Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ: Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσων στο Παρίσι - Τουλάχιστον 120 νεκροί - Εκατοντάδες τραυματίες - Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της

Σε ομηρία για περίπου τέσσερις ώρες βρέθηκε η Γαλλία το βράδυ της Παρασκευής όταν λίγο μετά τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκαν πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αφήνοντας τουλάχιστον 153 ανθρώπους νεκρούς και δεκάδες ακόμη τραυματίες.


Την ευθύνη των επιθέσεων φαίνεται να έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος και προειδοποίησε πως οι επόμενοι στόχοι θα είναι το Λονδίνο και η Ρώμη. Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης που κάνει το γύρο του Διαδικτύου δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Εν τω μεταξύ δεν αποκλείονται νέες επιθέσεις, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στη διεθνή κοινότητα.

Αναλυτές πιστεύουν πως το χτύπημα μπορεί να συνδέεται με την είδηση του θανάτου, από αμερικανικό βομβαρδισμό του «Τζιχάντι Τζον», του δήμιου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη γαλλική επικράτεια και πως κλείνουν τα σύνορα.

Έκανε λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις ενός μεγέθους χωρίς προηγούμενο τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές δεκάδες νεκροί. «Είναι φρίκη», είπε και πρόσθεσε πως θα ζητηθεί η αποστολή ενισχύσεων από τις ένοπλες δυνάμεις για να αποτραπούν νέες επιθέσεις.



Οι επιθέσεις - Το χρονικό


Αρχικά ακούστηκαν δύο εκρήξεις κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Γαλλίας που παρακολουθούσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο αγώνας αρχικά συνεχίστηκε, αλλά επικράτησε πανικός καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν και οι θεατές παρέμειναν στο γήπεδο και αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από το στάδιο ενώ ο Ολάντ μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για να προεδρεύσει ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα στο κέντρο του Παρισιού, ένοπλος επιτέθηκε στο μπαρ Cambodge που βρίσκεται στο 11 διαμέρισμα και άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό ανθρώπων. Στο σημείο επικράτησε πανικός με ανθρώπους να τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους.


Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε πυρά αυτομάτων καθώς βάδιζε στο δέκατο διαμέρισμα, κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ. Όταν έφθασε μπροστά σε ένα εστιατόριο, είδε σορούς στον δρόμο. «Είδα τρεις σορούς να τοποθετούνται σε σάκους» για πτώματα, ανέφερε ο Φαμπιάν Μπαρόν, φοιτητής.


Την ίδια ώρα ένοπλοι εισέβαλαν στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία ενός καλιφορνέζικου συγκροτήματος της ροκ, του Eagles of Death Metal και άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως τους θαμώνες που υπολογίζεται πως ήταν περίπου 1.500.

Οι τρομοκράτες άφησαν πίσω τους μια εκατόμβη σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έπειτα από την επέμβαση της αστυνομίας που έγινε περίπου στις 2.00 ώρα Ελλάδας. Από την επέμβαση της αστυνομίας έπεσαν νεκροί τρεις τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες θεατών που κατάφεραν να βγουν σώοι πριν από την έφοδο, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βόμβες, εκρηκτικά και αυτόματα όπλα, φωνάζοντας «είναι για τη Συρία».

Όμηρος στο συναυλιακό κέντρο στο Bataclan έγραφε στο Facebook ότι σκοτώνουν κόσμο στον 1ο όροφο του κτιρίου.

«Απλά σφάζουν... ένα μακελειό... πτώματα παντού», γράφει σε άλλη δημοσίευση στο Facebook.

Οι δράστες της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, φωνάζοντας «Αλλάχ Άκμπαρ», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας του μακελειού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.


«Μαζί με τη μητέρα μου καταφέραμε να διαφύγουμε από το Μπατακλάν (...) αποφύγαμε τα πυρά, υπήρχε κόσμος πεσμένος κάτω παντού», αφηγήθηκε ο νεαρός.


Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για εν ψυχρώ εκτελέσεις από τους δράστες οι οποίοι φέρονταν ιδιαίτερα ψύχραιμοι και αποφασισμένοι.


Στο Μπατακλάν ο Ολάντ


Ο Ολάντ μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς αμέσως μετά την επιχείρηση πήγε στο Μπατακλάν και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

«Θελήσαμε να έλθουμε εδώ, ανάμεσα σε όσους βίωσαν αυτή τη βαρβαρότητα, για να πούμε ότι θα δώσουμε μάχη, η οποία θα είναι αδυσώπητη» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Ολάντ.


Στους δρόμους ο στρατός


Εν τω μεταξύ ο στρατός βγήκε στους δρόμους του Παρισιού και όπως οι αρχές έκαναν γνωστό θα ανοίξουν πυρ εάν χρειαστεί.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την κινητοποίηση «1.500 στρατιωτικών επιπλέον».

«Συγκλήθηκε το συμβούλιο άμυνας για [σήμερα] Σάββατο στις 09:00 [σ.σ. 10:00 ώρα Ελλάδας]. Έχουν κινητοποιηθεί ήδη 1.500 στρατιωτικοί επιπλέον», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της γαλλικής προεδρίας.


Επίσης επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι αρχές καλούν τους πολίτες να μη βγαίνουν από το σπίτι τους.

Ειδικότερα η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού συνέστησε μέσω του επίσημου λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στους πολίτες της πρωτεύουσας της Γαλλίας να «αποφεύγουν να βγαίνουν εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη» από τα σπίτια τους. Η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας συνέστησε επίσης σε «καταστήματα που είναι ανοικτά για το κοινό να ενισχύσουν την επιτήρηση των εισόδων τους» και να αφήνουν να εισέρχονται σε αυτά όποιον το έχει ανάγκη.


Στήριξη και συλλυπητήρια από την ελληνική πολιτική ηγεσία

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.
"Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε απόψε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.


huffingtonpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *