Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Αποχώρησε η ελληνική αποστολή από τις διαπραγματεύσεις - Επιμένουν στα μέτρα ΣΟΚ οι δανειστές

Σκηνικό εμπλοκής στις συνομιλίες με τους δανειστές στις Βρυξέλλες έπειτα από αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας χωρίς συμφωνία τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις εισέρχονταν έπειτα από 24 ώρες καθυστέρησης στην πιο κρίσιμη στιγμή από την έναρξή τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο λόγος της αποχώρησης της ελληνικής αποστολής, έπειτα από 45 λεπτά συνάντησης, ήταν οι παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών και η ανελαστική στάση της άλλης πλευράς. Η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Αθήνα απόψε, Κυριακή.

Την ολοκλήρωση χωρίς αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των θεσμών ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε ότι η εμπλοκή προκλήθηκε λόγω των απαιτήσεων για περικοπές στις συντάξεις και τον ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμμή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό σημείο διαφωνίας ήταν το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5 του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9 του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6 του ΑΕΠ με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιμένουν στις θέσεις τους και να δηλώνουν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις μέσω του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα, σημειώναν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία βρίσκεται από το Σάββατο στις Βρυξέλλες έχει παραδώσει συμπληρωματικές προτάσεις οι οποίες, όπως υπογραμμίστηκε, καλύπταν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στόχος, αναφέραν, η επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας και εξηγούν ότι κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη δεν θα γίνει δεκτό.

Σύμφωνα με τις πηγές οι προτάσεις της ελληνικής αντιπροπωπείας επιδιώκουν να ανοίξουν το δρόμο για την τελική συμφωνία η οποία θα καλύπτει τρεις πυλώνες: το δημοσιονομικό, το χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. Όπως υπογραμμίζουν το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλο ένα 1% από την αύξηση του ΦΠΑ.


huffingtonpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *