Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Θρίλερ δίχως τέλος στις Βρυξέλλες!

Σε νέα φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες, μετά το δεύτερο διάλειμμα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. 

Πλέον, το κύριο μήνυμα είναι ότι για να υπάρξει σοβαρή πρόοδος και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Στη βάση της ανακοίνωσης του Eurogroup αλλά και με προσθήκες που προς το παρόν δεν είναι γνωστές, συζητείται η πιθανότητα ενός προγράμματος-«γέφυρας» με χρηματοδότηση από παλαιούς μηχανισμούς και διμερή δάνεια από άλλα κράτη-μέλη.

Από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση

Πιο συγκεκριμένα, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχουν διαθέσιμοι μηχανισμοί που διαθέτουν ικανούς πόρους, όπως ο παλαιός EFSM (Ευρωπαικός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), που ιδρύθηκε επι προεδρίας Μπαρόζο στις 9 Μαΐου 2010 και διαθέτει πόρους 13 δισ. ευρώ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις άμεσες ανάγκες του ελληνικού κράτους. Από εκεί θα μπορούν να αντληθούν περί τα δύο έως τέσσερα δισ. ευρώ, που, σε συνεργασία με άλλους πόρους, θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κράτους.

Επίσης, συζήτηση γίνεται για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, εκτός από τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ, τα γνωστά ως SMPs, που, καθώς χρειάζεται διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα, δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μέσω διμερών δανείων από άλλα κράτη-μέλη. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δοθούν επτά δισ. ευρώ, συν τα κέρδη από τα SNPs και ίσως αναζητηθούν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης.

Άλλα δύο «αγκάθια»

Η συζήτηση όμως έχει επεκταθεί και σε άλλα δύο κρίσιμα θέματα που αποτελούν αγκάθια στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Πρώτα, φαίνεται πως πολλά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα Κοινοβούλιά τους -ιδιαίτερα η Ολλανδία-, καθώς υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις στο εσωτερικό τους και η άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις κατάργησης των προηγούμενων μέτρων. 

Οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν φαίνονται να ανησυχούν στο ίδιο ποσοστό, καθώς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όμως στη σημερινή ανακοίνωση θα υπάρχει ρητή αναφορά στη μη καταπάτηση των προηγούμενων μέτρων με την πρόσληψη νέων δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, οι προτάσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει δεκτές και έχουν προκαλέσει θετικά σχόλια από τους θεσμούς, υπάρχει όμως η απαίτηση να γίνουν περισσότερες κινήσεις.

Αναφορικά με την απαίτηση για τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. σε κεφάλαιο στο Λουξεμβούργο για την πώληση τους σε προνομιακές τιμές, πληροφορίες αναφέρουν πως κρίνεται αδύνατο να βρεθούν τέτοια μεγέθη. Έτσι, η τελική ανακοίνωση θα μιλά για προσπάθεια εύρεσης περιουσίας «μέχρι και 50 δισ.» σε ορίζοντα τριών χρόνων.

Τι θα γίνει με τον ELA

Κρίσιμη είναι και η αντίδραση της ΕΚΤ που, αν αξιολογήσει πως υπάρχουν ικανές συνθήκες για επανένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα, τότε θα χορηγήσει εκ νέου ρευστότητα (ELA) στις τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί σήμερα, καθώς για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστεί μια «ολική συμφωνία» από όλες τις πλευρές, κάτι που, βάσει των απαιτήσεων των θεσμών για υπερψήφιση νομοσχεδίων μέσα στην βδομάδα, αποκλείει το άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα. 

Η ελληνική πλευρά, πάντως, συνεπικουρούμενη από συμμάχους, ζητά να υπάρξει σήμα από απόψε προς την ΕΚΤ, για να ανοίξει και πάλι ο ELA.

H ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει την «ντρίμπλα» της Γερμανίας, που φέρεται να ρίχνει την ιδέα για ένα νέο Eurogoup την Τετάρτη, το οποίο θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στον ESM. Στόχος αυτής της «ντρίπλας» είναι να ξεκινήσει ο ELA μετά την Τετάρτη και όχι τη Δευτέρα, που θέλει η Ελλάδα.

Τα θέματα αυτά εξέτασε η τετραμερής σύσκεψη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη δεύτερη διακοπή της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να υπάρξουν κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις.

Σε αυτήν συζητήθηκαν, εκτός των άλλων, το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση για νέο δάνειο από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας).

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν: «Φύγαμε από τη φάση της κρίσης και πάμε στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων και δράσεων».

Η παράγραφος για το Grexit εχει βγει φυσικά από το κείμενο που συζητούν. Για την ακρίβεια, δεν συζητήθηκε ποτέ το συγκεκριμένο σημείο στη σύνοδο αυτή.

Η Γαλλία φέρεται να μιλά για τη δυνατότητα διμερών δανείων προς την Ελλάδα, με την ίδια να είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Δεν επιβεβαιώνει, ωστόσο, το Παρίσι.

Παραμένει το ΔΝΤ στο νέο πακέτο

Παρά τις φήμες για αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της.

Με «καλό μάτι» βλέπουν επίσης οι θεσμοί την πρόσφατη συνεργασία των ελληνικών κομμάτων, κάτι το οποίο αποτελεί και ένα βήμα για ανάκτηση αξιοπιστίας.



protothema.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *