύρες κηλίδες με ακανόνιστη περιφέρεια στα φύλλα ή και στους βλαστούς. Οι κηλίδες που μεγαλώνουν συνέχεια περιβάλλονται από μία κιτρινωπή ζώνη. 


Για να μην εμφανισθεί η ασθένεια πρέπει να γίνονται προληπτικά κάθε εβδομάδα ή κάθε δεκαπενθήμερο ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα. Φάρμακα για την σκωρίαση της τριανταφυλλιάς περιέχουν ως δραστική ουσία το mancozeb. 


· Ανθράκνωση. Η ασθένεια εκδηλώνεται με κηλίδες σκούρου κόκκινου ή καφέ. Τα προσβεβλημένα από τον μύκητα τμήματα αποσπώνται και πέφτουν ενώ μένει μόνο η επιδερμίδα στο σημείο της κηλίδας που και αυτή σπάζει εύκολα αφήνοντας τρύπες σε αυτά τα σημεία. Οι ψεκασμοί για την μαύρη κηλίδωση είναι αρκετοί για την καταπολέμηση της ανθράκνωσης. 

· Σταχτιά σήψη. Προκαλείται από τον βοτρύτη που μπορεί κάτω από εξαιρετικά υγρές συνθήκες να προσβάλλει τα άνθη και τα τρυφερά στελέχη. Προκαλεί καστανή κηλίδωση σε όλα τα τμήματα, που στην συνέχεια καλύπτονται από την χαρακτηριστική σταχτιά μούχλα και καταλήγουν στο σάπισμα. Κατάλληλα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση της σταχτιάς σήψης είναι αυτά που έχουν ως δραστική ουσία το thiophanate methyl, myclobutanil, tetraconazole κτλ.

· Μελίγκρες . Είναι ο σοβαρότερος εχθρός της τριανταφυλλιάς και παρουσιάζεται νωρίς την άνοιξη στους τρυφερούς βλαστούς και αργότερα στα φύλλα. Οι ψεκασμοί γίνονται με φάρμακα τα οποία έχουν δραστική ουσία το imidacloprid. 

· Τετράνυχος. Είναι ένα μικροσκοπικό άκαρι που απομυζά τους χυμούς των φύλλων. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζει νημάτινα πλέγματα μέσα στα οποία διακρίνεται με μεγεθυντικό φακό το άκαρι. Από μακρυά τα φύλλα φαίνονται σαν σκονισμένα ή σαν αραχνιασμένα. Καταπολεμείται με ψεκασμό με ειδικά ακαρεοκτόνα ή με σκόνισμα με κοινό θειάφι. Η επέμβαση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες και μόλις εμφανιστούν πάλι οι πρώτες ενδείξεις της προσβολής. 



Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *