Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Τσίπρας: Η πρόταση των δανειστών ήταν ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ


Η πρόταση της Ελλάδας είναι η μοναδική ρεαλιστική βάση για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τη Βουλή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων κατά την προ ημερησίας συζήτηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η πρόταση της κυβέρνησης δεν αντανακλά αυτές καθαυτές τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, και αποτελεί σαφή ένδειξη του σεβασμού της Ελλάδας προς τους συνομιλητές της, αφήνοντας αιχμές κατά της πρότασης που του παρουσιάστηκε από τους δανειστές.

Αναφερόμενος στην πρόταση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως τον εξέπληξε δυσάρεστα, αφού δε λάμβανε υπ' όψιν καθόλου τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ενώ σχολίασε πως “η ειλικρινής προσπάθεια της κυβέρνησης για έντιμη λύση από κάποιους αντιλαμβάνονταν ως αδυναμία”.

Μάλιστα, δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι ξένοι πολιτικοί δεν κατανοούν ότι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ένας Έλληνας βουλευτής που να ψηφίσει μέτρα όπως κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 10%.

Έκανε λόγο για “μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ” και εκτίμησε ότι η πρόταση των δανειστών θα αποσυρθεί πολύ σύντομα από τους εμπνευστές της. Υπογράμμισε επιπλέον πως αν στην Ευρώπη εργάζονται για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν έναν λαό, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα

Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως βάση της είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία “είναι το άλλο όνομα της λιτότητας”, όπως σχολίασε, και ξεκαθάρισε πως το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο το μίγμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τερματισμό της σκληρής λιτότητας, σε συνδυασμό με μία ουσιαστική λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους.

Κατόπιν, κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ως προς την πρόταση των δανειστών και να πει τη γνώμη της, διαμηνύοντας ότι η κριτική της είναι καλοδεχούμενη.

Διαβεβαίωσε ακόμα πως κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, παρά το πισωγύρισμα με την πρόταση των δανειστών, είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία.


Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει χάσει τελείως την μπάλα

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στα όσα ανέφερε κατά την ενημέρωση του κοινοβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “έχει χάσει τελείως την μπάλα” και δεν έχει κάνει καμία διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας πως η πρόταση των δανειστών οδηγεί τη χώρα κατευθείαν σε νέο μνημόνιο, και μάλιστα με μέτρα πολύ βαρύτερα από αυτά που είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναγνωρίζοντας πως η πρόταση των δανειστών είναι κακή, υπογράμμισε πως και η πρόταση της κυβέρνησης μας πάει πίσω, αφού αντί για τις φορολογικές μειώσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται νέα “φοροεπιδρομή”, προκειμένου να μην πειραχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές.

Απαντώντας στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως τα χαμηλά πλεονάσματα αυξάνουν τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία δε φοβάται τις εκλογές, όμως η χώρα δεν τις αντέχει, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενες εκλογές μπορεί να λάβουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, για “ναι” ή “όχι” στο ευρώ.

Τρία πράγματα πρότεινε ο κ. Σαμαράς προς τον κ. Τσίπρα για την εθνική συνεννόηση: "Πρώτον να βάλετε τέλος στις συκοφαντίες. Δεύτερον να αλλάξετε πολιτική και να σταματήσετε να χαϊδεύετε τον δημόσιο τομέα. Εγώ πασχίζω για τον ιδιωτικό τομέα. Τρίτον να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας προς τα μέσα και προς τα έξω. Ρωτάτε εμάς τι θα κάνουμε; Φέρτε την τελική συμφωνία και θα σας πούμε".

Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να μη γίνει “ο μοιραίος άνθρωπος της χώρας”.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *