Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Οι ποικιλίες της αχλαδιάς - Άρθρο της γεωπόνου Αναστασίας Γραμματέα

Οι ποικιλίες της αχλαδιάς - Γράφει η Αναστασία Γραμματέα για το ialmopia.gr

Οι ποικιλίες της αχλαδιάς ανάλογα με την εποχή ωρίμανσης τους διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις φθινοπωρινές και τις καλοκαιρινές. 


Ποικιλίες καλοκαιρινές

· Μαγιάτικη. Ο καρπός της έχει μικρό μέγεθος και σχήμα ωοειδές με λεπτό και μακρύ ποδίσκο. Ο φλοιός είναι λεπτός και χρώμα ανοικτό πρασινοκίτρινο ενώ στο τμήμα που το βλέπει ο ήλιος, κοκκινίζει. Ωριμάζει αρχές Ιουνίου. 

· Ζαχαράτη. Ο φλοιός είναι λεπτός , λείος και κίτρινος με ρόδινη απόχρωση στην μεριά που το βλέπει ο ήλιος. Ωριμάζει κατά τον μήνα Ιούνιο

· Μοσχάτη. Η σάρκα είναι μαλακή και αρωματική και ωριμάζει περί τα τέλη Ιουνίου

· Αποστολιάτικη. Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα κολουροκωνικό με λεπτό ποδίσκο και φλοιό με μέτριο πάχος , λείο και ανοικτό πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα είναι μαλακή , με μέτρια γλυκιά γεύση , λίγο στυφή με μαύρη απόχρωση κατά την πλήρη ωρίμανση. Ωριμάζει κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. 

· Κοντούλα. Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο –στρογγυλό συνήθως με σαρκώδη ποδίσκο. Η σάρκα είναι συνεκτική , λευκή , χυμώδης , γλυκιά, αρωματική με λιθοκύτταρα. Ωριμάζει περί τα μέσα Ιουνίου. 

· Σκοπελίτικο. Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα κωδωνόμορφο. Ο φλοιός είναι μέτρια παχύς με πρασινοκίτρινο χρώμα και κόκκινη απόχρωση , γλυκιά , αρωματική , ελαφρά στυφή με λιθοκύτταρα. Ωριμάζει κατά τον μήνα Αύγουστο. Για αυτό το λόγο ονομάζεται και Αυγουστιάτικη. 

· Κρυστάλλι. Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα κωδωνοειδές. Ο φλοιός είναι λεπτός , λείος με πρασινοκίτρινο χρώμα και σάρκα λεπτή , πολύ χυμώδης και γλυκιά , υπόξινη , αρωματική. Ωριμάζει περί τα τέλη Αυγούστου και συντηρείται πολύ καλά. Προσαρμόζεται καλύτερα, στα νοτιότερα διαμερίσματα της χώρας. 



Ποικιλίες Φθινοπωρινές

· Beurre Hardy. Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικοκωνικό. Ο φλοιός είναι λεπτός και ωχρό κιτρινοπράσινο χρώμα με ορειχάλκινη απόχρωση στο μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή , μαλακή και χυμώδης , γλυκιά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Θεωρείται ποικιλία μέσης παραγωγικότητας και κατάλληλη ως ενδιάμεσο υποκείμενο για εμβολιασμό άλλων ποικιλιών αχλαδιάς που δεν έχουν καλή συμβιβαστικότητα απευθείας με την κυδωνιά. 

· Abate fetel. Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο –επίμηκες. Ο φλοιός είναι λεπτός και λείος με ανοικτό κίτρινο χρώμα και μαυρόκοκκινη απόχρωση κυρίως από το μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή, μέτρια , συνεκτική , χυμώδης , γλυκιά, αρωματική και ωριμάζει κατά τον μήνα Σεπτέμβριο ενώ συντηρείται αρκετά καλά. Σαν δεντρό είναι μέτριας παραγωγικότητας και θα πρέπει να αποφεύγεται η καλλιέργεια της σε εδάφη με μεγάλη περιεκτικότητα σε ενεργό ασβέστιο. 

· Kaiser. Έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο με φλοιό παχύ και σάρκα λευκή ,πολύ συνεκτική , μέτρια χυμώδης και ελαφρώς γλυκιά και λίγο αρωματική. Σαν δέντρο είναι πολύ ζωηρό και προσαρμόζεται καλύτερα στα βορειότερα διαμερίσματα της χώρας. 

· Passa crassana. Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα μηλόμορφο. Ο φλοιός είναι μέτρια παχύς και λείος με πρασινοκίτρινο χρώμα. Η σάρκα είναι λευκή και ωριμάζει κατά τον μήνα Οκτώβριο ενώ παρουσιάζει καλή μετασυλλεκτική συμπεριφορά. Έχει καλή συμβιβαστικότητα με την κυδωνιά. 

· Doyenne du comice. Έχει μετρίου μεγέθους καρπούς και σχήμα μηλόμορφο. Ο φλοιός είναι λείος και έχει πρασινοκίτρινο χρώμα με καφεκόκκινη απόχρωση. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, χυμώδης και γλυκιά , εκλεκτής φύσεως και αρωματική. Ωριμάζει κατά τον μήνα Σεπτέμβριο και συντηρείται καλά. Σαν δέντρο είναι αρκετά ζωηρή και καθυστερεί να εισέλθει στην πρώτη καρποφορία και δεν είναι πάντοτε παραγωγική. Θεωρείται ποικιλία ευαίσθητη στους χειρισμούς και προσαρμόζεται καλύτερα στα βορειότερα κλίματα. 

· General Leclerc. Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και χρώμα κίτρινο με χαλκόχροη απόχρωση κατά το μεγαλύτερο μέρος. Η σάρκα είναι λευκή, χυμώδης και γλυκιά με υπόξινη γεύση και πολύ αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Σεπτέμβριο και είναι κατάλληλη για κονσερβοποίηση. 

· Highland. Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και χρώμα κίτρινο με ελαφρά μαυρόκοκκινη απόχρωση και ανοικτοκόκκινη στο μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι λευκή , συνεκτική , χυμώδης και αρωματική με ευχάριστη γεύση. Ωριμάζει από αρχές Σεπτεμβρίου και συντηρείται καλά. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη παραγωγική σταθερότητα και μέτρια ανθεκτικότητα στην σκωρίαση. Θεωρείται καλή ποικιλία για την παρασκευή κονσέρβων εκλεκτής ποιότητας και συνίσταται η καλλιέργεια της ανεπιφύλακτα. 



Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *