Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η τραγική ιστορία του μικρού Αϊλάν που πνίγηκε στο Αιγαίο - Το δράμα της προσφυγιάς μέσα από τις συγκλονιστικές εικόνες

Ενα τρίχρονο αγόρι από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο έγινε από χθες το σύμβολο του δράματος των προσφύγων.


Οι εικόνες με το άψυχο κορμί του μικρού στην παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία αποτυπώνουν για πολλούς την ανικανότητα της ΕΕ να δώσει λύση στο δράμα αυτών των ανθρώπων. 

Ο τριών ετών Αϊλάν Κουρντί  πνίγηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Αλικαρνασσό στην Κω, όταν το δουλεμπορικό στο οποίο επέβαινε αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να πνιγούν 11 άτομα. Ο Αϊλάν δεν ήταν το μόνο παιδί που πνίγηκε. Στο ίδιο ναυάγιο, στην ίδια προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή χάθηκε και ο 5 ετών αδελφός του Γκαλίπ. Νεκρή και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Μόνος επιζών από την οικογένεια ο πατέρας των παιδιών, Αμπντουλάχ. 



Τα δύο αδέλφια ταξίδευαν μαζί με τους γονείς τους. Οικογένεια Κούρδων, είχαν φύγει από τη Συρία για να γλιτώσουν τον πόλεμο, έφτασαν στο Μποντρούμ και από εκεί τους έβαλαν σε βάρκα για να περάσουν στην Κω. 

Μισή ώρα αφού η βάρκα γεμάτη Σύρους πρόσφυγες έφυγε από την Αλικαρνασσό, βυθίστηκε στο Αιγαίο. Στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια... Δεν είχαν καμία τύχη. 

Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλι Χόκα στην Αλικαρνασσό. Εκεί, ο φωτογραφικός φακός του Reuters κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας. 

Τον μικρό Αϊλάν βρήκε ένας Τούρκος συνοριοφύλακας, ο οποίος με τη σειρά του, έγινε κι εκείνος σύμβολο: Σήκωσε απαλά στα χέρια του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομάκρυνε από την παραλία. Το ίδιο έκανε κάποιος συνάδελφός του, με το σώμα του 5χρονου Γκαλίπ. 

Δυο αγόρια, μια τραγωδία. 



iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *