Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Διαπεριφερειακή σύσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν διανομής αγροτικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Ευρεία διαπεριφερειακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Βέροια, με πρωτοβουλία και συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας κκ. Κώστα Καλαїτζίδη και Θεόδωρου Θεοδωρίδη αντίστοιχα, για την υλοποίηση του νέου προγράμματος δωρεάν διανομής αγροτικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και έχει ως σκοπό να αντισταθμίσει τις απώλειες εισοδήματος των αγροτών από το Ρωσικό εμπάργκο. Προβλέπεται η διανομή αγροτικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών (ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα, ακτινίδια, κ.λπ.), με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής ένα έτος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι αγροτικών φορέων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων καθώς και στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας. 

Η σύσκεψη ήταν σημαντική ώστε με την εφαρμογή του προγράμματος να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους παραγωγούς, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τον χρόνο παραγωγής και συγκομιδής των αγροτικών προϊόντων. Επίσης, να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, την υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων που θα διατεθούν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει η, κατά το δυνατό, μέγιστη ωφέλεια για τους συμμετέχοντες αγρότες και τις οργανώσεις τους. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η όλη διαδικασία που αφορά τη διάθεση των προϊόντων από τις ομάδες παραγωγών, τους συνεταιρισμούς και παραγωγούς, την έγκριση των φορέων που θα αναλάβουν τη διανομή στους τελικούς δικαιούχους και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, υλοποιείται από τις υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αναγκαία διαφάνεια στις διαδικασίες καθώς και η ποιότητα των προϊόντων που θα διατεθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Οι υπηρεσίες μας διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων δωρεάν παροχής επισιτιστικής βοήθειας καθώς, επί σειρά ετών, υλοποιούν με επιτυχία αντίστοιχα προγράμματα. Στις διανομές περιλαμβάνεται μεγάλο εύρος προϊόντων όπως ζυμαρικά, τυροκομικά, ρύζι, λάδι, αλλά και προϊόντα που προέρχονται από άλλες Περιφέρειες όπως τα πορτοκάλια. Η υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων χρειάζεται να γίνεται με υπευθυνότητα, διαφάνεια και ευαισθησία, σ’ ένα πλαίσιο κανόνων και υπεύθυνης διαχείρισης ενώ είναι σημαντικό να απουσιάζουν οποιεσδήποτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες», ήταν μία χαρακτηριστική δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας.

Στον ίδια κατεύθυνση ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο των κεντρικών υπηρεσιών και του Υπουργείου, ώστε η υλοποίηση του προγράμματος να συμβαδίζει με το χρόνο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και τις συνθήκες διατήρησης και διανομής τους. 

Για τον καλύτερο συντονισμό του Προγράμματος συστήθηκε 11μελής Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων από συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης η οποία θα έχει συνάντηση αύριο Τρίτη 11 Αυγούστου με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βαγγέλη Αποστόλου και αρμόδιους παράγοντες.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *